11 Февруари, 2020 10:00 2 744 30

Защо Пекин се провали в борбата срещу коронавируса

  • коронавирус-
  • китай

Причината за твърде закъснелите мерки срещу мистериозното заболяване трябва да се търси в цензурата

Защо Пекин се провали в борбата срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вижте само състава на 8 - членния Централен щаб за борба срещу коронавируса. Та в този орган няма нито един медик!" Пред „Дойче веле“ (ДВ) китайски експерт обяснява причините за провала на Пекин в борбата срещу опасния коронавирус.

ДВ: Как оценявате действията на Комунистическата партия в актуалната криза в коронавируса?

Лифан Жан: След кризата с епидемията от ТОРС, избухнала в края на 2002 година, партийното ръководство обеща редица мерки, свързани с модернизирането на управлението и налагането на ефективни механизми за кризисен мениджмънт. Но 17 години по-късно виждаме, че не са настъпили никакви съществени промени. Именно поради това сега управниците отново се провалиха. Само че този път последиците са много по-тежки. Очевидно коронавирусът заразява не само хората, а и политическата система. Моделът на управление в Китай е още от времето на феодализма. Той няма нищо общо с модерните форми на управление и затова не е в състояние да функционира в кризисни ситуации.

ДВ: Към какво по-точно е насочена Вашата критика?

Лифан Жан: Причината за твърде закъснелите мерки срещу мистериозното заболяване трябва да се търси в цензурата. Когато става дума за тяхната стабилност, за стабилността на партийното ръководство, властимащите в Китай изобщо даже не ги е грижа за свободата на мненията. Те са готови да пожертват всичко, за да постигнат тази цел.

Вижте само състава на осемчленния Централен щаб за борба срещу коронавируса, който е под ръководството на премиера Ли Къцян. Та в този орган няма нито един медик! Двама от членовете са отговорни за пропагандата, китайският външен министър също е в това звено. Все хора, които не знаят нищо за борбата срещу вируси. И тези хора сега дават указания на медиците.

ДВ: А какво прави партията, за да отклони вниманието от своите грешки?

Лифан Жан: Точно това е задачата на този щаб: да ограничи максимално щетите в страната и в чужбина. Но забележете: щетите за имиджа на партията. За тази цел щабът ограничава достъпа до информация и разпространява "положителна енергия“ сред населението. Държавната телевизия излъчва хвалебствия от чужбина за работата на китайското ръководство, като тези хвалби, разбира се, идват от страни, които в огромна степен са се възползвали от парите на Китай.

На международната сцена пропуските на Комунистическата партия в борбата срещу вируса силно се омаловажават. Значително бе подсилена и лобистката дейност в Световната здравна организация (СЗО), за да се проточи колкото може по-дълго обявяването на международно извънредно положение.

ДВ: Съществува ли заплаха за господството на Комунистическата партия?

Лифан Жан:При управлението на Мао и Дън Сяопин нямаше интернет. Днес е друго: новините се разпространяват светкавично. Особено лошите новини. Именно това е най-голямото предизвикателство пред Комунистическата партия. Днес налагането на цензура и ограничаването на свободата на мненията не винаги функционират безотказно. А и народът не е глупав.

Въпреки това е малко вероятно да се стигне до някакъв по-голям бунт - поради простата причина, че хората се страхуват от вируса и избягват големите събирания. В същото време властимащите се чувстват много уютно в тази ситуация, наподобяваща военно положение. В района на град Ухан фактически е въведено военно положение, разпределянето на помощите също се направлява централно. А под предлог, че се бори срещу коронавируса, Комунистическата партия засилено използва модерните технологии за наблюдение, за да контролира хората още по-интензивно. Именно това е ултимативната цел - тоталният контрол и тоталното наблюдение на китайския народ.

ДВ: Какви ще са действията на Пекин оттук нататък?

