Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 21:00 4 753 32

"Ню Йорк Таймс": Руснаците притискат САЩ в североизточна Сирия

  • сирия-
  • сащ

Конфронтациите рискуват да доведат до по-сериозна враждебна среща между Вашингтон и Москва в североизточната част на страната

"Ню Йорк Таймс": Руснаците притискат САЩ в североизточна Сирия - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия засилва кампанията за натиск върху американските военни сили в Североизточна Сирия след оттеглянето на американците от голяма част от тази зона преди турската трансгранична офанзива миналата есен, твърдят американски военни и дипломатически служители, цитирани от водещия американски всекидневник The New York Times.

Руските военни все по-често се сблъскват с американските войски по магистралите в региона, нарушавайки споразуменията между двете страни, за да се избягват подобни ситуации. Руските вертолети летят по-близо до американските войски. И в сряда конвой, воден от САЩ, отвърна на огъня, след като попадна в близост до контролно-пропускателен пункт, поставен от сили, лоялни на президента на Сирия Башар Асад, които са подкрепени от Русия.

Американските представители твърдят, че тези действия на руския персонал и техните сирийски съюзници се създават, за да представляват постоянен набор от предизвикателства, проби и посегателства, които да създадат нови условия на терен и да направят американското военно присъствие там още по-малко. Около 500 американски военни остават разположени в Сирия с мисия за защита на нефтените находища и подпомагане на борбата с остатъците от „Ислямска държава“.

„Това не са ежедневни събития, но те се увеличават и това е тревожна тенденция“, заяви Джеймс Джефри, специалният американски представител за Сирия, пред репортери миналата седмица.

Конфронтациите рискуват да доведат до по-сериозна враждебна среща между Вашингтон и Москва в североизточната част на страната на фона на офанзивата на подкрепяните от Русия сирийски правителствени войски срещу бунтовническите анклави в Идлиб в северозападната част на Сирия.

"Знаем, че те притискат", каза в интервю вицеадмиралът Тим Шимански, който е заместник-началник на командването за специални операции на военните. Той представи оценката на други правителствени и независими анализатори, които казват, че руснаците ще продължат да търсят предимство на североизток, включително в райони, патрулирани от съюзниците на САЩ – сирийските кюрди, дори където не би трябвало да има руски военни.

В сряда конвой, воден от войници на американската армия, беше спрян на контролно-пропускателен пункт на сирийската армия източно от град Камишли. Снимки и видеоклипове от местопроизшествието, циркулиращи в социалните медии, и по-късно потвърдени от Пентагона, показаха бронирани превозни средства с американски, руски и сирийски знамена едни до други. Някои жители замеряха американските превозни средства с камъни. Друг жител изхвърли кофа с мръсотия върху едно превозно средство. Друг се опита да запали едно от превозните средства, според служител на Министерството на отбраната.

Избухна кратка престрелка, при която един сириец беше убит. Никой от американците не е бил убит, но един американски войник е леко ранен, след като е получил рани на ръцете в последвалия хаос, заяви официалният служител.

"След като коалиционните войски издадоха поредица от предупреждения и опити за деескалация, патрулът попадна под обстрел от малокалибрено оръжие от неизвестни лица", каза полковник Майлс Кагинс, говорител на коалицията, ръководена от САЩ в Багдад, която ръководи операцията в североизточна Сирия , „При самозащита коалиционните войски отвърнаха на огъня.“

Представител на руското Министерство на отбраната заяви, че пристигането на руските войски на мястото на събитието дава възможност "да се предотврати по-нататъшната ескалация на конфликта", според информационната агенция ТАСС, която твърди, че американските служители по-късно са се оттеглили.

Инцидентът предизвика остри критики от Брет Макгърк, бившият специален пратеник на президента Тръмп в коалицията срещу „Ислямска държава“.

„Имаме американски войници с неправилно определена мисия в Сирия („защита на нефта“), след като изоставихме три четвърти от някога стабилна територия по нареждане на Тръмп, сега сме принудени да се движим по пътища, контролирани от руските и сирийските сили“, написа Макгърк в „Туитър“. "Прекалено много искаме от нашите смели воини."

Миналия октомври Тръмп изненадващо нареди пълното изтегляне на хиляда американски военни, помагащи на сирийските кюрдски сили да се борят с остатъците от „Ислямска държава“, отваряйки пътя към кървава турска трансгранична офанзива. Малко по-късно Тръмп също толкова изненадващо промени позицията си и позволи на около 500 американски военни да останат в много по-малка оперативна зона.

