3 Декември, 2019 10:00 7 616 129

Когато малка Финландия се опълчи на СССР

  • финландия-
  • червената армия-
  • ссср

Малка Финландия не се подчинява на Сталин. И затова Червената армия нахлува в страната. Войната продължава само 3 месеца, но нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния дух на финландците

Когато малка Финландия се опълчи на СССР - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През есента на 1939 година СССР и Финландия водят преговори за териториални отстъпки. Съветският съюз претендира за част от Карелския провлак, за острови във Финския залив и за "аренда" на финландския полуостров Ханко. В замяна Финландия трябва да получи по-голяма като площ, но далеч не толкова ценна територия в Карелия, която де факто се състои само от гори и блата.

От съветска страна оправдават войната с необходимостта да се отмести границата по-далеч от Ленинград. Но принципно схемата е същата като тази, по която са подписани договорите за взаимопомощ с балтийските страни. Което, както знаем, завършва в крайна сметка с тяхната окупация. Финландците обаче не отстъпват на натиска. И тогава, по вече изпробван сценарий, във Финландия е сформирано т.нар. "народно правителство" начело с Ото Кусинен - комунист, избягал в Русия още през 1918 година. Именно това марионетно "правителство" моли Червената армия за "помощ".

"Гнусна провокация"

На 30 ноември 1939 година съветските войски нахлуват във Финландия. Както обявява тогава Молотов, поводът е "гнусната провокация на финландската белогвардейщина", която уж била обстреляла части на Червената армия, разположени в село на Карелския провлак. Финландците още тогава доказват, че обстрелът не може да е бил извършен от тяхна територия - тоест, че въпросният инцидент е провокация не на Финландия, а на Москва.

В началото на бойните действия числеността на съветските войски, участващи във войната, надхвърля почти двойно тази на финландските части: 250 000 войници и офицери от финландска страна срещу повече от 425 000 съветски войници. Червената армия има и пет пъти повече оръжия. И девет пъти повече самолети.

Финландците разполагат само с 32 танка и два бронирани автомобила. Още около 30 танка са останали от Първата световна война, но те могат да се използват само като неподвижни бойни "бази". А Червената армия разполага с цели 2 289 танка. Тоест, в началото на т.нар. Зимна война Съветският съюз има значително превъзходство. Затова в Москва са убедени, че ще успеят да разгромят финландците само за няколко дни.

Червената армия обаче се натъква на твърда и умела съпротива. И успява да пробие едва след като съветският контингент е увеличен на 760 000 души - тоест, става три пъти по-голям от финландския.

Съветско-финландската война продължава малко повече от три месеца, но нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния боен дух на финландците. Целият финландски народ се изправя в защита на родината си. Важна роля изиграва и фактът, че съветското командване подценява както бойните способности на финландските войски, така и труднопроходимите местности. Вместо с противотанкови оръдия, с каквито почти не разполагат, финландците вадят съветските танкове от строя чрез бутилки със запалителна смес, които точно тогава получават името "коктейл Молотов".

Увертюра към съдбовното решение на Хитлер

Все пак накрая финландците са принудени да се съгласят с подписването на мирен договор със Съветския съюз - в дългосрочен план войната с една толкова мощна държава е безнадеждна за малка Финландия. Според договора, подписан в Москва на 12 март 1940 година, Финландия е принудена да направи териториални отстъпки - при това значително по-големи от тези, за които Съветският съюз настоява преди началото на войната. Макар че губи 11 процента от територията си, а 430 000 души остават без дом, най-важното за Финландия е, че успява да устои и да запази своята независимост.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци загиват, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от съветска страна са почти 127 000, 246 000 души са ранени. СССР понася и сериозна политическа загуба - като "страна-агресор" е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи внимателно хода на войната и вижда грешките на Червената армия, стига до извода, че Вермахтът лесно ще се справи с нея. Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    60 92 Отговор
    А бе не знам ама и финките, и швабите ядоха боя от руснаците!!!! 20% изгубиха финките затова, че се опитаха да присвоят руски земи.

    Коментиран от #7, #9, #28, #107

  • 2 семафор

    55 6 Отговор
    У дома и стените помагат.
  • 3 Балканец

    43 9 Отговор
    В нея война Симо Хаюха прави нещо нечувано до тогава.

    Коментиран от #111

  • 4 Стефан златов бесарабския боклуци помак

    10 6 Отговор
    Боклук съм
  • 5 Руските свине

    79 51 Отговор
    Винаги са се представяли като освободители а всъщност са едни подли агресори и завоеватели на чужди територии.
  • 6 Усмивката

    71 29 Отговор
    Ген . Колев 1916 още показва на Хитлер ,че червената армия може не само да бъде победена ,но и разгромена.Нещо което Хитлер не постига разбира се.Защото не е разполагал с български бойци.

    Коментиран от #11, #17, #129

  • 7 Истината

    65 54 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ако Великобритания и САЩ не бяха съюзници на руската кочина сега в България нямаше да има руска измет!

    Коментиран от #19

  • 8 гост

    52 32 Отговор
    Това много напомня на сценария в Крим!Руснаците не могат да измислят нищо ново.

    Коментиран от #62

  • 9 Виме

    57 11 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Финландия не се е опитала да присвоява нищо руско. Изключително защитни действия са водили, а ние като се опитахме да си върнем нашето, виж с колко е ощетена България за сметка на Гърция, Турция, Югославия и Румъния. Но от друга страна, тези територии са спасени от мутрите и чалгата, която управлява сега. Май всяко зло- за добро...
  • 10 Усмивката

    33 15 Отговор
    Е ...след като във войната се включва и САЩ.Руснаците ,сами, не са били подготвени за такава мащабна война.Щом с Финландия не са могли да се справят
  • 11 Бай хой

    25 36 Отговор

    До коментар #6 от "Усмивката":

    Каквачервена армия та переу празната кратуна през 1916 година? Тогава е имало само два полка под румънско командване и са се изтеглили заради революцията. Само две години по-късно късно англичани и французи нахлуват и България губи половината си територия благодарение на Фердинанд и предателя Колев. Сигурно не си чувал за ньойския договор.

