Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 11:48 4 447 18

Трите ТЕЦ-а в Марица-Изток са абсолютно необходими

  • марица изток 3-
  • марица изток 2-
  • тец марица-изток 2-
  • тец ей и ес марица изток 1

Финансовият крах на Марица - Изток-2 се дължи преди всичко на системни неправилни политики на правителството

Трите ТЕЦ-а в Марица-Изток са абсолютно необходими - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица обещах коментар за трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Брикел няма смисъл да коментирам. Снимката е достатъчна - ясно показва контраста между централа от средата на 20-ти век (Брикел в дясно) и такава от 21 в..

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Боян Рашев.

Реших, че най-важно е да адресирам двата най-силни мита около трите ТЕЦ-а, които за мен са следните:

1. ТЕЦ Марица-Изток 2 е на път да фалира заради некадърно и неефективно управление; и

2. Американските ТЕЦ-ове ни ограбват.

Държавната ТЕЦ Марица-Изток 2 е най-голямата (8 блока; 1620 МВ мощност) и единствената централа в България, свързана и на трите основни нива на напрежение (110, 220 и 400 kV) и регулира честотите им. Нека бъде ясно: Без нея няма ток!

В Марица - Изток 2 работят около 2400 души. След 2013 г. започва да генерира загуби, а след гигантския скок в цените на СО2 квотите в средата на 2018 г. (от средно 5-7 до 25 евро/тон) е във финансов колапс, защото трупа загуби с почти всеки киловатчас произведена и продадена енергия. Важно е да сме наясно, че загубите започват с популистките решения на правителството да намали изкупните цени на енергията от ТЕЦ Марица - Изток 2 за регулирания пазар през 2013 г., продължават с възникването на задължение ТЕЦ-ът да плаща за 78% от емисиите си в третия период на работа на Европейската схема за търговия (от само 16% преди това), минават през подаряването на студен резерв на разни частни оператори в топли отношения с властта и достигат катастрофални размери заради СО2 квотите в последните 2 години. Днес само разходите за СО2 квоти са равни на общите приходи на ТЕЦ Марица - Изток 2, тоест това е непреодолим фактор.

Обвиненията, че ТЕЦ Марица - Изток 2 се оперира некадърно, има излишен брой хора, замърсява много над допустимите норми и т.н., които упорито се насаждат в публичното пространство, може и да имат някакви основания, но не са в основата на проблемите там. Броят служители в Марица - Изток 2 е висок, защото има голям брой блокове и практически няма аутсорснати дейности (за разлика от американските централи). Инвестициите в качествени сероочистки се случиха доста по-бавно, но от няколко години ги има и работят с нужната 96% ефективност. Даже в съседство бе изграден и завод на Техногипс, който произвежда гипсови плоскости, оползотворявайки значима част от отпадъка им.

Да, вероятно в управлението на ТЕЦ-а и мините има неефективност и епизоди на корупция – няма как да знам със сигурност, но като се има предвид, че говорим за държавни фирми, не го изключвам. Убеден съм, че има значим потенциал за оптимизации (къде няма?). Но не, абсолютно невярно е твърдението, че големите загуби на ТЕЦ Марица - Изток 2 се дължат на тези фактори. Дори да се съкрати всеки 4-ти служител и да се ограничат други разходи, може да се спестят 15-20 млн. лв. на година, а днес говорим за дупка от стотици милиони.

Финансовият крах на Марица - Изток 2 се дължи преди всичко на системни неправилни политики на правителството, което практически работи срещу ТЕЦ-а и го осъжда на сигурна смърт – както с действията си през годините на приемане на климатичните политики и страха си да вдигне значително цената на тока за домакинствата, така и с бездействието си в последната година, когато трябваше да уреди с Европейската комисия работещ механизъм за плащане за капацитет поне до 2030 г.

Двете американски централи, на Марица - Изток 3 на ContourGlobal (4 блока; 908 MW) и Марица - Изток 1 на AES (2 блока; 670 MW), са най-големите инвестиции в българската енергетика през 21 в. Първата представлява дълбока реновация на стара ТЕЦ, а втората – напълно нова мощност на гола поляна.

Американските ТЕЦ-ове са под постоянна атака, че ни ограбвали. Не съм виждал договорите им, нито знам точно какво се е случвало около подписването им. Обаче знам следните няколко факта:

1. В края на 90-те, когато се съгласява да затвори малките блокове в АЕЦ Козлодуй, България е фалирала за пореден път страна, която се изправя и пред срив на енергийната си система. Нивото на доверие в нашето правителство е нулево и няма как то да разчита да сключи особено изгоден договор, с който и за каквото и да е. Крайният резултат са тези договори, но по-важното е, че те изобщо се случват, тоест днес имаме ток.