Лифан Жан:Комунистическата партия ще остане вярна на мотото: Разпространявай само добри новини и премълчавай лошите. А ако някоя лоша новина все пак се разчуе, веднага се предприемат опити тя да бъде изтълкувана като добра новина. Така се случват нещата във всяка авторитарна държава: докато властта мълчи, всички повтарят неистината, но щом управляващите заемат някаква позиция, всички изпадат в трескава деятелност. За засегнатите обаче вече е твърде късно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    18 2 Отговор
    Защото икономиката им тръгна много на горе,и ако се докаже ,че е генномодифициран с вируса на спин то тогава хамериканците да отговарят на тези въпроси
  • 2 не са виновни китайците

    11 0 Отговор
    Как па тоя вирус цъфна баж за китайската нова година ? Ей така от нищото. Кой от китайците е знаел че ще има пандемия че да е подготвен. Всички са мислели отначало че е само обикновен грип.
    А това за медийното затъмнение изобщо май не е вярно .

    " СЗО предупреждава, че хората се давят в прекалено много информация за епидемията. Специалистите дори наричат това явление "инфодемия"." !!!!
  • 3 Бил от краварника

    15 0 Отговор
    Как фондът на Бил и Мелинда Гейтс спонсорира разработката на коронавируса.
    Коронавирусът, разпространен в момента в Китай, няма естествен произход. Разработването на такъв вирус е финансирано от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", пише журналистът Ернст Флейшман за портала Anonymous News. През октомври 2019 г. институтът "Джон Хопкинс" прогнозира смъртта на 65 млн. души от коронавирус.

    На 18 октомври 2019 г., много преди да бъдат докладвани първите случаи, фондацията "Гейтс", институтът "Джон Хопкинс" и Световният икономически форум организираха събитие в Ню Йорк за политици, служители, ръководители и медицински експерти, за да симулират огнище на коронавирус.

    Коментиран от #25

  • 4 гост

    6 5 Отговор
    Те комунистите 1986г. и у нас май не знаеха че има ядрена катастрофа в Чернобил и нищо не казаха.Какви ли не простотии ще напишете само да оправдаете такива пресъпления на любимците си.

    Коментиран от #12

  • 5 Едноокият летящ дракон

    9 0 Отговор
    Като се има предвид, че във всеки град има чайна таун, ако китайците се убедят, че КВ е нечие дело, тежко и горко на авторите му.
  • 6 Това е един много лесен въпрос

    2 12 Отговор
    Ще ви кажа. Защото китайците са много. И трябва малко да ги намалим. Ми то ясно че ще има жертви. Скоро хората ще ги хване страх да правят деца заради популацията на човека. Не може китайците да се размножават и да подържат този статус. Защото така трябва да има още работа още апартаменти и къщи и да взимаме още място на земята. Затова за да поддържаме баланс трябва да намалим бройката население. И така баланса да е поддържан. Затова не се сърдете че никога нямате деца и че сте ергени и девствени на 50г и че сте провал. Радвайте че сте живи че не си белязан да умреш по този начин.

    Коментиран от #9, #13

  • 7 антрашпиц

    10 2 Отговор
    Абе незнам за китай ите,ама нашите управници се провалиха в борбата срещу каквото и да било.Демек,пълен провал.
  • 8 Пълни глупости

    7 0 Отговор
    Овче веле пак бълва глупости. Ако възникне такава биологична атака в Европа и най-вече в България, само Бог може да ни помогне.
  • 9 Това те чака

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Това е един много лесен въпрос":

    Умирай куче краставо, за да не сееш омраза срещу хората!
  • 10 шщшшро7

    2 0 Отговор
    на такова стадо от наивни и доверчиви овце - само паника не им стига за да се изпотъпчат . по-добре дозирана истина (лъжа) , а най-добре стерилна вакум информация ." Да увеличим производството на стерилни маски и да дадем отпор на болеста "
  • 11 Ели

    2 4 Отговор
    Всяка диктатура е рухвала, скоро това ще се случи и с Китай. Вземете за пример най голямата диктатура в света СССР.
  • 12 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Напиши нещо и за Фукушима,че там нещата изобщо не са приключили.

