Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 20:35 14 697 33

Как 10 милиона руснаци ще забогатеят набързо

  • русия-
  • рубли-
  • икономика

Почти 20 милиона руснаци живеят днес под прага на бедността

Как 10 милиона руснаци ще забогатеят набързо - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти 20 милиона руснаци живеят днес под прага на бедността. Това означава, че месечният им доход е под 11 185 рубли. Държавата обаче знае как поне половината от тях могат да забогатеят бързо.

Почти 20 милиона руснаци (13,5% от населението на страната) живеят под прага на бедността. Ще рече, че техният месечен доход е под екзистенц минимума, който за Русия в момента се изчислява на 11 185 рубли месечно. В сравнение с предходната година, делът на бедните в страната се е увеличил. А това влиза в противоречие с поставената от руския президент задача до 2024 година техният брой да падне наполовина. Затова руското правителство започна трескаво да търси начини за изпълнението на поставената цел.

За имуществото на бедните

През 2019 година Министерството на труда и социалната защита стартира пилотен проект за борба с бедността в осем руски региона. Проектът цели да бъдат подпомагани семействата с най-ниски доходи. На практика обаче се получава точно обратното, казва за ДВ Вячеслав Бобков от Института за социално-икономическите проблеми на населението към Руската академия на науките (РАН): "От много региони просто предлагат да се промени сегашния начин за измерване на бедността с нов: към доходите на гражданите да се прибавя и притежаваните от тях жилища и земи. Така излиза, че хората са по-богати и набързо излизат от списъка с бедните."

Подобен, но по-сложен вариант са избрали и в Министерството на икономическото развитие, под чието управление е държавната статистическа служба Росстат. Както стана известно в края на октомври, министерството е изготвило проектопредложение, което предлага промяна на методологията за измерване на бедността. Според нея, в бъдеще статистиката ще оценява финансовото състояние на гражданите като отчита не само доходите им, а и нивото на тяхното благосъстояние - чрез предоставяне на информация от данъчните служби и пенсионния фонд. Така статистиците ще разполагат с данни не само за постъпленията на гражданите, но и за цялото им имущество, за което те плащат налози - недвижими имоти и автомобили.

Автомобилът и дачата не са признак на богатство

Икономистите посочват няколко слабости на подобен подход. Научният сътрудник от Руската академия на народното стопанство към службата на руския президент Юрий Данилов се опасява, че ще бъдат отчитани и активи (недвижими имоти, автомобили и др.), които са били закупени с кредит. "Излиза, че ако притежаваш жилище, не си беден. Независимо, че иначе нямаш никакъв постоянен доход", допълва експертът.

За Вячеслав Бобков от РАН е порочно да се измерва бедността, без да се отчитат разходите на хората: "Бюджетът се състои от приходи и разходи. Човек може да притежава жилище или земя, но той има и разходи за поддръжката им, които в случая не се отчитат. От това най-засегнати ще се окажат хората от селските райони".

"Ако предлаганият нов метод действително замения сегашния, това ще позволи чисто аритметично да бъде намалена бедността, даже и със задна дата. А това ще грешка", добавя Бобков.

А относителната бедност?

Друг експерт - Алина Пишняк от Центъра за анализ на доходите и жизнения стандарт към Висшето училище по икономика в Москва - критикува това, че използваният сега способ за измерване на абсолютната бедност не отчита т.нар. относителна бедност. За да разберем по-добре за какво говори тя, е необходимо да отчетем непаричното изражение на бедността, например здравословното състояние на хората, т.е. каква нужда имат те от медицински услуги и прием на лекарства, структурата на семействата и дори техния образователен ценз. В този смисъл е много положително предложението на икономическото министерство занапред бедността да се измерва поотделно в три целеви групи: при семействата с деца, при пенсионерите и при майките, които сами отглеждат децата си.

