6 Януари, 2020 18:45 1 256 4

Той иска да превърне Хърватия в “нормална държава“

  • хърватия-
  • зоран миланович-
  • колинда грабар-китарович

Новоизбраният президент в Загреб има тежка задача и трябва да работи за преодоляването на дълбокото разделение в страната

Той иска да превърне Хърватия в “нормална държава“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новоизбраният президент на Хърватия има тежка задача: без да разполага с големи правомощия, той ще трябва да работи за преодоляването на дълбокото разделение в страната. От успеха му зависи много, пише Зоран Арбутина.

Новоизбраният президент Зоран Миланович обеща да бъде държавен глава на всички в страната – както на хърватите, така и на малцинствата. Той освен това заяви, че не желае повече да говори за миналото и ще работи за единство в многообразието.

А Хърватия им болезнена нужда именно от това, защото е дълбоко разединена: леви и десни са се хванали за гушите, а в този сблъсък тъкмо миналото играе ключова роля. Понякога на човек дори му се струва, че все още не е свършила нито Втората световна война, нито войната от началото на 1990-те години, или че все още се водят сражения между партизаните-антифашисти и усташите-фашисти или между хървати и сърби.

Държавният глава няма особено много възможности да заличи този дълбок разлом в обществото. Хърватският президент се избира директно, но въпреки това правомощията му са доста ограничени. Той е главнокомандващ на въоръжените сили по време на война и издава указите за назначаването и освобождаването на генерали и посланици. Президентът контролира тайните служби, заедно с премиера, и притежава известни правомощия в областта на външната политика.

Силата на думите

Държавният глава все пак има известни възможности за упражняване на влияние. Хърватският президент винаги се радва на голямо медийно внимание, а думата му се чува в общественото пространство. По време на предизборната борба Миланович каза, че иска да превърне Хърватия в „нормална" страна. И очевидно възнамерява да снижи температурата на словесните сблъсъци, да се дистанцира от патетичния национализъм на своята предшественичка и да заговори с езика на помирението и включването. Тоест, да бъде президент на всички, включително и на сърбите, живеещи в Хърватия.

Освен това Миланович иска да въведе съвсем различен политически стил. Той вече заяви, че ще упражнява правомощията си по възможно най-прозрачния начин и няма да влиза в никакви задкулисни договорки. А това би било много важно в една държава, където корупцията и шуробаджанащината са всекидневие, а две трети от младите хора са убедени, че професионалните успехи се постигат единствено с добри връзки.

Ако Миланович наистина успее да превърне Хърватия в „нормална" държава според своите представи, тогава може да намалее и потокът от млади хора, които масово напускат страната в търсене на своя „нормален" живот в държави като Германия, Австрия или Ирландия.

Мост към съседите

В рамките на своите външнополитически правомощия, новият президент би могъл да допринесе и за нормализирането на отношенията в целия регион. Още като премиер Миланович доказа, че е убеден европеец и няма особени симпатии към национализма. И може би ще успее да прехвърли мостове към съседните страни, най-вече към Сърбия и Босна и Херцеговина. Особено благоприятни условия за това създава сегашното хърватско председателство на Съвета на ЕС.

Тази година в Хърватия ще има и парламентарни избори – най-вероятно през есента. На тях ще разберем дали сегашната изборна победа на Зоран Миланович е била предвестник за сериозен политически обрат в страната. А дотогава новият президент ще трябва да се съсредоточи върху изпълнението на главното си обещание: да нормализира страната. Ако не успее, недоволството на хърватите ще продължи да расте, а младите хора ще продължат на рояци да напускат родината си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    2 7 Отговор
    ПЪРВО ТТЕБЕ ДА ИЗТРЕБЕ КОМУНОИДИТЕ И РУСУФИЛИСТИЦИТЕ

    Коментиран от #2

  • 2 El chochondur

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Ще започне от тебе антикомунисте.
  • 3 Обикновен кален шошон

    3 0 Отговор
    БЕЗ ДА ИЗМЕТЕМ ШАЙКАТА НАЧЕЛО С БАНКЯНСКИЯ ШМЕКЕР НЯМА ПРОСПЕРИТЕТ И ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ДЪЛБОКОТО РАЗДЕЛЕНИЕ В ДЪРЖАВАТА
  • 4 Тръмп

    3 0 Отговор
    Вярно бе, я да опънем El Chochone. Ще го отворим отвсякъде.