Last news in Fakti

9 Декември, 2019 19:05 15 087 43

България спира Македония, а не Макрон!

  • македония-
  • еманюел макрон-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • божидар чеков

Волята на френския президент е пределно ясна: първо реформа на европейските институции и само след това - разширяване

България спира Македония, а не Макрон! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на пресконференцията, която даде в Лондон, Еманюел Макрон се спря доста дълго на отказа за започване на преговори с Македония. Той подчерта, че начинът, по който досега са се приемали нови членове, трябва да бъде променен. Какъв е той? Започват се, например, безкрайни и трудноразбираеми разговори с цел разширяване. Бюрократични критерии оставят настрана конкретните реформи за постигане на реална политическа и икономическа интеграция. След неопределен, но значително дълъг период, когато на участниците им писне да преговарят, приемането на нови членове се прави автоматично. Като пример Макрон посочи последното разширяване. Което ще рече, че страни като България в неговите очи на практика са били приети прекалено бързо. Преди да направят съответните реформи, които реално да интегрират кандидат членовете в европейския ансамбъл. Мнението на френския президент фактически разобличава привидното попълване на"глави" от госпожа Кунева и свежда до нула претенциите за заслуги на Сакскобургготски в присъединяването на България към ЕС.

Забележителното в случая е, че френският президент направи това, което българи и македонци не успяват да направят. Той ги обедини, като ги сложи под общ заменател. "Думам ти, дъще - сещай се, снахо"!, каза Макрон на Скопие, за да се чуе в София. Малките камъчета са тези, които обръщат големите каруци. Дали защото във Фрация хванаха албанци с български паспорти, издадени благодарение на ДАБЧ, или може би защото полицията залавя редовно българи участващи в трафик на емигранти. От интервюто става ясно, че мнението на Макрон към българската евроинтеграция няма нищо общо с това на Жан-Клод Юнкер. Като се прибавят многобройните сигнали за корупция, свързана с еврофондовете, много бързо се стига до липсата на разделение на властите в България. До неработеща съдебна система и съмнителните изборни победи на управляващата партия, съпроводени с жалби, без последствия. Не на последно място са офшорните пробойни на българските банки, които не пречат на Цацаров да спи. Международните организации, наблюдаващи "Свободата на словото", за разлика от Standard & Poor's, всяка година свалят рейтинга на България. Управляващите в София се правят, че не чуват външните забележки, обвинения и упреци. Те са се захласнали в "малката нощна музика", излъчвана от медийните инструменти, собственост на "Незнайният войн". В същото време от "Терминал 2" изтича недоволството на българското население, което избирателните урни не отчитат. Думите на френският президент означават, че той не желае за Македония да бъде приложен българският модел за интеграция.

Бие на очи фактът, че Макрон е много по-добре осведомен, за случващото се в страната ни, от българския еврокомисар Мария Габриел. Без да я цитира по име, френският президент предвижда драстични реформи на институциите, една от които е отстраняване на комисари, от които няма нужда. Местена вече три пъти от място на място, българката, въпреки френската си връзка, изглежда доста уязвима при едно следващо намаление на състава на комисията. Не на последно място според него е начинът на взимане на решения. Досега те (решенията) се взимаха с "консенсус" или със съгласието на всички 28 страни членки. Този начин на действие води само и единствено до блокаж, или до неподвижност на ЕС, защото просто е невъзможно постигане на съгласие между толкова участници. На фона на главозамайващата скорост на промените около нас, подобна неподвижност обрича съюза на "клинична смърт". Израз, употребен от него по адрес на НАТО преди дни. Волята на Еманюел Макрон е пределно ясна: първо реформа на европейските институции и само след това - разширяване.

Отрицателните реакции към реформаторските намерения със сигурност ще завалят отвсякъде. Тези от София по разбираеми причини няма да са нито последни, нито най-малки. Макрон обаче съвсем не е сам въпреки слуховете, разпространявани старателно от нежелаещите да освободят местата си.

