26 Декември, 2019 09:57 2 390 18

Страданията на хората в Идлиб

  • идлиб-
  • сирия-
  • асад-
  • бунтовници

Идлиб е последният бастион, който е под контрола на бунтовници и екстремисти

Страданията на хората в Идлиб - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Здравей, Земя! Това сме ние, децата от Идлиб, Русия тъкмо ни убива" - с този настоятелен апел младата сирийка Мерна Алхасан се обърна към света през Туитър. Алхасан живее в град Идлиб и от седмици насам информира с кратки съобщения за положението в района. "Хората от региона Идлиб бягат. Някои изоставят всичко, което имат - искат час по-скоро да се махнат", разказва във видео една млада жена. С мобилния си телефон младата видео-журналистка разпраща кадри от Идлиб, каквито светът не е виждал често. Натоварени догоре автомобили в плътни редици, които се готвят да напуснат региона в посока север. Хора, които демонстрират срещу Асад и Русия.

Интензивна офанзива

Преди седмица сирийският режим с подкрепата на руските ВВС започна нова офанзива в региона Идлиб. Това е последният бастион, който е под контрола на бунтовници и екстремисти - и сирийският властник Асад иска да им го отнеме. От атаките са засегнати най-вече областите около град Маарат ал-Нуман. Там е разположена важната магистрала М5, която минава от Дамаск към Алепо и стига до турската граница. Именно по този маршрут се опитват да избягат хората, насочили се към турската граница. "Разбрахме, че много хора, тръгнали да бягат на север, са били нападнати и по време на бягството им - и с бомби, но и с целенасочен обстрел от страна на проасадските милиции", казва Тил Кюстер, координатор за Сирия в помощната организация Medico International.

Руските военни обосновават офанзивата в региона с това, че намиращите се в него екстремисти са отказали да го напуснат. В Маарат ал-Нуман властва обединението Тахрир ал-Шам, произлязло от сирийския клон на Ал Кайда. Околните региони са под контрола на подкрепяните от Турция бунтовници. "Турция навярно би могла да спре проливането на кръв", пише в един туит Марна Алхасан. Но Турция не полага усилия да защити хората в Идлиб, а същевременно се опасява, че кървавата баня на едно толкова голямо сирийско-руско нападение би довело до нов приток на бежанци. Ердоган вече предупреди Европа за това, но Турция така и не се е впуснала да окаже помощ на хората в Идлиб.

Потърпевши са и цивилни граждани

Асад нарича офанзивата "голямата решителна битка". И правителствените войски не правят разлика дали насреща им е екстремист или цивилен гражданин. Обект на бомбардировките са болници, служби за първа помощ, пазари. Междувременно около 100 болници в района са били бомбардирани целенасочено, разказва Кюстер. Все още има болници, които функционират, както и утвърдена през годините спомагателна структура, която получава подкрепата на ООН. "Но докъдето стига погледът, местните структури са претоварени."

По данни на Обединените нации, само миналия петък почти 20 000 души са напуснали провинцията, общо от началото на офанзивата към 70 000 са напуснали домовете си. Обсадените в Идлиб са общо три милиона души. Местните пекарни получават брашно от хуманитарната организация "Велтхунгерхилфе", за да могат да пекат хляб, казва представителят на организацията Дирк Хегманс. "Още се справяме", допълва той. Но не се знае докога.

Помощите не стигат

Милиони сирийци в цялата страна са зависими от хуманитарните помощи. Но Китай и Русия игнорират проблема - миналата седмица те се възползваха от правото си на вето и така попречиха на продължаването и разширяването на съществуващите помощни програми на ООН. Германия, Белгия и Кувейт представиха проект, който предвиждаше удължаване на помощните програми с една година и отварянето на нов, пети граничен пункт за доставките. Руския иска да сведе граничните пунктове до два, а помощната програма да бъде удължена само с шест месеца. Както се твърди от руска страна - хуманитарното положение се било подобрило.

За това обаче не може да става и дума, както се вижда в случая с Идлиб. Данните сочат, че вече над сто души са загинали при нападенията от последните дни. Доклад на ООН констатира, че хуманитарното положение в Сирия като цяло се е влошило през 2019-а в сравнение с предишната година. Затова Хегманс се надява, че все пак ще бъде намерена компромисна формула, с която да могат да бъдат убедени Русия и Китай.

Сирийците се чувстват изоставени

С посредничеството на Турция и Русия през септември 2018-а година всъщност бе договорено примирие, но правителството започна още през април офанзивата си към Идлиб, която от началото на декември е още по-интензивна. Затова младата видео-журналистка Мерна Алхасан призовава със своите клипове хората в Сирия да си помагат взаимно. "Помощ отвън не може да се очаква, нашите апели към света остават нечути."

И други сирийци усещат нещата така, споделя Тил Кюстер. "Хората забелязват, че Европа не бърза да им се притече на помощ и че няма да им даде сигурност", казва той. Те се чувстват изоставени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак ли?

