ФАКТИ.БГ

Защо се оказа, че времето не е наше

Публикувана: 11 Ноември, 2019 19:11
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2720
Защо се оказа, че времето не е наше
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.
Източник:
24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешната доминираща по подконтролните медии либерална пропаганда у нас нарича станалото на 9 септември 1944 г. преврат, а резултатът от него „режим“. Всъщност на 9 септември 1944 г. се поставя началото на революция, тъй като резултатите са качествена промяна на отношенията на собственост върху средствата за производство и свързаните с тях политика, култура и пр.

Същото можем да кажем и за трите десетилетия, които започнаха с преврата на 10 ноември 1989 г. Това всъщност постави началото не на „смяна на режима“ в „демокрация“, а началото на буржоазна революция, която промени на първо място радикално социалноикономическите отношения на собственост върху средствата за производство и реставрира капитализма у нас. Реставрира го чрез реституцията, „връщането на земята в реални граници“, завръщането на старите партии от преди пет десетилетия, прекръщаването на улици и населени места с наименования от времената преди 1944 г., пренаписването на историята, в която се оказа, че хубавото време е било до 1944 г., а след това е имало просто някакво отклонение от истинската история. Отново, както до 1944 г. наш водещ икономически партньор стана Германия.

Но в същото време в това, което стана след 10 ноември 1989 г. имаше и нещо повече от капитализма до 1944 г. От една страна, това беше фактът, че новите капиталисти се родиха чрез присвояването на огромно богатство, принадлежащо на всички българи. От друга страна, България бе вкарана в системна зависимост с един нов стадий на развитие на световния капитализъм – стадия на неолибералния глобализиран капитализъм под американски контрол.

Това, което стана е революционна реставрация по своите резултати, независимо, че е мирна по начин на реализация и че не бяха разстрелвани хора. Не е „смяна на режима“, а смяна на цялостната социална система с гигантски деструктивни следствия – като се почне от селското стопанство и индустрията и се стигне до науката, образованието и здравеопазването. Тя промени радикално отношенията на собственост върху средствата за производство, геополитическата зависимост и политическата система. Директно не бяха убивани, но десетки хиляди умряха след това от безработица, съсипано здравеопазване, бездомничество, увеличена престъпност, стрес и какво ли още не, превърнало българската нация в най-бързо изчезващата в света, една от най-песимистично настроените и една от най-нещастните, според международните изследвания.

Известно е, че буржоазните революции започват с присвояването на богатството, което преди това принадлежи на други хора или на всички. В началото на развитието на капитализма през ХV-XVI век това става чрез заграбването на общинските земи, което кара първия негов критик Томас Мор да каже, че „овцете изядоха хората“. Стотици хиляди останали без собственост англичани се превръщат тогава в скитници и клошари. Същото стана и у нас пет века по-късно, но в неизмеримо по-големи размери. Заграбено бе богатство за много милиарди и стотици хиляди инженери, средни техници, учени, индустриални работници, агрономи и работещи в ликвидираните кооперативни стопанства станаха безработни, започнаха да се скитат по целия свят, създадоха множество гета и бездомници и клошари на всеки ъгъл в големите градове.

Това, което стана у нас имаше като водещи причини външни фактори – ставащото в СССР, в Източна Европа и в глобален план. Не беше резултат на развитие на вътрешни процеси. Получи се в резултат на геополитическия разпад и делегитимация на съветския социализъм, извършена от съветските перестройчици начело с Горбачов. Затова и у нас активните участници в процесите на промяна се родиха от развалините на геополитическия разпад на съветския социализъм и бяха най-неориентирани и неразбиращи какво става. Огромната част от тях преди три десетилетия не осъзнаваха, че с песни „времето е наше“ и „комунизмът си отива, спете спокойно деца“ бе поставено началото на буржоазна революция, маскирана като „преход към демокрацията“. Огромната част от участниците в нея мислеха едно, но се получи нещо съвсем друго, както става във буржоазни революции от Френската революция насам. У нас обаче поради доминиращата роля на външните фактори мащабите на умопомрачение и свързания с това разпад и деструкция бяха много по-големи.