2. Двата ТЕЦ-а осигуряват средно 18-20% от тока на страната и то точно в моментите, когато системният оператор (ЕСО) има най-голяма нужда от него. Блоковете им са доста по-маневрени от всички други големи мощности в страната. Марица - Изток 3 може да изменя мощността на отделните блокове до 3 МВ/мин., а Марица - Изток 1 – до 6 МВ/мин. Това е изключително важно, особено в сухи години като настоящата, когато водата в големите ВЕЦ трябва да се пази.

3. Двата ТЕЦ-а са на световно ниво по отношение на екологичните си технологии и резултати. Нивото им на сероочистване е според най-добрите налични техники – движи се около 98%. Въпреки това няма как да се постигнат заветните 320 мг/м3, просто защото абсолютното количество сяра в нашите лигнити е ужасно високо. Наличното пречистване обаче е напълно достатъчно, за да се минимизират ефектите от замърсяването.

4. Край Марица - Изток 3 е заводът за гипсови плоскости на Кнауф, а Марица - Изток 1 има най-модерното съоръжение за съхранение на отпадъци от лигнитна централа на Балканите, което реално се рекултивира (за разлика от лунния пейзаж наоколо).

5. През 2019 г. двата ТЕЦ-а общо получават като допълнителни плащания 31% (около 500 млн. лв.) от Фонд „Сигурност на енергийната система“ и генерират 18% от тока в страната. ВЕИ без големите ВЕЦ (слънце, вятър, мини-ВЕЦ и биомаса) поглъщат 68% (1,13 милиарда лв.) от разходите на Фонда (49% за производителите и 19% за компенсации на ЕРП), а генерират около 8% от тока в страната. Забелязвате ли „лекия“ дисбаланс в полза на ВЕИ? Освен това, американските централи произвеждат ток с висока пазарна стойност, когато той е най-нужен на системата – примерно по време на пиковия вечерен час или в голям студ. А вятърните и слънчевите централи получават плащане за всеки, вкаран в мрежата киловатчас, независимо дали системата в този момент има нужда от него или не. Това прави огромна разлика, за която малко хора си дават сметка!

В светлината на всичко казано дотук, най-голямата глупост, която може да направи правителството е да тръгне да прекратява договорите на двата частни ТЕЦ-а. Трудно може да се измисли по-ефективен начин България да покаже на целия корпоративен свят, че днес нейното правителство заслужава по-малко доверие, отколкото преди 20 г. Ще се избият да инвестират тук, нали?

В заключение, трите големи ТЕЦ-а в Марица-Изток са ни абсолютно необходими и правителството трябва да направи всичко възможно, за да подсигури бъдещето им поне до 2030 г. Опитите за дестабилизацията им само пречат. Без промени и инвестиции в нови технологии и горива обаче няма да минем – дните на лигнитните въглища като основно гориво вече са преброени.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    9 3 Отговор
    Къде сте измислени националисти и патриоти

    Коментиран от #5

  • 2 Komapak

    14 5 Отговор
    Изключително полезен статия. Доста обективна между другото.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    6 3 Отговор
    Други страни вече доказаха как се прави: поръчват си мегапак от Тесла, плащат 150млн. долара за монтаж и свързване, мегапак се захранва и съхранява енергията от възобновяеми източници и след това при нужда не се стартират и натовартват централи като Мариците, за което им се разплащат тези 500млн. лева, а се ползва балансиращата функция на батерията. Така например се пести, защото и други страни са минали през този проблем и сега масово си го решават с батерии от над 100мв които могат да поемат потреблението на десетки хиляди домакинства без пикове и без срив в системата, Австралия например е толкова впечатлена, че след години регистрира печалба от 40млн. долара годишно при инвестиця от 140млн.долара или почти изплатена. Резултат: ниски сметки за клиентите, не се прахосват пари за стоене (както е на Сокола централата прибира по 35млн. само, за да е в готовност, не да произвежда). Просто нашите политици искат да кажат, че е по-добре да се плащат стотици милиони и милиарди, а не да се ползва добрия опит и нови технологии, за да се осигури нужната стабилност на системата и оттам ниска цена.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Всички знаят какво предстои , но няма да го кажат публично ! Поне не преди края на мандата на това правителство !! Основния сценарии е да тръгне АЕЦ Белене , дари при краен вариант с поемане на явни или скрити държавни гаранции за изкупуване на тока ! И понеже това няма да стане преди 2030 , дотогава ще се наливат пари в ямата Марица Изток !
  • 6 САП