    Коментиран от #14

  • 13 Хуманист

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Това е един много лесен въпрос":

    За съжаление сте прав/а. И злобния коментар на глупака по-долу не го променя.
    Китайците са твърде много и са на път да съсипят цялата земя с безконтролния си растеж. Преподобният Малтус ги е разсъждавал и писал тези неща преди 150 г. И го обвиняват, че бил човекомразец!!! Напротив, той е най-големият хуманист, но за този, който може да мисли и разбира. Не се ли контролира раждаемостта на популацията, неизбежно се стига до войни, епидемии, глад и бедствия.

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Сульо, къде ще сравняваш Япония с този комунистически кенеф Китай.

    Коментиран от #17, #19

  • 15 мани мани

    4 1 Отговор
    то като ги гледам от 40 дни всеки ден по клипчета и онлайн камери, та видях че всички болни са с маски на лицето и лежат, а то пневмония се вади като се отхрачва... т'ва е най-важното, за да я излекуваш... а тия само лежат, а то си трябва и малко поне да се движиш и дихателни упражнения после... тия как да отхрачват като са все с маски? трябва да пийват и вода със сода бикарбонат, може и малко солчица и лимонтозу, чеснова вода... трябва в организма да се създаде по-висока киселинна среда, за да не могат да виреят вируси, бактериите... те обичат сладникава топла среда :) киселинността ги трепи :) сладките неща понижават имунната защото е идеалната среда за бактериите :) инак превантивно: ракийка, червено винце, чесън, лук, сланинка, мръвки, добра хигиена всеки ден, витамини и минерали химийка добавки, спрей за гърло винаги под ръка, ако усетите няк'во дращене в гърлото да пръснете и жабурене с вода и малко сода, но содата може да увреди и лигавицата, така че умната :) води за уста по някой път и т.н.

    Коментиран от #26

  • 16 мани мани

    3 0 Отговор
    много от вас смъркат и неправилно :) не ве не наркотици :) ама смъркате сополките или позивите за такива и то навътре :) а носът трябва да се издухва и винаги навънка смъркайте :) изсеквайте се, за да махате коките :) а не смъркайте! хем е смешно, хем ще ви разболява ... и винаги под ръка спрей за гърло... 1 2 3 вида и може ментови лукчета, но те пък създават хубава среда за бактериите :) трябва да поддържате повечко киселинен баланс, а не сладникав :) за нашият организъм е идеална киселинната основа... балансът е много труден и т.н.
  • 17 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Пульо,за да разбереш Китай трябва доста да почетеш.Мога да ти препоръчам една книга,превод от английски и представляваща извадки от 12 тома за Китай.Ще останеш изумен колко неща са измислени и използвани от китайците стотици и хиляди години преди европейците.Но за да четеш трябва време,а вие го използвате да праскате глупостите си по форумите.
  • 18 Ха ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хуманист":

    И в момента се извършва химическа кастрация на децата ти, защото ГМО храните не са за да се изхранва човечеството, а за да се извърши "хуманен" геноцид. Такъв, какъвто е проповядвал преподобният на дявола. Но ти си толкова тъп, че няма как да осмислиш, че си излишен, заедно с цялото си поколение - пак според следователите на преподобния на дявола. Затова направо го хващай под ръка да те води в тъмното небитие. Това, което замисляте на другите. Ако ти си хуманист, то дяволът ще трябва да е твоят хуманен архетип.

