Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 10:01 2 424 21

„Нова Македония“: България формулира новите-стари заплахи в „европейска опаковка“

  • македония-
  • членство-
  • ес

Срещата на върха на ЕС отново наближава и Македония отново чака и се надява

„Нова Македония“: България формулира новите-стари заплахи в „европейска опаковка“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Както се казва, още нетръгнала по европейския си път, Македония продължава да фрустрира съседите си. Винаги, когато наближава някакъв срок за среща на върха на Европейския съюз, на която трябва да се решава дали да се обявява дата за започване на преговори между Съюза и страната, обикновено някой от съседите, които са вече в т.нар. европейски клуб, активира своя арсенал от заплахи, индивидуално, а по някога и в синхрон. Като решение за подобни съседски практики на изнудване, на Македония беше предложено да подпише добросъседски споразумения, за да ускори пътя си към ЕС. Споразуменията, макар и асиметрични, като оптична илюзия в изкривено огледало, бяха подписани и след подписването Македония трудно може да разпознае собственото си отражение. Пред обществеността у дома подписалите договорите ги представиха като неизбежна жертва, след която съседите гарантират, че ще преустановят изнудването си за европейското бъдеще на Македония“, пише в днешния си брой най-авторитетния вестник в югозападната ни съседка „Нова Македония“. Статията е представена без редакторска намеса.

Ако направеното по-горе обобщение трябваше да бъде основа за описване на реално (а и историческо) събитие, или сценарий (за документален филм), според споменатите договори Македония може би и в бъдеще нямаше да е член на ЕС (поне скоро), но съседите, дори само в началото, поне биха се отнасяли според договореното и не биха отправяли заплахи. Но в традиционната практика, балканските добросъседства функционират на принципа – не знаеш какво ти е намислил съседът, но пък пиете кафе заедно.

Срещата на върха на ЕС отново наближава (през втората половина на октомври) и Македония отново чака и се надява на крайна дата за началото на преговорите или поне на неофициално отваряне (колкото за упражнение) на някоя глава. И в навечерието на срещата на върха (която и този път ще мине под знака на Брекзит), един от „европейските“ съседи на Македония създаде почти извънредно положение в своята държава, за да отправи нови-стари заплахи. Цялото държавно ръководство на България през изминалите два дни е мобилизирано да създаде нова формулировка на старите си позиции (или заблуди) за историята на Македония, този път опаковани като „европейски условия“. А конкретно, президентът на България Румен Радев свика политическото ръководство на среща, след която обяви, че неговата страна ще представи „червени линии“, които да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност. Радев категорично заяви, че „трябва много ясно да се поставят условия, които ако не бъдат реализирани, няма да се позволи отварянето на нови глави. Това трябва да бъде казано ясно, като конкретна, отворена и конструктивна позиция още при започването, отварянето на преговорите“.

След „консултативната среща“ с Радев премиерът Бойко Борисов се опита да смекчи неговата категоричност, но и той е уверен, че членството на Македония в ЕС е важно, но „това не може да бъде за наша сметка, прекроявайки историята“. От тази „паническа“ мобилизация на българската политическа сцена и още една манифестирана фрустрация по македонския въпрос, единствено стана ясно, че Договорът за добросъседство вместо подадена европейска ръка за Македония, представлява капан - плаващ пясък - с нови т.нар. червени линии от България, а всъщност стари заплахи по историческите теми. От друга страна, обаче, противоречието, в което се оказа македонската страна произлиза именно от този фамозен Договор за добросъседство, с който фактически Македония се съгласява да преговаря за съгласуване на своята история с българската гледна точка. Дори е формирана и т.нар. съвместна историческо-образователна експертна комисия, която трябва да договори съответните исторически личности и събития за съвместно честване, както и съгласуване на историческите учебници в образователните системи на двете страни. След близо две години, точно тази комисия стана инструмент за изнудване на македонската от българската страна. Именно чрез тази комисия бе отправен ултиматумът към македонската страна „да приеме, че Гоце Делчев е българин“ до октомври тази година, т.е. до срещата на върха на ЕС.

Научно-историческите корекции в съвместната комисия са блокирани заради въпроса за националността на идеолога и бореца за македонизма Гоце Делчев, а българската страна очевидно прецени, че сега е подходящ момент да пласира своите „възгледи“, като при това посочва, че с нежелание е направила определени отстъпки. Според българския премиер Борисов, отстъпката се състои в това, че уж те са се отказали от идеята, че македонският и българският народ са едно и също и сега предлагат възможността да приемем, че сме „братски народи“. Освен това „поучително“ препоръчва „македонците да спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето“.

След ясно изказаните заплахи на българските политици към македонската евроинтеграция, които „добросъседски предупреждават“, че имат 71 възможности да блокират Македония в течение на преговорите с ЕС, изглежда, че европейското бъдеще на страната ще прилича повече на търсене на стратегия за излизане от плаващите пясъци. С всяко движение обаче се пропада по-дълбоко. Не е ли крайно време и Македония да начертае своите червени линии. И да не позволява повече който и да било да търгува, да се пазари, да разграбва нашето богато историческо минало, да разгражда нашата национална идентичност или да поставя под въпрос уникалността на македонския народ и държава.

Превод: Иван Христов, Фокус


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моята Родина

    5 7 Отговор
    Навсякъде обградена от душмани! Гърците почнаха да си показват рогата!

