Last news in Fakti

7 Ноември, 2019 14:40 14 588 95

Най-чудовищната трагедия в руската история

  • виктор ерофеев-
  • трагедия-
  • русия-
  • история-
  • октомврийска революция

Превратът, наречен Октомврийска революция, е най-чудовищната трагедия в историята на Русия

Най-чудовищната трагедия в руската история - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото и да е странно: Великата октомврийска социалистическа революция, както комунистите кръстиха преврата от есента на 1917, наистина се оказва велика, ако съдим по резултатите от нея. Тя действително преобърна света, по думите на Джон Рийд, и се превърна в може би най-важното събитие на 20 век. От нея, като от приказно яйце, се излюпиха многобройни ключови явления.

Ако Октомврийската революция не се беше случила

Историята не познава условното наклонение, но въпреки това си мисля, че без Октомврийската революция нямаше да има и Хитлер. Та нали в началото на 1930-те години Съветският съюз начело със Сталин не разреши на левите сили в Германия - комунисти и социалдемократи - да се обединят. А един от резултатите беше, че във войната срещу Хитлер Съветският съюз изгуби 40 милиона души.

Без Октомврийската революция не биха били възможни нито Мао Дзъдун, нито най-новата китайска история с чудовищната „културна революция", с избиването на интелигенцията и с всичко последвало.

От друга страна, без Октомврийската революция трудно можем да си представим активното развитие на социалните институции на Запад и прехода от капитализма (такъв, какъвто го описва Маркс) към социална пазарна икономика и към едно общество, ако не на всеобщото благоденствие, то поне на цивилизованата демокрация. Всъщност, изгода от Октомврийската революция извлече именно Западът - защото се научи какво не бива да прави и съумя да представи достойна алтернатива на съветския тоталитаризъм.

Без Октомврийската революция нямаше да го има и днешното отровно огнище на международния тероризъм. Защото тероризмът на практика е наследство от безжалостната тактика на болшевиките да не подбират средствата за постигане на своите цели. Ярък и за съжаление заразителен пример в това отношение стана Куба с нейната най-прочута терористична икона - Че Гевара. На много места по света и до днес обожават този „професионален революционер", породен тъкмо от руската революция. А това доказва, че в самата човешка природа е заложено семето на насилието в името на утопични цели.

Без аналог в световната история

По своите резултати Октомврийската революция беше колкото велика, толкова и неудачна. Вече стана дума за въздействието ѝ върху света, а на самата Русия тя не донесе нищо положително. Докато английската, френската и другите европейски революции, независимо от кръвта и ужасите, се превърнаха и в двигатели на прогреса, за народите в Русия Октомврийската революция се превърна в чудовищна трагедия, която няма аналог в световната история. Ето защо, според мен, съвършено несъстоятелни са приказките, че разпадането на Съветския съюз било геополитическа катастрофа. В съветското литературознание често се използваха термините „въпреки" и „благодарение на". Ако приложим тази методика, за да опишем живота на народа в Съветския съюз, можем да кажем, че той оцеля и дори постигна сериозни успехи в науката и в културата въпреки Октомврийската революция и самото съществуване на СССР.

В СССР беше проведена страховита антиселекция на населението - унищожени бяха цели социални прослойки, от аристократите до селяните. Ние, руснаците, се превърнахме в случайни хора. Ние, руснаците, и до днес не можем да се измъкнем от помийната яма, в която ни навря Октомврийската революция, а в страната ни липсва всякаква политическа култура, да не говорим за политическа мъдрост. Всичко това също е резултат от революцията. Тя ни върна обратно в пещерите, към архаичните представи за добро и зло. Вдъхна ни чувството за превъзходство над всички останали, просто защото ние сме ние. В началото тя като див звяр разкъса всички руски национални ценности, които Толстой така прецизно описва в главите за семейство Ростови. После с помощта на всички несправедливости раздуха пожара на световната революция, а накрая се хвърли в чудовищния национализъм на сталинската епоха, като заличи човешкото достойнство и потопи хората в страх, който управлява Русия и до днес.

Твърдят, че болшевиките победили, защото обещали мир и земя. Но всичко това е чиста демагогия. Вместо мир дойде братоубийствената Гражданска война, а вместо да раздаде земя, по време на колективизацията революцията унищожи най-доброто селячество.

Защитниците на революцията ще кажат: ликвидирана беше неграмотността, проведе се успешна индустриализация, победихме във Втората световна война… Само че борбата срещу неграмотността започна още преди болшевиките, индустриализацията беше в пълен ход още в началото на 20 век, а за жертвите във войната вече писах по-горе.

Главата още дълго ще ни боли...

Но най-обидно е обстоятелството, че всъщност Октомврийска революция изобщо не е имало. Това беше просто успешен преврат. И както е при всеки преврат - събитията от есента на 1917 можеха да се случат, но можеха и да не се случат. Можеха просто да се размият, да се изпарят някъде в смрадливия въздух на Първата световна война. Да, Русия имаше нужда от революция - и тя се проведе през февруари 1917. А болшевиките просто се възползваха от нейните слабости и я потопиха в кръв, терор и лъжи. После пък се включи машината на разстрелите и на безсрамната демагогия. Тази смесица от страшни беди продължи и по-нататък. И се усеща и до днес, макар и с различни нюанси. Не можеш да помириш терора и цивилизацията, културата и насилието, демагогията и разума. Днешните опити на руската власт да помири всичко и всички също се изградени върху демагогията и атавизма.