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    48 34 Отговор
    Бoжидaрчo, пaк ли ти ръcиш мoзък???
    Бoжидaрчo-будaлчo, мнo-o-o-гo дългa cтaтия, мoжe и пo-крaтичкo: ГEРБ и Бoйкo Бoриcoв ca винoвни!!! OCТAВКA и прeдcрoчни избoри!!! /РEШEТНИКOВ/

    Коментиран от #12

  • 2 Лален

    55 63 Отговор
    Ние също не искаме да сме във фалшивия, крадлив и удодлив ЕС! Натикаха ни 90- та г. и никои не попита хората какво искат. Маинат. ви на НАТО, маинат. ви на Ес! Само гражданска война и оръжия на тоя етап остава!
  • 3 Начо

    28 39 Отговор
    Чалнал се е,сигурно не е лесно да спиш с баба

    Коментиран от #32

  • 4 сега

    69 25 Отговор
    Този точен анализ трябва прочетен и в други страни от ЕС.Тиквата да не се прави че някакъв фактор в Европа.
  • 5 йода

    14 11 Отговор
    Този е едно към едно с императора от междузвездни войни
  • 6 Спецназ

    79 7 Отговор
    Докато не признаят Гоце за българин никакъв ЕС, за пример Гърция за името!
  • 7 месара

    20 21 Отговор
    още един дето" разбира" от политика и" има" информация!
  • 8 Последния софиянец

    33 31 Отговор
    Макарон е политически труп. Къде тръгнал реформи да прави. Свършва му мандата и се изпарява.

    Коментиран от #10, #34

  • 9 Тръмп

    28 15 Отговор
    Макрон влиза постепенно в ролята на Краля Слънце,та е трудно да бъде предвидено какви са му ходовете!!!:):):)А такива комундета,като Чеков и за коняри във Версай не стават,прости като гъбено семе!!!:):):)
  • 10 Тръмп

    23 18 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Не си в час!!!:):):)Макрон е бетон,защото Франция няма да позволи на комунистката Льо Пен да запали пожара!!!:):):)

    Коментиран от #26

  • 11 Тръмп

    41 8 Отговор
    Македония и Албания сами се прецакаха с провокативния Югославски Шенген на Сърбия и Русия!!!:):):)Макрон е запознат с Историята на Балканите и кой-какво иска там,та козовете са в него!!!:):):)

    Коментиран от #40

  • 12 мистър Линч

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Всички знаем,дори и ти,че си платен трол на гербавите.Всички знаем че БСП са същите,нищо че опорката ти на трол е да оплюваш всеки несъгласен с ГЕРБ като комунист.Продажна дребна лигава душица си ти,също като модератора на сайта,дето трие коментарите за Тиквоций.
  • 13 collector

    15 3 Отговор
    ако е истина браво на нас и ние веднъж да направим нещо умно

    Коментиран от #35

  • 14 onq s konq

    15 25 Отговор
    Тоя "ПОЖЪЛТЯЛ С ВРЕМЕТО Пергамент"...Абе ОТ КЪДЕ ГИ ВАДИТЕ такива и ги "Хващате на хорото" до Бабикян,Кеворкян, и т.н. - все Скелети от килера,напиращи да НАЛИВАТ АКЪЛ в Празни кратуни?!Седнал тоя да ми тълкува Макрон дето "днеска го има,утре го няма"/Путин знае отлично това и гледа да го използва на макс/...Бабоеба му с Бабоеб такъв:)И да е ясно:След като Меркелска Германия е бат-Бойкова,след като не само Тръмп,а и КОНГРЕСЪТ НА САЩ осъзна че БГ е в НАТО,но е седнала "на една ръка разстояние" от Америка/за разлика от Други държави/,следва че посоката НИ на Развитие е САМО НАПРЕД И НАГОРЕ!

    Коментиран от #25, #33

  • 15 Byg

    11 16 Отговор
    Поредния мазохист , България му е виновна , Бойко Борисов е виновен за изперкалия макарончо , франсето си предава тежест , мо такива лаладжии като тоя се правят на вещи по въпроса и се самобичуват , глупаци.

    Коментиран от #36

  • 16 Персиян

    6 16 Отговор
    Неграмотна и платена статия от неграмотен човек.
  • 17 осоговец

    10 4 Отговор
    Кралят е гол. Това поведение на властимащите отдалечава братята ни отвъд Осогово от нас.
  • 18 Голям праз

    23 4 Отговор
    Няма македонци, нито Македония, стига с тоя въпрос.Не в ЕС, ами и на Марс да се качат, няма такова животно. А на Марс пък ще претендират, че марсианците са им откраднали планетата.Тъпаци!