Приемането на нова методика за измерване на бедността ще струва 1,3 милиарда рубли на държавния бюджет. Според Вячеслав Бобков, "ако механизмът се превърне в допълнителен инструмент за оценка на стандарта на живот, този разход може и да си струва. Но има риск тези пари да бъдат хвърлени на вятъра“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    18 19 Отговор
    Соросня
  • 2 1944

    22 9 Отговор
    аз откога съм милионер в рубли. охооооо....
  • 3 KOC

    55 12 Отговор
    пълно е с Жигули а по заможните карата Лада 7ца, в провинцията е ужас няма и асфалт, ама сега някой ще каже че в Москва било пълно с Ролсове и Ферарита, да и това е вярно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 емо

    38 28 Отговор
    Бих предпочел да вярвам на дявола отколкото на Deutsche Welle

    Коментиран от #25

  • 6 Грух

    55 26 Отговор
    Така е, руснаците са бедни, а ние сме богати, цъфнали и вързали под вещото управление на цар Тиква !
    Хахахаха

    Коментиран от #7, #8, #30

  • 7 onq s konq

    29 12 Отговор

    До коментар #6 от "Грух":

    Е така е де,точно 2 ПЪТИ И НЕЩО сме по-богати от тях според МРЗ/остонолите видове Заплати са приблизително в същото съотношение/.Е,...по брой Олигарси няма как да ги стигнем поради Размерите на Население.
  • 8 Русонефил

    25 10 Отговор

    До коментар #6 от "Грух":

    Самият факт, че ти идва на ум да сравняваш страната с най-много земни богатства в света с нас е доказателство колко е зле Русия

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    22 3 Отговор
    В Росстат трябва да отчитат, че на всеки рукнак се пада и оръжие от армията, защото всички руснаци са резервисти. Така 10 милиона ще станат милионери в танкове, гранати и всякакви зачислени оръжия.
  • 10 Ацо

    15 1 Отговор
    Очаквам двамата експерти да забогатеят като се сдобият със земя във Сибир...
  • 11 onq s konq

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Русонефил":

    Или не разбираш,или пък разбираш ама ХИЧ не го искаш:Сравняваме не Подземни богатства и Климата на страните,а ХАЛА НА НАСЕЛЕНИЕТО!

    Коментиран от #13

  • 12 одъртял комсомолец

    26 16 Отговор
    Бедността в Русия очевидно е тема, която се използва за засилване на русофобските нагласи и доказване на тезата какъв лош диктатор е Путин. Проблема на този тип пропаганда, е че в самата Русия никой не се връзва. Руснаците са убедени, че бедността е резултат от всичко, което се случваше през 90-те, в резултат на "мъдрите" съвети на "западните партньори". Всъщност милиони руснаци май са убедени, че разрухата от 90-те е нещо по-лошо и страшно в сравнение дори с войната. В този смисъл западните санкции и западните обвинения срещу Путин само му вдигат рейтинга. Що се отнася до бедността....Всички държави от южна Европа се молят за руски туристи. У нас идват най- бедните- нископоставени чиновници, учители, военни и пенсионери. Родните даскали ако нямат допълнителни доходи, със заплатите не могат да си платят дори транспорта от София до морето.

    Коментиран от #14

  • 13 Ацо

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Човека иска да ти каже че ако тези ресурси не се намират в ръцете на шепа олигарси които се отчитат знаеш на кой,а се оползотворяват и разпределят справедливо картината ще е друга!

    Коментиран от #18

  • 14 Сирил

    9 9 Отговор

    До коментар #12 от "одъртял комсомолец":

    Руснаците никога не са живели по- добре от сега.При СССР не позволяваха допитване и публиката беше доволна ,че е еднакво бедна......само ,че не го съзнава.
  • 15 Ели

    19 10 Отговор
    Защото в САЩ няма 40 милиона хамериканци без осигуровки и под линията на бедност.

    Русия население -147 милиона - 20 милиона бедни
    САЩ - 321 милиона - 40 милиона бедни
    Китай е намалил броя на бедните от 213 милиона на 9 милиона, а до другата година искат да премахнат изцяло бедността.

    Май САЩ е с по-голям процент бедни на брой население според справките на ООН за 2019 и СБ - хубава наука е математиката.
  • 16 соросоидни кърлежи

    21 4 Отговор
    А у нас друг феномен ,работещи бедни,който работи,той будала и получава жълти стотинки. Да сметнат простичко една минимална пенсия 220лв. ,получават 800 000 българи.Те са по бедни и от църковни мишки.Ще коментирам аз Русия, а ДВ що не направи една разбивка на тези пари ,как за 30дена българина успява де не умре , а все още мърда...не е задълго.Как депутати вземат по 5-6хл.лева, а народа мре...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Васил

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "Ацо":

    Еле пък ако на въпросните ресурси отидат в кървавите ръчички на краварите, знайш ли как ще скочи жизнения стандарт на руснаците. И твоя също, жалък трол

