Last news in Fakti

14 Януари, 2020 16:01 2 010 21

Да избягаш от аятоласите: протестът на Кимия Ализадех и Шохре Баят

  • иран-
  • кимия ализадех-
  • шохре баят

Две иранки, свързани професионално със спорта, демонстративно захвърлят забрадките и си търсят нова родина. Техният протест в момент, когато хиляди демонстрират по улиците в Иран, е натоварен с допълнителна тежест

Да избягаш от аятоласите: протестът на Кимия Ализадех и Шохре Баят - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кимия Ализадех спечели бронзов медал по таекуондо на Олимпийските игри в Рио Де Жанейро през 2016 година. Никоя друга иранка не може да се похвали с такъв успех. Въпреки това 21-годишната спортистка обръща гръб на родината си. В Инстаграм тя се представи като „една от милионите потиснати жени в Иран", принудени насила да носят забрадки, които стават жертва на всекидневния сексизъм в тази страна. Кимия пише още: „Никой не ме е канил в Европа, не съм получавала никакви съблазнителни предложения. Ще се примиря с болката и жестокостта на носталгията, защото не искам да съм част от лицемерието, лъжите, несправедливостта и подмазвачеството."

Според иранските медии, Кимия в момента пребивава в Нидерландия.

Без забрадка на световно първенство в Китай

Шохре Баят също обръща гръб на родината си – по същите причини. 32-годишната иранка е главна съдийка на Световното първенство по шахмат за жени, което в момента се провежда в Шанхай. Като официална представителка на Иранската федерация по шахмат през първите дни от състезанието тя по задължение се явяваше със забрадка. Носеше я обаче така, както много други иранки: съвсем рехаво, тъй че да се вижда голяма част от косата ѝ. В иранските държавни медии върху нея се изля водопад от обиди. Обвиниха я дори, че по този начин подкрепяла протестите в страната.

Баят е шокирана както от обвиненията, така и от призива, който ѝ отправя шахматната федерация: да се извини писмено и да демонстрира разкаяние, като се забради по особено богоугоден начин.

В отговор на това изискване главната съдийка прави нещо неочаквано: тя изцяло си сваля забрадката. В интервю за ARD Баят разказва, че се обърнала към федерацията си с молба да бъде гарантирана сигурността ѝ, след като се завърне в Иран. „Не получих отговор и ми стана ясно, че е опасно да се връщам", обяснява тя. Така Баят решава, че засега няма да се прибира в Иран, където може би я очакват тормоз и наказания. На самия турнир и на пресконференциите тя вече с гордост демонстрира дългите си черни коси.

Световната федерация по шахмат ФИДЕ застава на страната на своята главна съдийка. Вицепрезидентът на ФИДЕ, известният гросмайстор от близкото минало Найджъл Шорт, заяви, че федерацията се тревожи за сигурността на Баят. Той добави, че много цени професионализма ѝ и че не съществуват никакви съмнения относно нейната компетентност като съдийка.

Нека да припомним, че в Иран спортът се радва на масов интерес, включително и сред жените. Преди около една година иранските жени спечелиха важна символична победа: аятоласите най-после им разрешиха да посещават футболни мачове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    7 4 Отговор
    Те си мислят че са избяга ли..Сянката от аятоласите наречена СТРАХ ще е винаги с тях....
  • 2 Умно село

    15 8 Отговор
    Избягала в "свободният свят"
    Ще бъде употребена и захвърлена.
  • 3 Анти жид

    10 7 Отговор
    Сорос евреин пропаганда
  • 4 Анти Сорос

    8 6 Отговор
    Свободни медии, а само Сорос.... който е западният Брежнев. Къде са свободните медии в западния еврейски катун!?
  • 5 Рашка с чашка

    8 4 Отговор
    1,2 и 3 вие носите ли си забрадките по приличен начин?

    Коментиран от #11

  • 6 Гаргамел

    10 9 Отговор
    айде, почнаха да плюят пенсиите от панелките...що стоите тук, а не отидете я в Иран, я в Северна Кореа бе дрОгаре???

    Коментиран от #14

  • 7 Презвитер Козма

    11 11 Отговор
    Зомбираната групичка от неудачници и носталгици по соца, все Сорос им се привижда и конспирация, а истината е че ако ви пратят да живеете в Иран, Северна Корея или Куба ще избягвате (ако можете) с писъци на втория ден.
  • 8 Айде стига вече

    7 7 Отговор
    Абе стига вече глупости бе-отишла някаква си иранка на Запад и вече опищяха орталька...Че то има хиляди спортисти които сменят дьржавите си за пари-повтарям-за пари е основната причина...-другите причини са -нов трениорски щаб който може да я развие допьлнително,развито пьрвенство в новата и дьржава,нови изяви след като Родината и е в изолация и още много други...Миналата година един боксиор от Ю.Корея отиде в Украйна-и какво-да не би ЮКорея да е по-зле от Украйна...?И сега тая сьс шалварите разбира се че ще говори за "свободният свят" и лошите иранци-иначе няма пари и ще я вьрнат-а предателите никьде не ги обичат...

    Коментиран от #10

  • 9 Анти майкопродавец

    7 5 Отговор
    Защо "факти" всеки ден ни пблъчва със СоросВелле, но никога с rt.com? Защо майкопродавци?
  • 10 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Айде стига вече":

    Ами вие каскетоидите, малко ли пищяхте, когато дебелака Депардие прие руско гржданство, че да не плаща високи данъци във Франция ? Е, той сетне се усети и се премести да живее в Белгия, ала ехото на вашия путиноден писък още кънти във Факти Бг.

    Коментиран от #12

  • 11 Ххх

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рашка с чашка":

    Колкото и Рашка с прашка си носи перуката по приличен начин !
  • 12 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Е, айде сега, каскет, то и твоя писък сигурно още кънти някъде из Централна баня, ама толкова назад ли да се връщаме ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    А за какво пък трябва да ходим някъде ? Дебелите ви глави като не могат два реда коментар да съчинят, какво друго ви остава, освен през пет минути да пращате някой някъде.

    Коментиран от #15

  • 15 Рашка с чашка

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Три въпроса. 1. Ако жена ти реши да ти изневери, забрадката ли ще я спре? Казвате че вашите жени не били такива, били много верни, защо като е така им нямате никакво доверие и ги криете, дано никой не ги поиска, случайно ли? Ако Алах иска жените да не си показват косите, защо ги е направил с коси, а не плешиви?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахо

    1 0 Отговор
    Хахахаха,
    Това иранските "умни и красиви" ли са?
    Тая за една курабийка ли се е продала? Ба си!
    А като видиш източника ДВ и не си струва да четеш изобщо.
    Сорооос, усещаш ли аромата на катрана, дето ти го подгряват в отвъдното? Няма "побиеш кол"! Никой не го е правил на тая земя. Всички сме смъртни и един Бог знае до кога сме, ама като ти гледам последните снимки, все ми е на акъла, че Маккейн и Буш те викат, хахахахахаха!
  • 18 TIRTEY

    1 1 Отговор
    po tatovo vreme hiledi Bılgari begaha...hiladi lejaha po zatvorite i mnogo beha ubiti...i te li beha Sorosoidi...PÇELATA NE KATSA VIRHU RIJDESAŞA TENEKİYA...

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 баба wc

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "TIRTEY":

    Аха, така е. Ама тия не са пчели и това не е мед. Тия са мухи-л айнарки и ги влече да кацат по л...ната.