    50 11 Отговор
    Същите терористи с същите номера и лъжи както в Алепо,браво на Сирийската армия че ги трепе и спасява света....
  • 2 vvvvv

    44 13 Отговор
    Те това си е пропаганда на джихадизма. То не бяха детски вопли, химически атаки и т.н. Браво на Сирийската армия и руснаците. Докато не се изтребат до крак, няма мир.
  • 3 Цирк

    36 5 Отговор
    Интересно тази"благотворителна организация"как е попаднала в град управляван от ИД?и на кой помага?
  • 4 Хасан

    9 36 Отговор
    Така както сирийците вярвят, че единстено турската армия може да ги спаси, така и ние вярваме, че същото важи и за булгаристан.
    Къде си, о Велики Аскер? Ела да ни избавиш от тези некадърни и злобни ганювци!

    Коментиран от #6

  • 5 На дедо ви дедо му

    28 2 Отговор
    Някой спомня ли си за какво беше запалена тази война? Не?? Май че беше в името на демократичните ценности.И за няколко души "отровени" с газ. Новичокът още не беше популярен...Няма значение - демокрацията е важна!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трудовакъ

    31 5 Отговор
    Сирийската армия, опълчението, въоръженото крило на Хизбулла и руските ВКС се бият не с народа, а с джихадистите и терористите, окупирали тази част от Сирия и получаващи подкрепа от Запад и монархиите от Залива. Да, бягат не малко хора, вкл. жени и деца, но те са част от семействата на терористите, които се бият срещу сирийската армия. Хората, които искат да живеят мирно не се бият срещу армията, а работят и възстановяват разрушената от терористите и техните западни куратори сирийска земя. Тази Мерна Алхасан да каже с какво се занимават нейния баща, чичовци други роднини от мъжки пол и тогава да продължава да пише глупости и гнусни лъжи в Интернет...
  • 9 1:1

    24 1 Отговор
    Ами да бяга в USA. Ама там не я искат. Нужна им е в Идлиб. Да реве силно.
  • 10 gnom

    22 2 Отговор
    Някой му казват на това гьон суратлък! Значи водят се битки, има 3 милиона души и видиш ли ти имало 100/СТО/ души евентуално жертви?? Тези какво очакват? Да няма никакви убити ли? Значи когато те избиват масово и се намират масови гробове със стотици и хиляди души вътре, никой не коментира и не плаче за тях! Но когато са изтребени няколко десетки убиеца и терористи, дайте всички да ревем и вече сме в криза! Ми тези терористи ще дойдат и в Европа! Тогава КО шъ праЙм? Или пак трябва да има доста избити, като в Лондон и Париж, за да могат някой хора да поизтрезнеят и да видят истината! В края на краищата тези терорист, какво майка си търсят в Сирия?? Да вървят във ФАЩ! Нали те си ги създадоха и обучиха! Сега да си ги чуват! И там да си налагат техните анти човешки ценности!

    Коментиран от #11

  • 11 изрод си

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "gnom":

    Ми ако между тези 100 (СТО) жертви са твоите деца ,а ?!

    Коментиран от #12

  • 12 любопитен

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "изрод си":

    Ми ако това са децата на тези, които са изяли сърцата на твоите деца,.а?

    Коментиран от #14

  • 13 Сандо

    12 1 Отговор
    А някой да рева за Рака и Мосул?
  • 14 Омразата не води до нищо добро

    1 10 Отговор

    До коментар #12 от "любопитен":

    Абе май си имаш нужда някъде да си излееш злобата. Не може измежду 3 милиона души всички да се еднакви. Като си толкова убеден в правотата си, те - руски нали знаеш - иди ги подкупи да те пуснат за 2 дни. После се върни и си кажи имал ли си право.

    Коментиран от #16

  • 15 ДО ПУЕШКАТА

    11 5 Отговор
    ГРАНИЦА ВСИЧКО ДА СЕ СЪБОРИ И ИЗГОРИ ! ЖИВО ИСЛЯМСКО ПУЙЧЕ ДА НЕ ОСТАНЕ !
  • 16 любопитен

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Омразата не води до нищо добро":

    Човече, там са джихадисти, от ИДИЛ и ал Нусра! Май си пропуснал видеозаписите как карат децата си на 4-5 години да убиват пленници! Нещо много бързо забравяте! Като ги обичаш, направи добро, прибери колкото можеш у вас!
  • 17 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ Е ПРИОРИТЕТ ИДЛИБ !!! ЗА ТЯХ ПРИОРИТЕТ Е ДЕИР АЗ ЗОР !!! И СЕ БОРЯТ ЗА ПЕТРОЛА МУ ОТ БАЗИ В САУД АРАБИ !!!
  • 18 Иван

    5 0 Отговор
    Да плачат на американското ЦРУ. Те ги излъгаха че са зад тях. Само че откакто се намеси Русия стана трудно да им доставят български гранатомети и калашници и краят е близо. Питайте двамата агенти на ЦРУ които се взривиха на полигона в Сопот за къде купуваха. А вярно те са на небето при Осама Бин Ладен😂😂