    Коментиран от #28

  • 19 Васил

    18 8 Отговор
    Руските олигарси не ги създаде Путин, а именно краварите. Първо манипулираха изборите, за да дойде Елцин на власт, и това си го признават, даже се хвалят. След това докато оня им танцуваше като пияна мечка, течеше приватизация на ресурсите, финансирана естествено от американска банка. Та тогава за по няколко милиона долара едни двайсетина годишни еврейчета накупиха ресурси за стотици милиарди. Финансирани от ФАЩ, естествено
    А, и да попитам-ония 2 процента американци, които контролират 80 процента от американската икономика олигарси ли са?
  • 20 Стрелата

    13 6 Отговор
    Не мислете рашките гледайте своята кочинка че вече я няма над 3 мил. Българи пълнят чужди хазни .виж статисика и през 1944 г са се родили 76 хил. Българи а през великата2019 47500 много сме добре вЕврогейския саюз
  • 21 Стрелата

    6 2 Отговор
    Да ни завиди човек.
  • 22 Васил

    14 5 Отговор
    А във ФАЩ има 70 милиона без здравни осигуровки, милиони бездомници и десетки милиони, живеещи в каравани. Ама са много загрижени за руснаците. Ако им чопнат ресурсите, реки от мед и масло ще потекат за мужиците хахаха
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Трий Трий

    5 2 Отговор
    Щом ме триеш, значи съм те уцелил в десетката. Повтарям иронично - в Русия всичко е мед и масло. Нещастието е в империалистическите държави.
  • 25 ПравСиЗаDW

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "емо":

    Прав си за пропагандата на DW .. а сега се замисли как вечер всяка втора реклама завършва с "немско качество" ... и се замисли как може да има има китайски продукт, продаден ти с немска надценка и това да му казват "немско качество" :) Плащай си директно на китайците - поне ще знаеш, че за същото нещо си спестим немската надценка, т.е. дефакто ще получиш много по-качествено нещо директно от китаеца :)
  • 26 Хрониките на Евразия

    11 9 Отговор
    Плана на Путина в действие :
    1.Разпродажба на природните ресурси и лично обогатяване
    2.Снижаване на числеността на руснаците от 140 до 50 милиона
    3.Замяна на славянското население на азиатско
    4.Увеличаване на вътрешните войски за борба с недоволните
    5.Патриотично-религиозно възпитание на робите
    6.За заплати и пенсии - забравете , не влиза в плана .
  • 27 Васил

    7 6 Отговор
    А във ФАЩ има 70 милиона без здравни осигуровки, милиони бездомници и десетки милиони, живеещи в каравани. Ама са много загрижени за руснаците. Ако им чопнат ресурсите, реки от мед и масло ще потекат за мужиците хахаха
  • 28 Ацо

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Васил":

    Чебурашка прочети си двата поста и виж че си противоречат!А това дали съм трол или не не го определяш ти!
  • 29 Баба Вуна

    2 2 Отговор
    НАЯДУУ СА, НАПИУ СА, СЯ ШСА ИБА! УХААА!
  • 30 Голем смях

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Грух":

    Май статията беше за руснаците.Какво общо имаме ние с написаното .Фактът ,че хиляди татари идват да живеят у нас,а нито един българин не отива в Татария е показателен къде се живее по-добре.Не случайно половината свят напира към САЩ,а останалата половина към Англия.Не случайно там са най-добрите университети в света и децата на богатите от цял свят учат там.Не случайно богатите руснаци и семействата им не живеят в Россия.Не случайно дащерите на Путлер са на Запад.
  • 31 666666

    6 1 Отговор
    В България и Америка бедни и клошари няма и всичко е цветя и рози
  • 32 гражданин

    5 1 Отговор
    Много ги боли неолибералните соросоидни фашизоиди от кръвнишката задокеанска империя на злото! Боли ги,че не можаха да разкъсат и разграбят Русия! Боли ги,че Русия им пречи да разграбват целия свят! И постоянно бълват гнусната си неолиберална пропаганда. Нека си стоят мирно в соросоидното гето,нека си живеят кротко с джендърските им ценности и нека оставят света на мира да си почине от техните оранжеви "демократични" революцийки,чиято цел е единствено да тероризират,разграбват и унищожават цели народи! А Русия си е Русия,не я мислете!Русия е била велика,сега е велика и ще бъде велика,защото руският народ е велик!
  • 33 Бай Шиле

    5 1 Отговор
    Статистиката е отлична.DW са готини пичове.Защо ли обаче няма същата за САЩ? Да не би да ги финансират?