ФАКТИ.БГ

В България така и не се появи антикомунистически консенсус

Падането на комунизма в България не беше антикомунистическа проява. Взаимодействието между комунистите и опозицията блокира онзи антикомунистически консенсус в обществото, който и до днес пречи да дойде демокрацията.

Публикувана: 11 Ноември, 2019 16:04
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 701
В България така и не се появи антикомунистически консенсус
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов

Десети ноември е голям български празник, защото маркира най-щастливото събитие за страната през 20 век - падането на комунизма. Заедно с това обаче той предизвика две големи заблуди. Първата е, че краят на тоталитарния режим сам по себе си слага началото демокрацията и можем да ги празнуваме „две в едно”. Собственият ни опит показа, че може да пребиваваш във „вътрешен джоб” на история, когато не живееш в тоталитарно, но пък не живееш и в демократично общество; че преходът е име на нещо трето, на някакъв неизследван досега обществено-политически строй. Доста неприятен, впрочем.

Втората заблуда е, че комунизмът пада на този ден и въобще за дни и месеци. Според по-крайните десни наблюдатели, това и досега не се е случило напълно. Работата е там, че тоталитарният режим се налага с репресии, с принуда и кръв, докато демокрацията може да дойде само доброволно, вследствие от персонална готовност да живееш по нейните закони. Няма как да има демокрация, ако няма преобладаващо мнозинство от демократи, а то се крепи върху поне три банални, но задължителни консенсуса.

Три задължителни консенсуса

Първият е, че социалните блага няма повече да се разпределят с насилие и задкулисни машинации, а според прозрачни процедури. Вторият е, че кариерното израстване няма да става с връзки - родови, партийни, землячески и пр., а в резултат на обективно доказани способности. Третият е, че властта ще се легитимира със знание, т.е. образованите ще управляват по-необразованите, а не обратното (както след Девети септември, когато партизаните слизат от планината и заемат местата на унищожения елит на нацията).

Формирането на тези консенсуси започва от Десети ноември 1989. Още начинът, по който пада комунизмът у нас, подсказва, че те ще бъдат постигнати много по-трудно, отколкото в другите европейски държави от бившия съветски блок.

Възможност за подобна съпоставка, при това видима с „просто око”, дава фотографската изложба „Илюзия” на Тихомир Пенов за събитията от края на 1989 година в Прага, Букурещ и София. Улиците, по които до скоро е минавало мудното всекидневие на соца, са превърнати в декор на грандиозен исторически спектакъл, чийто главен герой, извън отделните портретни акценти, е човешкото множество. То с хиляди лица се взира в собствения си живот от следващия ден и можеш да усетиш как падането на комунизма минава през аза и каква е способността му да го превърне в своя лична биография.

Прага: победа на интелектуалците над танковете

В Прага това сякаш се е случило отдавна и през 1989 най-после е дошло време свободно да бъде обявено и отпразнувано. Комунизмът вътре в човека си е отишъл още през 1968, прогонен от съветските танкове, нахлули за втори път, за да го наложат със сила. Пражката пролет е дала име въобще на съпротивата срещу съветския тоталитаризъм и „Нежната революция" по площадите на Прага изглежда като нейно естествено следствие, но вече не в плана на историческата трагика, а на националния подем. Световноизвестният драматург Вацлав Хавел става президент на страната заради дисидентското си минало, което създава убеждението, че падането на комунизма през 1998 там е победа - 20 години по-късно - на интелектуалците над танковете.

В Букурещ не е така – в кадрите на Пенов дрънчи оръжие. Там е нямало как да съществува скрита съпротива, която от 1989-та легално да започне да пише историята, защото в Румъния комунистическият режим е най-безмилостният в соцлагера. И когато настъпва моментът, хората на свой ред да му дадат безмилостен реванш. Николае Чаушеску заедно със съпругата си е осъден - без право на защита - и единствен от комунистическите диктатори в Източна Европа е разстрелян.

Букурещ: радикалност в раздялата с комунизма и корупцията

Не че това е приемливо за демократичното общество, към което страната се е запътила, но пък демонстрира непозната другаде радикалност в раздялата с комунистическото общество, от което страната излиза. Тази антикомунистическа по същността си радикалност се проявява по-късно и в противодействието на корупцията, която е основна пречка пред интеграцията на бившите комунистически общества към демократичния свят. Това беше оценено от ЕС, който излъчи за свой главен прокурор тъкмо „острието” в борбата срещу румънската корупция - Лаура Кьовеши.

А България?

