Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 19:01 3 297 25

Моралният разпад на политиката, семейството и училището

  • блумбърг-
  • тръмп-
  • морал-
  • разпад

Негативният морален и интелектуален подбор в политиката създаде  „елити“, за които е типично политическото хамелеонство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас немалко се говори през последните години за разпада, унищожаването, разграбването на селското стопанство, индустрията, образованието и здравеопазването. Не по-малки са обаче духовният и моралният разпад в резултат на реставрацията на капитализма след 1989 г. Морален разпад на политиката, семейството, училището.

Знаменитият немски философ Имануил Кант пръв употребява през XVIII век фразата „радикално зло“, имайки предвид поставянето на своя личен интерес над интереса на другите, свеждането на останалите хора до манипулирани обекти, използвани за твоите собствени цели. Всъщност това е логиката, по която функционира капитализмът. За него водещият принцип на съществуване е печалбата. Човекът е средство за печалба, а не самоцел. А капиталът заради печалбата е готов на всичко. Да прескача граници и да върши всякакви престъпления, да катурва стени и да бастисва страни под предлог че носи „свобода“ и „демокрация“. Както писа в ранните етапи на нашенския първи капитализъм в края на XIX век Петко Р. Славейков, „Байно, нямаш ли парици, ти си просто диване и какво ли още не“. Капитализмът ражда милиони такива диванета, превръщащи се в скитници, клошари, излишни хора. Ражда морал, психика и политика, които генерират Кантовото радикално зло.

Ето някои от проявите на моралната деградация, до която ни доведе този все по-несправедлив, разделящ обществото и противопоставящ хората олигархичен неолиберален капитализъм от Америка до България.

Негативният морален и интелектуален подбор в политиката създаде „елити“, за които е типично политическото хамелеонство.

В САЩ милиардерът Доналд Тръмп е сменял шест пъти своята политическа принадлежност. През 1987 г. се регистрира като републиканец, през 1999 става член на Партията на независимостта в Ню Йорк, през 2001 г. е демократ, през 2009 г. – републиканец, през 2011 г. се обявява за „независим“, през 2012 г. отново се връща в Републиканската партия. Очертаващият се като негов основен конкурент в изборите през следващата година милиардер Майк Блумбърг е правел същото. До 2001 г. е демократ, после, за да го изберат за кмет на Ню Йорк, става републиканец, след това отива на избори като „независим кандидат“, а сега отново е демократ, който се бори срещу републиканеца Тръмп. Няма морал, няма принципи, има пари. Всичко е пазар, политически пазар, и на него идейното пребоядисване носи печалби. Това добре го знаят бизнесмените Тръмп и Блумбърг, както и техните последователи и почитатели на „евроатлантическите ценности“ у нас.

Следвайки модела на новия „голям брат“, много от лидерите на партии у нас са служили на други партии преди това. Същото е с немалко политици в парламента, преминали през повече от една партия според ситуацията и перспективите да се настанят на добра властова позиция.

Преходът към капитализъм в България дойде неочаквано не в резултат на вътрешнополитически, а на геополитически причини, свързани със съветската перестройка и дейността на Горбачов, довел източноевропейския социализъм до делегитимация и разпад. Забраната на КПСС и въвеждането на олигархичен неолиберален капитализъм в Русия се извърши от Борис Елцин, който от 1961 г. е партиен работник, прославял е комунизма почти четири десетилетия и така се е докопал до член на Политбюро на комунистическата партия в СССР.

И у нас противниците на системата и водещите фигури в реставрацията на капитализма в голямата си част бяха нагаждачи, деца на хора с власт, членове на БКП, дори комсомолски и партийни секретари. Като истински морални хамелеони те бързо промениха позициите си, самопредставиха се за „демократи“ и „дисиденти“, от русофили станаха върли поддръжници на евроатлантическите ценности, обърнаха се за помощ към нови геополитически сили, побързаха да се възползват от ситуацията, за да се настанят сред новите политически елити и да получат власт и собственост.

Моралното и политическото хамелеонство е типична черта на 30-годишния преход към неолиберален капитализъм в България. Бивши членове на БКП громят „комунизма“. Привилегировано учили в СССР станаха върли русофоби и евроатлантици. Затова т. нар. елити служеха в огромната си част не на страната, а на себе си, водеха битки за власт, разделиха политическото пространство на 400 партии и превърнаха политиката в келепир, в клиентелистко сборище от нагаждачи, които българите все повече ненавиждат. Моралната деградация на елитите доведе до процеси на деградация на обществото като цяло.