    Коментиран от #63

  • 12 Бесен Язовец

    25 32 Отговор
    Тези земи са на Русия до 1921г.по-време на,, Руско-полската война "кога финките се възползват и ги окупират!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Истината

    44 16 Отговор
    Във войната с Финландия руските лъжи и наглост достигнала нови върхове. Външният министър Вячеслав Молотов отрекъл, че руски самолети са бомбардирали жилищни квартали в Хелзинки като казал, че руснаците хвърляли от от самолетите кошници с хляб на гладуващите финландски работници. В отговор финландците кръстили запалителните си бомби "коктейл Молотов", с който така щедро черпели руските танкисти, че унищожили 3,543 руски танка.

    Коментиран от #89

  • 14 Ал та фанах Атаопънах

    30 16 Отговор
    Абе браво на финландците че се опълчиха, ама къде бяха "демократичните държави" да им помогнат? Аа да, ходеха да поробват още държави от третия свят за да си оправят икономиките.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Истината

    26 16 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Тия земи са били временно окупирани от руската кочина бе путлераст.
  • 16 Истината

    25 15 Отговор

    До коментар #14 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Една от причините руската кочина да спре войната е, че бил подготвен огромен доброволчески корпус от "интербригадисти" от скандинавските страни, Франция, Англия, Канада, САЩ и други, които били готови да се бият срещу руснаците.

    Коментиран от #32, #90

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Усмивката

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Предполагам за да запазят Европа за ,,туризъм,риболов и платноходки”.
  • 19 Монгола

    25 26 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Десанта в Нормандия е на 6.7.1944г.а руските войски (Червената армия) вече беше на границата на Германия! Какви съюзници на СССР те преследват?

    Коментиран от #22, #23, #34, #39

  • 20 Истината

    38 11 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    Дай Боже повече "заклети русофили" като генерал Колев. Така е трепал руските агресори, че дълго време им е държало влага. Има пленени руски знамена. Може да ги видиш!
  • 21 Усмивката

    36 9 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    При превземанетона Одрин от българската армие, един германски генерал е казал следното......,,не ми трябва никаква армия .Искам да разполагам със 100 000 българска войска и никоя крепост не би остояла ....”.Матриала също е важе. Но ген. Колев е гениален стратег и пълководец

    Коментиран от #86

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Усмивката

    20 13 Отговор

    До коментар #19 от "Монгола":

    Първо отворко, десант не става за часове ,а се подготвя с месеци.Второ и хал хабер си нямаш представа ,виждам ,за материалната подкрепа на бедстващата и заплашена от унищожение СССР

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Монгола

    19 17 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивката":

    Много,, добре" са го планували денят,, Д" 1/3 останха на плажа във Франция. И после 1,6г.се придижваха от Болонския лес до Германия!! Жуков е питал Сталин да ли да отведе,,, Червена армия " до Ламанша и Сталин е казал :стига толкова, няма да завладяваме света все пак!!!

    Коментиран от #35, #54, #93

  • 26 Незнайко

    33 23 Отговор
    Дойчето пак манипулира, като не предоставя цялата история!
    Финладия тогава съоръжена с линията „Манерхайм“ по продължение на съветско-финландската граница е могла еднакво да служи и за целите на отбраната, и за нападение срещу СССР. Линията „Манерхайм“ е строена от финландците и доискусорена с военните специалисти на Третия Райх.
    По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече е гравитирала към нацистка Германия. Москва,през 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва…и т.н.
    Тoecт Cтaлин ce e пoдгoтвял cрeщу гeрмaнcкaтa aгрecия , и e oгрaдил Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия . Aкo Cтaлин e бил чиcт aгрecoр , e нямaлo прeди тoвa дa прeдлoжи нa финлaндцитe дa нaпрaвят зaмянa нa тeритoрии , дa дaдe oт cвoятa тeритoрия нa Финлaндия , a в зaмянa дa пoлучи тaкaвa oкoлo Лeнингрaд. И cлeд кaтo финлaндцитe oткaзвaт , тo Cтaлин e нямaл друг избoр , ocвeн дa зaпoчнe бързa зимнa вoйнa. Финлaндцитe кaпитулирaт , и Cтaлин взeмa кaквoтo му трябвa , нo дaвa пaк нa финлaндцитe тeритoрии , кoeтo нe e приcъщo нa aгрecoр и зaвoeвaтeл. Oбгрaждaнeтo нa Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия прeди Бaрбaрoca , нa прaктикa cпacявa милиoни руcки жeртви , и нeзнaйнo кa

    Коментиран от #27, #51

  • 27 Незнайко

    20 12 Отговор

    До коментар #26 от "Незнайко":

    Oбгрaждaнeтo нa Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия прeди Бaрбaрoca , нa прaктикa cпacявa милиoни руcки жeртви , и нeзнaйнo кaкъв изхoд oт вoйнaтa.

    Коментиран от #33

  • 28 Нормален

    37 20 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ние знаем, че ти не знаеш.Финките ядоха бой и загубите им са 24000 а руснаците биха финките и загубите им са само 380 000.
    Руснаците биха германците и за всеки немски войник дадоха по 7 убити и двама пленника.
    Много бият тез рашки ей!

    Коментиран от #98

  • 29 Професора

    14 12 Отговор
    Русия е 150милиона Финландия е 5 милиона все още Германия е е 350 000кв. км. Русия е 18 700 000 кв км!!! Не знам какво точно смяташ за победени и победители!

    Коментиран от #37

  • 30 Кольо

    22 17 Отговор
    Руската измет не е случила русофилски плюнчовци , като в България !

    Коментиран от #31

  • 31 Фридман

    8 8 Отговор

    До коментар #30 от "Кольо":

    В случая е важното, че русйата арния е пожедила отниво, а инфо от разни медии на държави които са го яли от руснаците не е мерило!
  • 32 100

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    И ако Русия беше продължила войната, вероятно щеше да се окаже и във война с Англия, Франция, а и до 1-2 години със САЩ. Интересно е Германия какво щеше да предприеме при такова стечение на събитията. Дали щеше да удари Франция, което ще я превърне в съюзник на СССР срещу Англия, Франция и САЩ или щеше да удари СССР и да търси пътища за мир с Англия и Франция.
  • 33 Истината

    26 23 Отговор

    До коментар #27 от "Незнайко":

    Истинска блокада на Ленинград не е имало бе руско пропагандаторче. жертвите дадени сред цивилното население са заради руското безхаберие и нежеланието на командването да бъде евакуирано. Това се доказва и в Нюрнберг, където обвиненията срещу Германия за блокадата на Ленинград отпадат.Така, че всички руски лъжи колко човека е спасила буферната зона са пълни глупости. сталин е искал да завземе цяла Финландия по примера на балтийските републики, но не му е станала играта.