Това, което се получи се оказва съвсем различно от очакванията на онези, които бяха дрогирани от илюзиите за това, че „времето е наше“. Мина време и повечето от тях осъзнаха, че времето се оказа не тяхно, а на една малка група от хора, заграбила принадлежащата на девет милиона българи собственост. Голяма част от участниците в промените бяха неосъзнати оръдия, чрез които се реализираха интересите на други хора и геополитически играчи. „Каква я мислихме, каква стана“, вайкаха се след това много от тях, повтаряйки несъзнателно на всекидневно равнище знаменитата фраза на философа Хегел за „иронията на историята“, проявяваща се в това, че при големи исторически промени хората участват в тях с едни намерения, а се получава нещо съвсем различно. И нашата промяна преди 30 години започва с месиански очаквания за «революционна промяна», която най-после в условия на „гласност“ ще отвори очите на хората за всички истини, които преди това са оставали неизвестни за тях и ще доведе до един нов свят на висши ценности, в който «демокрацията и пазарната икономика» ще бъдат решение на всички нерешени преди това проблеми.

Поразяваща е глуповатостта и наивността на лидерите на СДС от първите години на промяната, очакванията им за утрешното “светло бъдеще”. Желев говори, че очаквал, че преходът ще трае няколко години. Тренчев също се вайка, че мислел, че “периодът ще трае няколко години.” Петър Берон очаквал, че “всичко ще тръгне по мед и масло”. В много отношения оценката на Алексис дьо Токвил, знаменит автор на „Размишления за Франция“, книга за Френската буржоазна революция, за този тип интелигенция, която задава модела и посоката на социална промяна от 1789 г., е валиден и за интелигенцията, задаваща промяната през втората половина на 80-те и първата половина на 90-те години в България. Токвил пише за нея следното: “В почти безкрайното отдалечаване от практиката, в която живеели, не достигал никакъв опит, за да смали устрема на техния натюрел; нищо не ги подсещало за препятствията, които съществуващите обстоятелства можели да поставят и пред най-желаните реформи; нямали и представа за опасностите, които придружавали и най-належащите промени.”

Както става в периоди на радикална смяна на собствеността и на политическия режим закономерностите на промяната са съвсем различни от утопичното съзнание на нейните активни участници. Ето някои от тези закономерности.

Първата от тях е политико-психологическа закономерност на развитието на такъв тип движения в периоди на криза и загуба на доверие към съществуващата обществено-политическа система, когато в началото те представляват разнородни участници, с всякакви ориентации. В началото активни са хора с коренно противоположни позиции като всеки от тях очаква промени в различна посока. Обединява ги критичността към съществуващото състояние и «иронията на историята» е, че посоката в която ще тръгнат, е коренно противоположна на ранните очаквания за «повече социализъм». Със засилването на кризата и нестабилността започва търсене на нови идейни идентичности, което се усилва от започналата битка за власт в резултат на рухването в хаоса на съществуващите структури. Това усилва агресията и ролята на крясъка в публичното говорене. Както в битката за власт срещу БСП, така и в опитите за овладяване на позиции вътре в СДС, този който е по-яростен, радикален, настъпателен, непримирим, антикомунист, с по-голяма ярост готов да бута паметници и да сменя имена на улици, избутва по-умерените и не така радикалните, обвинява ги в предателство, отстъпчивост, обслужване на “комунистите”.

Докато Китай се превръща в световна сила на основата на принципа “не е важен цветът на котката, а дали лови мишки”, цялото поведение на „перстройчиците“ и „демократите“ у нас през 1990-те години, бе подчинено на въпроса какъв е цветът на котката, без изобщо да ги интересува дали лови мишки. То не са “синя бира”, “сини яйца”, “сини надежди”, “синя идея”, “Синя коалиция” и какво ли още не. Битката вътре в СДС се оказа битка за това кой е по “син”, а не кой може да върши работа за България. Битката в БСП е кой е по-голям социалдемократ и не е „живковист“ Тази погълнатост от цвета на котката се оказа не само неефективна, а ужасно деструктивна.

Втората закономерност е свързана с индивидуалните промени във всеки от участниците. В началото никой от тях не е антикомунист. Бъдещият им лидер Жельо Желев дори в късната есен на 1989 г. казва, че е марксист, а следващият лидер Иван Костов пише преди това статии за вестник “Работническо дело”. Бъдещите антикомунисти са в голямата си част незабележими конформисти, голямата част от тях с усещане за недооцененост в своята общност, но нагаждащи се към ситуацията. Най-конформно адаптиращите се към ситуацията бързо започват да пренаписват индивидуални биографии. Изведнъж в биографиите си преоткриват или просто конструират факти, при които всяка проблемна ситуация от миналото на съответния човек се интерпретира чрез категории като «репресирани», «преследвани», «дисиденти», «пострадали». И обратно, голяма поредица от факти, чрез които активно е бил включен в предходната система, се «забравят» и отпадат от реконструкцията на индивидуалното битие.

