Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 19:05 2 557 22

"За жалост България не беше в позицията на бившата ГДР"

  • гдр-
  • преход-
  • ссср

"За жалост България не беше в позицията на бившата ГДР, където със стотици милиарди марки от ФРГ преходът приключи много по-бързо и безболезнено." Мнения на експерти от страната и чужбина за мъчителния български преход

"За жалост България не беше в позицията на бившата ГДР" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За най-тежките първи години от българския преход - между Живков и Виденов - дискутираха участниците в представянето на една документална книга, организирано от софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер". Изводите им бяха колкото очаквани, толкова и потискащи.

Тъжната истина за българския преход

В сравнение с повечето бивши сателити на СССР, преходът в България се оказа по-бавен, мъчителен и несигурен. Най-вече защото страната беше напълно неподготвена за промяната, а самото осъществяване на тази промяна попадна в ръцете на хора, свързани с комунистическата номенклатура. Част от репресивния апарат на НРБ беше директно инфилтриран в държавните институции и ръководствата на предприятията. Върховенство на закона тъй и не възникна, защото не се проведе лустрация, а повечето документи на Държавна сигурност бяха укрити или унищожени. По данни на Комисията по досиетата, дори в момента над 10 000 агенти и доносници на ДС продължават да заемат публични длъжности в министерства, централни и общински администрации, медии, университети и прочие. Нещата се влошиха още повече заради намесата на руски олигархични кръгове, както и заради проникването на организираната престъпност във всички равнища на държавното управление.

Тези изводи на участниците в дискусията се потвърждават тъкмо от документите, фактите и свидетелствата за периода между Живков и Виденов, които са събрани и анализирани в книгата на Стоян Райчевски "България по трудния път към демокрация 1989-1997 г.". Авторът е бивш депутат в три български парламента, а изданието е подпомогнато от фондация "Аденауер".

Една от най-болезнените теми, свързани с прехода, е приватизацията, която отново излиза на дневен ред по повод плановете на главния прокурор Иван Гешев. За приватизацията стана дума и на дискусията, организирана от германската фондация. Бившият български президент Росен Плевнелиев каза, че не може да забрави начина, по който са били приватизирани най-големите предприятия. И изрази разочарованието си и от факта, че комунизмът и неговите практики в България не са осъдени. "В страната все още се вдигат паметници на Тодор Живков, но да сте чули президентите Георги Първанов и Румен Радев да осъдят по някакъв начин диктатора и неговия режим? Да сте ги видели поне веднъж да посетят концлагери като "Белене" в почит на жертвите на комунизма? Защо Румен Радев непрекъснато говори за върховенство на закона, а одобрява руската окупация на Крим и е против въведените по този повод санкции на Европейския съюз срещу Кремъл?", пита бившият президент.

Ако България беше изобличила тези хора

Ръководителят на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер казва, че въпреки криволиченето и двусмислеността на прехода към демокрация и пазарна икономика, България все пак е постигнала забележителни успехи. Членството в Европейския съюз и в НАТО са най-значимите сред тях. "За жалост България не беше в позицията на бившата ГДР, където със стотици милиарди марки помощ от ФРГ преходът приключи много по-бързо и безболезнено", подчертава Гайслер и добавя, че България щеше да се развива много по-бързо, ако беше въвела забрана за заемане на каквито и да е публични длъжности от лица, свързани с репресивния апарат на комунистическата диктатура. "Едно от първите действия на източногерманците след падането на Стената бе да атакуват щаб-квартирата на Щази, където вече се опитваха да унищожат информацията за своята огромна армия от агенти и доносници. Хората успяха да спасят, а по-късно и да възстановят по-голямата част от документите, на базата на които лицата, свързани с опазването на диктатурата в бившата ГДР, не могат да заемат значими постове в управлението и образованието", припомня Гайслер.

Според Стоян Райчевски, автор на книгата "България по трудния път към демокрация", никак не е случайно, че трансформацията на България от комунистическа диктатура и васал на Москва в членка на НАТО и ЕС носи видим криминален оттенък. Много българи и понастоящем гледат на прехода като на гардероб, пълен със скелети и черепи, но това убеждение всъщност им е внушено от бившата комунистическа номенклатура, казва Райчевски. И цитира разпространеното мнение, че тъкмо на демонтирането на НРБ се дължи бумът на престъпността в онези години, когато българите всъщност таяха надежди за по-добро бъдеще поне за децата си.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    5 7 Отговор
    То това си е щастие не е жалост, жалост е, че я унищожихте
  • 2 Не, не

    19 9 Отговор
    За жалост България не беше в позицията на бившата ФРГ и попадна под властта на шумкари и мандраджии, както и всякаква друга червена сган.