    Коментиран от #38, #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Усмивката

    21 10 Отговор

    До коментар #25 от "Монгола":

    Нима не знаеш....Сталин ,обезумял и уплашен, така е организирал отбраната ма пофстъпите към Москва, че в първите месеци руснаците губят 200 000 ,300 000 пленени ,като на два пъти попадат в ,,чувал” цели армии по 500 000 души ,нещастни войничета почти без елементарно въоражение
  • 36 Дедо ви

    29 24 Отговор
    Народа става все по тъп и по тъп.... Руснаците били дали 7 жертви на 1 немски войник.... Руснаците са дали точно толкова жертви колко то и немците , та дори и по малко... Въпроса е че останалит 6 души от сравнението ви са старци , жени и деца избивани от любимците ви. СРАЩ никога нямаше да се включи във войната ако не бяха видели близката кончина на 3-ия райх. Англичаните юяха да си седят на острова , а французите ..... хъх победители ..... майтап. Колкото до помоща на сращ тъй наречения лендлийз СССР до последно изплаюаше и изплати всичко, което бе предоставено. Тоест , това не е помощ а най обикновена търговия...... Всички знаем традицията веднъж на 50-100 години европейците обявяват Русия за агресор, нападат я, ядат бой и се прибират.... Естествено след като са яли бой губят и територии, съвсем нормално. Да не сме били съюзници на Хитлер , да не сме изгубили територия... Просто е!!!

    Коментиран от #47, #49, #99

  • 37 фейсбукПатреот

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Професора":

    Русия беше 18 и кусур милионс кв км когато беше СССР.

    Коментиран от #40

  • 38 Комуниста

    17 23 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Ще пишеш Сталин с главана буква бе пуйдо соросоидна непоръбена! Червената армия раьби и финландци и германци ФАКТ А БЪЛГАРИЯ НЯМА СПЕЧЕЛЕНА ВОЙНА ФАКТ, ТОЧНО ЗАРАДИ ДРУБЖАТА СИ С ГЕРМАНИЯ!

    Коментиран от #42

  • 39 Рашка с чашка

    10 9 Отговор

    До коментар #19 от "Монгола":

    А десанта в Северна Африка? А в Италия? Бенито Мусолини е свален от власт на 26.7 1943г.

    Коментиран от #43

  • 40 Професора

    16 17 Отговор

    До коментар #37 от "фейсбукПатреот":

    Тогава беше 26 000 000 кв км!!! Неграмотен соросоид! Финландия загуби от Червената Армия 1939г!!! Помнят се победителите не победените!!!
  • 41 Незнайко

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Истината":

    Я посочи къде съм писал за "блокада на Ленинград", че нещо ми се струва задминаваш и Дойчето по лъжи...

    Коментиран от #44

  • 42 Истината

    22 14 Отговор

    До коментар #38 от "Комуниста":

    Разбит ти е малкото мозък от руските пропагандни митове и легенди комунисте. А Сталин е най-големият психопат и убиец в историята на човечеството. Неслучайно дори неговите хора изкараха мумията му от мавзолея и я заровиха. А България неграмотнико има спечелена война и тя е срещу Русия. на 3 март 1918 година Русия подписва капитулация пред България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя. но това в русофилските учебници никога няма да го прочетеш.

    Коментиран от #45, #91

  • 43 Монгола

    10 9 Отговор

    До коментар #39 от "Рашка с чашка":

    Не се обаждай точно за Италия бе, в Италия 6 месеца съюзниците не могат да оревзенат една крепост пазена от жабари с китари и един немски батальон! В Африка добре, че са мароканците и алжирците да помагат на смешните съюзници срещу посра... немци!

    Коментиран от #48, #68

  • 44 Истината

    15 13 Отговор

    До коментар #41 от "Незнайко":

    Никой не може да надмине по лъжи русофилите когато защитават господарите си. Пишеш за буферна зона, която спасила хиляди животи- бла.бла.

    Коментиран от #46, #76

  • 45 Дедо ви

    12 11 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя са победили една малка част от руската армия по време на гражданската война в самата Руска империя....... Голямо постижение.... И виетнамците са победили САЩ

    Коментиран от #52, #53

  • 46 Дедо ви

    9 6 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Е как да не може? Ти си ярък пример!

    Коментиран от #50

  • 47 Усмивката

    6 7 Отговор

    До коментар #36 от "Дедо ви":

    Донякъде си прав.Но пропускаш събития.Америте са нямали нищо напрротив унищожението на руската к...на.Но след глупостта на японците при Пърл Харбър и заканите на Хитлер, разумните в САЩ са предприели необходимото.И правилно.Защото след време ,когато Хитлер превземе Русия и Европа една война би била много по тежка и с повече жертви.
  • 48 Истината

    10 10 Отговор

    До коментар #43 от "Монгола":

    Коя е тая крепост бе тролче лъжливо русофилско? Ти я изкара бетер Брестката крепост!

    Коментиран от #77

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ххх

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Незнайко":

    Определено не си Незнайно. Коментара ти е много точен, обоснован и обективен. Ама нали много не се вписваш в мантрата за руските агресори, Сорос компанията ще се пени по твой адрес.
  • 52 Усмивката

    10 7 Отговор

    До коментар #45 от "Дедо ви":

    Имаш в предвид Румъния и Русия взети заедно.И не са ги победили ,а разгромили.

    Коментиран от #56

  • 53 Истината

    15 13 Отговор

    До коментар #45 от "Дедо ви":

    Дедо, вече е време да си лягаш. РУСИЯ КАПИТУЛИРА ПРЕД БЪЛГАРИЯ НА 3 МАРТ 1918 ГОДИНА. А българската армия преди това прави парад на победата в Букурещ!

    Коментиран от #61

  • 54 Рашка с чашка

    10 7 Отговор

    До коментар #25 от "Монгола":

    И с какви войски ще превземат останалата Европа, когато само в битката за Берлин СССР официално са дали 458 080 убити и два пъти повече ранени! Не че не е искал Сталин, нямало е с какво да воюва успешно срещу САЩ и Великобритания в този момент. За изтощението в края на войната виж,, Цената на победата " от Богачов.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бесен Язовец

    19 14 Отговор

    До коментар #52 от "Усмивката":

    А бе палячо, Червеното знаме се вя 45години в Западна Европа не се вя немскто в Москва!!!! Трайте си по добре, че като чуят в Германия за руски танкове още подскачат и се изприщват от страх!