    6 4 Отговор
    Две са електроенергиините мощности, които държат електроениргиината система на България. ТЕЦ-овете от то Марица изток (в частност ТЕЦ-2) и АЕЦ Козлудуй. Те пройзвеждат между 65 и 80 процента от електроенергията на България.
    За сега слънчеви, вятърни и водни ЕЦ не могат да подържат енергийната система на България без ТЕЦ-овете и АЕЦ. А те могат без възобнояемите.
    На всички които скачат срещу тях трябва да бъдат оставени на захранване само от ВЕИ само за месец и ще разберат, колко е ценен тока.
  • 7 САП

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Това ти решава въпроса за пиковете, а студен резерв е нещо друго.
    При студен резерв са мощности които трябва да тръгнат до 24 часа. Той трябва при сериозни аварии примерно изключил блок на АЕЦ и др.
    Не си мисли че и те нямат студен резерв.
    Всички любители на тесла гледате само лъскавата реклама и никога обратната страна на монетата.
    Мъск е цар на полуистините.
  • 8 КОЮ

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Явно в живота си не сте чували термина Реактивна енергия. От фотоволтаични и батерия не може да произведе този тип енергия ,а без нея няма производство. Относно вредните емисии и плащания , дори и на газ да минат пак се отделя CO 2 пак ще се плаща само мърши в управлението и лъжат хората.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "КОЮ":

    За твое най-голямо съжаление рестрикциите не са само за СО2 , а за серните съединения и праховите частици , които при въглищата са МНОГО (това дето му викат въглища по-точно , а е радневска кал ) , които при газа практически липсват , да не говорим , че дори СО2 е почти 50% ПО-МАЛКО !! Така че на газ плащанията са до 10 ПЪТИ по-ниски , да не говорим за спестяванията само от депониране на отпадъка и рекултивация , които също са стотици милиони годишно !! И най-важното , газова централа можеш да я пуснеш на 100% и да я спреш до нула за минути , което за въглища е НЕВЪЗМОЖНО !!! Тоест за пикови и аварийни натоварвания газовата е просто без конкуренция !!! Както ти е написано в статията дори най-добрата , тази на АЕС може да променя само 6 МВ в минута ! Тоест за пълно пускане и пълно спиране и трябват над 4 часа и то в най-добрия случай !! На газ за това ще и стигнат не повече от 30 МИНУТИ !!! За държавния тец да не говорим , той да тръгне и спре му трябват дни , а да мине на газ ще е два пъти по-евтино да го съборят и да вдигнат нов !!

    Коментиран от #14

  • 10 КОЮ

    4 2 Отговор
    Пишете глупости , пускане на генератор в синхронизация с мрежата не е за индианци. От калинки като тебе затова енергетика е на това положение. После за енергийна независимост не сте помислили , ако утре Путин или Тръмп дръпнат кранчето , кой ще произвежда ток , цената на тон Радневска пръст не е променяна от 20 години . Себестойността за производство на Тея мокри въглища е дефакто нищожна , проблема е 150 търговеца на енергия в страната. Липсата на национална политика в защита на това производство. Има за още 50 години запаси от въглища , с който да се обезпечи независимост на България . АЕЦ Белене ще се направи но не може всички мощности да са в северната част на страната. Енергийната система е мислена от комунистите с ясна представа за размера и развитие на икономиката. Сегашните политици само кадруват и грабят. Съжалявам но ТЕЦ на газ е провал за целия народ . Няма как да ми докажете и оборите че ще сме по-добре с поредното унищожаване на производство.
  • 11 Нищо не е ясно

    1 2 Отговор
    Защо се говори за парите на държавата в Марица 2, а нищо не се казва за това колко ни струва "зелената енергия",колко струва от другите Марици, за къде сме без енергетика с нищо сигурно. Въглищата са си наши и няма да търсим суровина от вън. Не можем да разчитаме на вход и изход на чужди интереси и неясни цени. А дали ще е въглищата централа до Ст.Загора или на 200 км на юг в Турция, какво променя и без това спорната теза за промяна на климата. Да вземем да си помислим!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Нищо не е ясно":

    Ами точно там е работата , въглищарче , че Румъния и Гърция и даже изостаналата Македония обявиха още преди месеци , че до 2028 (!!!!!) ще затворят ВСИЧКИ ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ !! Същото се очаква за Сърбия само 3-4 години по-късно !! И като сложат от ЕС вносно мито за тока извън ЕС и познай къде ще продаваш любимите си въглища , които още след 2-3 години ще са ДВА ПЪТИ ПО-СКЪПИ от фотоволтаиците само заради таксите за емисии !!! И по същото време целия ток ще се продава през борсата ПО ЗАКОН , дори за битови потребители , наравно със вносния , тоест понеже вносния ще е ПО-ЕВТИН в ПЪТИ , никое ЕРП не е лудо да купува по-скъпо за кефа ти да си "независим" !!! Изобщо спри се с комунистически лозунги и прочети някой закон по-добре !!
  • 13 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нищо не е ясно":

