Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 16:01 3 580 27

Паразитното лице на БВП

  • бвп-
  • печалба-
  • лихви

БВП отразява всички паразитни печалби в страната и колкото повече растат те, толкова повече правителството се скъсва да се хвали

Паразитното лице на БВП - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като ще се радваме на растежа на БВП, защото показвал благоденствието на народа, нека уточним, че в него се отчитат и следните неща:

– хазарта! Търкайки билетчета, вдигате БВП, но пълните джобовете на олигарсите;

– бързите кредити! Задлъжнявайки и плащайки бесни лихви, вдигате БВП, но пълните джобовете на лихварите;

– банковите печалби! Плащайки най-високите банкови такси в Европа, вдигате БВП, но пълните джобовете на банкерите;

– търговските печалби! Плащайки надценки от стотици проценти, вдигате БВП, но пълните джобовете на прекупвачите.

БВП отразява всички паразитни печалби в страната и колкото повече растат те, толкова повече правителството се скъсва да се хвали, че БВП-то ни се вдига.

До 70-те години печалбите на финансовия сектор не са се отчитали в БВП-то, защото се е знаело, че банките не създават никакъв продукт. После неолибералната революция ни докара дотам, че да се радваме на всяко едно надуване на балони, преди те да ни запратят в поредната унищожителна криза – защото, видиш ли, БВП-то се вдигало, а то било показател на невиждано благоденствие. Така стигнахме до абсурда шефът на Голдман Скас да заявява, че неговите служители „са най-продуктивните работници на света“.

Не невиждано, а невидимо е това БВП-благоденствие, господа управляващи!

България е прекрасно доказателство.

Коментарът на Даниела Пенкова е публикуван в 24may.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    44 1 Отговор
    Там където има растеж на БВП не се вдигат данъци а у нас този показател е преувеличен
  • 2 Последния софиянец

    51 1 Отговор
    И през соца и сега чиновниците са факири да изкарат на хартия че нищото е нещо.
  • 3 ГосТ

    66 7 Отговор
    Чудесно четиво. Кратко и ясно. Поздравления !

    Коментиран от #4

  • 4 ГосТ

    34 9 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    И докато не се премахне тоя плосък данък, въведен от т.нар. социалисти (ама български) ще бъдат драни бедните хора, които са по голямата част от тая бананова република.

    Коментиран от #10, #20

  • 5 БВП

    25 6 Отговор
    Може да обясните какво ни очаква в близко бъдеще, при постоянно увеличаващ се БВП (за справка 1-ва и 2-ра световна война)
    Може да обясните на хората, че ние в по- голямата си част от поведението си разрушаваме. Това си е част от света, едни атоми се разграждат - други се градят... една държава се появява, друга изчезва. Едно слънце свети, друго угасва...

    Напишете, че се самоубиваме. Напишете, че се провалихме като цивилизация. Напишете истината по- дяволите... дори тя да не струва пукната пара...
  • 6 Истината

    13 42 Отговор
    Емоционално четиво написано от икономически неграмотен човек. Печалбите от хазарта и банковия сектор са нищожна част от БВП. Без нодценки няма да има търговия а купон на система с всичките и прелести. А за капак е обвинен омпазтият да комунисти и путинисти либерализъм, което не кореспондира с действителността

    Коментиран от #8

  • 7 ЕвроЗона

    7 2 Отговор
    Сърбите имат пословица: “Papir trpi sve!”
  • 8 оп саа

    26 3 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Ми то и търговията с дрога и проституцията влизат в БВП на някои държави.

    Коментиран от #9

  • 9 ГосТ

    27 9 Отговор

    До коментар #8 от "оп саа":

    Мисля че България определено е една от тези държави. Наричат ги бананови републики ! И въпреки че в България не растат банани ,днес ги има в изобилие, като символ на демокрацията

    Коментиран от #25

  • 10 Дивуй

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    Добре ве пич.Ама ей на десет години никой не го пипа.И кой е на власт ?.И защо не се променя?На кого е удобен?Айде замисли се?

    Коментиран от #12

  • 11 Будала

    34 7 Отговор
    И аз съм неграмотен икономически, но: 100 маймуни купуват тоалетна хартия на 2лв - 200 лв. Вкарват тол системата, тоалетната хартия се транспортира и от там 2.10лв. Същите маймуни ще купят вече тоалетна хартия за 210 лв. Ако приложим формулата за всичко и хоп - БВП нарастнал ПАК с цели 5%... А маймуните обедняват... Ако не е това икономически просперитет, здраве му кажи! Хаха...ах!