Жозеф дьо Местр има една знаменита фраза, отнасяща се до дейците на френската буржоазна революция, валидна и за нашия преход: “революцията в по-голяма степен води хората, отколкото те нея…Дори негодниците, които изглеждат водачи на революцията, всъщност са само нейни обикновени оръдия. В момента, когато претендират, че са я овладели, те позорно пропадат. Те бяха водени от събитията – един предварителен проект не би успял.” Бивайки водени от събитията, едни успяваха да се адаптират към тях, да променят идентичност и начин на мислене, да продължат напред, други са отлюспвани. Разликата у нас е, че докато във Франция в крайна сметка режеха главите на негодниците, то у нас те политически се появяваха на повърхността и след това изчезваха в небитието, морално компрометирани и ненавиждани от милиони хора.

Третата закономерност е свързана с радикалните различия. От една страна е самосъзнанието на правещите промяната, въобразяващи се, че вършат нещо в името на общото благо и че вървят към едно по-висше състояние, а от друга – частните интереси на определена малка социална група, която е печеливша от промяната. Докато тълпата пее щастлива “времето е наше”, историята върви в съвсем различна на очакваната посока. Това е същностната закономерност на буржоазните революции, при които основното съдържание е преразпределение на гигантско богатство в частни ръце.

Получава се добре описаната още от Маркс ситуация при буржоазните революции, които се извършват с очаквания и лозунги за свобода, братство, равенство, а водят до точно обратното – до отчуждение, до нов тип зависимост, до деморализация, до гигантско неравенство. Хората, направили тези революции, откриват, че се е получило нещо съвсем различно от техните намерения. Вместо «градът на истината» се възцарява светът на голия и циничен паричен интерес. Издигани са били лозунги за демокрация, получило се е неравенство и бедност, а светът като цяло е навлязъл, както се изразява Наоми Клайн, в епохата са «капитализма на катастрофите».

С ревове „времето е наше“ на наивниците, очакващи че ще влезнат в царството божие, представяно като „демокрацията“ бе наложен капитализъм с четири основни характеристики:

Неолиберален капитализъм, при който икономически суверенитетът на страната е минимизиран за сметка на движението на капитала, офшорни пристанища и включеност в глобализирания и европейски свободен пазар на движение на стоки, капитал, услуги, работна сила. Дрънкат се празни приказки за „демокрация“, а суверенитетът на страната е по-малък от всякога досега след Освобождението от Османско робство.

Клептократски капитализъм, изграден върху гигантски грабеж, като се почне от кражба на милиардното принадлежащо на всички богатство, създадено от социализма, мине се през кражба на човешки, финансов и пр. капитал от Западна Европа и САЩ, през кражбата на европейски фондове от управляващите партии у нас и се стигне до експлоатацията на труда – страната ни е с най-голяма експлоатация на труда в ЕС, което ни направи най-неравното и несправедливо място за живот на европейския континент.

Периферен капитализъм, при който с помощта на свободния пазар имаме експлоатация и извличане на ресурси за много милиарди от страната ни от държавите от капиталистическия център, докато нашенските неолиберални идеолози ни залъгват с надежди, че скоро и ние ще „станем като тях“.

Компрадорски капитализъм, зависим и обслужващ интересите на държави от капиталистическия център – това доведе до гигантски загуби, като се почне от отказа ни от 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“, провалените проекти и гигантски загуби, свързани с Южен поток и Белене и се стигне до заграбване на гигантски човешки капитал от стотици милиони долари.

Автор: Васил Проданов

Източник: "24 май"

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския научен институт.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
мали мали
2 Отговор
Ще чакаме някои друг да ни построи завод защото сме некадърни,а да си направим оранжерии на мързи да копаме нема кои да копа а ядеме вносните ,съсипахме я таз държава да вие честита демокрацията

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +19

в България само ескимоси
3 Отговор
Преди 30 години ни разправяха как всеки ще си направи фирмичка. Как всички ще си направят ресторанти , кафенета , магазини!!
Как всеки ще си работи земята и ще печели много пари !
Какво стана в края на краищата? Защо не се получи ? Май всичко беше само една лъжа и измама !!
Бай Иван Костов /който си е за бесилото/ разправяше как трябва всичко да се събори и построи отново???
Бе таранкоулу - бе съборихте заво - построихте общественна тоалетна! Имущество за над 300 милиарда го продадохте за 3 милиарда! Заводи за по 1 долар ??!!
Къде на друго място по света го има това нещо ?
А колко гушнахте под масата?
Защо мистър 10% после се правеше на луд ??!!