В Русия животът е такъв, че ако искаш да оцелееш, трябва да живееш с надежди. С вечните надежди за едно по-добро бъдеще. Така и днес се надяваме, че новите поколения ще превърнат тази надежда в реалност и един ден ще се събудим в нормален свят. Главата още дълго ще ни боли, но все някога ще си отворим очите.

Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1360

    71 25 Отговор
    ТАЗИ РЕВОЛЮЦИЯ НЕ Е ЛИ ПЛАНИРАНА ОТ АМЕРИКАНСКИ МАГНАТИ ЗАРАДИ РУСКИТЕ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ, ПРАТЕН Е ВЛАК ОТ ГРЕМАНИЯ С МИЛИОНИ ДОЙЧМАРКИ ЗА ДА МОЖЕ ЛЕНИН ДА УЗУРПИПА ВЛАСТТА . . . КАК Е ТОЧНО ?

    Коментиран от #2, #11, #54

  • 2 100

    51 6 Отговор

    До коментар #1 от "1360":

    От евреите.

    Коментиран от #4

  • 3 Хкйхйк

    52 38 Отговор
    Маркс е първият тип който е документиран че подстрекава да се избиват милиони хора..просто защото са хора....който сложи минус е трол или невеж..:))))
  • 4 Ймм м

    38 25 Отговор

    До коментар #2 от "100":

    Това с евреите е доста изтъркано..хората са добри и лоши...можеше да кажеш например от зли хора

    Коментиран от #8

  • 5 Шалом

    37 17 Отговор
    ЕВРЕЙСКА КОНСПИРАЦИЯ ЗА НАЛАГАНЕТО НА КОМУНИЗМА

    Коментиран от #20

  • 6 Да де

    79 15 Отговор
    Точно DW няма право да говори за чуждите трагедии.Защото точно при немците те са няколко в историята им.А ако бьдем честни-то и в момента се твори една трагедия в Германия...-брадатите амуджи.
  • 7 Снайперист

    36 11 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #64

  • 8 100

    21 17 Отговор

    До коментар #4 от "Ймм м":

    Да, повечето евреи, поне 90 процента от тях са добри хора, но революцията е направена от някои от останалите 10 процента.

    Коментиран от #14

  • 9 Последния софиянец

    47 40 Отговор
    Ако не беше тази революция Русия щеше да си остане изостанала аграрна страна и нямаше да има кой да спре Хитлер и да изгони японците от Китай.

    Коментиран от #13

  • 10 ПЕНКО

    12 7 Отговор
    ЯСНО Е ,ЧЕ Е "ШВАБЕН ШВАЙНЕ ГУТЕН-ЦРУ-ТЕН " !!! ТРЪМП КАЗА ,ЧЕ ЩЕ ГИ ЗАМЕНИ- И ТЕ СЕ " ПУПЯТ АКТИВНО", ЗА ДА ОТЦЕЛЕЯТ !!!
  • 11 Последния софиянец

    42 9 Отговор

    До коментар #1 от "1360":

    Ленин е изпратен от немците да извади Русия от войната.
  • 12 robur

    23 5 Отговор
    Deutsche Welle без коментар
  • 13 100

    34 21 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Много спорно твърдение...даже съвсем недоказуемо. Имаш ли представа какви реформи и каква индустрия се заражда в Русия в края на 19 и началото на 20 век. Ами ако я нямаше гражданската война и комунистическия терор, представи си колко по-силна щеше да е Русия. Ако се беше наредила примерно сред страните победителки в Първата световна война. Щеше да продължава да владее Полша и Финландия, а вероятно щеше да вземе и територии от Германия и Османската империя.

    Коментиран от #29, #31, #36

  • 14 Лжбм

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "100":

    И как го разбра за тия 10 %?

    Коментиран от #16

  • 15 Бесен Язовец

    20 19 Отговор
    Фашистите където не можаха да превземат Планетата дават мнение!!!
  • 16 100

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Лжбм":

    един евреин ми го каза. ;) Ма 10 % е добре, има други народи, където лошите са 20-30 %.

    Коментиран от #19

  • 17 Тръмп

    30 25 Отговор
    От Великата Трагедия СССР все пак е оцелял поне един интелигентен руснак,който да обясни без страх Истината!!!:):):)
  • 18 Тръмп

    20 28 Отговор
    Съмнявам се,че комуноидните русофили могат да схванат нещо от написаното от Истински руснак,а не от фалшивия Путин Шаломов!!!:):):)
  • 19 Бммм

    29 6 Отговор

    До коментар #16 от "100":

    Злите хора нямат националност..нека се спре с глупостите с евреи
  • 20 ДПС в бг

    24 10 Отговор

    До коментар #5 от "Шалом":

    Еврейска конспирация е и факта,че Европа се напълни с "бежанци"-терористи от близкия изток!
  • 21 ултра

    31 30 Отговор
    Ето един изключително честен и болеещ за националното му достойнство, руснак! Някой може ли да си представи КЪДЕ щеше да е днес Русия, или КАКВА държава би била, ако не беше тази кръвопролитна тяхна ревалюция?!? Сега можеше да бъде примерно една прекрасна монархия, от типа на Великобритания (ако не бяха избили толкова зверски своето царско семейство), свободна, демократична и просперираща не по-малко от която и да е западна демокрация, но …. уви! Днес просто има една Путиландия - пряк наследник на сталиновия СССР! Но в края на краищата, всеки народ си заслужава съдбата!

    Коментиран от #30, #40

  • 22 агент08

    21 16 Отговор
    А случайно да знаете, че този преврат е дело на световните сатанисти от УСА!? Против Русия и руския народ.

    Коментиран от #24

  • 23 баба Зоя

    36 5 Отговор
    Доволна жена, гладен евреин и работлив циганин НЯМА!
  • 24 Нмюю

    3 12 Отговор

    До коментар #22 от "агент08":

    Така е...но руските им политици го подържат това нещо...нека бъдем честни
  • 25 хахаха

    25 15 Отговор
    Същото важи в пълна степен и за нашия окървавен 9-ти септември 44-та!

    Коментиран от #33, #37

  • 26 мразя руските говеда

    18 29 Отговор
    Цялата Русия е една голяма трагедия.Дори обикновенния руски мизерник съжелява ,че се е родил там.

    Коментиран от #32

  • 27 дърти измишльотини

    36 10 Отговор
    Тая статия Иво Инджев ли я писа ?
    А какво би станало бе Френската революция ? Щеше ли да има Наполеон ?
    А премахването на монархията в Германия ? Щеше ли да има Хитлер ?
    А гражданската война в обора ? Щеше ли още да управлява Кралицата ?
    А на острова защо обезглавиха Чарлз I ?
    Щеше ли сегашния рептил да управлява. А ако не беше женена за братовчед си , щеше ли принца живее с камила ?

    Коментиран от #34

  • 28 Гост

    35 12 Отговор
    Доста тъпа статия! СССР загубили във ВСВ 40 млн. души - друг път! Отделно, ако нямало ВОСР нямало да има настоящият тероризъм - дрън, дрън, та пляс! А точно пък германците трябва да мълчат, защото те, заедно с "приятелите" си Англия и Франция вкараха Европа в най0кръвопролитните войни! ВОСР бе продиктувана от желанието на Германия да си подсигури спокойствие на Източният фронт. А не бива да забравяме и ролята на "малка" България, защото е общоизвестен факт, че ако бяхме на страната на Антантата, то ПСВ щяла да приключи две години по-рано, съответно нямаше да се стигне до ВОСР!
  • 29 Последния софиянец

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "100":

    Цялата индустрия преди революцията е развивана от немци. Те ли щяха да се опълчат на Хитлер. Прочети книгата,, Човека във високия замък,,

    Коментиран от #51

  • 30 що ли та питам

    15 5 Отговор

    До коментар #21 от "ултра":

    Ти па за цар ли ревеш бе охлюв ? Какво стана с демокрацията , с гейпарадите , с 32 -та пола ,с гей браковете ........
  • 31 ALMATA

    0 6 Отговор

    До коментар #13 от "100":

    gladna bela meçka proso sanuva...vlakıt s LENİN'& E MİNAL PREZ BILGARİYA DOKAZANO.
  • 32 то и ти сутрин

    16 4 Отговор

    До коментар #26 от "мразя руските говеда":

    ... като се погледнеш в огледалото съжаляваш що си се родил. Нете мъчи живота - ти го мъчиш !
  • 33 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #25 от "хахаха":

    "Вашият" 09.09.1944г. е предрешен доста преди това от т.нар. "Велики сили" - Техеран 1943г. Така че, не се пъни толкова! Влиянието на същите тези сили върху Европа е разделено и спазарено! Колкото до разстреляните - то, една част са под натиска на същите тези Велики сили, а другата вследствие реваншистки прояви, но те са обясними при всяка една смяна на властта. Виж Деветоюнски преврат.

    Коментиран от #35

  • 34 Пилотът Гошу

    22 4 Отговор

    До коментар #27 от "дърти измишльотини":

    Недей така, френската революция е демократична и добра за народа, не е като руската ... По тяхната логика, сега Франция щеше да е ЕХЕЕЕЕЕ като по времето на Ренесанса, щеше да е водеща във всичко, а не разни чернилки да се стрелят по стадиони, концерти, редакции на вестници ... Само че западната революция е правилната революция, всичко друго е грешно ...

    Коментиран от #82

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Да и Трайчо Костов е обесен заради "реваншистки прояви"???
  • 36 Ххх

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "100":

    Коментара по 9 си е много логичен, спорния е твоя. Пишеш каква индустрия и какви реформи се зараждали в Русия. Ами преди Октомврийската революция кой им пречеше на реформите и индустриализацията ? И какво беше нивото на промишлеността, включително военната - ами Русия отстъпваше и на трите най големи европейски страни, и на Щатите, и на Япония. И струва ми се, съвсем не случайно загуби битката при Цушима и руско - японската война, а участието и в Първата световна беше определено трагично. Макар че през тази война, без да съм си правил някакви справки относно численост и разположение на войските, но основните немски сили предполагам са били насочени към Западния фронт. А на Изток, въпреки численото си превъзходство, руснаците търпяха тежки загуби, включително битката при Таненберг. И ако през Втората световна, когато немците бяха концентрирали основните си сили на Изток, Германия трябваше да воюва с една демократична Русия, какъв щеше да е резултата ? Мисля, че не беше труден за отгатване. Две - три седмици, и както е казвал Хитлер при подготовката на операция "Барбароса" - Само да ритнем вратата, и прогнилата сграда ще се срине.

    Коментиран от #53

  • 37 Последния софиянец

    19 9 Отговор

    До коментар #25 от "хахаха":

    Този 9ти септември извади селяните от тъмните колиби и ги насади в Софийски апартаменти с ток, вода и вътрешна тоалетна. Неблагодарно племе.
  • 38 Ххх

    12 1 Отговор
    А защо още не виждам коментар от Хрониките на Евразия ? То тая статия все едно от него е писана. Ще му отрежат хонорара за днеска, щом пропуска толкова значим повод да се изходи по любимите му теми. И да обади какви са последните новини по руските телевизии, изпитанията на хипер - пупер ракетите и нивото на радиация по руските изпитателни полигони. А може би вече е пуснал коментар с друг ник, от време на време си разнообразява заглавията, читателите да остават с впечатления че привържениците на евроатлантическите идеи и съответстваща им русофобия стават все повече и повече.

    Коментиран от #50

  • 39 Гледна точка

    10 2 Отговор
    Била 1979 г. и е станала 2019 г. Доброто е що е било назад се не връща, както и бито и е#ано!
  • 40 Ххх

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "ултра":

    Виж какво бих ти казал - по никакъв начин не омаловажавам или отричам отрицателните страни и извършените престъпления по време и след Октомврийската революция. Включително сталинските репресии, лагерите, гладомора. Но това, което те бяха от края на ВСВ до примерно 1985г. - световна сила, оспорваща световното господство на САЩ - това някаква демократична Русия никога и при никакви обстоятелства не можеше да постигне.
  • 41 1917

    12 3 Отговор
    Според мен всичко се корени в славянския характер.Ние сме свикнали да се самосъжаляваме и да се връщаме назад във времето.Просто трябва да се мобилизираме и да работим здраво за да има просперитет поне ако не за нас то за тези които ще дойдат след нас.И да разчитаме първо на нашите сили а не първо на външни "благодетели".
  • 42 След ВСВ

    9 2 Отговор
    започва пренаписване историята на ВОСР
  • 43 сори сорос

    18 3 Отговор
    В "Световната конспирация "Никола М. Николов пише:
    "Всичко започва много по-рано от 1917 г. През 1879 г. Джон Рокфелер със своята компания „Стандарт Ойл“ контролира 95% от американските петролни рафинерии с амбициите да постигне световен контрол.
    През 1883 г. руснаците откриват големите петролни залежи в Баку и много бързо развиват това огромно богатство. Рокфелер среща сериозен конкурент от страна на Русия, която само след пет години — в 1888 г. завзема световния пазар. Производството им нараства много бързо. Докато през 1860 г. производството на САЩ е 70 000 тона, а това на Русия — 1300 тона, през 1901 г. САЩ имат 10 млн. тона производство, а Русия — 12 млн. и 200 хил. тона. Това спомага Русия да стане една от най-индустриализираните страни в света и през 1913 г. тя надминава по индустриална продукция САЩ, Англия и Германия.[1]
    Болшевишката революция през 1917 г. заварва Русия в икономически прогрес, който развива до голяма степен средната класа — най-големият враг на конспирацията, което е и една от причините за Революцията. Втората причина е, че след разгрома на Наполеон и влизането на руски войски в Париж в 1814 г. много руски аристократи посещават Франция и възприемат революционните либерални идеи, в резултат на което се образуват двете тайни масонски ложи в Русия. Същите тези масонски ложи по-късно играят решаваща роля за революцията, специално с образуването на управлението, което напълно замества царя след неговото абдикиране.
    Социалдемократич

    Коментиран от #45

  • 44 777

    18 5 Отговор
    Тази революция е изцяло подготвена и финансирана от от евреите, начело с клана Ротшилд. И тя е отмъщението на Ротшилд към руския цар, който единствен се е възпротивил тяхната централна банка да попадне под контрола на илюминатите на Ротшилд. Това е цялата истина. По късно един чичко с мустак, усеща кой се опитва да постави целия свят под контрол чрез банките, и започва тяхното преследване, но за жалост беше спрян да довърши делото си. Може би сега светът щеше да е по добър.
  • 45 сори сорос

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "сори сорос":

    Социалдемократическата работническа партия по-късно става Руска комунистическа партия с водачи Ленин и Троцки...
    След абдикирането на царя — 15 март 1917 г. — се съставя временно правителство, оглавено от социалиста Коренски, който веднага дава пълна амнистия. Ленин, Сталин и Троцки се връщат в Русия и този път през есента на 1917 г. болшевишката революция успява. Троцки напуска Ню Йорк на 27 март 1917 г. с още 275 свои последователи на път за Канада. В Нова Скоча канадските власти го задържат, тъй като откриват в Троцки десет хиляди долара — голяма сума за това време....
    Ленин също напуска Швейцария с 32-мата си привърженици в един военен германски брониран влак, преминавайки през военните германски линии и охраняван от германски войници...
    Защо американските банкери избират Ленин да сътрудничи в тяхната работа? Защото неговата програма предвижда национализиране на банките. Със създаването на една държавна банка се открива възможността управлението да знае във всеки момент какво влиза и излиза от банката, която вече се управлява и контролира от тях. Второ, строг контрол на работниците чрез работническите профсъюзи. Трето, национализиране на синдикатите, с което се премахват търговските тайни. Четвърто, регулиране на консумацията и още много други ограничения, единствено в полза на големия капитал...

    Коментиран от #47

  • 46 да ама не

    20 5 Отговор
    Във всяка страна има предатели като този руски писател. По голяма измишльотена от това, че Октомврийската революция е предизвикала появото на Хитлер няма. Такива като Хитлер имаше и преди Октомврийската революция - Полско литовското кралство, Швеция, Наполеон. Хитлер се появи следствие на сложелите се по негово време икономически и политически обстоятелства. И да Съветският съюз даде 26 милиона жертви през мойната / не 40 милиона както твърди автора/ като голямата част от тях са от мирното население, вследствие мракобесното отношение на фашистите към тях. Военните загуби са съразмерими с тези на американците, които влезоха късно във войната. А най смешно е твърдението за Октомврийската революция като причина за международния тероризъм. Объркал е посоката, трябва да гледа зад океана, те са тези, които създадока Ал Кайда и ИДИЛ, техните генерали са най големите трафиканти на наркотици, техните политици унищожават милиони хора, за да овладеят ресурсите на тези държави. И още може да се спори с писателя, който между другото предизвика скандал с твърдението, че е трябвало населението на Ленинград да се предаде на фашистите, за да се спаси живота им. Той е син на дипломат и е живял на запад когато се е формирал като личност, руският народ не мисли като него.
  • 47 сори сорос

    12 1 Отговор

    До коментар #45 от "сори сорос":

    Ленин се нуждае от повече средства, обръща се към Уилсън, който изпраща 20 милиона долара от специалния си военен фонд. Това е записано в регистрите на Конгреса под № HJ8714.U5 и показва за какво са изразходвани 100-те милиона долара, гласувани от Конгреса за военен фонд. Същата изразходвана сума е документирана и в регистрите на Конгреса на 2 септември 1919 г....
    Веднага след революцията новото болшевишко правителство официално обявява, че е пленено цялото царско семейство: царя, царицата, престолонаследникът и четирите дъщери, както и че са убити в Екатерининбург...." и т.н. и т.н.
  • 48 777

    13 3 Отговор
    Тази революция е изцяло подготвена и финансирана от от евреите, начело с клана Ротшилд. И тя е отмъщението на Ротшилд към руския цар, който единствен се е възпротивил тяхната централна банка да попадне под контрола на илюминатите на Ротшилд. Това е цялата истина. По късно един чичко с мустак, усеща кой се опитва да постави целия свят под контрол чрез банките, и започва тяхното преследване, но за жалост беше спрян да довърши делото си. Може би сега светът щеше да е по добър.
  • 49 кирил

    9 3 Отговор
    като видим етноса на т.н.революционери и награбеното разбираме че е било юдейски заговор за грабеж на балъците
  • 50 Хрониките на Евразия

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ххх":

    Чакай да прочета по темата из Гугъл и започвам Само да питам .
  • 51 100

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Последния софиянец":

    Чел съм я тази книга, но тя е писана определено с неисторична цел. До тогава в литературата добрия и популярен герой е бил техничар с отвертка в джоба. Авторът Филип Дик сам казва, че е искал да се противопостави на този образ и в романа му негативните герои са техничари, включително и немците - като символ на хора-техничари. Та в този роман не трябва да се търси някакво историческо пророчество.
  • 52 ВДВ

    8 5 Отговор
    Без Октомврийската революция днешната Русия нямаше да има и щеше да бъде разпарчетосана, факт!
  • 53 100

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ххх":

    И защо мислиш, че без комунистите е нямало да има индустриализация в Русия. В текущата реалност индустриализацията започва към края на 20-те години. Ако нямаше революция, щеше да продължи с по-бързи темпове още от 19-20- та година. И най-вероятно Хитлер нямаше да смее да нападне една голяма Русия с Полша и Финландия в състава си, а най вероятно тямаше да има и силна германия при наличие на силта Руска империя.

    Коментиран от #56, #68

  • 54 Голем смях

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "1360":

    Значи САЩ,които воюват с Германия намират от някъде влак пълен с ..дойче марки ,намират болен мозък като Ленин ,подкупват германските железници ...и хайде в Русия да им откраднем ...нефта ,газта и полезните изкопаеми ,които тогава все още не са открити.Явно пращиш от мозък...Да не би родителите ти да са първи братовчеди?
  • 55 1944

    8 4 Отговор
    да живее ленин, който набърза съсипа и без това разсипаните ни окупатори. да живее путин, който следва заветите му.
  • 56 Ххх

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "100":

    Тоталитарната държава е жестока към гражданите си, но тя в много по - голяма степен е в състояние да концентрира и насочи усилията си за определени мерки, свързани с развитието, кото индустриализация, електрификация, военна промишленост и т.н. Не е за подценяване и дисциплината в армията, макар и постигана с жестоки мерки. За Втората световна съм чувал, че след настъпващите съветски част са се движели и специални подразделения, задачата на които е била предотвратяване на отстъпления и дезертьорства. А попадналите в немски плен доколкото знам в някаква степен са третирани като предатели. Жестоко, но е постигнат ефект като крайна победа.
  • 57 Morgoth

    13 2 Отговор
    Статията е малко пресилена. СССР не е виновен за днешния ислямски тероризъм, а предпоставките за ВСВ са много и основно в отношенията между победители и победени от ПСВ. По всяка вероятност война щеше да има, но с различно разпределение, а ако беше се забавила малко, можеше и частично да е ядрена.
    Но едно е вярно Октомврийската революция е най-голямата трагедия за руснаците, защото великата Царска Русия бива унищожена. Ако това не се беше случило, сега Русия можеше да е сред първите не само във военно отношение.
  • 58 someone

    15 4 Отговор
    по-големи глупости не бях чел събрани в едно, ако го нямаше СССР победата във Втората световна щеше да е една фантазия за наглия Запад, който нищо въобще не научи и не взе хубавото като например социалната сигурност от другата система.Да се обвинява пък комунизма за международния тероризъм е вече връх на наглостта, особено след като СССР е първата която се сблъсква с него в Афганистан , а същия този тероризъм е подпомаган от Запада, който иначе обожава на наставлява и поучава другите на морал и демокрация, докато колонизира и подпомага терористи.
    Колкото до революцията тя е била неминуема след глада и унижението на голямата прослойка от руснаци, които им е писнало от Царя и неговите лакей ( доста наподобява сегашните премиери и техните барони ) , затова и идва деня за разплата с тези , които са ги третирали като роби , а това в никакъв случай не са никаква интелигенция просто едни робовладелци , като нашите тук. Затова и нашите и тези на Запад ги е много страх от комунизма , защото знаят какво ще последва за тях самите.
  • 59 Азсъм

    10 1 Отговор
    Ние от запада изцяло западаме морално умственно социално интелектоално пропастта на капитала ечерна дупка за нашата цивилизация където Парата Е БОГ на човека превърнат в изрод
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 аз съм българче

    9 4 Отговор
    102 години от ВОСР!
    Честит празник,другарки и другари!
    Да помним заръките на великия Вл.Илич Ленин!
  • 62 Усмивката

    7 4 Отговор
    Ако не бе Великата комунистическ революция сега ГЕРБ да не съществуваше.А Бойко щеше да е с десета присъда за разбойничество и золуми.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Снайперистът

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Снайперист":

    ФЮРЕРА ГНИЕ В АДА!
  • 65 Патето яки

    7 3 Отговор
    Честит празник, слава на ВОСР.
  • 66 Патето яки

    9 1 Отговор
    Сега видях че по темата се е изакала дойче зеле.
  • 67 ТОЧКАТА

    10 2 Отговор
    Помните ли ,,Кеймада,,?Един страхотен филм с Марлон Брандо...Тамм добре е показано КОЙ използва неосъзнатата , импулсивна революция/въстание. и терора!!!!!Сталин ,като продължител на делото на Ленин,направи най великото преформатиране на една държава в света...Никога досега в човешката история не е имало подобна по мащаб,времетраене,размах,и всеобхватност дейност с която да превърнеш една ПОБЕДЕНА !!!страна /от първата св. война!!!!/ в глобален фактор и АЛТЕРНАТИВА на капитализма...Той РЕШИ тази задача успешно на необходимата цена...А впрочем що не питате каква цена плати Ирак и плаща сега!!!!!!!????

    Коментиран от #72

  • 68 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "100":

    Дааа,без комунистите НЯМАШЕ да има индустриализация!!!И примерът е ПРЕХОДЪТ
  • 69 Жид

    3 3 Отговор
    Така ще е,да се знае,който се връзва на еврейски философии до къде го докарва.
  • 70 ТОЧКАТА

    8 2 Отговор
    Едно от най болезнените неща е голодоморът!!!Но и той е причинен от западът,защото поисква дългът да бъде изплатен със ЖИТО!!!Сталин НЕ може да откаже и да предизвика нова агресия срещу СССР,затова изпълнява искането и плаща жестока цена....Впрочем по същият начин ни набълбукаха и нас в периода 1986/90 г!!!Тогава западът ПРОМЕНИ условията по 5 милиардният заем и за нула време той стана 9,9 милиарда,като същевременно ПРЕКРАТИХА ТЪРГОВСКИЯТ ОБМЕН с нас>>>>>

    Коментиран от #71

  • 71 Усмивката

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "ТОЧКАТА":

    Ами Сталин да беше се обесил.Така щеше да реши основния проблем в силно нескопосаното ново полтитеско недоразумение наречено комунизъм.Ето .И Бойко плаща ЦЕНА. Явно комунистите от цял свят с едно си приличат.Обичат да дават ,но не от своето.
  • 72 Усмивката

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "ТОЧКАТА":

    Явно е .Сталин ти е фен.Има съвременен представител в лицето на Ким Ир Сен.Сподели повече за юношестките ти пориви.Седни и се отпусни.И повтаряй.....Путин,Путин,Путин...

    Коментиран от #74

  • 73 ела

    6 5 Отговор
    Тези свине проливат "крокодилски сълзи на чужд гроб" същите свине убиха около 27 милиона (27.000.000) Съветски граждани разрушиха хиляди села и стотица градове същите свине убиха около 6 милиона (6.000.000 ) евреии заради тези свине бе разрушена и опустошена Европа и общо около 60 милиона( 60.000.000) хора умряха.Тези свине ли ще решат кое е трагедия кое не?
  • 74 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "Усмивката":

    не ми е фен...ИСТОРИЯТА
  • 75 Учуден

    5 3 Отговор
    Егати просташката публикация?????
  • 76 Така е

    5 5 Отговор
    Вярно е. Сега русия затъва. Икономиката й е по -зле от Бразилия и Индия. И всичко това заради социализма.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 И НАЙ ВАЖНОТО

    3 0 Отговор
    СОФИЯ НЯМАШЕ ДА СЕ НАПЪЛНИ СЪС СЕЛЯНДУРИ.
  • 79 Borislav Popov

    7 2 Отговор
    Да попитам драскачите? Защо един преврат във Франция може да се нарече Велика Френска Революция, а комунистите да не могат да нарекат ВОСР своя?