    Коментиран от #58

  • 57 Дедо ви

    7 7 Отговор
    Едно радва млади ми мислители ... Където и който сайт да отворите , мислеюите хора са в пъти повече от вас. Ако не броим форумните проститутки естествено
  • 58 Дедо ви

    9 9 Отговор

    До коментар #56 от "Бесен Язовец":

    Те са 2-3ма мислители :) .... Дето пеят за величието на европа , дето все се е смалявала след "победите" над Русия :)

    Коментиран от #60

  • 59 Ронин

    14 7 Отговор
    Бългатското участие във всички войни е символично. И всеки път плащаме най висока цена точно заради дружбата с Германия.
  • 60 Бесен Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Дедо ви":

    Клолни сър клолни и техните скечове!
  • 61 Хисторик

    15 10 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Русия капитолира пред България и след това победителите плащат 2,5 милиарда репарации в златни швейцарски франкове на победените и губи,, Западните покрайнини "и ги предава на победените от Сърбия! Не се хвали много с военна бг история! Губиме преди това и балканска 2 ( междусъюзническа) тогава се разделяме със,, Северна Добруджа" и Беломорска Тракия!, победителите" все на носа и излиза!

    Коментиран от #66

  • 62 Джудже

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Че каква връзка направи между зимната война и Крим. В Крим населението е предимно руско, а в Карелия е било финландско. Нападението над Финландия започва с инсценировка, а в Крим нямаше война.
  • 63 Усмивката

    12 11 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    А защо Русия подписва капитулация ,след като имала само два полка на разположениев Румъния.Капитулация от името на Румъния ли.А ген. Колев достига Руските граници и води бойни действия с успех на тяхна територия, отворко.

    Коментиран от #65, #84

  • 64 стоян георгиев

    14 15 Отговор
    филнандската воина показва колко е гола вода съветската армия,но показва и две важни ,но неотчетени неща и тва е че ръководителите на ссср са решителни и готови да жертват народа си за да постигнат целите си,а и че ссср има огромен военен ресурс,надвишаващ немския поне 7 пъти.хитлер не взема предвид и новите съветски оръжия изпробвани във финландия за които немците не са подготвени,както и наи-важното климатичните условия за водене на воина по въпросните ширини!русофилите след тази воина няма как да обясняват липсата на боен опит у руснаците преди сблъсака с хитлер,а тва че руснаците са бли гола вода като управление го доказват налудничевите заповеди на прехвалените съветски генерали,вкарваики армията си в жалки ситуации.трябва да подчертая че една част от финландските воиници са без абсолютно никакъв военен опит ,а са изправени срещу професионални военни в съотношение поне 1 към три в численост и поне едно към десет в техика.та както се казва оФцата изяде глудница вълци!

    Коментиран от #78, #87

  • 65 МЪРШО

    7 13 Отговор

    До коментар #63 от "Усмивката":

    Какъв Колев бе какъв Колев и колцовица бе!??? Колев е спечелил една битка от 5000 битки и поске дтраната на Колева загубила войната!!! Колев е руски възпитанк от школата за офицери!

    Коментиран от #67, #69, #70

  • 66 Усмивката

    11 10 Отговор

    До коментар #61 от "Хисторик":

    Русия капитулира и излиза от световната война за дълго време с помоща на Българската армия.След като Централните сили губят войната ,България като част от тях е осъдена да плати на опозорената и развенчана руска армия от непобеденита но загубила войната България.Ти какво очакваш многознайко.България да воюва сама срещу целия свят ли.

    Коментиран от #73

  • 67 Усмивката

    12 9 Отговор

    До коментар #65 от "МЪРШО":

    Добруджанската епопея ” не е една битка отворко.Има Уйкипедия ,чети.Това не ти е Бай Тошево време да лъжите и манипулиратв.
  • 68 Рашка с чашка

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "Монгола":

    За защита на Италия са изтеглени елитни СС девизии от източния фронт в решаващ за войната момент! Лесно ви е да забравяте че немците са били три пъти по-малко от СССР, три пъти по-малко от САЩ и почти два пъти по-малко от Великобритания с Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР.
  • 69 Джудже

    14 2 Отговор

    До коментар #65 от "МЪРШО":

    Ако не знаеш преди да коментираш се информирай. Ген Колев е роден на руска територия но е възпитаник на военното училище в София, а по-късно завършва военна академия в Торино.
  • 70 Усмивката

    15 2 Отговор

    До коментар #65 от "МЪРШО":

    Август фон Макензен след битката за Тутракан: „Българската армия е една от най-добрите в света”
  • 71 Бесен Язовец

    5 10 Отговор
    Неграмотно племе седнало и точкува!

    Коментиран от #74

  • 72 Рашка с чашка

    11 5 Отговор
    Червената армия се е отличавала с изключително нисък боен дух. Това обяснява рекордния брой пленени съветски войници и офицери в първата година от войната. Точно това налага Сталин да създаде заградителните отряди, които вървят след настъпващите войски и стрелят по тези които се връщат, дори по ранените. Това налага и всеки който е попаднал в плен да бъде обявен за предател, не зависимо от обстоятелствата. Повечето освободени от немски плен съветски войници, след войната са изпратени в Трудови лагери.

    Коментиран от #121

  • 73 Джудже

    12 1 Отговор

    До коментар #66 от "Усмивката":

    Русия не излиза от ПСВ с помощта на българската армия, а благодарение на революцията, която е спонсорирана от Германия. Тази революция дава и свободата на Финландия, която би следвало да коментираме... Абе четете повече и мислете, а не пишете измислици които ви звучат добре.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Само питам

    14 10 Отговор
    Днес Финландия е една от най-силно развитите европейски и световни икономики с БВП на глава от населението от 44 492 долара. Представяте ли си какво щеше да стане с тази държава ако през 1939-40 година не бе устояло и беше станала част от мръсната руска кочина?
  • 76 Незнайко

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Ти правиш ли разлика между "буферна зона" и "блокада" та приказваш щуротии?

    Коментиран от #80

  • 77 Монте Казино

    9 5 Отговор

    До коментар #48 от "Истината":

    бе тъпанар неграмотен. Манастирът се отбранява от шепа немци без никаква поддръжка, засипват ги с хиляди тонове бомби, атакуват няколко съюзнически армии и месеци не могат да превземат манастира.