Коментиран от #4


Оценка:
-4 +36

мали мали
4 Отговор

До коментар #3 от "в България само ескимоси":


Точно и право казано

Оценка:
-2 +17

Тръмп
5 Отговор
Другарю Проданов,вие наглите комуняги още се опитвате да сеете лъжи и внушения!!!:):):)Всеки българин до последния циганин е наясно,че всичко бе режисирано от вас,слугите на Кремъл!!!:):):)А Костов,Желев и кой ли още не от СДС са внедрени комуноиди и саботьори!!!:):):)Не ни давайте примери с Френската революция,много сте прости за да давате оценки или сравнения!!!:):):) Демокрацията в България започна на 01.01.2007г. с приемането ни в ЕС,това ни беше Истинското Освобождаване,а не фалшивия дворцов преврат на 10.11.1989г.!!!:):):)Тръмп

Коментиран от #11


Оценка:
-23 +7

Тръмп
6 Отговор
В БАН всичките сте един дол дренки,селянчета с комуноидни дипломи сеещи лъжи и оправдания за собствената си умствена некадърност!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-14 +7

Тръмп
7 Отговор
Другарю Продев,вие нямате нищо общо с Философията,защото мисленето ви не е Свободно а обременено с комуноидни клишета и внушения с неясна цел!!!:):):)Цялата ви теза е фалшива и цели подмяна на Истинската История и оплюване на постигнатото!!!:):):)Философията не се занимава с лъжи и исторически еквилибристики,а с Обективен Поглед от Високо и Всеобхватното Цяло на планетата!!!:):):)Вашата дребнавост е присъща за Комуноиден студент !!!:):):)Тръмп

Оценка:
-14 +6

Тръмп
8 Отговор
Другарю Професор по нищо,ето ви кратко философско съждение,което обобщава тези 30години!!!:):):)Комунистите се опитахте да излъжете плебса,че сте демократи и капиталисти,но не ви се получи поради некадърност и хилядолетния опит,че никоя Лъжа не побеждава Истината,че Злото винаги е сянката и мрака на Благодатта!!!:):):)Тръмп

Коментиран от #33


Оценка:
-15 +6

Тръмп
9 Отговор
Другарю Проданов,защо ни лъжете 75години от БАН,че сме славяни,като няма такова племе в Историята и Археологическите данни???:):):)Или,че сме пра-българи???:):):)Като Истината е,че сме Тракийци???:):):)Вие сте срам и позор за Тракийския фалшив институт!!!:):):)Вместо да търсите Истината за траките,вие лъжете 75години,че сме някакви русофили и измислени славяни!!!:):):)Главанци!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-15 +4

Какво се случва
10 Отговор
Западните частни училища са пълни с деца на български капиталисти и политици, които след 7 клас отиват там и биват подготвяни за утрешните политици и подставени бизнесмени!!! Тези, които са в БГ учат в частни училища под контрола на Западни държави. Всичката тази СГАН има една задача за изпълнение - да продава българската територия, държава и народ! България е обречена! След 1989 година на власт дойдоха НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДУШМАНИ - простаци и комплексари, готови за пари, проститутки и дранкулки да избият цялото българско население! Сега тяхните деца и внуци продължават делото и ще спрат докато последният българин не бъде заличен от българска територия

Оценка:
-1 +21

Behemoth
11 Отговор

До коментар #5 от "Тръмп":


Ти си побъркан ,ша знайш ...ни тъ знам на колко години си ,ама та пере яко тачката....

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +12

мали мали
12 Отговор

До коментар #11 от "Behemoth":


Че го ма а сачмата то спор нема,ама го хапят и щъркелите по перуката

Оценка:
-3 +8

Неeee
13 Отговор
Това уважаемият професор тази година ли го е писал или е леко осъвременен вариант на изпит по научен комунизъм?

Оценка:
-11 +4

ели
14 Отговор
Статията е много правдива и веиколепна разкрива цялата истина с две думи " шепа хора разграбиха и унищожиха труда на милиони хора и това е било "демокрация" вече 30 години ни убеждават.Статията е за хора нормално мислещи но не за хора без мозаци.

