ФАКТИ.БГ

Един илитерат дописва Достоевски

После групата си тръгна и Борисов сподели на министрите си

Публикувана: 25 Февруари, 2020 13:56
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6907
Един илитерат дописва Достоевски
Снимка: Фейсбук
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 58 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на д-р Тони Филипов за сайта „Редута“


Когато на героя на популярния роман му хрумне да вкуси духовна храна,

той отива в библиотеката и направо иска Платон или Аристотел,

ръководен очевидно от някакъв инстинкт за вътрешно сродство.”

Съмърсет Моъм

Днес премиерът Борисов тръгна да обиколи трасето между Драгоман и Калотина и там срещна багериста бай Иван от Банкя. Заговориха се. Бай Иван си спомни бабата на Борисов, майка му, която го е учила в трето и четвърто отделение. Разказа също как навремето е строил два язовира в Сирия.

После групата си тръгна и Борисов сподели на министрите си: „Сега ще кажат, че имам язовир в Сирия. Ето, така ме омаскариха с Барселона. Казвам им, че нямам къща, а те пак за къщата питат. Това го пише в учебника по пропаганда – редиш само истини. Ето сега – от Банкя ли е Иван, от Банкя е. Учила ли го е майка ми – учила го е. Помагал ли е на баба ми – помагал е. Правил ли е язовир в Сирия – правил е. Аз после как да кажа, че нямам язовир в Сирия?“

Тук министър Петя Аврамова се подмазва: „Редно е след частния остров да си направите и частен язовир.“ И Влади Горанов да не остане назад: „Той островът е в язовира…“

Неземни слагачи!

После Борисов разказва за N-ти път една история: „В Братя Карамазови, мисля, имаше точно такава приказка. Той ли беше откраднал шуба или неговата шуба беха откраднали, имаше нещо за тоя човек…“

И следват едни повседневни обяснения, които малко ме е срам да ви предам, но се налага: „То не е все едно да ти откраднат шубата зимата и да ти е студено в Русия или да имаш две шуби. Едно и също ли е?“

Един политик не бива да си позволява да лъже, дори и за дребни неща. Щото който лъже на дребно, ще почне и на едро.

В едно интервю за „Плейбой” (бр. 46, 2006 г.), за да блесне пред Миролюба Бенатова, премиерът рече: „В Братя Карамазови” е казано: “Най-добрият начин да унищожиш един човек, е да си послужиш с добре подбрани истини за него”. Или пак от тази моя любима книга: “Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!”

А когато повтори тази мисъл при Бареков, последният се прекръсти: „Доживях политик да цитира Достоевски!”

Аз обаче се амбицирах да проверя. Защото без да искам, в мен се породиха някакви необосновани съмнения по отношение на премиера, а това не беше хубаво. Не за друго, ами щото си имах достатъчно обосновани.

В „Братя Карамазови” няма такава мисъл. Проверих и в „Престъпление и наказание”, щото човек като чете много и може да обърка произведенията… И там няма. Тогава се отнесох за арбитраж към Факултета по славянски филологии. Един асистент ми обясни, че това е руски виц, идиом, широко използван, но по някакви причини Достоевски не го е включил в творчеството си: „Шут его знает. То ли он украл шубу, то ли у него украли шубу. Что-то у него там с шубой!»

Не знам кой излъга премиера. Може да са колегите му от ФСБ. Бойко казва, че той е „човекът, които най-много се е срещал с руските служби на най-високо ниво.” Но може да е и Фандъкова. Но и за нейните познанията по Достоевски не бих свидетелствал пред редовно съдебно жури, ако, че твърдеше, че лягала с Достоевски. (Според мен „Престъпление и наказание” например е точно книга да се приспиваш! Особено там, дето Разколников коли бабичките с балтията…)

Що му е на Бойко да лъже, че е чел броточките Карамазови? По същите причини, поради които Доган говори на неговите като извънземен – „екзестенциален момент”, „социалният вектор”, морфичен резонанс“… За да цъка с език електоратът: „Бу адама чок челеби!” (този човек е много учен.) По-подробно това е обяснено от Хаджийски в есето „Парвенюто“: „…По въпросите на изкуството… мълчанието е гражданска смърт. Пък и парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънките работи…”

Та истината е, че Борисов не е чел Достоевски. И не го упреквам, не очаквам да го е чел. Очаквам само да не лъже, че го е чел. Познавам доста, дето са го чели. И много други, които не подозират, че съществува. И знам на кои животът дава голямата награда… От много знание файда няма. „Целта на човека е знанието, но той не знае едно. Ще го спаси ли това знание, или ще го погуби. Той неизбежно ще загине, но няма да узнае какво го е погубило – дали знанието, което е овладял, или знанието, което му е липсвало…”(„Цялото кралско войнство”)