В отрицанието на комунизма България няма нито своята 1968 (по чешки), нито своята 1989 (по румънски), антикомунизмът ни е лишен както от интелектуална традиция, така и от въстанически гняв. Вярно, днес можем да се гордеем с горянството, което е най-масовото антикомунистическо движение, но то се появява твърде рано и твърде рано е напълно унищожено, така че по-скоро е задръжка, отколкото мотив за по-нататъшна съпротива. Нямаме сред интелигенцията и достатъчно категорични, международно признати, дисидентски гласове, ако не броим опита на журналистката Румяна Узунова да ги произведе в спешен порядък през 1989 година с интервюта по радио „Свободна Европа”.

В резултат падането на комунизма у нас не е толкова антикомунистическа проява, колкото по-масов и по-настъпателен етап в процеса на „гласност и преустройство”, роден от самия комунизъм. В кадрите на Тихомир Пенов от София лайтмотив са плакатите с искания, отправени неизвестно към кого. Очакването за промяна предхожда идентифицирането на историческия субект, който може да я извърши. Тя започва в взаимодействие между бившата Комунистическа партия и опозиция ѝ, което ще блокира антикомунистическия консенсус в обществото, а оттам и консенсусите, необходими за да дойде демокрацията по нашите земи. И така до следващата годишнина…

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
я па тоя
1 Отговор
Гого то и аз не съм бил ни комунист ни социалист ма то в България комунизъм никога не е имало ве ти за какво пишеш да ни се объркал ?Даже и в СССР май не успяха да го направят ще видим дали това ще сторят от новото ЦК на ЕС.Ако те не могат на ред е НСР той е ачик комунизъм че и в по вече а някой така се борят срещу вятърните мелници !!!!!

Коментиран от #2


Оценка:
-2 +8

Джудже
2 Отговор

До коментар #1 от "я па тоя":


Ами то и фашизъм не е имало преди 9ти. Явно модата на "анти" в България не е минала, а всеки следващ строй не гради, а само отрича и се оправдава с грешите на предишният.

Оценка:
-5 +4

не на либерал идиотизма
3 Отговор
дойче зелее ние в България нощо лошо не сме видели от комунизма (е с изключение на некой и друг предател, но такива има на всякъде, още повече сега отглежданите боклуци) та да има некакъв си "антикомунистически консенсус' каквото и да значи това, смешни и жалки либералатлантически боклуци сте.

Оценка:
-6 +9

Да ама не
4 Отговор
Дойче...Дойче-още от заглавието се вижда колко неадекватни и клиширани сте-------какьв комунизьм е имало в Бьлгария бе охлюви? Само това стига да не се приема по-долу написаното и стькмено "експертно" мнение което давате

Оценка:
-2 +4

я па тоя
5 Отговор
до 2 Джудже
Може и прав да си щом Баце още с комунистите се оправдава даже и вчера ги спомена мдааа а то ги е нямало но нейсе !!!!

Оценка:
-2 +1

Обективен
6 Отговор
Гоше, прав си по принцип., но малко хора ще те чуят и разберат.... Лумпените знаят само две неща - Разпни го и Осанна!... Малко останаха мислещи те хора у нас

Оценка:
-4 +1

Бай хой
7 Отговор
Мале мале. Сейчас ни управляват най-образованите. Оправдават всичките си простотии с комунизма. Рийшли. Написали са сякаш топките които изпълняват по план. А комунизма им пречеше точно за това. Да си назначават копелетата. С купени дипломи. Обвиняват комунизма във всички свои днешни грехове. При комунизма ги имаше но бяха пороци и изключения. Сейчас са закономерност налагана от управляващи и политици. Копелетата им порастват живеят и се пенционира по медиите, парламента и управлението.

Оценка:
-1 +6

Тръмп
8 Отговор
Комунизъм още има в България,а първия министър председател,който не е комунист е Борисов!!!:):):) България видя Свободата от 2007-ма година с приемането и в ЕС!!!:):):) България е Свободна истински едва от 12години и това се усети положително от всички!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-7 +2

Тръмп
9 Отговор
Виждал съм досието на Костов от ДС,надявам се все някога да го публикуват за да стане ясно,Кой саботираше и почти унищожи СДС!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-1 +2

Последния софиянец
10 Отговор
Комунизъм не е имало никъде по света. Но при това нарастване на населението и намаляване на ресурсите комунизма е неизбежен. Едно силно световно правителство ще разпределя на всеки по една стаичка и по купичка ориз. Дано не го доживеем.

Оценка:
-2 +3

Народа не е снемал от власт Т. Живков
11 Отговор
Снеха го отцепници от БКП, организирали пребоядисватнето на други БКП отцепници в СИНИ КОМУНОИДИ. Същите употребиха народа. Народа на БГ НЕ Е АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ и НИКОГА НЕ Е БИЛ. СОЦИАЛИЗМА И МОРАЛА Е ИЗМИСЛЕН ОТ ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ. ПОСЛЕДОВАТЕЛИ СА НЕМЦИТЕ. Немците са SOCIALKAPITALISMUS, за разлика от КАПИТАЛИСТИТЕ ЕВРЕЙО-АНГЛО-АМЕРИ.