    Коментиран от #13

  • 12 ГосТ

    13 7 Отговор

    До коментар #10 от "Дивуй":

    Според мен трябва да се инициира референдум за този данък. Да стои или да отпадне. Но трябва някои гражданско общество да събере подписка. Никъде в ЕС няма такова облагане. И румънците го махнаха.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Будала

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Последния софиянец":

    Предполагам щото ядат вече целогодишно банани...
  • 15 ГосТ

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "ГосТ":

    Даже Костов предлага замяната му с прогресивно облагане ! Представете си наистина що за социалисти са българските - луканката, импексова и тоя с бентлитата или ролсове бяха...житара..
  • 16 Ппц е така

    26 4 Отговор
    Единстеният стойностен показател за БВП е доходът от износ и транспортни коридори! Доходът на БВП от вътрешната консумация на гражданите е СРАМ! За жалост над 70% от БВП се сформира от грабежа над гражданите чрез ДДС и мита, а изгодата е само за държавните паразитиращи чиновници и техните паразитиращи бизнесмени хранещи се от субсидии и обществени поръчки
  • 17 бай Даньо

    8 12 Отговор
    А стига сте мрънкали , как не ви е срам с това мрънкане. Дали е по добре когато БВП върви надолу!?
  • 18 Правиланата формула е

    14 1 Отговор
    БВП да се формира от такси за износ, транспортни коридори и прогревивен данък върху доходите, ДДС само на някой стоки и услуги, но не и ДДС на основни стоки и услуги. Данък върху хазарт, алкохол, бензин и други такива стоки е правилен. Данък върху храни, лекарства, лечения, електричество, автобуси, влакове и таксита, не е правилен
  • 19 Ами

    19 0 Отговор
    Бизнесът е в ръцете на децата и приятелите на статуквото, затова държавата не разчита на данък върху доходите на чорбаджиите, а върху ДДС на стоките за бедните
  • 20 Готин ама не съвсем

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    И какво толкова сте се заяли с този 10% данък, който не е 10%??? В момента в който решите да си вземете печалбата и веднага плащате още едни 5% корпоративен данък! Има в България адски много бизнесмени, много фирми, всичко цъфти и върже, та до този данък опряхме?? В момента в който се смени този данък, половината от дребните и средни фирми ще затворят! И сега им съдират кожата и са подложени на терор и нелоялна конкуренция, та тогава за какво да продължават да работят?? Или вие си мислите, че някой ви е длъжен, като мен, да работи по 12-14 часа всеки ден, без събота, без неделя, без празници, а вие да си сЕдите зад бюрцата да се чешете по гъзовете и да пърдите?

    Коментиран от #21

  • 21 ГосТ

    8 6 Отговор

    До коментар #20 от "Готин ама не съвсем":

    Защо си мислиш че само ти работиш ? За големите този данък не е никакъв проблем. Проблемът за тях е корупцията и липсата на квалифициран персонал. Важно е да се осигури среда за корпорациите с реална дейност и продукт. Ще дойдат,ще смачкат малките и средните, ще осигурят работни места за квалифицирани кадри и ще плащат високи данъци за социална политика. Така е по света. Даже и бакалиите трябва да ги унищожат напълно 😉 А ти след като ди толкова работлив и компетентен ще работиш със своята квалификация като всички останали.

    Коментиран от #24

  • 22 отчаяние

    4 1 Отговор
    Благоденствието е за политическата ни класа! Политик е занятие, по-рентабилно дори от наркотрафикант или трафикант на оръжие. И също толкова престъпно! Само че, родната ни съдебна система работи за тях - политиците и престъпниците!
  • 23 Лекар БГ

    5 1 Отговор
    Много добра статия!Само да добавя,че статистиката ще отчете рекорден БВП.Да,защото Държавата харчи рекордно,данъците се повишават/акцизите,напр./-върху повишените доходи влизат и се развъртат повече брутни пари.Статистиката....в частност и нашата е-главата е във фурната,краката във фризера,но средно телесната температура на корема е 36.6 гр.
  • 24 Яверт

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГосТ":

    Във всички развити страни основният принос за икономиката е малкият и среден бизнес.Големият бизнес е само черешката на тортата. В България малкият бизнес е мачкан брутално.
  • 25 Хмм

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    България е изнесла машини и оборудване за 7 милиарда долара през 2018г.Русия е продала оръжие за 5,5 милиарда долара.
    Коя е банановата република бе смешко?

    Коментиран от #27

  • 26 Не ща да живея в държава

    3 4 Отговор
    В която Полфриймън е най достойния българин. Да това е убида за вас папуанци не за него защото е достоен човек.
  • 27 4723

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хмм":

    до Хмм през 2018 година Русия има износ на 15 милиарда оръжие и 22 милиарда селскостопанска продукция и е номер едно по износ на пшеница в света