Вървят процеси на разпад на най-базисните равнища на лични и морали взаимовръзки, каквито са семейните. Над 1000 деца са били изоставени от родителите си в България през миналата година. Захвърлени са като непотребни в резултат на системните промени и ценностния разпад, породен от неолибералния капиталистически свят, в който живеем. Десетки други просто се продават в чужбина, както са продавали и купували някога роби.

58,6 % от българските деца през 2018 г. са родени извънбрачно. В това отношение изпреварваме много САЩ, където всяко четвърто дете е извънбрачно, макар че това там е 14 пъти повече в сравнение със 70-те години, преди Рейгън да постави началото на неолибералната вълна, премазала и унищожаваща през последните три десетилетия и нас. В Германия една трета от децата са извънбрачно родени и това е два пъти повече в сравнение с преди три десетилетия.

България е на едно от водещите места в света по дял на децата, изоставяни от родителите си и осиновявани у нас или в чужбина. Никога в историята ни толкова много новородени деца не са се оказвали излишни за родителите си. В същото време неолибералите агресивно налагат своите „европейски“ ценности и ентусиазирано ни обясняват как щели да се преборят с домашното насилие чрез Истанбулската конвенция. А с това не правят нищо друго, освен идеологически да се опитат да прикрият много по-базисните системни причини за насилието, което цари у нас и по света. Да прикрият бедността, класовото неравенство и експлоатацията, милиардите кражби на собственост, принадлежала на всички българи. Да прикрият как неолибералният капитализъм се тресе от Америка до България.

С ревове „времето е наше“ реставраторите на капитализма, самоназоваващи се „демократи“, осъществиха демографски геноцид и превърнаха България в най-бързо изчезващата страна в света. За да скрият това, извършиха чудовищни манипулации с учебниците по история. Промиването на мозъците на младото поколение с неолиберални лъжи и помия са небивали.

Променят учебниците, за да обясняват какво било насилието в „онова общество“. Обясняват го на деца, живеещи в агресия, каквато не е имало никога преди това в българското училище. Тези дни излезе информация от първото национално представително изследване на синдрома „прегаряне“ (бърнаут), проведено сред 3000 педагози в страната по идея на синдиката „Образование“, Министерството на образованието и науката и Пловдивския университет. Резултатите показват, че е страшно да си учител в българско училище днес. 9 от 10 учители са мъчени от хроничен стрес и 50 % от причините са поради агресията сред децата, а другите 50 % – поради тяхната апатия към знанието, на което трябва да бъдат научени. Страхът от насилие е довел до това, че голяма част от училищата са натъпкани с камери, входовете им – с охрана и технически устройства, ограничаващи влизането на външни лица. По времето на турското робство, описано от Вазов в „Под игото“, в българско училище не е имало такава охрана, такъв контрол и такъв страх.

Ако сред децата има агресия, ако и родителите им са така агресивни, какво да говорим за по-голямата реалност край тях, която ги е направила такива. Дали манипулирането на учебниците за миналото може да замъгли днешните реалности на българското капиталистическо общество, в което има няколко пъти повече полицаи и охранители, отколкото по времето на социализма? Защо това, което дава като дял от БВП за полиция българската държава, днес е повече, отколкото по времето на социализма? И защо това, което дава за образование, е по-малко? От тук не следва ли, че днес насилието е повече, а знанието има по-малко значение? А ако насилието е много по-голямо, коя е тогава престъпната система, или „престъпният режим“, както обичат да се изразяват нашите либерали? Не е ли това системата, която те наложиха, маскирайки я като „демокрация“?

Коментарът на Васил Проданов е публикуван в 24may.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нали

    6 24 Отговор
    ... заради капитализма. Пребийте го този мишок!!