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Истината

    2 7 Отговор

    До коментар #76 от "Незнайко":

    Стига замазвай нещата. ти ги пишеш глупостите, че войната с Финландия спасила живота на милиони. Аз ти казвам, че загиналите милиони са заради бездействието на руското командване, на което изобщо не е пукало за цивилните жертви.

    Коментиран от #82

  • 81 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    5 6 Отговор
    Жертвите които СССР дава между 321,000 и 381,000 като в това число влизат безследно изчезналите и умрелите от премръзване.
    Обезпечаването на армията е било крайно лошо . Липсвали са отоплявани медицински пунктове. Дори най лекото раняване при температури от -30 и -40 водело до смърт. Липсвали и регулярни доставки на храни- в много части се е стигало до канибализъм.
    СССР губи и между 1,200/3,543 танка . Голяма част от които не са унищожени от финланците, а са потънали в езера .

    Но да се каже ,че СССР не е постигнал никакви успехи в тая война няма да е истина. Отбранителната линия Манерхайм е била пробита, а без нея Финландия остава беззащитна. Но след края на войната Финландия е изоставена , защото повторна агресия с/у нея вече означавала СССР да се изправи директно с/у САЩ. И Сталин си е направил сметката, че не може да си позволи това ,а поражението ще е съкрушително.
  • 82 Незнайко

    9 0 Отговор

    До коментар #80 от "Истината":

    Аха, разбрах! Когато няма какво да кажеш - тролиш
  • 83 ПЕНКО

    8 2 Отговор
    ТА КОЙ ДАВА НА ФИНЛАНДИЯ НЕЗАВИСИМОСТ / СЛЕД КАТО Е БИЛА РУСКА ПРОВИНЦИЯ / ????????????

    Коментиран от #85

  • 84 Бай хой

    9 3 Отговор

    До коментар #63 от "Усмивката":

    Ами май не си чувал за Великата Октомврийска революшън. Също така мсй не си чувал и кога е анулиран този смешен брест литовски договор. Май много работи не си чувал. Нормално. Инсче как щеше да взмеш антибългарската страна на сороспиите. Също както в статията. Финландия губи войната, губи територии и икономика но пък дала по- малко жертви.
  • 85 Бай хой

    12 6 Отговор

    До коментар #83 от "ПЕНКО":

    Финландците никога не са имали самостоятелна държава. Били са под шведски ботуш. Шведите не са ги брояли за хора. Когато Русия побеждава шведите финландците минават под руско управление. Дават им се права и свободи и шанс за самостоятелна държава. Финландците и до днес са благодарни на Русия и си живеят почти заедно. Пограничните райони си минават безвизово.. Проблема с Петербург е създаден от фашистите. Подготвяли са го като плацдарм за нападение.

    Коментиран от #95

  • 86 Хи хи не хи а фи

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    Да но Втората Световна Война е "войната на машините" По ясно казано - газене с танкове , бомбандиране със самолети , унищожаване на отбранителни съоръжения с артилерия , миномети , залпов огън с плътност 130 оръдия на километър . И всичко това в преспи сняг , снежни виелици , и - 40 градуса. Как я виждаш там българската армия с щиковете . В Русия на страната на Вермахта воюват около 12-14 съюзнически армии и всичките са били попиляни именно защото нямат нужната плътност от споменатите по-горе средства за водене на бойни действия , което неминуемо се отразява и на техният боен дух, и ги превръща в пушечно месо. Единствено германците са могли да воюват , защото им е било забранено да се бият , ако дивизиите им не са напълно окомплектовани с бронететехника , самолети , оръдия , резерви. И най-страшните поражения за германците идват от пробиви по фланговете където са оставяни съюзниците- румънци , италианци. Такъв е примера "Сталинград " където руснаците смачкват с танковете германските флангове съставени основно от румънци и италианци .
  • 87 Манерхайм

    11 3 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Стоене това показва само едно , че отбранителните съоръжения които финките подготвят с малки прекъсвания близо 20 години в тежките за преодоляване блатисти и гористи местности, все как са свършили частично своята работа . И сега следва прост въпрос , като за прости хора - Защо тогава германците в подобна ситуация не успяха да пробият руската отбрана през същите тези местности , а падането на Ленинград , би решило изхода от войната . това е вторият икономически център , входа за руските доставки по море , и би деблокирало група армии Север. И не ми излизай с пунта , че германците са го правили с малко хора и техника , защото и там битките са били едни от най-кървавите , и постоянно са отивали германски резерви , да запушват руските опити за пробиви и чували.

    Коментиран от #104

  • 88 Абе трол смрадлив

    7 4 Отговор

    До коментар #79 от "Истината":

    пише се "изкарате", а не "искарате". А Monte Cassino може да се преведе на български и като монте казино, защото думата Cassino за града в Италия и за игралното заведение е една и съща на латинските езици. Не само сте много неграмотни мръсните продажни соросоидни тролове, но повечето сте и ненормални. Повече няма да те храня.
  • 89 Маймунчо

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    дори дойчезеле казва друго...Публикувано във факти.бг: А Червената армия разполага с цели 2 289 танка. та как фините са унищожили над 3000 танка?

    Коментиран от #92

  • 90 Маймунчо

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    СССР не спира войната, просто Финландия капитулира...дайчезеле ти го казва м тоя материал...ама ти не четеш, ти знаеш всичко...

    Коментиран от #96

  • 91 Ко каиш

    8 5 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    Русия капитулирала пред България? това в коя виртуална вселена се е случило? И кък тъй великата България излиза от войната с национална катастрофа? Брест-литовския договор изважда Русия от войната тъй като по това време болшевиките са взели властта и страната е в гражданска война...а България е само едно малко паленце в играта на Четворния съюз...за което си и плаща със загуба на територии.

    Коментиран от #114

  • 92 Соросоиден трол от анадолски произход

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "Маймунчо":

    Как се е увеличила бройката на танковете ли , много просто . Танковете се съешават ( означава акта на заплождане на куче) и чрез съешаване им се увеличава бройката , и така вече може да има много повече подбити танкове от колкото реално са участвали в сражения.
  • 93 Жуков

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Монгола":

    Това не съм го казвал. Чети ми мемоарите или четивата на "Суворов".