    А относно Турция също не се тревожи , никой там не смята да разчита на въглища , още по-малко пък до българската граница !! Напротив , само през последните две години там са едни от най-големите проекти в Европа за перки и фотоволтаици , а цените които дават за тока от тях са в ПЪТИ ПО-НИСКИ от любимите ти въглища , та може да излезе , че даже с мито ще са по-ниски от пушилниците в Марица Изток !!!
  • 14 САП

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Нещо не си в час с начина на работа на ТЕЦ.
    В ТЕЦ въглищата загряват вода и създават прегрята пара и тя върти генераторите.
    При използването на на газ схемата е същата само вместо въглища се ползва газ.
    Това количество прегрята пара което е нужно за генератора не можеш да го загреш за минути.
    Същия термичен процес се ползва и при АЕЦ.
    Така че тия вицове за пускане на изтинал котел за минути ги забрави. Това са инертни термични процеси в огромни обеми.
    Те винаги са характерни с това че са бавни.

    Коментиран от #17

  • 15 NikNay

    0 3 Отговор
    Ей, манипулатор непоръбен - това е една и съща централа в дясно са комините (набързо изградени и без филтри) на пещите за изгаряне на европейските боклуци а това в ляво е охладителна кула над която се видят водни пари ! Само това прочетох и спрях . . . .

    Коментиран от #16

  • 16 КОЮ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "NikNay":

    На снимката са две различни ТЕЦ . Старата с четири блока по 50 мегавата ТЕЦ Брикел в която Ковачки гори слама и боклуци , и новоизградената АЕС два блока по 100 мегавата в която държавата налива яко пари щот е американска. И двете имат сероочистки , на новата те са свързани с водната кула , на старата ползват стария комин на цех сушилен . Преди време именно в този комин загинаха хора при почистване на натрупаните варовици. ТЕЦ Брикел е свързан и подава топла вода за град Гълъбово. Ех Тея калинки еби учи еби и пак са си тъпички . Най ми е смешно като чуя че София ТЕЦ произвеждат ток и без тях ще се срине енергетиката.
  • 17 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "САП":

    Ауу , не думай , аз си мислех , че газа с някаква магия се превръща в ток направо е жиците , хаха !! А ти случайно да си чувал , че газа гори със температура от почти 2000 градуса и то от първата секунда на запалване , а любимата ти радневска кал я смесват с мазут или дизел , иначе изобщо не могат да я запалят и въпреки това пещите не могат да вдигнат повече от 500-600 градуса , тоест четири пъти по-малко !! И има някой не в час , ама на всичкото отгоре се прави на разбирач !! Има достатъчно литература в нета , прочети нещо и спри с изцепките !! Даже не си наясно , че модерните централи на газ не са с котли , а с парогазови турбини , които освен че са почти три пъти по ефективни от умрелите въглищни котли , почват да произвеждат ток практически в момента на включване !! Ама въглищарчетата откъде да знаят , като си живеят още в 20 век !!

    Коментиран от #18

  • 18 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ти спри с изцепките,
    Това че се ползват парни турбини за генериране на ел. енергия и баба го знае.
    Я се замисли как се образува прегрятата пара за парната турбина. Както и да го наричаш устройство генериращо прегрятата пара парогенерато или др. на практика се явява специлиазиран вид котел. Това че е кръствен парарогенератор не значи че генирери електро енергия директно. Паро генератор генерира пара.
    Ако думата котел ти се вижда стара и не модерна си е твой проблем.
    Не зависимо на какво е горивото, зада се получи пара първо се започва с пдгряване на ВОДА. А за да се пусне парната турбината е необходимо да има нужното огромно количество пара. Това са обикновенно миниум десетки тонове вода.
    На всеки паро генератор за да влезе в работен режим е нужно време. С увеличаване на мощноста нараства времето за навлизане в режим.
    Тея 30 мин дето си ги пишеш за пълен пуск от нулата на на какъвто и да е термичен процес с подобни мощности, ги има само в сънищата ти.
    На подобно време на пускане от полвин час на пълна мощност на подобни мощности над 200 мегавата, за което сънуваш са способни само водни електро централи. Просто защото няма термични процеси.
    Да по високата температура на изгаряне ги ускорява, но не толкова за колкото сънуваш. В случая тя създава създава и проблеми защото е по висока от температурата на топене на металите. Между водата (парата) и пламъка винаги стои метал.