Оттогава американските военни казват, че Русия и нейните сирийски съюзници проверяват границите на споразуменията, които Русия и САЩ постигнаха, чии армии кои територии ще патрулират. Двете страни създадоха специални комуникационни канали, за да избегнат сблъсъци помежду си, процес, който Пентагонът нарича деконфликт.

Но Тръмп изрази много ясно скептицизма си към мисията в Сирия и Москва възприема това като безценна опора според анализаторите.

„Цялостната руска конфронтация с американските войски би рискувала да насърчи Тръмп да отговори, но ако Русия и нейните местни съюзници успеят да поддържат постоянна кампания на ниско ниво на предизвикателства, в която динамиката се манипулира и червените линии се размиват, тогава кой знае какво може да се случи “, казва Чарлз Р. Листър, старши сътрудник в Института за Близкия Изток.

„Няколко случайни, непредвидими сблъсъци или атаки, като тази близо до Камишли, лесно биха могли да влязат в радара на Тръмп и да проправят път към пълно оттегляне на САЩ“, заяви Листър.

Американските военни офицери и дипломати посочват редица тревожни развития през последните седмици. Руснаците са запълнили канала за деконфликт, създаден за директна комуникация между американските и руските сили, за да се избегнат конфронтации, с искания за операции в американски зони, а после те игнорират американските възражения и така или иначе отиват там. След това американските патрули блокираха пътища, принуждавайки руските патрули да се връщат. Руснаците също така провеждат самостоятелни наземни патрули, когато е трябвало да извършват съвместни руско-турски патрули в райони, контролирани от Турция след нейното нахлуване.

Доминацията на сирийските и руските сили е проблем не само на земята, но и във въздуха, където големият брой разузнавателни дронове и други самолети са заличили американското въздушно превъзходство, заяви един американски служител в отбраната.

Американските официални представители изразяват опасения, че тези планове могат да ескалират след приключването на кампанията в Идлиб и Русия и правителството на Асад да насочат цялото си внимание към Североизточна Сирия.

Американските представители прогнозираха, че тези потенциално опасни противопоставяния с руснаците и техните сирийски съюзници ще ескалират. В интервю миналия ноември, скоро след турското нахлуване, генерал Кенет Ф. Маккензи, ръководителят на централното командване на военните, заяви, че защитата на нефтените находища може в крайна сметка да предизвика по-голямо предизвикателство от войските на сирийската армия, отколкото от „Ислямска държава“.

"Очаквам в един момент режимът да отиде към подобни действия", каза генерал Маккензи.

Последният път, когато просирийските правителствени сили и съюзническите руски наемници заплашиха американските войски в близост до нефтените находища, през февруари 2018 г. САЩ извършиха артилерийска и въздушна бомбардировка, която доведе до смъртта на 200 от 300-та атакуващи наемници.

След като американските и руските командири се договориха в края на 2017 г. да летят от двете страни на участък от 45 мили от Ефрат, за да предотвратят инциденти в все по-задръстеното небе над Източна Сирия, руските военни самолети нарушават тази сделка по 5-6 пъти на ден, заявиха американските командири.

Според американски представители това е опит на Москва да изпробва решителността на САЩ, примамвайки пилотите на ВВС на САЩ да реагират вяло и да помогнат на сирийската армия да укрепи териториалните си победи преди дипломатическите преговори за разрешаване на гражданската война в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 рот фронт

    9 95 Отговор
    Руснаците си играят с огъня!

    Коментиран от #3, #8, #12, #32

  • 3 Вярно е

    61 7 Отговор

    До коментар #2 от "рот фронт":

    Трябва да се внимава с най-опасните терористи на земята

    Коментиран от #4

  • 4 виетконг

    8 47 Отговор

    До коментар #3 от "Вярно е":

    Много страни си мечтаят да бъдат освободени от тези "терористи".
  • 5 Рошко

    73 7 Отговор
    Кравари, марш обратно в обора
  • 6 шумкари

    6 41 Отговор
    На петолъчки!
  • 7 Последния софиянец

    81 6 Отговор
    Руснаците намекват на янките, че е време да си обират крушите. Стига са точили петрол. Трябва да остане малко и за сирийския народ.
  • 8 Ххх

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "рот фронт":

    Огънят ви вече прегаря. Време е да му лиснат кофа студена вода.
  • 9 USAF

    4 49 Отговор
    Съвсем скоро ще има Вагнер кебапчета!!!