    Коментиран от #94

  • 94 Не другият Суворов

    7 1 Отговор

    До коментар #93 от "Жуков":

    Кой Суворов , оня избягалият Резун , и продал се за пари , да сътрудничи на английските служби за диверсии и пропаганда.
  • 95 All

    5 11 Отговор

    До коментар #85 от "Бай хой":

    Абе промит русофилски мозък .Аз живея във Финландия и трябва да ти кажа че нито един финец не харесва и обича гадните рашки.И има граница и то много строго и трудно допускат руснаци,трябват им визи .Самите руснаци не искат да си спомнят за тази война защото загуте им в жива сила и техника са толкова огромни .Четете реални източници и не говорете глупости.

    Коментиран от #113

  • 96 All

    1 9 Отговор

    До коментар #90 от "Маймунчо":

    Сталин спира войната предупреден от Англия че ще се намеси .

    Коментиран от #101

  • 97 Tate

    2 5 Отговор
    РАзкатаване на "Братушки" ,така се прави !!!!!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Казуар

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Дедо ви":

    Съветският съюз е мобилизирал три пъти повече войници от Германия. Това му е дало възможност да провежда атаки с човешки вълни. Пускат се редици една след друга да тичат срещу картечниците. Зад тях е военната полиция и ако някой се огъне го застрелват. Дали са три пъти повече жертви от германците.

    Коментиран от #100

  • 100 любопитен

    7 0 Отговор

    До коментар #99 от "Казуар":

    Сушиш ли я хубаво тревата преди да се напушиш?

    Коментиран от #102

  • 101 Хамсал

    7 0 Отговор

    До коментар #96 от "All":

    Да бе, тя Англия не можа да опази Норвегия от немците, ще търчи до Финландия!
  • 102 Казуар

    2 2 Отговор

    До коментар #100 от "любопитен":

    Имало е и такава тактика, когато не достигало оръжието, с атакуващите са тичали и войници без оръжие. Като падне убит войник му взимали оръжието и продължавали напред. А тактиката с човешки вълни е използвал и френският генерал Фош през Първата световна война срещу немците при Вердюн. Там фронта са го наричали месомелачката, поради използването но тежка артилерия.

    Коментиран от #109

  • 103 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #78 от "гост":

    а ти както винаги няма кво да кажеш.опонираи бе !!!що се шушумигясваш?знам че не ти харесва истината за съветската армия .
  • 104 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #87 от "Манерхайм":

    финландците няма с кво да се отбраняват бе другар.нали чете няколко танка и няколко самолета.линия без танкове и самолети през втората световна е като врата в полето.немците превземат мажино и метаксас за дни въпреки че поне на мажино има и танкове.що се отнася до ленинград.немците нямат зор да го превземат и докато спазваха стратегията да не влизат в големите градове печелеха.другото дето си писал не е вярно,че щяла да свърши воината с падането на ленинград.воината нямаше да свърши дори с падането на москва.дори да вземеха москва немците пак щеше да изгубят.просто нямаха ресурс.с три милионна армия срещу 20 не става,особено като неможеш да потдържаш трите с малки загуби ,а руснаците потдържат 20 с големи. немците след като обграждат ленинград създават парадокс с много малко хора държат затворени в града огромно количество червеноармеици.ако бяха подминали москва и сталинград вместо да се напъват да ги превземат руснаците щеше да видят бая зор,но уви хитлер бе пълен глупак и невежа що се отнасяше до военна тактика.та казано обобщено немците през 41 година минаха през блатата и мочурищата в русия без никакви драми въпреки че руснаците имаха в тази зона много повече хора и техника от немците,а руснаците във финландия едно че бяха в пъти повече от финладнците ,друго че финландците нямаха оръжие и пак загубиха 300000 човека убити ранени и избягали.

    Коментиран от #105, #117

  • 105 Манерхайм

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "стоян георгиев":

    Стоене , пак си пил вода от соленият хидрофор. Какво очакваш от германците а , цял живот да тичат по полетата на Русията ли?. В големите градове са най-важните благинки за които се водят войните, или по твоята логика за германците остава да косят тревата а? И Москва и Ленинград фигурират в германските планове изначално като точки на превземане и така до Урал . Проблема на германците беше ,че си мислиха както в Европата , няколко крупни сражения и противника се е предал на милостта на победителя, НО от ден на ден в Русия им ставаше все по- безнадеждно и тягостно , и руснаците напипаха правилните ноти на войната , или както е рекъл Бисмарк - руснаците бавно запрягат , но после бързо карат.Загиналите ,и пленени по фронтовете руснаци са 11.5 мил. германците 8.7 мил. така ,че няма как да са само 3 мил германци на фронта .В отбраната на Севастопол загива 1 000 000-ният немски войник.А от там нататък "най-хубавото" за тях тепърва предстои. И понеже си малко невеж по история да ти припомня - Мажино силно укрепената френска отбранителна линия, не се превзема от германците фронтално ,а се заобикаля благодарение на добрата немска моторизирана техника, и логистика , през Ардените , и появата им в гръб на френските и английски армии предизвиква колапс и капитулация. А руснаците атакуват фронтално , тесен участък , без възможност за заобикаляне , силно укрепен , между езера и блата , което прави бронетехниката почти неизползваема. А финландците по това врем

    Коментиран от #122

  • 106 Манерхайм

    5 1 Отговор
    А финландците по това време са германски протекторат , и пак си помисли дали са били лошо въоръжени , екипирани , обучени , или не са очаквали и подготвяли срещу руска заплаха поне от 20 години. И като цяло , на финландците е предоставяна материална , и логистична помощ от Германия, и Скандинавските Държави , отделно е обещана и военна помощ при военни действия , и това е една от причините финландците да се бият храбро , докато очакват и армиите, на обещалите да помагат , но тази помощ не идва , и Финландия капитулира.
  • 107 Алфа Вълкът

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    24млн съветски граждани са избити срещу 4,5 млн нацисти. Такъв бой сте ги били, че думи нямам.
    Хитлер много се разпръцал из цяла Европа, ако воюваше само с Русия сега щеше да има граница с Япония. Но това щеше да е пагубно за германците да се омесят с руснаците, щяха да дегенерират като народ!