    Коментиран от #8

  • 2 Наблюдател

    9 34 Отговор
    Отново публикувате пасквилите на доносника от ДС агент Иванов. И никакви приказки, че правите това защото публикувате мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчаване конструктивни дебати не ви оправдават. Разберете, че не може да позволяват на доносници от ДС да облъчва и влияят върху общественото мнение в България.
  • 3 дядо Пешо

    37 5 Отговор
    браво, много добре казано!
  • 4 Русороб

    8 26 Отговор
    Ето такива мишоци трябваше да висят по стълбовете 89-а и днес щеше да я има България. Никога не е късно, вероятно мишокът се е и разплодилите тяхната мама шумкарска.
  • 5 България си отива

    28 4 Отговор
    Това си е самата истина ! Днес на власт е измамата и лицемерието ! Българщината и патриотизма са използвана от негодници илюзия !
  • 6 И аз да кажа

    8 21 Отговор
    Тоя да го четеш, при соца е било някаква Аркадия тука, нямало е доноси, не са се портили едни други даже братя и сестри или съпрузи. Не са се пищолили разни партийни величия, не са пращали хората по лагери заради един виц, или за да им вземат къщата, не са се раздавали привилегии по списъци и параграфи, не е имало непрекъснат дефицит за нещо. Много ми се иска любимият им соц. да се завърне, ама само за тях и копеленцата им. Пак да няма лигнин и памук по аптеките, да няма бебешки млека за новородените, да се записваш за телевизор, да чакаш 20години за кола и 30- за апартамент, да ти трябва граничен лист до Петрич, никога да не помисляш, че може да се почива в Гърция и Турция, за по-далеч да не говорим...и ако си неразумен да тръгнеш нанякъде, просто да те гръмнат като куче на границата. От все сърце му го желая! И ако в този живот му се размине, ако парите и децата му отдавна са в упадъчния Запад, то Господ не забравя- може да го прероди (за да си научи урока) я в Куба, я в Северна Корея в 70-те години на 20век или в днешна Венецуела

    Коментиран от #7

  • 7 Истината

    6 18 Отговор

    До коментар #6 от "И аз да кажа":

    Самият Проданов е доносник от ДС с агентурно име Иванов и е писал "сведения" за колегите си. Да дадеш трибуна на подобни е все едно да дадеш трибуна на Гьобелс.
  • 8 Лабас

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "нали":

    Ей Педал ,скрий се.
  • 9 Тръмп

    8 17 Отговор
    Този комуноид прави ли разлика между болшевика Костов,Банев и други класови разбойници и Домусчиев???:):):)Едните комуняги грабят,а други създават работни места!!!:):):)Идеологията няма значение,важното е какъв човек си!!!:):):)Най-долните и мръсни крадци, и лъжци са точно комуноидите!!!:):):)

    Коментиран от #11

  • 10 анализатор

    22 8 Отговор
    Много верен и точен анализ. Добре е, че все още има здравомислещи и честни хора като автора.
  • 11 Behemoth

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Ма ти си много просто гейчи ,бе!
  • 12 Другия с коня

    6 5 Отговор
    Преди да идеологизираш Народа ни,Василе,научи употребата на Българския език.Капитала е Пари-стока-Пари с принадена стойност.Капитала не е Субект.Но ти какво си написал да видим..”.А капиталът заради печалбата е готов на всичко. Да прескача граници и да върши всякакви престъпления, да катурва стени и да бастисва страни под предлог че носи „свобода“ и „демокрация“.”Капитала,Васко,е онова,което ти НЯМАШ и няма да имаш.....
  • 13 Така си е!

    16 1 Отговор
    Аз знам няколко капиталиста, които ако ги видиш отстрани си изглеждат съвсем нормално - имат деца, внучета, смеят се, гушкат се, говорят спокойно и интелигентно, дори са вежливи, имат икони в къщите си, обаче са такива свирепи капиталисти-бандити. Едните се занимават с кражби на НЗОК и окото им не мигва да убиват деца, млади, старци. Чудят се кой да уморят и да му продадат органите. За 300 лева от погребална агенция ще им изпратят цяла детска градина. Има и такива в хранителния бизнес, които мелят кокали за да ги правят на наденици. Знам и лихвари, които ще изгонят цяло семейство от жилището им, ако с един ден им забавят лихвата. Абе, Изключително жестоки са, брутални изверги, направо все едно не са истински хора. А тия дори не са най-лошите, какви по-големи зверове има. Такъв тип хора трябва да бъде изтребен, но за жалост няма кой да организира народен съд, както при комунизма, обаче тоя път да ги изтребят до девето коляно
  • 14 боцмана

