Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 06:30 4 382 14

България, Кипър и Гърция - заедно срещу Вишеградската четворка?

  • мигранти-
  • бежанци-
  • сирия-
  • турция-
  • вишеградска четворка

София, Никозия и Атина настояват задружно за преразпределяне на бежанците във вътрешността на ЕС

България, Кипър и Гърция - заедно срещу Вишеградската четворка? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърция, Кипър и България настояват задружно за преразпределяне на бежанците във вътрешността на ЕС. Има ли шанс тяхната инициатива? И противотежест ли са те на Вишеградската четворка?

От консултациите на вътрешните министри от ЕС, проведени в началото на тази седмица в Люксембург, не се очакваха решения по бежанската политика. Три страни от Югоизточна Европа обаче успяха да привлекат вниманието към тежката ситуация с бежанците в региона: в съвместен документ Гърция, Кипър и България настояха за европейски механизъм за разпределяне на спасените по море мигранти към вътрешността на ЕС. Вероятно тук не става въпрос за някаква случайна коалиция: атинският вестник "Катимерини" съобщава за засилено сътрудничество между югоизточноевропейците по въпросите на бежанската политика в рамките на тъй наречената "Инициатива за източносредиземноморския миграционен маршрут" (Eastern Mediterranean Migration Route Initiative – EMMRI). Те направиха първата крачка в тази посока в Люксембург. "Искаме да излъчим ясно послание към нашите партньори от ЕС", заяви по този повод гръцкият заместник-външен министър Йоргос Кумуцакос.

Време за губене няма

Неясно остава засега дали техните усилия ще дадат някакъв резултат. Шансовете за това са по-скоро минимални, смята гръцкият политолог Йоргос Цогопулос. "Европейският ангажимент сега се ограничава само до помощта, нужна за обслужването на бежанците в Гърция, а до справедливо преразпределение така и не се е стигнало", казва той пред ДВ. Всъщност, време за губене няма. Само през първите 9 месеца на 2019 над 45 000 бежанци и мигранти са успели да се доберат през Турция до гръцките егейски острови, а с това и до ЕС. Общият им брой през 2018 е бил под 33 000.

И Кипър е сериозно засегнат от новата бежанска вълна, потвърждава кипърският евродепутат от управляващата в Никозия консервативна партия Лефтерис Христофору. Той също не вижда шансове за скорошно намиране на решение. Но е убеден в следното: "Такова решение е възможно само в рамките на Общността. Затова трябва да продължим да работим в тази посока - с всички страни, които са готови да ни сътрудничат".

В съвместния си документ Гърция, Кипър и България се позовават и на постигнатото с Турция споразумение от 2016 година. То предвижда в Турция да бъдат връщани обратно онези мигранти, които пребивават нелегално на гръцките острови. Трите държави от Югоизточна Европа настояват тази договорка да се спазва. В същото време и самата Турция настоява за по-енергични действия по връщането на бежанците от западната ѝ съседка, с което иска да каже, че гръцките власти не изпълняват добре ангажиментите си.

Загриженост в Гърция будят и плановете на Турция за нахлуване в Северна Сирия, тъй като това ще породи още по-голяма бежанска вълна. По този повод Йоргос Цогопулос казва, че още не е много ясно как турската военна офанзива в Сирия ще се отрази на региона като цяло. Гръцкият политолог обаче е убеден, че Европа отново ще избере привидно най-лесното решение - да отпусне повече пари за подобряване на условията в бежанските лагери.

В противовес на Вишеградската четворка?

Най-вече страните от тъй наречената "Вишеградска група" отхвърлят категорично механизма на преразпределение на бежанци сред страните-членки на ЕС. По този повод гръцкият премиер Кириакос Мицотакис казва: "Не може да се възползваш от предимствата на шенгенското пространство, но същевременно да отказваш да приемеш 1000 или 2000 бежанци в рамките на едно общоевропейско решение на проблема, прехвърляйки по този начин отговорността единствено върху страните по външната граница на Общността". Според някои източници, на следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 17 октомври, гръцкият премиер ще настоява за налагането на санкции на страните-членки, които отказват да проявят солидарност.

Дали със своята инициатива Гърция, Кипър и България се противопоставят на Вишеградската четворка? Засега евродепутатът Лефтерис Христофору отказва да го потвърди. Той очевидно не иска да се налага впечатлението, че трите страни залагат на блокадно поведение в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сашо

    26 0 Отговор
    Чак сега ли разбират някои с по корави глави че неможе орел, рак и щука да теглят в една посока ? Чак сега ли разбират някои че неможе силово да им се налага на отделните страни какво да правят въпреки че ги натискат глобалистите от ЦК на ЕК ? И че има страни които все още отстояват независимостта си и искат да имат суверенни решения от ЦК-то за нашите не пиша видно е !!!!"Бежанците" да си ги прибира бабето тя ги кани да си ги дундурка сега !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 антрашпиц

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "бл.134 в Зап. парк":

    Първо,тез не са по работата.Второ,нямаме нови заводи а цехчета.Трето ,все ще се намери мой да работи,стига да има работа...

    Коментиран от #7

  • 6 Обективен

    33 0 Отговор
    Мястото на България не при Кипър и Гърция, а при Вишеградската4. Не бива да се разселват мигранти, защото това ще насърчи още по голяма бежански вълна
  • 7 Орхан Папук Чепик

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Абе ще построят заводи спецялно за тях-Завод за спане,Завод за ядене,Завод за еване,Рахат завод и ХАЛАЛ ЗАВОД.
  • 8 факти

    21 1 Отговор
    Вишеградската четворка ще ви покажат среден пръст
  • 9 Алекс2

    24 0 Отговор
    Коментираме каквото си искаме ама нещата не отиват на добре ! Жална ни майка от тия "бежанци" истината е че трябва да се спират със сила !
  • 10 помияри

    9 0 Отговор
    продадоха се, вместо да направят същото?!
  • 11 Виктор

    14 0 Отговор
    Не трябва преразпределение, а извеждане и пресичане на процеса на нахлуване. Без тези неща проблемът никога няма да бъде решен, ще се влачи и ще създава напрежение между европейските държави.
  • 12 сноу

    4 0 Отговор
    Преди време /служил съм на границата/ как не смееха да припарят бе ..? Сега огради ,прегради ,пари и...още мноого пари ,че и за парите още пари ,че покрай парите плямпане до захлас и...срещи ,срещи на маса ,а и под маса,наш Гойко бойно се пъчи и то особенно ако се е върнал от поредния околосветски туристически подвиг.
  • 13 гост

    2 0 Отговор
    В България може да останат само бежанките между 16 и 30 да може да си ги оправяме , а мъжете към Германия те имат нужда от работна ръка и джендъри ,че празниците наближават и трябва да има подобаваща порция изнасилвания за германците.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.