    Коментиран от #20

  • 19 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Китай са първа икономическа сила в света,а Япония е една фалирала държава! Няма място за сравнение!
  • 20 Хуманист

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    За ГМО храните казваш истината. Но това не променя факта, че злобата и лошотията живеят в теб.
    Никой от едва 7 млн българи не е излишен, освен злобни и лоши хора като теб.
  • 21 Бойко Тиквата от Банкя

    0 1 Отговор
    Каронавируса е Американски проект,тръгналот американска база в Бългярия

    Коментиран от #23

  • 22 Да бе

    1 0 Отговор
    Закъснели нали.
    Ами изкуствените вируси трудно се установяват.
    А болница за има нема 15 дни уж великите биха си мечтали за такава експидитивност.
    Добре,че не са го пуснали у бг.щеше окончателно да ни затрият пустите кравари.
    Явно още им трабем кат роби .
    Кой че им върши щуротиите?
  • 23 Курнела-биволицата от село Крушовица.

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бойко Тиквата от Банкя":

    Така ли мислиш?!? Там ти е грешката.
  • 24 pantata

    1 0 Отговор
    NE SE PROVALİ USRA SE... ot komunist kakvo mojeş da çakaş nema da se uçude ako utre s malo kalibreni yadreni udari "izçistet" zarazenite rayoni.. tova e naçaloto na razpadaneto ba podnebesbata çervena imperiya.. to tehnata velika istoriya e gradena na vıtreşni voyni...dori velikata stena e bila postroena ne pazi ot vlizaşti da nema izlizaşti...kım svobodata v SİBİR "TIRPENE" na Tartarski ezik...potırpi şte izbegame do tam"
  • 25 kiro

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бил от краварника":

    vırni se 5 godini nazat i viş dokladite na Nemski İ Frenski doktori raboteşti v S. ARABİYA za izmrelite ot SARS babata na koronata...oşte togava sa dali trevoga i kak sluçayno zarazata zapoçna na 5 km. ot Voenata bilogiçna laboratoriya v one grat WUAN kakmu beşe imeto...ot çorba ot prilepi "nositeli" hitro koy sledi noştnite jivotinki..oşte edna imperiya na "zloto" mnogo stanaha Rusiya, İran...Kitay ...kakva slıçaynost SATANATA sızdade USA i EVREİTE vsiçki drugi sa tvoreniye na sveti STALİN İ PEDALA sifilistik LENİN gorkata Nadejda Kruoskaya umre devstvena kakva jena dori ne izneverila na evreyço.
  • 26 2 та лева

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "мани мани":

    бягай в патентната агенция - след това ще се пишеш " МЪНИ-МЪНИ "
  • 27 Ей за това

    0 0 Отговор
    Защото им дойде на гости от Западното Крайбрежие.
  • 28 Микробиология

    1 0 Отговор
    Как са го кръстили и предишните: КОРОНА ВИРУС, ТОРС, ЕБОЛА.
    Така е защото всички хора нищо не разбират1
    Това е най-голямата лъжа за вирусите! Но нали нищо не разбираме и медицината е най- богата трябва да се крие истината, ако хората разберат истината нали ще приключи цялата медицина и свързаните със нея специалисти, трансплантации, химиотерапии, лекарства, операции и много много пари-суми невъзможни за описване
    А тя е следната, това го знаят малко хора специалисти, най-вече Покритите от държавите и правителствата инфекционисти, микробиолози или вирусолози-както и да е измислили са много длъжности както и професии на специалисти а причинителите са само инфекции, и то не какви да е вируси а бактерии, по-точно така наречените грам отрицателни бактерии, също рикетсии или зоонози. Само те са най-опасните и само те причиняват болести и водят до всички така наречени автоимунни заболявания в това число: Диабет, Рак, Склероза, ДЦП-в следствие на преждевременно раждане и пр., Лупус, Спин, Артрит, Псориазис- Това са лезиите на такава бактерия които поразяват-тромбоцитите и се разпространяват по кожата.
    Както и милионите диагнози и състояния, описани с медицински сложни терминологии за да може човек още повече да си мисли че е много сложно и да се убеди че нищо не разбира!
    Така хората колко повече се опитват да разберът за болеста си и състоянието си повече и повече заглобват докато приемат състоянието си и диагнозата дадена им от лекарите и така започва дожив
  • 29 микробиология