    8 0 Отговор
    Според мен реда е малко по друг . Семейство , училища и каквото се пръкне от тези морално деградирали устои гради подобаваща политика и така в омагьосан кръг , един Бог знае до кога.
  • 15 Хохо

    7 2 Отговор
    Еми да в време в което се пропагандира джендарството меркантилноста и се издига в култ негроидите не ни чака нищо добро
  • 16 ФАКТ

    10 1 Отговор
    Фактите са си факти,много точно е казано всичко !!! А какво следва от всичко това ??? Ние хората да внимаваме все повече и повече и да не бъдем подвеждани и лъгани и ние самите да не се превръщаме в някакви зли и лоши хора.Затова помагайте си,гледайте си децата и семействата,защото СВЕТЪТ,в който живеем СЕГА ,макар,че е уж демократичен,е много труден,несправедлив и всичко се измерва и се управлява с ПАРИ !!! Затова бъдете умни,мъдри и бъдете човечни и си помагайте !!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дидо

    6 0 Отговор
    Много обичам да се насърчават дебати и мнения. Чудесна статия. 🏅😇
  • 19 ФАКТ -до 17-Нели

    3 0 Отговор
    Ще скачаме,срещу ВСИЧКИ несправедливости в живота,трябва да се скача !!! На първо място е ЧОВЕКЪТ и ЗАРАДИ стремежите на някакви компании,банки и ИНСТИТУЦИИ за правене на пари,не ТРЯБВА да се потъпкват правата и достойнството на хората !!! Борбата на хората,трябва да е за по-добър живот и справедливост,а НЕ КОЙ ДА БЪДЕ ПО-,ПО-НАЙ !!! Това е най-голямата глупост !!! И ИНСТИТУЦИИТЕ да мислят и помагат на хората в образованието,работата и живота на хората !!! ТОГАВА ще има по-добри общества !!!!
  • 20 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    нов рекорд на щуротии постигнат от тоя мустакат красавец.нямало морал през капитализъма ,щото бил голем морала при комунизъма.примерите като твърденията.тръмп бил сменял партиите което било проблем.не е проблем че комунистическите защитници на работниците като ленин,сталин,горбачов живков ...никога не са били работници ,нито са имали приятели работници нито пък са имали наи-малка представа от работниците.та другарю само да ти кажа че в сащ дали ще си републиканец или демократ не е много различно,не е като да си комунист и всички други фашисти.що се отася до морал,последните дето могат да дават акъл за него са комунистите,които цялото им съществуване е една голяма и безсрамна лъжа,като се почне от политиката мине се през икономиката и се стигне до квото се сетиш.всичко бе една лъжа постоянно повтаряна от комунистическите медии,а на останалите бе забранено да ги има.та да другар демокрацията е проблемен строи с много пороци,но уви човечеството още не е измислило нищо по-съвършенно!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КРАЛИ МАРКО

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Цивилизацията е измислила по добро ,и то се казва скандинавски модел. Ама човешката алчност не и отърва да се мине навсякъде на него. Всеки има нужда от дом , семейство и спокойствие. Уви.

    Коментиран от #24

  • 23 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    30 години грабеж и геноцид..накратко, капитализм ли или либерализм..все тая, въпрос не как ще го наричаш, а че има конкретни хора които го направиха и продължават тази свинщина. Но ще има възмездие, по един или друг начин..първо те скоро ще започнат да трепят един друг, толкова са алчни тези изроди..дано да е по скоро,жалко че и България отива.

    Коментиран от #25

  • 24 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "КРАЛИ МАРКО":

    скандинавския модел е чиста проба демокрация.
  • 25 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "соросоидни кърлежи":

    през тези 30 години имаме капитълизъм и комунизъм в едно другарю и верно че ще има възмездие за тия дето го правиха .то вече почна.ники банев и комунистическата банда почнаха да повръщат,същото го чака и другаря гергов и другаря меди доганов и другаря борисов и т.н. комунистически капиталисти .техните кукловоди другарите от първо,второ и т.н. главни управления измряха като кучета без история сега е ред на преките изпълнители на разграбването.та историята си знае работата и за тва вина няма либерализма ,напротив!