Все тая, що да се хабиш…

Както и да е. Това обаче не е краят на историята. Полани Лидия Илиева най-после разбули тайната на шубата. Наистина не е от “Братя Карамазови”. И изобщо не е от Достоевски. Но все пак е от руската класика. От «Неоконченная повесть» (1888) на руския поет и писател Алексе́й Никола́евич Апу́хтин (1840-1893):

„— Граф велел уже назначить на это место чиновника канцелярии, Сергеева…

— Какого это Сергеева? — воскликнула графиня. — Уж не того ли, который в прошлом году был замешан в это грязное дело? Он украл какую-то шубу, или что-то в этом роде…

— Вы ошибаетесь, графиня; Сергеев ничего не украл, а напротив того: у него украли шубу.

— Ну, это совершенно всё равно, он ли украл или у него украли… Главное то, что он был замешан в гадком деле, une affaire de vol, а потому очень странно назначать его на такое видное место…“

Моля, който има достъп, да го сподели с премиера, за да престане да замесва невинния Достоевски.

*

А колкото до къщата в Барселона, нямам съмнение, че тя е купена с пари на Борисов, зле прикрити през общия им приятел със Златев Александър Чаушев.

На 26 юни 2012 Борисов споделя пред LОVЕ stylе: „Имa eднa гocпoжицa, кoятo ми e пo-близкa, милaтa, aкo я oбявя, щe я рaзкocтят. Кoгaтo приключa c държaвнaтa рaбoтa, щe ce oжeня и щe cи я прибeрa.”

2012 е годината, в която въпросната двайсетина годишна госпожица ражда дъщеря. Чудесен повод бащата да подари на госпожицата къща. И това наистина се случва няколко месеца по-късно.

В края на 2015 г. в интернет се разпространи запис на разговор между Владимира Янева, тогава шеф на СГС, съдийката Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки. Тогава Бойко беше наредил на Цацаров да «опраска» Янева. В този разговор за пръв път се споменава за къща в Барселона, която Борисов е купил и е настанил в нея любовницата си.

„Факт е, казва Янева, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил… има една, на която ѝ купи къща в БарЦелона за милион и половина евро!“

Борисов отказа да коментира: “Не мога да обръщам внимание на две свраки, които са се събрали и си говорят.”

Да, де, ама едната от свраките, Янева, е семейна приятелка на Цветан Цветанов, вътрешен министър в първия кабинет на Борисов, прославил се, че подслушва наред, в това число и премиера. Така че няма никакво съмнение, че информацията на Янева е от първа ръка.

За момента пожарът беше потушен, но беше ясно, че всеки момент може да избухне отново. И трябваше да се вземат мерки. Какви мерки пише в учебниците по пропаганда, които Борисов е чел.

В средата на 2017 г. Един от нароилите се анонимни сайтове – informiran.net, свързван с Арман Бобикян, написа, че гръцки медии съобщили, че Борисов купил техен остров. Този сайт, никой нормален човек не го чете, камо ли да му вярва. Но Борисов му „повярва“ и направи една сценка пред българските журналисти в Брюксел: „Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол… лъжа! Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!“

Много злокачествена история, в която основният въпрос е защо Борисов и неговите пиари и съветници сами раздухаха този кьорфишек. Тогава написахме, че в случая се ползва една проста технология, която условно можем да наречем опровергаване на една истина чрез минала лъжа. Хващаш една фалшива новина и я опровергаваш. И след това, колчем се появи истинска новина, веднага я свеждаш като надеждност до фалшивата. Ако например се появи реална новина за един милиард, откраднат от акциза на горивата, вадиш коза от ръкава: „Да, бе, вярно е колкото за острова.“

През юли 2017 г. в социалните мрежи беше разпространено едно видео, наречено „Да спрем разграбването на България“. В него се твърдеше, че Борисов е купил къща на любовницата си Мис бикини 2006 Борислава Йовчева за 3 млн. евро в Барселона и е захранил сметките на нейни фиктивни фирми с 5 млн. евро.

Намекваше се също, че манекенката има 6-годишно дете от този, дето ѝ е купил къщата… Тогава Сашо Диков запита премиера и той, естествено, отрече: „Както ви е известно, напоследък станахме свидетели на множество фалшиви новини и внушения по мой адрес от анонимни автори…“

И така превенцията с фалшивия остров сработи.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 58 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
Емил Кабаиванов
7 Отговор
Бойко и Божков в сравне,ние с мен са бедняци,обаче с тях се заяждат.А аз кротко си натрупах 50-60 милиона от Карлово и фалшиви договори заедно ГЕРБ -предприемачи от Пловдив.Много са печени момчетата.Така леко и хитро си прескачат и Бойко и Томислав Дончев,че не е истина.