    0 0 Отговор
    дoживoтни мъки и cтрaдaния c мнoгo пocтoянни лeкaрcтвa и пoceщeния пo cпeциaлиcти и cкъпи прoцeдури.
    Нo вeчe ce убeдих чe ниe cи гo зacлужaвaмe, кoлкoтo и ce oпитaх дa oбяcня нa някoгo зa тях рeaкциятa бeшe cякaш рaзпрaвям виц!
    Мнoгo oт тeзи cпeциaлиcти-кoйтo знaят ca oтдeлeли пoчти цeлият cи живoт зa дa cтигнaт дo иcтинaтa, нямa кoй дa я признae и дoкaжe зaщoтo знae чe вcичкo e cвързaнo c тeзи бaктeрии и aкo ги нямa НЯМA И МEДИЦИНA И КИНТИ!
    A ниe хoрaтa cмe eдни мишки кoйтo ни мaчкaт и cъздaвaт бoлни хoрa зa дa имa мeдицинa.
    Кoлкoтo дo рaкът eтo иcтинaтa:
    Рaк ce пoлучaвa кoгaтo ce cъбeрaт бaктeрия oт тoзи рoд кaтo: Ку-трecкa, caлмoнeлa, мaлaрия, Лaймcкa бoлecт(бoрeлия)Жълтa трecкa, Нилcкa трecкa и други-Зaрaзявa хoрaтa( oт живoтинcки eкcкрeмeнти cлeд кaтo изcъхнaт чрeз вятър и пo друг нaчин ce рaзнacя) кaтo 3 гoдини живee във oкoлнaтa cрeдa и пo въздушeн път пoрaзявa хoрaтa
    Лaймcкa бoлecт и ку-трecкa ca eндeмични зa Бългaрия и зaтoвa тук никoй нe ги търcи и лeкувa тях a пoддържaт бoлecтитe cътвoрeни oт тях.
    Бaктeрия oт тoзи рoд + Пaрaзит кaтo Тoкcoплaзмa eдин oт нaй-рaзпрocтрaнeнитe пaрaзити нa зeмятa, пoдoбни тoкcoкaрoзa, тубeркулoзa и мнoгo други, нo пoдчeртaвaм БEЗ ДA CТE ЗAРAЗEН C ТAКAВA БAКТEРИЯ ИЛИ ПAРAЗИТA ДA E ЗAEДНO C ТAКAВA БAКТEРИЯ НE МOЖE ДA ЗAРAЗИ ЧOВEК, НE E ВЪЗМOЖНO.
    Пoяcнявaм и дaвaм примeр, кoгaтo oтидeтe зa тecт нa мaнту зa тубeркулoзa ce cлучвa cлeднoтo: Вув вac вкaрвaт Бaцилa нa тубeркулoзa и aкo нямaтe тaкaвa бaктeрия oргaнизм
  • 30 микробиология

    1 0 Отговор
    Във вас вкарват Бацила на туберкулоза и ако нямате такава бактерия организма го отхвърля и не може да се заразите с туберкулоза, ако имате положителен, започва лечение защото вече са ви заразили с бацила на туберкулоза и това показва че сте имали бактерия от този род, която изяжда имунитета.
    Комбинация от двете се нарича рак, но никой няма да ви го признае, дори и вие няма да повярвате но ас знам че все повече хора разбират четът и стават все по грамотни и един ден всички ще разберът какъв геноцид е осъществяван от медицината, колко наши близки сме погребали и изпратили като е можело да се излекуват, колко съдби са съсипани!
    И нека господ чуе думите ми и отвори очите на Българският народ защото ние не заслужаваме такава съдба, ПРЕКАЛЕНО СМЕ УМНИ ТАЛАНТЛИВИ И МНОГО ПРЕЖИВЕЛИ ЗА ДА ТЪРПИМ ТОВА НЕ ЧОВЕШКО НЕ ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ!