14 Януари, 2020 18:22 3 402 3

Най-голямото съкровище на британския кралски двор

  • принц хари-
  • меган маркъл-
  • елизабет втора

Елизабет Втора задава нови стандарти

Най-голямото съкровище на британския кралски двор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С решението си да се откажат от дворцовите си задължения Хари и Меган изненадаха всички. Включително и кралицата. Но тя се справи умело и с тази криза. Елизабет Втора е истинска благословия за британския кралски двор.

Елизабет Втора задава нови стандарти. Макар и вече на 93 години, тя все още демонстрира достатъчно гъвкавост, за да може да модернизира британската монархия и да я приведе в съзвучие с новото време. Така кралицата за пореден път доказва, че е истинска благословия за просъществуването на британския двор. Елизабет вече не настоява на онзи модел, който въведе още след коронясването си преди близо 70 години: цялото семейство да се включва в изпълнението на дворцовите задължения. С други думи, кралското семейство бе трансформирано в нещо като фирма, която колективно движи делата на короната.

"Фирмата"

Години наред този модел имаше много предимства. Кралските особи бяха едва ли не навсякъде. Едни обикаляха из страните от Британската общност и поддържаха отношенията на Лондон с държавите от бившата империя, а други режеха у дома лентичките на нови мостове и гари, като успоредно с това придаваха дворцов блясък на многобройни благотворителни организации, докато в същото време консервативните правителства орязваха социалния бюджет.

По този начин монархията успяваше поне донякъде да опази единството на една страна, която все по-сериозно е заплашена от вътрешно разцепление. В същото време тази монархия се опитваше да запази и специалната роля на Великобритания в световен мащаб - или поне илюзията за такава роля. Днес британският кралски двор е марка, която се цени както по света, така и на национално и местно равнище.

Но ето, че в момента този модел достига своите предели. Модел, според който на строгите правила на двора се подчинява не само кралицата (или кралят), но и цялото семейство. Още принцеса Даяна имаше навремето големи трудности с този модел. В неговите рамки гафовете на принц Андрю вече няма как да се игнорират като "частен проблем". Колкото до принц Хари: още преди да се ожени за Меган, той вече страдаше от факта, че днес е почти невъзможно да се намери млада жена, която в името на двора да е готова да се откаже от своята независимост и правото си на самоопределение. А на всичкото отгоре да бъде подлагана от медиите на безмилостно постоянно наблюдение.

Напред към новото време

Тъкмо по тези причини престолонаследникът принц Чарлз преди време разработи идеи за това как кралският двор да свали излишните килограми, а членовете на семейството да получат малко повече свобода. Идеи, прицелени към бъдещето, когато сам ще се възкачи на трона. Но сегашната решителна стъпка на Хари и Меган неочаквано ускорява промените в британския кралски двор. И ето, че занапред те ще могат да водят свободен живот, без да са вързани през цялото време за Бъкингамския дворец.

Решителните им действия причиниха и много болка, най-вече за главата на кралското семейство. И чест прави на кралицата, че не се остави да я води тъкмо причинената болка, а за пореден път постави на първо място своя дълг към монархията и към страната. Вместо да прокуди принц Хари и съпругата му Меган от кралското семейство, тя се погрижи за обновлението на прастария британски двор. Така, макар и на преклонна възраст, Елизабет Втора отново доказа, че е най-голямото съкровище на британското кралско семейство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    3 6 Отговор
    Леля Бети е върха
  • 2 Елизабет втора употреба

    8 5 Отговор
    Боклук е
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.