1 Юли, 2012 06:40 7 368 9

Джулая ......

  • джулай морнинг-
  • джулая
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джулай морнинг, или просто Джулая, означава юлско утро и идва от името на легендарното рок парче на Uriah Heep – "July Morning"

Вечерта на 30 юни срещу първи юли хора се събират традиционно близо до Черноморския бряг, за да посрещнат изгрева заедно под звуците на едноименната песен.

„Джулай морнинг” - Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна. По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп - „Джулай морнинг”, припомня moreto.net.

Джулаят е уникален за България

поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.

Едва през 90-те години традиционните хипи събирания започват да се провеждат не само във Варна, а и на други места по крайбрежието, като постепенно в тях се включват и почитатели на пънка и хеви метъла. На много места по този повод започват да се организират рок концерти. В момента най-популярното място за посрещане на юлското утро е Камен бряг, а в последните години там пее и оригиналният изпълнител на едноименната песен Джон Лоутън. Така след 26 години от касетофони на батерии песента прозвуча в оригиналното изпълнение на живо. Самите музиканти от Юрая Хийп признават, че са поразени от култовия статут на песента си в България, защото тя като цяло не е сред най-големите им хитове.

В последните години Джулай има не само по брега на морето.

Хипарският празник решително влезе навътре в страната, в много градове се организира посрещането на изгрева.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

"Юрая Хийп" е английска рок банда,

станала една от най-популярните групи на 70-те години на миналия век. Името си избират от едноименния герой на Чарлз Дикенс от романа "Дейвид Копърфийлд". В книгата Юрая действа като противник на Дейвид, осуетявайки плановете му. Между 70-те и 80-те години бандата многократно сменя членовете си.

"July morning" ("Юлско утро") се превръща в хитовото парче от третия им албум "Look at yourself" ("Погледни себе си") излязъл през 1971 г. 10-минутната класика се ражда от различни идеи на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. Докато записвали албума Look at yourself , музикантите открили, че са написали няколко отделни композиции все в до мажор. Сглобили ги заедно и така се родила легенарния хит.

Парчето е издавано като сингъл в САЩ през 1971 г. и 1973 г. Песента се превръща в класика не само у нас – изпълнението на орган в началното интро се използва и като сватбен марш по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

    0 0 Отговор
  • 2 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

    0 0 Отговор
  • 3 дедо стефчо

    0 0 Отговор
  • 4 бай бай свършил

    0 0 Отговор
    уникално
  • 5 aha

    0 0 Отговор
    i az go posre6tnah,malko dajdoven,no sega pe4e slan4ice :)
  • 6 ралекс

    0 0 Отговор
    Все пак Дейвид Байрън е "оригиналният"изпълнител
  • 7 човек

    0 0 Отговор
    И на снимката на статията някви чемтрейлс.... страшно красиво е, разбихте ефира.
  • 8 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    нека бог благослови всички хора по земята с живот изпълнен с любов и хармония с природата!
  • 9 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    нека бог благослови всички хора по земята с живот изпълнен с любов и хармония с природата!