    Коментиран от #11

  • 3 АНОНИМЕН

    17 12 Отговор
    при комунизма поне имаше работа сигурнос закони здравеопазване а сега мафия престъпност безработица унижения смърт ИВАН КОСТОВ ЖАН ВИДЕНОВ ОРЕШАРСКИ и други съсипаха БЪЛГАРИЯ
  • 4 Станчо

    7 11 Отговор
    Вече 30г. Продължава този преход и няма крачка напред, докато сме болни от стокхолмския синдром ще продължи...
  • 5 БЪЛГАРИЯ

    16 19 Отговор
    ще търсите ТОДОР ЖИВКОВ но ФАКТ от сън спомен няма
  • 6 Бавен ще да е

    10 6 Отговор
    Като си избрахте мирен преход, тъй ще е.
  • 7 Komapak

    13 1 Отговор
    Глупава статия. Представете си какво би станало с 39млрд. Евро в България всяка година 30 години подред до миналата, когато помощта за източните роднини приключи!!!
  • 8 Биде

    17 4 Отговор
    Ако това да разграбиш и разрушиш държава му се вика преход добре само дето края не му се вижда!
  • 9 Centurion

    15 5 Отговор
    Пу тю Плевнелиев задава отговори,вместо да се скрие.Син на Партийни шушумиги.Бсща му организатор на десетдневките на Руската култура в Благоевград,а Плювню е закърмен от рано с комунистически идеи , влял се в БКП във втори курс в университета.И тази жалка утрепка си мисли ,че всички сме на 30/30 г и никой нищо не знае и не помни!!!А колкото до Крим,там се проведе референдум,а и Крим си е исконно руска територия!
  • 10 Ахахха

    14 4 Отговор
    Какво ще ми ставнявате ГДР и България?! То и през комунизЪма тези държави бяха несравними!
  • 11 Болен

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Не, не":

    Заради сините боклуци сме на тоя хал.

    Коментиран от #12

  • 12 От какво си болен?

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Болен":

    Главата ли нещо не ти е наред?
  • 13 Хаджи Папурко

    8 3 Отговор
    Че майсторски го преметнаха Жан,така беше.Че главата му беше по комунистически циментова така беше но,че беше единствения министър-председател с топки,така беше. Иначе още тогава щяхме да сме на този хал,че и по-зле.Но и Мутрата,пардон Зурлата в момента наваксва.
    Вече Господ да ни е на помощ.
  • 14 Дойче Лъже

    11 2 Отговор
    Това реклама на книгата "България по трудния път към демокрация" ли е?
    А едва ли Дойчето ще направи реклама на книгата- фактология, като „Кратка история на социалистическа България: Успехи и провали 1944-1989“

    Много неудобна книга с факти, такива каквито са отразени в официалните документи и статистически справочници от периода 1944-1989 г. Соц. България съпоставима с тогавашното развитие на Европа и света.
    Един много лош материал за цялата грижливо създадена с грантове мрежа от неправителствени организации , за да влияят на общественото мнение.
  • 15 Ganiu tzarvula

    2 1 Отговор
    Kakva pozizia!???Bulgarskia kradez znae samo edna pozizia,naveden s gasti svaleni......
  • 16 Бай Кольо

    6 6 Отговор
    Абе младежи,и по времето на комунизъма пак бяхме най бедни, нищо ново под слънцето
  • 17 ТОЧНО

    5 8 Отговор
    Много ТОЧНО казано !!! Истината ПРАВО в очите !!! ЗАРАДИ ограбването на българите и България,сега сме под 6-милиона !!! ЧЕРВЕНИТЕ НЕДОСЕГАЕМИ да излязат и да ОТГОВАРЯТ за престъпленията си спрямо всички нас българи !!! Дължат на нас и нашите родители публични извинения,обезщетения !!! Бяхме лишавани от много неща !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    5 1 Отговор
    ДВ отново агитира и манипулира,а лъжата е в природата им.Отговорът на въпроса защо в основата на прехода са членове на БКП и ДС е много прост - те привличаха почти всички кадърни хора в редиците си,там бяха основно знаещите и можещи хора.А относно прехода - той се движи по план.България и българите сме подложени на сериозен експеримент,който ще продължи десетки години.Краят е ясен и само чудо може да го предотврати.
  • 20 Приватизатор

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Шпион":

    Абсолютно точно!
    "Бързата разпродажба на държавните фирми на Източна Германия - 14 000 придприятия бяха продадени за 4 години - като агенцията за приватизация Treuhand приключи дейността си със задължения за над 170 милиарда долара вместо с очакваната печалба от 380 милиарда долара. В предприятията са работили 4 милиона германци, а през 1994 година са останали едва около 1,5 милиона работни места.
    Най-голямата изненада в германския случай беше пропастта между първоначалните оценки на евентуалната стойност на държавните предприятия на ГДР и потресаващата сума, която в крайна сметка струваше на обединена Германия ликвидирането на комунистическите държавни компании.
    "Цялото нещо струва около 600 милиарда марки (380 милиарда долара)", твърди западния послушник Роведер, след като е назначен на поста от канцлера Хелмут Кол през 1990 година.
    Роведер пое поста на 3 юли 1990 година и бързо стана обект за критики на изток, където бе описван като коравосърдечното лице на западния капитализъм. Гневни източногерманци провеждаха масови протести пред Treuhand, обвинявайки агенцията за растящата безработица. Роведер бе убит през 1991 година. На поста начело на Treuhand го наследи Биргит Бройел, която е консервативен бивш финансов министър на западногерманската провинция Долна Саксония."
  • 21 Фифи Гугутката

    2 0 Отговор
    Единственният преход който България направи, беше да се превърне от една средно европейска държава, в най-бедната и мизерна държава в Европа, със статут на южно американска нарко дилър страна и жизнен стандарт на африканска Мики Маус "държава".
  • 22 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    прехода в българия бе труден щото нямаше здрава част на българското общество незаразена от проказата на комунизма.без такава група за натиск комунистите дефакто останаха начело на страната и манипулираха изцяло политическия и икономическия живот в нея!