Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 19:00 1 593 5

Ерозия при ГЕРБ, но БСП е в слаба кондиция

  • избори-
  • урна-
  • герб-
  • бсп

Изборите, на които победи балотажът. Не само при Фандъкова и Манолова

Ерозия при ГЕРБ, но БСП е в слаба кондиция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гласувайте, за да не оставяте някой друг да определя бъдещето ви, гласувайте за най-подготвената личност, гласувайте за промяна - от една страна, от друга - гласувайте за продължаване на успешната работа и реализиране на вече започнатите проекти. Това бяха част от призивите, отправени от политиците към избирателите (общо 6 227 901 души с право на глас или със 136 000 по-малко, отколкото на предишните местни избори през 2015-а). Средно около 40 процента - на толкова възлезе избирателната активност с малки изключения (над 50 на сто в Благоевград) на фона на над 53 процента преди четири години.

Според първите данни от екзит половете в София балотажът е неизбежен - Йорданка Фандъкова от ГЕРБ води с между 32,8 и 35,4 процента според проучванията на различните социологически агенции, Мая Манолова, независимата кандидатка, подкрепена от БСП, има между 23,1 и 26,2 процента. На следващите места са Борислав Игнатов от "Демократична България" с около 15 процента и на малко отстояние от него - независимят кандидат Борис Бонев с между 10 и 13 на сто прогнозни резултати. Това е една от най-големите интриги, посочиха социолозите, според някои от които преднината на Фандъкова е убедителна, а според други - балотажът може да се окаже непредсказуем, ако опонентите на сегашната кметица обединят привържениците си. Що се отнася до Столичния общински съвет, ГЕРБ запазва мнозинството си - с над 30 процента, а БСП и "Демократична България" имат много сходни предварителни резултати - по около 19 на сто.

Балотажи се очертават и в редица други градове, относително ясно за момента е къде най-вероятно няма да се наложи второ отиване до урните: в Бургас, където Димитър Николов от ГЕРБ има според екзит половете 64 процента, и в Кърджали, където засега резултатът на Хасан Азис от ДПС е 49,9 процента, по информация от "Галъп". Една от изненадите, както отбелязват социолозите, е в Пловдив, където Здравко Димитров, кандидатът на ГЕРБ, е постигнал 33,5 процента, а второто място е заето от Дани Каназирева, кандидатка на коалиция "Съюз за Пловдив" с 20,8 процента по данни на "Алфа Рисърч". Същата социологическа агенция дава 49,5 процента на досегашния кмет на Варна Иван Портних от ГЕРБ, но не изключва непременно варианта балотаж, без да е ясно отсега кой би бил конкурентът на Портних. Предварителните резултати от Русе отреждат първа позиция на Пенчо Милков от БСП, втора - на Диана Иванова от ГЕРБ с 26,1 на сто. В Плевен най-много гласове - според екзит половете - има Георги Спартански, издигнат от инициативен комитет: 43,4 процента, на второ място е Мирослав Петров от ГЕРБ с 29,2 на сто.

В коментара си за известните до момента резултати политологът Даниел Смилов заяви: "Има ерозия в подкрепата за ГЕРБ в някои градове, но БСП е в слаба кондиция". Политологът Васил Гарнизов обобщи: "Статуквото е одраскано, има капки кръв във водата, но недостатъчно да настървят акулите, които да разкусат Борисов". Сходен е и коментарът на политолога Харалан Александров: "Политическата хегемония на ГЕРБ е сериозно предизвикана. Има начало на промяна, но тя не е революционна". "ГЕРБ потвърди своята доминираща роля в България, но понесе много тежки удари", каза социологът Андрей Райчев, според когото и дума не може да става за политическа криза, която следва от това. И политологът Огнян Минчев не прогнозира политическа криза, неговото мнение е "Тези избори затвърждават политическото статукво, но го затвърждават като статукво, което страда от липса на алтернатива. А липсата на алтератива води към застой".

Партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори, бяха 66, кандидатите - общо 36 251 души. Кандидатът за кмет е избран на първи тур, ако за него са гласували над 50 процента от подалите своя вот. Ако никой от участниците не е събрал такава подкрепа, се провежда втори тур между двамата кандидати с най-много гласове. Балотажът е на трети ноември, седмица след първия тур.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    1 0 Отговор
    https://results.cik.bg/mi2019/tur1/rezultati/2325.html#/p/2/ik.html
  • 2 СссереМ

    2 5 Отговор
    На балотажа Фандъкова 72,Манолова 22,не гласувам 6.НЯМА НУЖДА ОТ КОМЕНТАР.

    Коментиран от #4

  • 3 сънародници ние сме идиоти

    8 1 Отговор
    Ерозията е при нас обърканият народец , дълбоко обърканият. Бацко ще си дерибейства , другите , какво им е на другите , малко по- постничка им е трапезата , но гладни и боси няма да ходят, няма ежедневно да оцеляват като нас.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Яверт

    8 1 Отговор
    Българи! Защо позволяваме на платените цигански гета да решават съдбата ни.? Ако всички гласуваме ще обезсмислим платеният вот. Не харесвам Мая но знам че статуквото трябва да се разчупи. Като не можахме да си изберем по-свестен кандидат то поне да разруши неототалитаризма които разсипва България!