    Коментиран от #108, #115

  • 108 Пилците на есен пенсионерите на пролет

    6 4 Отговор

    До коментар #107 от "Алфа Вълкът":

    Такъв бой ,че накрая на войната посрещаха чуждите армии с децата и юношите ,а мъжете им лежаха избити по фронтовете. След края на ВС се наложи да внесат и натурализират 10 000 000 турски гастарбайтери да възстановяват Германия , и да направят децата на немските жени. Ти да не си потомък , от тези събития?
  • 109 хихихиххи

    4 0 Отговор

    До коментар #102 от "Казуар":

    Много филми си гледал!
  • 110 Кирил

    6 5 Отговор
    Хвалят се с една всв в която всички са били срещу германия.в първата фаза са съюзници,после се скарват за плячката.
    Що не кажат нещо за кримската,руско японската,за ПСВ,за афганистанската,щото все бой са яли
  • 111 СПЕЦНАЗ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Балканец":

    Най великия снайперист за всички времена
  • 112 СПЕЦНАЗ

    3 4 Отговор

    До коментар #98 от "рилски":

    Русия е огромна. Руската душа също... За съжаление хазари са на власт от 1917 досега. Съсипаха природата, природните ресурси на необятната страна, геноцид срещу славянските, кавказките народи
  • 113 Ами типично за

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "All":

    Ами типично за неблагодарниците, както и за нас , между впрочем.
    Причината финландците да мразят руснаците е много проста ... ако Русия не е превзела тази област от Швеция и не е дала независимост , първоначално частична , а в 1918г. и цялостна изобщо нямаше да има Финландия - щеше да е Швеция и суоми щяха да са щастливи шведи , щото в Швеция , когато тези области са принадлежали на шведската корона финландският не е бил допускан и т.нар. финландци са били принуждавани да говорят на шведски ... но дошла 1783г. , руснаците я отвоюват от шведите и първо Императора Руски и дава статут на Велико Княжество Финландия, като сключва лична уния с нея, разрешава се ползването на финландския език, а в 1917г. Ленин и дава пълна независимост...те затова има и Финландия.
    --------------------------------------------------------
    ПС. Та във връзка с твоето писание винаги се сещам една мисъл на Достоевски : " Ако някой те мрази силно, то значи , че прекалено много добро си му направил."
  • 114 Между другото

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Ко каиш":

    Русия освен ,че сключва Брест -литовския договор за излизане от войната, без претенции от страна на Центарлните Сили / всъщност затова и Германия финансира Ленин - за да предизвика революция и после да излезе от войната /, после , след като Централните Сили губят войната Руското Временно правителство , денонсира Брест -Литовския договор ... т.е. Русия не е капитулирала , а се е оттеглила от войната, поради което няма репарации и пр. Също така след денонсирането на Брест - литовския договор тя няма задължения по него т.е. Украйна не следва да съществува от гледан точка на правото...защото това са били споразуменията по този договор - Русия излиза от войната и създава две нови териториални формирования - Украйна и Белорусия.
  • 115 Мааалко послъгваш

    4 1 Отговор

    До коментар #107 от "Алфа Вълкът":

    Отваряш статистика и четеш - военни загуби на Германия в жива сила около 6 000 000 / шест милиона/, на СССР около 8,5 000 000 / осем милиона и половина /
    Цивилни жертви - жени, деца , старци - Германия около 1,5 000 000 - 2 000 000 / два милиона , повечето от бомбардировки /, СССР - 16 - 17 000 000 / шестнадесет - седемнадесет милиона.

    Е затова е така ... не брой войници и цивилни жертви на едно място ... ай у лево , троле фашингтонски.

    Коментиран от #116

  • 116 Алфа Вълкът

    4 1 Отговор

    До коментар #115 от "Мааалко послъгваш":

    Нищо не лъжа, говоря за жертвите от конфликта между Германия и СССР. А ти си изкарал обща статистика за войната им между всички страни.

    Коментиран от #119

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Не тЪ знам Алфа

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "Алфа Вълкът":

    Не тЪ знам Алфа ли си , Омега ли си ... цитирам ти статистиката за Втората Световна Война за военните и цивилните жертви на Германия , респективно на СССР и на никой друг ... що се праиш на пръднал заек в люцерна ....ай у лево.
  • 120 Аз много исках но нямах желание

    2 2 Отговор

    До коментар #118 от "бижи":

    Ми не е точно така. Сталин е разчитал на силен европейски партньор, и съюзник в лицето на Хитлер , макар и да е надушвал бъдещи беди с Германия , винаги е давал да се разбере ,че този съюз им е необходим .Германия и Русия имат по това време сходна обществена организация , при едните диктатор , при другите фюрер , и това е естествен процес на сближаване , апогеят на който завършва с общ парад при подялбата на Полша , и влаковите композиции суровини за Германия - жито, стомана и др. И Сталин винаги е сочил Англия , като хитра , подмолна и работеща срещу този съюз. Дори когато започват да постъпват обезпокоителни данни за "Барбароса" Сталин пита - Това да не е все пак някоя английска инсинуация , целяща да ни скара. И съюза САЩ , Англия , СССР е естествено продължение от глупостта , и мегаломанията на Хитлер , позволил си да води войни срещу 3 империи едновременно.
  • 121 pantata

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Рашка с чашка":

    Rusnakat vinagi e bil slab voynik...za tova Petro vıvejda spirniyat zakon po 3 stakana vodka na den po vreme na voyna X 3...PO NEGO VREME EDNA BUTİLKA VOTKA STRUVA kolkoto edin dobır kon zatova mıjete stavat voynitsi...realno vseka edna voyna Rusnakat peçeli s çoveşka lavina malko piyana...1:3
  • 122 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #105 от "Манерхайм":