Оценка:
-3 +21

ай де бе
15 Отговор
"За комунизма може би са ни лъгали, но всичко, което се казваше за капитализма, се оказа вярно."

Оценка:
-0 +19

СССР спаси САЩ
16 Отговор
САЩ и Западна Европа бяха затънали и пред капитулация. СССР им пречеше да грабят чуждите държави, затова вербуваха чиновниците на СССР, като им обещаха да заграбят парите и имотите на своите държави, ако саботират комунистическата система. Саботажа започна в началото на 80-те и след 10 години постигнаха успех и съсипаха системата. След умишленият провал на комунизмът започна заграбването на държавата - българските пари отидоха в Западни банки, българските суровини започнаха да се изнасят евтино на Запад, закриха се заводите и започнахме да внасяме западни стоки, умните българи избягаха от безработицата да бачкат на Запад, хубавите българки станаха проститутки на Запад, чужди военни се настаниха на наша територия и така нататък. Дори Тодор Живков беше принуден да направи изявление, че Социализъмт е недоносче, защото беше заплашен и излъган, че ще стане демократичен лидер. Демокрацията е провалена система от самото си зачеване, но се покрепя от професори-човекомразци и садисти, както и от наследствени богаташи, които се интересуват само от богатствата и привилегиите си. Китай просперира благодарение на мързела на западняците и тамошната евтина, но кадърна работна ръка, многото налични суровини и лесният морски маршрут до САЩ... Но и по една друга причина - в Китай е пълно със западни фирми, което прави Китай доста зависим от САЩ. Също така Китай работи с долари и има интерес да изнася за Запада

Оценка:
-4 +13

копи пейст
17 Отговор
Васил Проданов, философ, агент, Иванов, 1979-1988, VI управление, ...
Поредния добре охранен лаладжия...

Оценка:
-10 +4

18
Този коментар е премахнат от модератор
Про-Проданов
19 Отговор
Прочетете още един път анализа на един умен човек,от което няма да ви стане по-леко, защото за нас българите отдавна времето не е наше.За тези,които скачаха по площадите,още един път - лека нощ!

Оценка:
-3 +12

стоян георгиев
20 Отговор
тоя ненормалник и тои завалията професор!!!!!толкова тъпотии е написал в една статия че няма накъде.преврат имало на 10 ти ноември и дошла буржоазна революция!!!!да се смееш ли да ревеш ли,кви професори имаме?тоя си е направо за академик не за професор!после хвърли вината за прехода на пионките!абе другар тия от сдс не бяха ли марионетки на превратаджиите бе професоре?смях!и що не обвини реалните виновници за цялата тази щуротия наречена български преход?не ги обвини щото и сега ти плащат заплатата нали другарю професор!

Оценка:
-12 +3

Само питам
21 Отговор
Докога дърти доносници на ДС ще намират трибуна във Факти? Или тук се чувстват като у дома си?

Оценка:
-5 +3

Табаков
22 Отговор
Защото времето няма собственик,затова не е ваше.

Оценка:
-0 +2

Morgoth
23 Отговор
Ох, горкия, защо не вземе да се застреля, ами се мъчи в тази пропаднала заради "буржуазната революция" страна? Само не знам как по-същия начин, със същата тази промяна и със същите тези ЕС и САЩ, страни като Чехия, Полша, Словения, Словакия, Хърватия и Унгария успяха да дръпнат толкова пред нас, да не си загубят населението, да не изпаднат в депресия, а реално да започнат да настигат западните страни. Как със същата методология те успяха, а ние не? Защо всички други могат, а ние не? Май не методологията, а хората са проблема тук!

Оценка:
-5 +2

Morgoth
24 Отговор
Като гледам коментарите, комунетата са получили оргазъм, четейки тази простотия :)

Оценка:
-6 +2

Генерал
25 Отговор
Книга за престъпленията на либералната демокрацията ще излезе чак когато тя падне.
За съжаление историята винаги се пише от победителите.
Но, фактите са си факти, а и идеални неща в света няма никъде!
По времето на социализма имах Родина, с която се гордеех във всяко едно отношение- промишленост, селско стопанство, енергетика, силна армия, здравеопазване, образование- най-доброто в света, добре пазени граници, национално достойнство, култура, спорт, социална ангажираност на държавата, вътрешен ред и сигурност и пр. Кое от всичко това имаме сега? Нищо.

Сега ме е срам, че съм гражданин на държава от задния двор на Европа, будеща съжаление и неприязън в новите ни партньори...иначе обаче споделяща т. н. евроатлантически ценности...
Е,по времето на тази „демокрация” много хора от върли антикомунисти, станаха върли комунисти.

