Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 16:55 1 591 8

Противоконституционно използване от руската власт на механизма на „общонационално гласуване”

  • путин-
  • русия-
  • конституция-
  • украйна-
  • власт
Противоконституционно използване от руската власт на механизма на „общонационално гласуване” - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложените от президента на Руската федерация Владимир Путин промени в Конституцията на страната могат да бъдат тълкувани като нежелание за провеждане на реформи, а като път към укрепване на властта или преформатиране на абсолютната власт, която Путин въведе още в началото на управление на страната, сочи анализ на украинските медии.

Промените в Конституцията позволяват на Путин да остане завинаги на власт. Фактически това е конституционен преврат, тъй като гласуването ще се осъществява чрез единен пакет, където зад правилните неща се прикрива възможността за вечна власт. Разрушаването на Конституцията на Русия стана възможно благодарение на заложената в нея самодържавна роля на президента. Кремъл иска да създаде облик, че властта е узурпирана със съгласието на народа.

„Народният вот” за изменение на путинската конституция няма юридическа стойност. Той не може да се възприема като гласуване на поправки, тъй като дефакто решението вече е прието. По този начин руската власт лъже своя народ. Тя няма нужда от легитимен референдум. На руснаците им е предложено публично да одобрят предложението на властта. Съдейки по графика, разглеждането на поправките на Конституцията ще бъде завършено преди ЦИК да успее да организира обещаното от Путин общонационално гласуване. В поправките на Путин не се предвижда „народно гласуване”. Излиза, че държавната Дума ще приеме поправки, а президентът на Руската федерация ще ги подпише – и едва след това, когато въпросът вече ще бъде решен, властта демонстративно ще „попита народа”.

Подготовката по промени в Конституцията се правят набързо, с риторични и юридически манипулации, без реална обществена дискусия.

За подготовката на „неочаквано” предложената от Путин реформа в държавното управление още преди две години е бил информиран лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски. Веднага след президентските избори през март 2018 г. той предсказа, че в бъдеще на председателя на Държавния съвет ще бъдат възложени част от президентските пълномощия и ще останат негово задължение завинаги.

„Знаехте ли, че след 6 години повече няма да има избори? Това бяха последните избори за президент. Писна им да жонглират. Ще има Държавен съвет, колективен орган. А самият съвет ще бъде създаден от най-добрите губернатори, министри, сенатори, депутати, за да са видими. Повече не са им необходими избори. Путин ще седи като Си Дзипин. Ще го пазим като Мао Дзедун”, казва Жириновски.

Повлеклите след себе си глобални политически промени във властта след обръщението на Путин към Федералното събрание повлияеха на рейтинга на руския президент. Русия я очаква постепенно задушаване на надеждите, свободата и перспективите на собствения ѝ народ. Друг начин руската власт да удължи своето съществуване няма.

Резултатите от анкета на център „Левада” показват, че Путин сигурно губи доверие. Ако през януари 2018 г. 57% от руснаците са били готови да гласуват за него, то през януари 2020-а този процент е едва 38%. Истинското настроение на руснаците говори за понижаване рейтинга на властта. 25% от тях искат да видят Путин пенсионер. Руският президент не може да се примири с това.

На всички центрове за изследване на общественото мнение, които са подвластни на руската власт, им е забранено да провеждат допитвания свързани със степен на поддръжка на действащата руска власт. Вместо върху допитвания, вниманието на руснаците е пренасочено върху избора на форма на проявление на плебисцит, заобикаляйки хората.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стария

    2 6 Отговор
    Щом и Жириновски е възмутен... Ще стане излишен.

    Коментиран от #4

  • 2 А стига бе

    20 2 Отговор
    Пак ли "експертни " мнения на украинските медии..? Цял свят разбра,че украинците са си палячовци-същите като нашите македонци.Дори и на Европа вече им омръзна тази украинска лудост.
  • 3 Хахаха

    9 1 Отговор
    Материалът е абсолютен фейс. Както и Приведените думи на Жириновски, които бяха изречени от него през 2018 след поредните загубени избори от него:
    Через шесть лет выборов больше не будет, это были последние выборы президента. Им надоело подтасовку делать. Будет Госсовет - коллективный орган, где председатель Госсовета с правами президента будет выбираться на заседании Госсовета. А Госсовет будет формироваться из некоторых губернаторов, министров, сенаторов, депутатов. Человек 30 - 40. Будут сидеть в этом Георгиевском зале Кремля», - сказал Жириновский на пресс-конференции после оглашения результатов выборов президента в марте 2018 года.
    Не ви ли е срам???
  • 4 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стария":

    Ограмотяване ке, учете руски, в противен случай постоянно ще бъдете жертва на лъжа и фейкова манипулация.
  • 5 Сава Радев

    14 1 Отговор
    „Няма такава сопа, която да избие Русия от сърцето на българина“ Капитан Петко войвода
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 rusnak

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Робовладелец":

    Ей глист, да се прибираш там от де си изпълзял. Там няма мляко, но е говежда кафява тиня.
  • 8 КУРнинов

    0 1 Отговор
    Идва кая на джуджето Путю!