    Коментиран от #85

  • 80 Илич Владимиров

    5 0 Отговор
    Всяка революция има причина и следствие - не може да се правят определения и изводи само по следствието, целта и тенденцията обаче е да не обръщаме внимание на причините ...защото май отново назряват такива
  • 81 ОТ ТРЪН ТА Н А ГЛОГ

    3 1 Отговор
    Я И СОРОСЛЯЦИТЕ МАЙ СА ПРЕПИЛИ С БОЗА
  • 82 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Пилотът Гошу":

    Извинявай, ама кой е измислил гилотината?!:) Коя, е първата страна в света в която се извършва революция, която е напълно успешна, но организаторите така се уляли, че и до сега населението предпочита да си има кралица!:) Знаеш ли какъв е отговорът на Германия на исканията на наследниците на последният германски крал че Александър плац си бил техен?!:)
  • 83 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    писалият статията другари е руснак,доиче веле само я публикувала.та руския интелектуалец разсъждава много адекватно,само дето пролетариите у нас няма как да го приемат от панелката ,ладата и снимката на живков на скрина!

    Коментиран от #87

  • 84 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Както се е размахало и развихрило Дойче Веле, нищо чудно в следващата си статия да обвини руските комунистите в атаката над небостъргачите близнаци. Или пък в главозамайващото развитие на наркотичния бизнес в Афганистан. Статията, обаче е писана от руски пидлизурко на Дойче Веле. Виктор Ерофеев споделя че заради Октомврийската революция още се намира в помийна яма и още го боли глава, но някога все пак ще си отвори очите, новите поколения ще го извлекат от ямата и той ще погледне. Горкият. Не, наистина ми е жал за него. Но човекът не е известен писател, объркало се е този път Дойче Веле. За справка, няма го в първите 30 на флибуста нет, например. А след 30-то място на най-четените автори в Русия ме домързя да го търся. Какво въобще пише този човек. Любовни романи с елементи на трилър ли?
  • 85 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Borislav Popov":

    Защото революциите се правят от народа.Без да им плащат за това.А ВОСР е дело на военни,платени щедро с американски и немски пари.Сталин е казал,че революцията трябва да се осъществи от професионалисти,не от народа. Револлюцията 1905 не успяла поради тази причина.Немския посланник в Москва периодично им е давал големи суми пари,докато някои хора не издържали и го застреляли. Имало е избори.Можели са да участват и да спечелят властта.Адолф Хитлер спечели изборите в Германия 1933 година.
  • 86 Румяна Костова

    1 1 Отговор
    Не ми се иска да се бъзикам с известния (?!) руски писател работещ за Дойче Веле, но малко е странно, че Че Гевара е породен от руската революция. Странни изразни средства има Ерофеев. Аз пък бих предположила, че известният революционер би дошъл на белия свят и без в това дело да е замесена,, Аврора"и руския пролетариат.
  • 87 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    Човек, който е още в депресия заради събития със стогодишна давност, не ми изглежда много адекватен. Октомврийската революция може и да не е била най-добрия сценарий за Русия по онова време, но да се хвърля вина върху нея за всички драматични събития, сполетели Русия и света е Глупост.
  • 88 Гост

    3 0 Отговор
    Браво на този писател.Дали е известен не е важно.Много хора в Русия мислят като него.Идете и вижте как живеят хората там.Питайте ги как е било по времето на Сталин.Тука истината я крият.Влизайте в руските сайтове.Има много неща да научите,които тука ги крият.Това с Русия е култ.Американци са им построили преди войната много заводи.Не е дело на Сталин.Не можеш да построиш модерен завод с кирки и лопати.Ако Русия беше демокрация щеше да бъде много по-добре.Комунистите не искат да строят нищо за хората.Няма пътища,канализация, туалетни даже.Гледах един руски клип.Автора казва- в нашето училище нямаше тоалетна.Ток. нашето село - чак 1960.И много още неща.Единствено военно производство.И защо. като видиш колко танка,самолета и т.н. е имал СССР 1941( 3-4 пъти повече от немците) загубиха толкова много .Луфтвафе имали пълно превъзходство 1941 казват руснаците в техните сайтове.А. Т34 не струвал нищо пред немските танкове.Има руско видео където един много подробно сравнява техн. данни на танковете.Много може да се пише.Видях в един руски сайт забранена доскоро снимка на червената армия около1918-1920.Ленин,Троцки и строени войници.Всичките с монголоидни мутри,прости и тъпи.Личи си,че са ги купили.Наемни войници.Какви революционери?
  • 89 Светльо Ламбов