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +5

стоян георгиев
26 Отговор

До коментар #25 от "Генерал":


имал промишленост.другарю генерал знаеш ли че промишлеността е напълно ненужен процес ако не води до просперитет.демек по-добре да я няма!кви традиции си пазил бе другарю?през комунизма за едно поколение изтрихте всички български традиции и качества.от вярващия в Бог ,работлив български селянин вие произведохте импотентния и мързелив мрънкялник живеещ в панелка .егати запазените традиции!същото и с образованието произвеждащо кадри дето не произвеждаха нищо!помниш ли филмите топло или баш маистора?еи тва бяха кадрите на соца!имало вътрешна сигурност в държавата!ти затова си се писал и генерал предполагам,щото искаш да си шеф на подобна втрешна сигурност и сега?да няма възможност обикновенния човек да пръд.е без разрешението на вътрешна сигурност.мерси за такъв ред другарю.ти обаче ако си му фен ,северна корея еи къде е!енергетиката иначе си я позабравил маи с 12 часа на ден без ток!и здравеопазването също си го позабравил.та не искам да те кълна щото сигурно ходиш на лекар,но ако се върне онова здравеопазване ти отдавна щеше да си умрял другарю генерал!иначе си прав днес сме дъното на европа ,но си задаи въпроса що?дали има такива като теб в полша, унгария или словения?дали се хвалят с генералството от соца и дават акъл?

Коментиран от #27, #29


Оценка:
-6 +0

Генерал
27 Отговор

До коментар #26 от "стоян георгиев":


Да, момче, така беше, както ти казваш.
Аз, нещо съм се объркал! :)

Оценка:
-0 +0

vasil
28 Отговор
Добре Другарю! Този коментар не е ли с дата 2-3.11.1989г.?

Оценка:
-3 +0

Генерал
29 Отговор

До коментар #26 от "стоян георгиев":


Нашата демокрация от последните 30 години доведе до състояние, което загубихме 1/3 от населението си. Няма такъв феномен в друга държава, изминаваща прехода. Няма нужда от друга присъда, освен тази. Това е достатъчно доказателство.
Оказа се, че демократичната всепозволеност е по-страшна от тоталитарните забрани!
Дори съветската или комунистическата идеология, с цялото си малоумие за класова, пролетарска идентичност вместо национална, не успя да нанесе такива поразии – нито в учебниците, нито в обществения живот, нито някога назад в историята ни след Освобождението.

А тук все още разни момчета като теб се учат на четмо и писмо, и как да заобиколят главния проблем - "Прехода" в система на неолибералния капитализъм.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +10

стоян георгиев
30 Отговор

До коментар #29 от "Генерал":


нашето другарю генерал не е демокрация.генералите демокрация няма как да конструирате!тва тук се нарича цирк.едни генерли кукловоди се правят на демократи местеики марионетките си !не бъркаи демокрацията с посткомунизма у нас.сега след като фашизма вече е малко демоде се оказа че за всичко е виновна либералната демокрация и хора като мен дето я рекламираме !!!!другар аз по-убеждение съм десноцентрист .демек съм много далече от идеята на либералите,но има демократични стандарти ,които трябва да изпълним като народ и общество ако искаме да живеем нормално в сегашния свят,но заради генерали като теб тва няма как да се случи вече 30 години!

Коментиран от #31


Оценка:
-3 +1

Генерал
31 Отговор

До коментар #30 от "стоян георгиев":


Момче, нищо не разбрах, но нищо, ти продължавай... важното е, че комунисти винаги дебнат отвсякъде, за всичко. Дерзай!

Оценка:
-0 +4

не на либерал идиотизма
32 Отговор
много точна статия, а вече на всички МИСЛЕЩИ в и за България им стана ясно какъв огромен провал за страната се оказа идиотския либерал капиталистически строй по американски

Оценка:
-0 +3

Кое е лъжа бе...
33 Отговор

До коментар #8 от "Тръмп":


Фалшивите домати салами месо кисело мляко .Скьпия ток и вода.Здавеопазването е безплатно само за управляващите а аз кьт влезна в болницата на карат да си нося хапчета спринцовки бинтчета.....

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

-->
Ловци на бисери
Франц Клинцевич
Членът на Съвета на Руската федерация не е забравил старите народни приказки
Украйна е като баба Яга"

Още бисери