Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 13:03 2 747 21

Този път Радев показа принципност

  • румен радев-
  • прокурор-
  • избор-
  • гешев

Президентът Радев може да бъде критикуван за много неща, но в казуса "Гешев" той показа, че не му липсва принципност

Този път Радев показа принципност - 1
Снимка: М. Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев изпрати на поправителен изпит не само единствения кандидат за главен прокурор, а и ВСС. Мотивите на държавния глава да не подпише указа за назначаването на г-н Гешев бяха три: липса на състезателност при избора; липса на високо обществено доверие към кандидата, за което говореха критичните становища на представители на гражданското общество; и наличие на „масирана служебно-институционална подкрепа" за Гешев, макар това да влиза в разрез със Закона за съдебната власт.

Тези аргументи са повече от достатъчни. Ако президентът Радев бе посочил други доводи - например поведението на г-н Гешев пред ВСС, фактът, че кандидатът си позволява пристрастно да лепи етикети като „десни екстремисти” и пр., или ако беше изтъкнал съмненията, че претендентът е „помазан" от г-н Пеевски и ДПС - държавният глава би се озовал в подвижни пясъци. Не защото споменатите „допълнителни аргументи” са недостоверни или маловажни, а защото употребата им би дала основания президентът да бъде обвинен в лични нападки, а също и заподозрян в изпълнение на политическа поръчка.

Стабилна и трудна за атакуване аргументация

Все пак президентът можеше да демонстрира още по-голяма решителност. Например като инициира промени в конституцията. Разбира се, критики към него ще има, каквито и да са мотивите. Но взискателният подбор на аргументите от страна на президента създава стабилна и трудна за атакуване основа за връщането на кандидатурата на Гешев обратно към ВСС.

Дали обаче становището на държавния глава променя нещо? Без намесата на Конституционния съд (КС) и негово тълкувателно решение, шансовете за нова процедура с издигането на нови номинации, клонят към нула. Вместо това, се очертава възможността ВСС експедитивно да прегласува избора си. Разбира се, по този начин няма да бъде отговорено на аргумента за липсата на състезателност. Не е изключено да видим и някакво скалъпено театро във ВСС, на което, от кумова срама, преди да се препотвърди г-н Гешев, се дискутират мотивите на държавния глава. Макар че ВСС вече заседава 10 часа по въпроса, а резултатът е известен.

Сценариите са няколко

Първо, президентът изпълнява дословно чл. 129, ал. 2 от Конституцията и се съобразява с препотвърденото решение на ВСС без коментар. Това развитие изглежда най-вероятно.

Второ, позовавайки се на това, че ВСС е игнорирал мотивите му и не е стартирал нова процедура по избора на главен прокурор, президентът сезира КС за тълкуване на Конституцията в чл. 129 - и конкретно - какво означава изразът „повторно предложение”.

Президентът е длъжен да издаде указ при успешен повторен избор, направен от ВСС, но не е обвързан със срок, а докато КС се произнесе, могат да минат месеци. Накратко, това означава „замразяване” на процедурата. Може да се твърди също така, че тя вече е опорочена и нарушена - още на етапа на ВСС.

Иначе казано, държавният глава може да „развие” третия си аргумент - тезата, че публикуваната на сайта на ВСС масирана „служебно-институционална подкрепа” и игнорираните протести от страна на гражданското общество противоречат на (духа на) закона. Г-н Радев вече имаше възможност да бави топката и/или сезира КС, но не го направи. Следователно е съмнително, че ще видим този сценарий.

Какво показа казусът "Гешев"?

Президентът може да бъде критикуван заради липсата на твърдост в отношенията с Русия, заради поведението му пред Руския патриарх при посещението му в България, за позицията му по сделката със самолетите F-16 и т.н. Но в казуса „Гешев”, г-н Радев показа, че не му липсва принципност. Обществото вече видя това в случая с върнатата кандидатура на Георги Чолаков за председател на ВАС. Доказват го и рекордният брой вета, които президентът наложи на актове на парламента.
Независимо че решението на г-н Радев най-вероятно няма да се окаже непреодолима преграда пред г-н Гешев, значимостта на президентското решение не трябва да се подценява. Думата на Радев има обществена тежест и висока легитимност, поради прекия мажоритарен избор, чрез който се определя държавният глава. Винаги е добра новина, когато висша политическа фигура се противопостави на процесите в държава, в която се виждат симптоми на авторитаризъм, а съдебната система е обраснала с клиентелистки мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така трябва