Оценка:
-3 +26

Последния софиянец
8 Отговор
Значи народа като е обран е замесен в това гадно дело. Правилно. Обира е станал с мълчаливото съгласие на народа. Ако народа се беше дигнали с тоягите нямаше да ги оберат.

Оценка:
-0 +44

Лекар БГ
9 Отговор
Великолепна статия.Тони Филипов е гений.Без коментар-всичко е казано,при това със стил.Браво!

Коментиран от #30, #32


Оценка:
-1 +71

10
Този коментар е премахнат от модератор
11
Този коментар е премахнат от модератор
шопен
12 Отговор
Един издържан от всякъде материал. Хабавото е хубаво, не може да се отрече. А по отношение на самия Борисов все ми се струма, че леда се рачупи и тръгна. Вероятно на лъжливото пожарникарче ще му издрънкат налъмите по камъните. По материали на това „вестниче каталунско“ осъдиха Кабаие, едни от принцовете пак за корупция, а тук на нашият герой много му меришат крачетата, ама много. Мерси.

Оценка:
-1 +54

Супер!
13 Отговор
Чудесен стил на писане.
Всичко вярно до последната запетая.
Обаче, обаче по тихо че народа спи кротко, и нищо не може да го събуди.

Оценка:
-1 +51

14
Този коментар е премахнат от модератор
оня с коня
15 Отговор
Смешен "Редут",но БЕЗКРАЙНО ПОВЕЧЕ Жалък!Та тръгнали НАГРОЧЕНИТЕ/намръщени,сърдити,ядосани/ Редутски Войни-Мисирки да анализират чел ли е ББ "Братя Карамазови" и до коя страница е стигнал,щото след като Ровили в Руската Литература НЕ ОТКРИЛИ думи ,цитирани от Борисов.АМИ АКО СЕ Е ПОШЕГУВАЛ?!!И стигат до Дълбокомисленото Заключение,че Борисов НЕ Е ЧЕЛ "Братя Карамазови"...Ами да бяхте попитали бе Умници- той Човека си каза че е чел САМО "Винету"!:)И сега ...АЗ ако ви кажа че Мао в трудовете си СПЕЦИАЛНО е написал в Изблик на Творческо вдъхновение "А на Медия "Редута" ще й е.а Фсичката П.Майна" - ще тръгнете ли да ровите дали е така ,само за да ме обвините че НЕ СЪМ ЧЕЛ Мао?И СЕ ИЗЦЕПВА ГОРДО НА МЕГДАНА "Редута,че "Няма съмнение,че Къщата в Барцелона е купена с Пари на Борисов...".Няма да питам от къде знаете и дали сте присъствали на Покупко- продажбата,само ще ви напомня една Стара Правна Истина:"Не е важно какво знаеш,а КАКВО можеш ДА ДОКАЖЕШ в Съда"!:)И привършвам със Съвет към всички "Навитаци" да свалят Борисов:НЕ МУ КЛАТЕТЕ СТОЛА,щото колкото повече се Напъвате,толкова повече го Бетонираме!

Коментиран от #19, #26


Оценка:
-47 +3

Стани стани
16 Отговор
Заспал балкански и сабята си препаши, срещу пуганец готовански гордо ти я изправи. И нека да хвърчат глави (тикви)...

Оценка:
-0 +24

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Бай хой
19 Отговор

До коментар #15 от "оня с коня":


Конь все едно ли е какво ще каже един мияч на чинии и какво е казал един премиер разследван за пране на пари?

Оценка:
-1 +23

чичо
20 Отговор
Като чета статията и коментарите се разревах от гордост.То в България умник до умника наредени-каква гордост,ма ти да видиш,до последния умник пак умник-как да не ревеш/от гордост/.И питам се аз, но най вече умниците,как този „простак" Борисов успя,при толкоз умници,държава да управлява.То бива „простотия" ама чак толкова.....

Коментиран от #33


Оценка:
-21 +5

ЕвроЗона
21 Отговор

До коментар #1 от "БОЙКО БОРИСОВ":


Ваше Височество позволете да Ви подсетя (както и автора), че сте чели краткия разказ на Гогол “Шинел”. Никой да не Ви пречи в литературните изяви друг път!