    Коментиран от #4, #19

  • 2 Адам Адамовски

    18 1 Отговор
    Казвам се Адам Адамовски и съм първият мъж на планетата.Роден съм в Скопие и съм македонец.Жена ми е украинка и се казва Ева Евку,живее в Киев.Ние създадохме човешкият род.
  • 3 сноу

    28 0 Отговор
    Тъпандурски наглеци...Че и вече изучили албанските чалъми ..да търкалят ингилизки термини ...Ще фрустрирали ..и как точно ще фрустрирате бе кавали...
  • 4 Умберто

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Моята Родина":

    Гръчнята са ни по-голям враг от турците.Духовен враг.
  • 5 Лекар БГ

    18 1 Отговор
    Разбра се,че у нас екс Президентът и един автор от ДВ-Ивайло Дичев,искренно подкрепят РСМ в пътят й към ЕС.По-голямата част от Народа не мисли така,но нейсе.
    Един наш футболист,Любо Пенев,навремето измъдри една крилата фраза,за една супа....."Нова Македония"-прослушайте я и изпълнете казаното!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тръмп

    17 5 Отговор
    Подвижните пясъци са извън ЕС при Путин,който контролира Северна Македония завещана му от Сталин и СССР!!!:):):)Македонците са като Хитрата Сврака с двата крака!!!:):):)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Орце Камчев

    1 19 Отговор
    Па не мой бугарете да дават акъл на Европата. Нема къде да идете като ви се нареди от Брюксел.

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Слънчо

    7 0 Отговор
    Не знам какво мислят другите, но скопяните са ми крайно неприятни. Еснафски- снобски манталитет, ненадеждни, готови винаги да се извъртят, отметнат.
    За мен са без всякакво значение. Все едно не съществуват. Къде сме ние, къде са те?! Кои са те?
    Те не могат да си отговорят на този екзистенциален въпрос, ние ще ги мислим. Айде де!
    Ясно е, че тамошните елити винаги ще се разграничават от нашите политици и политика. И те искат да стрижат овце! В тази връзка е безнадеждно да се настоява да признават, че са българи. Никога няма да го направят. Абсурд! Само хабиме излишно сили. Баш ме брига дали ще ме наричат фашистки окупатор, татарин, циганин и каквото там им хрумне. За мен това е като глас от гробищата.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Слънчо":

    В България доста хора са изненадани от действителното положение на нещата там. Това е като един вид шок за мнозина българи, но по-добре е да се знае реалността.
    Част от хората там, дори искат пак да се върне Югославия…………
    Това потвърждава, че……авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината , е верният път. Другото е връщане към 60 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 14 Мордор

    5 0 Отговор
    Влезе ли С.Македония в ЕС той ще се разпадне окончателно!
  • 15 Бате

    2 0 Отговор
    Нали нашите гламари, бате ги пуснаха под леглото, почакайте малко, и ще видите какви глупости ще ни се изсипят на главите
  • 16 1488

    2 1 Отговор
    Ако Македония влезе В ЕС то България трябва да излезе. И да влезат и да не влязат те пак ще са послушното куче на Русия и ще подливат вода на България.Трябва да наложим визи на Македонците и да не ги пускаме тук. Стига сме били послушното кученце и да се радваме щом стопанина ни погали.Като ни кажат от ЕС и Америка да скачаме ние скачаме утре може да ни кажат да се откажем от езика си и да почнем да говорим на английски или да напишем, че говорим на македонски диалект.И без туй още се прокарва идеята за смяна на кирилицата с латиница.
  • 17 боце

    5 0 Отговор
    Тези наистина са болни мозьци.
  • 18 Иван Янкулов

    5 0 Отговор
    Македонците са болни мозъци.
    Като влезат в Европа ще стане страшно.
    Не знам какво е ставало до 1944г. Сигурно нашите са се държали лошо.
    Извиняваме се и никаква Европа без подписани и изпълнени ангажименти относно историята.
    До 10г С.М. ще е забравена , а територията разделена между Албания , Косово , Сърбия , България и Гърция.
  • 19 Едо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Моята Родина":

    Защо дърпате дявола за опашката?! ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ СМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ В ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА! На Вселенския Събор на о-в Крит, само БПЦ И РПЦ не присъстваха! Очевидно е, че Вселенския Синод във Фенер, Турция и Московската Патриаршия имат проблеми в своите БРАТСКИ ОТНОШЕНИЯ! Държат се като неприятели! Мисълта: ,,Църквата Христова навлезе в Света; Света навлезе в Църквата Христова!", за съжаление е актуална и днес! ТОВА НЕ ПРОСЛАВЯ НАШИЯ ГОСПОД, КОЙТО И СЕГА НИ ГОВОРИ: ,,Ако вие простите прегрешенията на брата си, то и Небесния ви Отец ще прости вашите съгрешения! Но, ако вие не простите на брата си неговите грехове, то нито Вашия Отец Небесен ще прости вашите грехове!". ,,Който казва, че няма грях, лъжец е и Истината не е в него!"! 1 Йоаново 1:8. ,,Истина ви казвам, ако не станете като дечицата, никак няма да влезете в Божието Царство!"!
  • 20 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Орце Камчев":

    Когато дойдеш в Петрич на покупки ще те питам пак за Брюксел, да видим тогава какво ще отговориш
  • 21 Никола

    0 0 Отговор
    Най - младата държава в Европа - Р.С.Македония създадена след 1944г. от комунистическия коминтерн и Тито не може да претендира за история още по малко да се мери с най - старата държава в Европа не променяла името си от 681 г. до 2020 г. Прав е колегата по горе че макетата са измекяри и хора които имат носталгия към бившата Югославия която отдавна вече я няма! Те не познават истинската си история, защото над тяхното самосъзнание са се упражнявали елитите на СССР и СФР Югославия за лични интереси, а освен това Македония беше съзнателно затворена през тези 70г за всички българи от политическите тоталитарни правителства на Югославия!