    56 13 Отговор
    Президентът Радев винаги е показвал принципност и е отстоявал мнението и позицията си, за разлика от предходното безгръбначно. Това е единственият човек, избран от хората и мислещ за народа и държавата.
  • 3 Това ако е принципност

    15 44 Отговор
    Ако това е принципност Да си ходи веднага
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КЕМИЛ РАМАДАН

    12 16 Отговор
    КОЛКОТО АЗ КЕМИЛ РАМАДАН КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТ НА РБ 2016 Г. ОСЪДИ РУМЕН РАДЕВ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ ТОЛКОВА И РАДЕВ ЩЕ СПРЕ ГЕШЕВ! РАДЕВ СТРЕЛЯ НА ПРАЗНО ТЪЙ КАТО СЕ ОПИТВА ДА СЕ БОРИ С ДВА КОМПЛЕСКСИРАНИ ЛАГЕРА НА БКП!
  • 6 Реалист

    36 14 Отговор
    ЕТО ТОВА Е ДОСТОЕН ЧОВЕК А НЕ КАТО тиквата и неговите блюдолизци !!!!!!!!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния софиянец

    26 6 Отговор
    Наистина прояви голяма смелост. Даже и Бойко не смее да се заяжда с главния прокурор. Трябва много да внимава за в бъдеще. Такива са пилотите смели до глупост.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мзмзмьм

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Смешна статия":

    Това е истина за тази статия без да съм я чел ..само заглавието е достатъчно

    Коментиран от #12

  • 12 Тръмп

    4 17 Отговор

    До коментар #11 от "Мзмзмьм":

    Комуноидите и дебилите не могат да четат,за това са безпринципни,като Радев!!!:):):)Тръмп
  • 13 Тръмп

    7 18 Отговор
    Радев няма принципи,а изпълнява заповедите на Решетников и КГБ!!!:):):)А за Путин е кобила в ЕС!!!:):):)Тръмп

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СТОП

    6 10 Отговор
    Радев постъпи правилно но авторът на статията, разсъждава както дяволът чете евангилието.Факт е че.чрез медиите може да направиш каквото искаш.Прокуроте трябва да са активни и агресивни .Кьовеши е хвалят а пък Гешев е горе долу същия.Само заради Банев е достатъчно за паметник
  • 16 ПЕНКО

    6 11 Отговор
    АКО -НЕ БЕШЕ САМОПРОДАЛ СЕ И КУПЕН - РУМЕН ЩЕШЕ ДА КАЖЕ : "АМИ 20 ГЛАСА НА ВСС - СА НАД МОЕТО ЕГО И АНГАЖИМЕНТИ " !!!!!!!!!?????
  • 17 Аааааа

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    А всички останали от хакраварското посолство нали?
    Те за това за 30г.демокрация послушницете ни направиха така,че да се обезлюди държавата,подариха богатствата ни за жълти стотинки и докараха народа до просешка тояга.
  • 18 Фен

    2 2 Отговор
    Абе, тия в Германия дали знаят какви политики пропагандира българският им клон?
  • 19 Drugoto mnenie

    2 2 Отговор
    Radev pokasa ne tvyrdost a che e sawisim i to yaiko ot ulicata i nejnoto mnenie.A tya ne winagi e prava.Spawka;Bibliyata.
  • 20 Ванга

    2 1 Отговор
    Олигарсите се молят Радев да бави хахаха Е и какво от това ?Цацаров е до януари и изчезва а заместник му е...........Гешев хахаха и ще заеме длъжноста гл Прокурор така или иначе.ВСС ще прегласува 100% Гешев .Радев ще сезира ВСС 100% така ще му наредят. .А ВСС е без значение кога ще се произнесат.Гешев ще е гл Прокурор и ще докара главния червен , касиер от Белград.за да влезе в кауша
  • 21 ехооооо

    2 0 Отговор
    заприличал е на....любо нейков