    2 1 Отговор
    Няма какво да се лъжем. Още от времето на Иван Грозни ,западният свят ,със всичките си войни и междуособици , в едно е бил обединен - ДА СДЪРЖА РУСИЯ , И ДА НЕ И ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ИЗПРАВЯ НА КРАКА. В лицето на Русия те виждат един потенциален бъдещ Чингиз Хан , или Атила ,на които не им е стигнал живота да превземат света с конницата си. Това сдържане се случва с безкрайни войни , инвазии ,икономически мерки ,изолация,привнесени отвън революции ,списъка е дълъг. ВОСР е един от тези най- успешни сдържащи мерки. Самата революция не е толкова страшна , страшна е гражданската война последвала събитията , със страшни потоци от кръв , с чуждите армии на територията готови да разпокъсат територии, и пр. богатства. Буди недоумение как руснаците успяват да се справят с всичко това в такъв момент. И когато немците са пред Москва , Сталин казва - През 1919 г. беше много по-тежко , и тогава се справихме , ще се справим и сега. Най-общо , ако през 1917г. Царска Русия е изостанала от света с около 15 години назад , то след ВОСР , тя дърпа назад с още толкова. И за Русия няма друг шанс , овен скоростно да се подготвя за следващата война която ще дойде отново на нейната територия . Всичката стомана се обръща в оръдия , зърното в коприна за парашути ,златото в заводи за металорежещи машини-трябва да се наваксва изоставането -иначе ще ни смажат , казва Сталин. Това е драмата на руснаците ,да имат най-богатата страна , да бъдат винаги подготвени ,да посрещат вой
  • 90 Гост

    2 0 Отговор
    Аз не виждам Западът да пречи на Русия.Само изгонването на евреите от Англия.Обвинили са ги,че са повели татаромонголите.Петър 1 са го приели на запад да учи как да направи Русия по-силна.Екатерина 2 е германка,но не руши Русия,а напротив.Американците пък колко заводи са им построили.По време на масовия глад в Украйна изпращат храна и хора със средства от частни фондове не държавни.Хората са събирали пари да спасяват украинците.Има книга написана от Американец.Нарича Русия -Бололанд.Пише,че властите вместо да им помагат са им пречили.А така наречената ВОСР е същата като Ислямска държава.Убийства на всички които не ги харесват.Масов терор.Доктрина за завладяване .на целия свят.Е.Аллах няма,но има друг бог- Маркс,Ленин,Сталин. Защо едните трябва да мразим,а другите да харесваме.Само защото едните са мюсюлмани ли? Хората не мислят.Сякаш са биороботи и имат програма да мислят за определени неща само хубаво.Колкото и лоши да са.Така трябвало.Иначе не можело.Убиват много хора без причина.Така трябвало.Друг казва- Ние се чистим.От кого?От добрите хора.Мислещите хора.Също като Ислямска държава.Сложиха Ленин в мавзолей и хората влизат да му се покланят.Къде по света има подобно нещо?Хората оглупяват,стават биороботи.А преврата 1917 успя не защото Сталин-Джугашвили е много гениален стратег.Него го бива да обира банки и да отвлича хора.Докато Троцки поема командването са губили.Царските генерали се оказали много глупави.После за благодарност убиха чак в Мексико
  • 91 ira

    2 1 Отговор
    Какви са тези брътвежи? Какъв е този делириум? Без ВОСР, нямаше да ги има и киселите анализатори като този, което си е добре. Този господин как изобщо не се задушава от глупостите си?
    Ако ги нямаше декабристите, революцията от 1905, Първата световна война , Николай, Александра и ако в Русия беше топло и.т.н...Съвсем се взимат на сериозно!
  • 92 Тракиец

    3 0 Отговор
    Преразпределение на света ли започва. Защо днес Англия ни смята за европейска част на Турция? Какво става? Моля, обяснете. Нас кий ни унищожи? За какво подготвят територията ни? Защо спряха АЕЦ Козлодуй? Защо изнасят националното ни подземно богатство и къде в действителност отива - златото и др.? Покриха цяла Б-я с боклуци - сега ги хвърлят в реките и пещерите, от където ще тръгнат зарази всякакви? Къде ни е икономиката. НЯКОЙ В НЯКАКВО ПРЕДАВАНЕ ДА КАЖЕ КАКВО ПРОИЗВЕЖДА Б-Я ДНЕС И КАКВО ИЗНАСЯ. И ТЕЗИ ВЕЛИКИ 3 % РЪСТ НЕ СА ЛИ ЕДНО НИЩО И НИКАКВО, РЪСТ НА КАКВО ТОЧНО, НА КОЕ КОЛИЧЕСТВО ПРОИЗВОДСТВО? Не започна ли всичко от СДС със съветниците от САЩ? На кого служат днешните ни управляващи ГЕРБ? В ЕС нашите пратеници народни да попитат защо Англия ни приши към Турция. КАКВО ЩЕ КАЖЕ ПУТИН ПО ТОЗИ ВЪПРОС? Или Б-я вече не го интересува? В какво бяха обвинени последните руски шпиони??? Че нещо много сме объркани вече. КОЙ НИ МИСЛИ ДОБРОТО И КОЙ ЛОШОТО? Защо не се наказват у нас големи виновници, а най-дребните риби, от които нищо не е зависело и не зависи?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Тракиец

    0 0 Отговор
    А църквата на Червения площад, която виждаме горе, е построена някога от българин. После е убит, за да не построи на друго място такава красота. Паметникът на Минин и Пожарски, пак там - на Червения площад, не е на гражданин и княз, спасили Москва от монголотатарите, а на българина Минин и на княз Пожарски. Тогава вече Иван Грозни е бил превзел Казанското българско царство - със столица Казан.
  • 95 Кат Русия няма втора

    0 0 Отговор
    През 1917г. руснаците вдигнаха революция за да свалят царя си. А сега гласуваха промени в конституцията си за да имат нов ЦАР.