Коментиран от #31


Оценка:
-2 +8

Краваря
22 Отговор
Измислената къща на Бойко в Испания ще ви се стори като ''приказка от Братя Грим'' в сравнение с провбемите, които предстоят ако ни налази коронавируса. Хората, които са от смесен международен произход да не се притесняват, защото имат антитела срещу този вирус, говорим за хората "американски тип" от няколко националности както мен да речем - аз съм от руско-сръбско-български произход, но хората без смесен произход са силно уязвими....Хoрaтa oт cмeceн прoизхoд /бeз знaчeниe кaкъв/ щe гo прeбoлeдувaт aкo ce зaрaзят кaтo oбикнoвeн грип, нo нa нaциoнaлиcтитe /бeз знaчeниe oт държaвaтa/ Гocпoд дa им e нa пoмoщ...

Оценка:
-23 +5

filo
23 Отговор
Мисирки, Бойко ще управлява колкото реши и колкото и да го плюете.

Коментиран от #24


Оценка:
-20 +1

Бай хой
24 Отговор

До коментар #23 от "filo":


Той да управляваше добре. А тиквата само краде, кара жипка и храни мутреси.

Оценка:
-1 +20

До оня с коня
25 Отговор
Пич, явно напоследък само с конете си говориш, та мисъл много не извира от изказването ти ... :):):) И не е нужно да се доказват в съда каквито и да е твърдения, защото ако бяха лъжа и клевета, то нека премиера да ги съди ... Ама дали ще посмее ... Защото понякога е важно да видиш и непряката връзка, не е нужно да е пряка, за да си направиш обоснован извод за ситуацията :):):) Но извода се прави от знаещи хора, не от такива, които си говорят по-често с конете, отколкото с хората ... :):)

Оценка:
-1 +18

onq s konq
26 Отговор

До коментар #15 от "оня с коня":


Ними полсвъй никъ бе само ГЕРП и славъ на боико

Коментиран от #29


Оценка:
-16 +1

Gesch
27 Отговор
Милиционерски номера. Полуинтелигенция с претенций

Оценка:
-11 +1

Не глеам таувизия
28 Отговор
Прекрасна статия, смях се с глас:) Браво:)!

Оценка:
-0 +16

Радио Ереван
29 Отговор

До коментар #26 от "onq s konq":


Е зарад такива като вас гусин ентеугент още сме в киреча и у Пеуник нема вода!

Коментиран от #37


Оценка:
-1 +12

Ново
30 Отговор

До коментар #9 от "Лекар БГ":


българия е единствената страна в която няма виновен комунист така ги е учила партията а никои не ги иска четири пъти власт вземат като победители а си тръгват като нас—-ни и за това виновни няма

Оценка:
-3 +3

Гоголь
31 Отговор

До коментар #21 от "ЕвроЗона":


"Шинел" не е кратък разказ, а повест. Вероятно си ученик, ама в 10-ти клас в учебника е със съкращения...:)

Коментиран от #34


Оценка:
-0 +7

Ново
32 Отговор

До коментар #9 от "Лекар БГ":


Не знам автора какъв доктор е явно ветеринарен защото само от една порода разбира/враговете на бсп/всичко знае само че радев е злоупотребил с държавни пари нинова с държавно предприятие е напрупала парии много други борисов показва дъщерата си и внучите а радев без деца навсякъде/един човек които децатане го уважават какво остава другите да го уважават/

Коментиран от #36


Оценка:
-12 +2

Ново
33 Отговор

До коментар #20 от "чичо":


Простия човек иска да се покаже че е умен/радев постоянно казва че помага на борисов но пък никои не иска да се срещни с него само думи/ а умния Казва че се учи и трябва още мързеливия човек само косури търси

Оценка:
-7 +1

ЕвроЗона
34 Отговор

До коментар #31 от "Гоголь":


Само това ли е? Обида възрастта ми? Хайде, можеш повече!

Оценка:
-1 +1

Те така
35 Отговор
Както всички обичат да казват нас ни "оправят" и оправят само от вън. С изключение на чорбаджий изедници и Министър прецедатели. Дано обаче този път испанците ни оправят, а не "оправят".

Оценка:
-0 +9

111
36 Отговор

До коментар #32 от "Ново":


Споко скоро ще видите по дърветата

Оценка:
-0 +2

Бай хой
37 Отговор

До коментар #29 от "Радио Ереван":


Пак комунистите ли са ти виновни? То е вярно че Бойко Борисов е член на БКП. Може би в конкретния случай имаш право.

Оценка:
-0 +6

Илитератът Боку
38 Отговор
Абе ясно е,че хасиендата са я договарили на каре карти с Чавуша и Златния. Търси се четвъртия от карето дали е развалил далаверата...... Или Цецу Конецу да извади записа на далаверата.

Оценка:
-0 +2

39
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров за шефа на ВКС Лозан Панов пред журналисти.
"Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик.""

Още бисери
ТОП 5