    Коментиран от #13, #29

  • 10 Ххх

    35 5 Отговор
    Дядя Сем и Северньй медьведь. И какво стана сега с Груз 200, да попитам аз каскета Борислав Попов ? Нали имаше та 600 американци, като тристате спартанци, дето и пиле не смеело да префръкне покрай тях, камо ли пък руснаци или сирийски войници. А сега, какво стана ? Шамари си раздават, кофи с нечистотии заливат великата американска техника. И дали това не е началото на края. На американското военно присъствие в района. Няма да стане от един път, но както беше казал Ленин "Крачка назад, две крачки напред". Американците дават мило и драго, само и само да измъкнат кожите си здрави от Афганистан. Сега и е Сирия ще почне да им припарва. Все пак едно е да воюват с вагнеровци, въоръжени само със стрелково оръжие, друго е с части под официален руски флаг. Вече получиха мозъчно сътресение от иранските ракети. И то, при положение, че официално са били предупредени за атаката. Но, ако се стигне до размяна на удари с руски части, ще трябва да действат без предупреждение. А предполагам, и укритията около петролните кладенци в Дей Ер Зор са по - плитки и ненадеждни, отколкото тези в иракските бази.

    Коментиран от #16

  • 11 баба Яга

    51 5 Отговор
    Краварите ги заобиколиха от всички страни и няма как да изнасят петрола. Руснаците затвориха всички пътища и подстъпи към нефтените находища.
  • 12 че го бара

    47 2 Отговор

    До коментар #2 от "рот фронт":

    Руснаците са майстори на огъня. А краварите да викат баце с маркуча да ги пази.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антижурналист

    32 5 Отговор
    Кат Русия няма тъй могъща на света ....
  • 15 нема помощ

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "че го бара":

    Този път краварите и болшевиките не са съюзници!
  • 16 Последния софиянец

    47 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    А като се изтеглят янките и от Източна Европа, кой ще пази нашите политици от,, народната любов,,.?

    Коментиран от #18

  • 17 Xxxl

    9 0 Отговор
    Най много , последният преди да затвори вратата,да изгаси лапите. ,образно казано !
  • 18 измет шумкарска

    5 43 Отговор

    До коментар #16 от "Последния софиянец":

    Кой ще пази шумкарите да не ги разпънем на петолъчки, за дето ни вкараха в болшевишко робство? Още чакате разплата.

    Коментиран от #19, #20, #21, #25, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последния софиянец

    24 2 Отговор

    До коментар #18 от "измет шумкарска":

    Кого ще разпъват, като сте един файтон хора.
  • 21 Бай хой

    33 2 Отговор

    До коментар #18 от "измет шумкарска":

    Ако не бе това "болшевишко робство" сега щеше да си с фес или на рафта с добавка жожоба.
  • 22 прасчо

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: с мисия за защита на нефтените находища
  • 23 бой по китарите

    27 0 Отговор
    Сирийците трябва да си олучат държавата обратно!
  • 24 Робот

    34 0 Отговор
    Поредната пропагандна свинщина! Американците, просто КРАДАТ петрола на Сирия и си пълнят джобовете!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 100

    0 8 Отговор
    Притискат им джойстика с дупе. ;)
  • 27 Цигуларя

    12 0 Отговор
    Всеки мрази Сащ
  • 28 Брях брях

    6 0 Отговор
    Мноу дълъг пиндоски вой
  • 29 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "USAF":

    Ми при постоянно барбекю на блекуотър...
  • 30 Газдов от Белене

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "измет шумкарска":

    Бе много си ербап, ама забрах как виеше на умряло в лагера
  • 31 Байчо

    7 0 Отговор
    Американците трябва да бъдат трепани навсякъде където не им е мястото(това се отнася само за американските военни), време е всички да притискат американците навсякъде, по всеки възможен начин, постоянни атаки от всички възможни посоки и постоянно да бъдат поставяни под напрежение. Време е Русия да действа така, както го правят американците, подмолно, финансирайки всички организации борещи се срещу американците. Когато светът се освободи от долара, Сащ и англосаксите, тогава може да се говори за един по добър свят. Това е единственият шанс Светът да стане по добър, няма друг път за спасение на човечеството.
  • 32 Хей тъпчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "рот фронт":

    От руснаците е поискана помощ от законното сирииско правителство.
    А краварите макя си ли търсят там?
    Ох забравих,че крадат петрол кат за последно.
    Не викай на черното бело оти нее убаво.
    А що се касае за огъня бъди сигуен,че нас,че изпържат първи.
    С тая ку...политика пак,че оберем пешкира.
    За другите незнам.