    когато спориш с мен е добре д се подготвиш.писането на щуротии не помага.в големите грдове били благинките!!!!хахаххааха хохохох!и не трябвало да се гонят руснаците в полето!!!хахаха!еи така е мислел и тъпия ефреитор и затова е спихнал цирка след двете си провалени битки при москва и сталинград.та другарю немската армия е малка и мобилна ,което е прави много опасна в полето и много безполезна спряла в града.има едни големи немски пълководци казват се маинщаин и гудриян,те бая са писали по темата .аз се осланям на тях ,щото освен че са писали и много добре са се аргументирали.и не подлагаи на съмнение писаното от мен ,а си го записваи.немската армия в началото е 3,5 млн,а после пада прогресивно до около 2 млн.на източния фронт.тва дето руснаците са пленили 8,3 милиона немци не е е аргумент,щото те ги пленяват основно след края на воината ,а и дори да бяха в средата и тва пак не доказва нищо ,щото една армия се попълва.демек може на фронта да са 1000 човека ,но за година да загубят 10000 щото ежемесечно се попълват загубите.в отбраната на севестопол загива 1 милионния немски воиник ама немската отбрана на севестопол която е 1944 година!демек пак се изложи.хахаххаа!ти да не си някакъв смешник бе пич как развеселяваш а?неук ама със самочувствие!евалата!иначе за мажино евалата ,откри топлата вода!!!та укрепените линии другар през втората световна са безполезни,затова и ти казах че няма как да оправдаваш руския провал във финландия с укрепена линия незащена с мо
  • 123 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    та укрепените линии другар през втората световна са безполезни,затова и ти казах че няма как да оправдаваш руския провал във финландия с укрепена линия незащена с мобилни части и самолети.та руснаците просто е трябвало да заобиколят,нищо друго вместо да атакуват фронтално ,както правят в последствие и срещу немците.другото ти пак са смешки.финландците не са били немски протекторат,напротив имали са чудесни отношения с великобритания.чърчил сериозно обмисля да прати експидиционен корпус при тях,но го спира вече почналата воина с хитлер.в края на 41 година финландия уж немски протекторат ,а реални излиза от воината,което е спасява впоследствие и не е окупирана от ссср.и накрая големия смях.финландците се били храбро щото чакали помощ!!!!и явно затова са изтрепали ,и пленили почти два пъти повече руснаци от колкото им е била армията.смях!

    Коментиран от #125

  • 124 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #117 от "гост":

    разликата между мен и манерхаим е поне един влак прочетени книги в моя актив.тои може да направи впечетление на човек като теб,дето си мислите още че на всеки километър е документален филм!
  • 125 Манерхайм

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "стоян георгиев":

    Стоене , тикво зелена , финландската армия атакува Ленинград от Север заедно с германците , това е факт за който дори не си струва да се спори. И това е така защото според теб Финландия " не е съюзник на Германия" , а ти да видиш на Англия. Само дето храбрите ,и умеещи много да се бият финландци нещо зациклят , там където руснаците са ги пробили броени месеци преди това. През Юни 1941г немско-финландските войски във Финландия наброяват общо 400 000 и участват активно в бойни действия и обграждането на Ленинград. След битката при Курск , на много държавни ръководители съюзници на ОСТА им светва (включително и на нашите) ,че ги очаква поредната национална катастрофа , и започват скоростно да се изтеглят като б.ти пелерасти от бойните действия на Вермахта , и търсят срещи с представители на Антихитлеристката Коалиция за по-минимални наказания след края на войната. Сталин мисли прагматично , и за него е по важно да има приятелски настроена Финландия , от колкото назряваща с бунтове територия , и се подписва примирие между двете държави , и отношенията между двете страни търговски ,политически , и икономически са повече от чудесни.

    Коментиран от #126

  • 126 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Манерхайм":

    както ти казах предния път ,трябва подготовка за да спориш с мен.не става с лъжи.след немския протекторат сега и нова..финландия другар спира на старата граница при немското нападение над ленинград и не мърда и метър въпреки немските призиви на протектората ,смях!мани че спира ами почва да преговаря с руснаците за мир.отвори и чети бе другар,инфо има колкото щеш по темата.единствената финландска експанзия е в карелия ,където живеят близки до финландците карелци,но карелия не е била стратегическа зона .финландците е можело да направят голяма беля на руснаците ако са искали,било е във възможностите им да атакуват и прекъснат една от наи-важните линии на ссср през воината тази за мурманск,но въпреки немските напъни ,протектората не го е сторил.затова и руснаците се съгласявт на мир при които се връщат на границите от 1940 година след воината.и аман от лъжи.руснаците не успяват да победят финландците дори през 1944 година.няколкото операции са безуспешни.та все лъжи като за немския протекторат и немската помощ през финланско-съветската воина.та ти верно да не си клоюн от някои цирк и сега да се тренираш с тия постове?та никакъв курск не е причина да търсят мир финландците.те го търсят още от 1942 година началото.демек написа 4 твърдения и всичките лъжливи.я обясни сега как 400 хилядната немско-финладнска групировка е блиа по-многоброина от двумилионната съветска в този момент на същия фронт и как е трябвало да влязат с тия сили немците в ленинград за да вземат
  • 127 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    та ти верно да не си клоюн от някои цирк и сега да се тренираш с тия постове?та никакъв курск не е причина да търсят мир финландците.те го търсят още от 1942 година началото.демек написа 4 твърдения и всичките лъжливи.я обясни сега как 400 хилядната немско-финладнска групировка е била по-многоброина от двумилионната съветска в този момент на същия фронт и как е трябвало да влязат с тия сили немците в ленинград за да вземат благинките!!!хахахахахах!!!!!душичка!

    Коментиран от #128

  • 128 Понеже много

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "стоян георгиев":

    Понеже много лъжеш , отново ще прибегнем до статистиката от ВСВ.
    При обсадата на Ленинград , обединените сили на Германия , Финландия, испанската "Синя дивизия " и Италия са в рамер на 730 00 / седемстотин и тридесет хиляди / военна групировка. Силите на Червената Армия на това направление в жива сила са 930 000 / девестотин и тридесет хиляди / военна групировка , съотношение 1 към 1,27 в полза на СССР ...
    Разбира се , това е тъпотия от страна на немското командване и на съюзните такива , тъй като Ленинградския район е сериозно укрепен / подминавам тъпотията ти - " та укрепените линии другар през втората световна са безполезни,.."/, а всеизвестно е ,че при настъпателна операция през укрепен район е задължително да имаш съотношение на силите най - малко 1 към 3, а най -добре 1 към 5, което и до днес е А и Б във военната стратегия, но ти явно не си го чувал ... именно поради това немците проваляйки се в опита си да превземат района с първия удар / което и спасява СССР , ако линията беше пробита СССР щеше да рухне /, решават да заложат на дългосрочна обсада , да задържат силите на СССР на тази дестинация, докато армиите през центъра и южния фланг /Сталинград / пробият , развият настъплението в дълбочина и отделят части за удар във фланг на Ленинград ...разбира се не успяват ... никой не е успял ... дори чичо Наполеон ... да той превзема Москва , но едно е да превземеш , а друга е да имаш ресурса да го задържиш и управляваш ...те и полските панове в 1610г.
  • 129 Хдц

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Усмивката":

    Напротив разполагал е но не ги е включвал във военни действия или поне не им се налага като фюрер а използвал само територията на България като нейн съюзник.Мбого от германците умират бранещи България от англо-американските бомбардировки.