Оценка:
-1 +3

3452
12 Отговор
И в момента комунисти ни оправляват !!!

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +2

Трибуна DW
13 Отговор
Да дадеш " трибуна" на "необработена" захар (сиреч, чукундур) е от интерес. За комумизъм определение: От всекиму според способностите, на всекиму, според поъребностите! Някъде, някога, някой да е бил там. Да, бе. Само едните "кръстници" колкото щеш. Гола пропаганда не не било.

Оценка:
-0 +2

14
Този коментар е премахнат от модератор
Аха
15 Отговор

До коментар #12 от "3452":


Ама тия са мн.продажни бре.Па и не наситни мани мани

Оценка:
-0 +1

Трите задължителни консенсуса
16 Отговор
Малоумна теза на автора, която се основава на примитивно и на битово равнище разбиране за демокрацията- банани, обувки, връзки, пътувани и пр. простотии. С такова разбиране, което се споделя от масата "демократи" и три живота да има все ще му липсва"демократичното мнозинство" в България. И е прав...

Оценка:
-2 +1

ИМПИЙЧМЪНТ
17 Отговор
Този Лозанов май бленува за антикомунизъм,без да има комунизъм и за демокрация,без шансове в наше време.
Накратко казано - книжен тигър с къдрава и объркана мисъл

Оценка:
-0 +1

Грую
18 Отговор
Тотално са ви сбъркани понятията. Оплетени сте като "пате в калчища" дето се вика. Комунизмът е доктрината на ранните християни и основната му теза е да няма експлоатация на човек от човека. Именно те - първите християни са създали комуната, като начин на стопанско съществуване на група хора. Ако се замислите като идея това съвсем не е лошо. Харесва ли ви някой да кара скъп мерцедес без да работи, а вие да ходите пеш и да работите за мизерни пари? Тази първоначална идея обаче е претърпяла развитие в последствие и е доразвивана и включвана, като цяло или части от нея от най-различни философски течения и философи. Това, което беше в България се наричаше социализъм и беше организирано от хора, завзели властта в държавата посредством "Диктатура на пролетариата" и чиято идеология включваше комунизмът, като основна идея, но не само. Не забравяйте, че през време на социалистическото управление 45 години България не е водила нито една война. За сравнение с периода от 1878г. до 1944г. за 66г. пет войни. Според мен ще е доста трудно да обявите един режим, успял да опази мирът в държава, намираща се на толкова размирно място, за престъпен. Между другото самото понятие "Диктатура на пролетариата" е измислено то Луи Огюст Бланки и не знам защо го приписват на Карл Маркс или на Ленин

Оценка:
-0 +1

ASD
19 Отговор
ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ...
Промяната на 10-ти ноември се случи именно благодарение на ниските кадри в партията БСП.
След това, върхушката на БСП инфилтрира в опозицията агенти на ръководните места /безпартийни/. Всички които бяха заплаха за елита, бяха унищожени с досиета че са агенти или че са били партийни членове. Антикомунистическата политика позволи на върхушката на БСП да обезкърви опозицията. Едни от най-ярките антикомунисти в тогавашната опозиция/Георги Марков и не само/ е доказано че са получавали пари от висши членове на БСП и са обслужвали техни интереси.
ПРОБЛЕМЪТ НА ПРЕХОДА ВЪВ БЪЛГАРИЯ е, че антикомунизмът не е дясна политика! Антикомунизмът е деструктивна политика, която лиши от кадри опозицията. От друга страна т.нар опозиция не успя да създаде дясна или поне центристка политика на управление, която да организира икономиката.
Желю Желев беше агент на Луканов и насочи енергията на народа в създаване на нова конституция. Така България загуби ключови 5 години през които червения елит захвана всички икономически лостове в държавата. Всички останали посткомунистически държави запазиха конституцията си и използваха времето за прокарване на ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКОНИ, които спомогнаха за бърз икономически растеж.

П.П. В нормалните държави червения елит не успя да заграби всичките средства в икономиката, в последствие създаването на конкурентна икономика ЕСТЕСТВЕНО ЗАЛИЧИ некадърните комунистически кадри в икономиката и те фалираха. Във България червен

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мухамаду Бухари
Президентът на Нигерия коментира опозиционни изказвания на своята съпруга Аиша
Аз не знам на коя партия принадлежи жена ми. За мен нейното място е в кухнята, хола и в други стаи"

Още бисери