11 Ноември, 2019 10:45 4 093 6

Цветанов остана сам пред портрета си

  • кольо парамов-
  • цветан цветанов-
  • герб-
  • сам-
  • портрет-
  • бойко борисов

На 30 май тази година Цветанов се сбогува с ръководните позиции в ГЕРБ

Цветанов остана сам пред портрета си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 18 юли 2012 г. ФАКТИ публикува аргументите на финансовият експерт Кольо Парамов за оставка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, искана от Синята коалиция. Цветанов не подаде оставка, а остана вътрешен министър до падането на кабинета през 2013 година. По молба на Кольо Парамов публикуваме отново тогавашните му аргументи срещу оставането на Цветанов като шеф на силовото ведомство:

Освен Синята Коалиция, която поиска оставката на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, това направи и бившият съветник на премиера Борисов Кольо Парамов, но със съвсем други аргументи. Парамов се аргументира така:

1. От активен проводник на разкритията Цветанов остава сам пред портрета си в момент, когато на България ѝ е нужно нов стил на оперативно въздействие срещу бандитизма и олигархията.

2. Противоречието между съда и вътрешното ведомство е от 100 и повече години насам и Цветанов трябва да разбере, че сам срещу съдебната система е никой. Битката за него вече е история.

3. Днес враговете на Цветанов в правосъдната система са повече от враговете му, които той трябва да разкрие и осъди чрез представените свидетели, ако пък те са компрометирани работата е умишлено свършена на половина.

4. За министъра индивидуалната сага начело на вътрешното ведомство вече приключва – продължава блокирането и самоблокирането на МВР чрез неговото оставане начело на ведомството.

5. Политическата мъдрост на Цветанов сега е да осъзнае, че в парламентарната група може да осигури коренен парламентарен обрат като редови депутат, а не като министър и вицепремиер. Осъзнаването на този факт ще нареди Цветанов между мислещите политици, а не сред останалите – случайно станали министри.

6. Цветанов днес като министър е силен, но утре като гражданин би станал нарицателен, ако не проумее в момента, че силата на неговата убеденост вече не се приема пряко. Изречените истини изпращат всеки вътрешен министър на бунището на историята. За това по света има вътрешни министри, които говорят пред медиите 3-4 пъти за един мандат.

7. Последната година на своето управление Бойко Борисов има много различна и позитивна нагласа за политика чрез убеждението, а не фронт между институциите и война на лидерите и техните лобита. Този свръх негативизъм, появил се сега е безперспективен и минава през оставката на Цветанов.

8. Тежненията на премиера да освободи Цветанов сигурно са големи, но това е единственият и правилен път за ГЕРБ сега. Трябва спешно да се търси нов дубльор на адвоката Данов* за МВР, за да се внесе спокойствие там.

9. Оставката на Цветанов е необходимост първо за него, второ за парламентарната група на ГЕРБ и партията, после за държавата и най-накрая за премиера. Премиерът трябва да бъде освободен от ситуационната тежест да бъде между чука и наковалнята. Той е призван да изпълни своята програма, променяйки поетапно България чрез нова доктрина и друга перспектива.

10. Надявам се Цветанов да осъзнае изреченото от мен, а не да търси поредния враг. Аз знам, че не мога да спечеля войната днес с него за това съм толкова точен, искрен и директен.

----------

*Юристът Христо Данов е министър на вътрешните работи в коалиционното правителство на Димитър Попов от 1990 до 1991 г. Освен като компетентен магистрат, покойният вече Данов ще бъде запомнен и като вътрешен министър, който ходеше без охрана.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аполо

    13 1 Отговор
    Все пак синът и внукът на Христо Данов бяха осъдени и си изтърпяха наказанията лидери на ОПГ за изнудване ,трафик на хора и организирана проституция.Синът по негово време пак беше в затвора
  • 2 Батман Боко

    10 1 Отговор
    Господин Цветанов да бъде изключен и като редови член на ГЕРБ,но преди това да каже за изборите в Русе и областта,какви са външните влияния,от къде идват и доколко той,лично е съпричастен с тях.
    Как това повлия в Русе и не повлия в някои малки общини в област Русе,въпреки манипулациите и интригите на неговият приятел милиционер и приятелският им кръг от "верни"на Цветанов хора.
    Как тия постигнаха целта си и в община Ценово,как се явиха хора бивши кадри на ГЕРБ(от ръководството на структурата)за кандидат кметове и действащият от ГЕРБ кмет.
    Получи се нещо интересно ГЕРБ срещу ГЕРБ,но тук не проработи,а в Русе тази формула успя и от нея спечели БСП.
    Протестният вот е срещу кадровиците в ГЕРБ,които хората намразиха,и колко е силна тази омраза се вижда от резултатът,а това ако продължи,тази формула ще заработи и на парламентарните избори,не се знае кой ще спечели,но се знае кой ще загуби !НАРОДЕ????
  • 3 бисмарк

    5 1 Отговор
    на 15.11.2019г. го погребват
  • 4 име

    2 0 Отговор
    а не беше ли парамов зам. директор на бнб когато масово фалираха банките?

    Коментиран от #6

  • 5 Колина

    0 3 Отговор
    Каквото и да става Цветанов не се обръщай срещу свойте? Бъди истински какъвто си бил,бъди над нещата и по добре по темата не говори.В 2019 могат да се извадят снимки, интервюта,изказвания и тогава човек изпада в пълна безтегловност.
  • 6 К.Парамов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "име":

    БЕШЕ В БНБ,НО НЕ ОТГОВАРЯШЕ ЗА ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ.ЗА ТЯХ ОГВАРЯ БАНКОВ НАДЗОР СЪС СЪСТАВ ОТ 85 ЧОВЕКА......ПАРАМОВ ОТГОВАРЯШЕ КАТО РЕВИЗОР ЗА СЪКРОВИЩЕТО.....