    Коментиран от #37

  • 19 :))

    11 3 Отговор
    Макрон, няма притесняваш и у нас циганската сган ни нагази. В елитни жилища се настани ха циганските проститутки, други раждат и от малки ги гласят бг политици за полицаи, идват сиган от Франция и тук далаверки, Господ знае кви ги вършат, а и връзки с ключове, спец по тока, отключване на врати. Сиганин да се наричам от село първа радост е за мене. Франция не ги обича, но завалиите беля както тук с тях. Никакви хигиенни навици, мръсни, викат, а нали има и поговорка бг, с какви се събереш и ти стават такъв. Господин Макрон е прав в случая.. Поздрави от България. Много е над нещата, за което му благодарим от все сърце и му пожелаваме Светли Празници и Весела Коледа!
  • 20 Дуче

    16 6 Отговор
    Колко е прав Макрон
  • 21 Urko

    9 2 Отговор
    С "македонците" по бащински строго!
  • 22 име

    5 12 Отговор
    макрон се прави на наполеон. знаем как свърши той. и тоя на следващите избори ще си ходи. майданът в париж върви. лошо , че ще събори ес ...
  • 23 Дуче

    11 4 Отговор
    Колко е прав Макрон
  • 24 AdiBas

    10 6 Отговор
    Статия, написана глупаво, целяща единствено останалата в държавата, некадърна пасмина, да цъка с език и да повтаря рефрена: "Никога няя съ упрайм". Много непрофесионален и, бих казал ниско квалифициран поглед на автора над нещата. Ограничена работа, пак писал това, което хорицата си говорят, за да им се хареса. Да, ама "една звезда" рейтинг, значи, народа не е по-прост от Божидар :)

    Коментиран от #39, #42

  • 25 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    На тебе кой ще налее акъл в празната ти кратуна?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Коко

    1 1 Отговор
    Хейтърите са си пак на работното место. Те хейтът правителството ама някой ако почне да говори против него и веднага почват да го хайтат. Изобщо хейт да има. Тое нещо като проституцията, хитър бизнес, имаш нещо продаваш го и пак си е твое.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Акита

    0 2 Отговор
    Напъни за разсъждения. Жалки твърдения.
  • 30 Хали

    5 3 Отговор
    Не съм чул и видял французите да са направили нещо положително както за България на Балканите и в други части на света. Не е хубаво и ние ,като империалисти да се отнасяме към нашите братя македонци, а да помагаме.
  • 31 Халий

    6 1 Отговор
    Една година в Турция Ердоган се обърна към президента на Азербайджан с думите Вие азерите, но Алиев се обиди и каза, ние не сме азери, а азербайджански турци, две държави, един народ. Същото и Македония и България две държави един народ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ливада

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    АБЕ ти от къде си,от село Ливада в щата Невада(USA) или от с.Ливада Бургаско което е еднакво за дървен философ!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кое

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "collector":

    Умно си направил с глупавата си глава?
  • 36 Вид ти си луд

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Byg":

    За това живуркаш в държава на последното място в ЕС със мързеливи заспали хора? Да Макрон ти е виновено че казва истината за кунава!
  • 37 Колко

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Голям праз":

    Колко си прав!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нищо

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "AdiBas":

    Нищо на разбра в казаното от Макрон защото искаш да си първи винаги отзад напред и мързела да мислиш!
  • 40 Франция

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Е сътворила НАИ-големите ла-на,за България и македония. Да ги клецат мангите!!!!!
  • 41 Balgarin

    4 0 Отговор
    1.Gerb I Boiko Borosov da perfektni.
    2.Glavniat prokurori da perfekten.
    3.Balgarsmiat sad da perfekten.
    4.Narodnoto zabranie da perfektni.
    5.Mediite da perfektni.
    6.Korupzia da perfektna.
    6.Balgarska polizia da perfektna.
    G-n Makron me vi li e sram da onigdate Balgaria,na koyato mladite hora napuskat stranata I otivat na zapad podmameni ot vragesksta propaganda.Kupuvame osem ragdyasali tenekii za dva miliarda,polucavame nai-niskite zaplati I pensii,imame nai-loshoto zdraveopazvane I obrazovanie.
    Ne ste prav G-n Makron.
  • 42 Що кайш

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "AdiBas":

    Ей! Кого наричаш "некадърна пасмина"? ИЗВИНИ СЕ ВЕДНАГА!!!
  • 43 Барин

    2 0 Отговор
    Греши напусналия статията. България първа призна Македония, сега и Северна Македония под новото име. Всичко се мъти от французите и германците, които са заедно.