Last news in Fakti

15 Март, 2020 16:01 9 176 75

Хитлер е искал да се докаже пред САЩ и Великобритания

  • хитлер-
  • втора световна-
  • война

Трябва ли на мотивите на Хитлер да се погледне през нова призма

Хитлер е искал да се докаже пред САЩ и Великобритания - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През есента историкът от университета в Кеймбридж Брендън Симс публикува своята биография на Адолф Хитлер. Дългата над 1 000 страници книга за диктатора представя една нова теза. В интервю за списание „Шпигел" Симс я описва така: "Движещата сила за поривите на Хитлер във вътрешно- и външнополитически план е чувството му на любов и омраза към Великобритания и САЩ. Не страхът от болшевизма и Съветския съюз го подтикват към войната и унищоженията, а борбата за доказване пред двете велики сили."

Между завистта и възхищението

Периодът 1914-1918 оформя възгледите на Хитлер: „Възхищението и уважението произтичат от неговия опит в Първата световна война. Хитлер продължаваше да говори за издръжливостта на британците, която е виждал на фронта". Антисемитизмът не е провокиран от първична омраза към евреите, а е следствие на конкуренцията със „световния капитализъм", проповядван от САЩ, където евреи са на водещи позиции.

Трябва ли на мотивите на Хитлер да се погледне през нова призма? Няколко биографии на Хитлер, публикувани в последните години, представят различни гледни точки. Двутомната биография на британеца Йън Кършоу получи универсално признание. В центъра на творбата си авторът поставя отношенията между Хитлер и германския народ. Хитлер управлява по този начин, защото германският народ е налял основите за националсоциалистическата идеология, твърди Кършоу.

Море от биографии

През 1973 година германският публицист Йоахим Фест публикува своята книга за Хитлер, която след издаването си се превръща в бестселър. По-късно в книгата са открити сериозни неточности. Една от причините е, че тя е базирана на изказванията на Алберт Шпер, бившия министър на въоръженията по времето на Хитлер. Темата за Холокоста е съвсем слабо засегната от Фест.

През годините се обособяват две тълкувания за Хитлер и неговата политика сред историците. Според т.н. „интернационалисти", Хитлер е решителна и силна водеща фигура, чието мислене и идеология до голяма степен диктуват това, което се случва между 1933-1945 година. „Структуралистите" пък основно насочват вниманието си към конкуриращите се групи в националистическата система, а не върху политическата тежест на самия Хитлер.

Бил ли е Хитлер вменяем?

Липсва единодушие за причините, позволили на Хитлер и нацистите да управляват. Бил ли е Хитлер вменяем и способен да взима решения? Менталното му състояние е предмет на много публикации.

Реакциите за книгата на Брендън Симс „Хитлер. Глобална биография" са смесени. „Гардиън" разкритикува водещата теза, че фиксирането му върху Великобритания и САЩ е ръководела Хитлер. В онлайн платформата „Хистъри Нюз Нетуърк" един историк посочи, че основната грешка идва от предположението, че Хитлер е бил „духовно стабилен" и е представен като „рационален" човек: „Симс го възприема като личност, движена от идеология с ясно дефинирана интелектуална структура, а не като дълбоко несигурен, нарцистичен социопат". Консервативното издание „Нешънъл Ревю" е по-благосклонно в оценката си. Според него, макар че книгата има пропуски и се концентрира прекалено върху американската връзка, тя заслужава да се прочете, дори и само като повод за дебат. Както и самият Симс казва - това не е „целият Хитлер".

Нов прочит на историята?

Симс признава в началото на книгата, че в много аспекти тя не може да се сравнява с предишните издания, както и че тя „очевидно няма да е първият или последен значим труд по темата". Според автора, Хитлер е имал негативно отношение и към собствения си народ. „Той няма високо мнение за германския народ и болезнено осъзнава неговата бедност и невежество", пише историкът. От гледна точка на жизнения стандарт, Хитлер признава поражението си пред САЩ и Великобритания още две години преди началото на войната.

Антисемитизмът на Хитлер произтича от неприязънта му към капиталистическа Америка. Отношенията на Хитлер с англо-американското пространство е изпълнено с противоречия. „Основен обект на неговия интерес са Съединените щати, които той започва да разглежда като държава за пример, дори повече от британската империя". Мнението му се основава на хипотезата за географските преимущества на американците. И на това, че американската нация е създадена благодарение на германски емигранти. Американците са завладели „жизненото пространство" на Запад. Затова според Симс Хитлер е искал да осигури ново „жизнено пространство" на Изток за германците.

Германия като противовес на САЩ

Дълго време Хитлер го е занимавала мисълта как да направи Германия велика сила в Европа. Икал е "само" това - нищо повече. Желаел е Германия да бъде противовес на САЩ. „Целта на Хитлер не е била световно господство, а национално оцеляване". Симс заключва, че „стратегията на Хитлер в крайна сметка до края е да използва страха от болшевиките, за да си осигури политическо влияние в Германия, Европа - и преди всичко в Англия и Америка". Това е една дръзка теза, с която трябва да се занимаят историците. Не само в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Монгола

    53 18 Отговор
    Краварите 1939 са били едно нищо и Адолф какво е имал да се доказва пред едно нищо? Кърпените чорапи е искал ресурсите на СССР нищо повече! Апетита за руските ресурси никога не се тръгвал по начало!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФФФФОСТАТА

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    Взимай го бе пред джамията!

    Коментиран от #7

  • 5 самурай

    30 9 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    А кога ще шибаш руският трол боикоборисов пред америханското посолство?За един хамерикански цецо приятел питам.

    Коментиран от #11, #48

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Комуниста

    35 18 Отговор
    Ако не беше СССР нацистите щяха да превземат Северна Америка!

    Коментиран от #74

  • 9 БОКО ТИКВАТА

    2 6 Отговор
    И АЗ ТАКА
  • 10 ФФФФОСТАТА

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕":

    А ти на баща си и дъщетя си ги раздели по равно!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 самурай

    28 22 Отговор
    Един ден,не след не много време,ще бъде издигнат паметник на Адолф Хитлер,да се свети името му,от 24 каратово злато в естествен ръст.
  • 13 Хензел

    17 7 Отговор
    Ииии германчета и франсета са яаали руски само ингили още не яаали руски, ще ядът ще ядът непременно ще ядът!
  • 14 ЯСНОВИДЕЦ

    17 16 Отговор
    Идва НОВИЯ ХИТЛЕР, КОИТО ТРЯБВА ДА ЛИКВИДИРА СОЦИАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И НОРТ КОРЕЯ.
  • 15 самурай

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "АМА КЪВ":

    не от педергерП съм,авие педергерП и в трите дупки ли го поемате?

    Коментиран от #18

  • 16 Колко ли са те шиботили

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    тебе, че си развил такава шизофрения?
  • 17 Обективен

    20 8 Отговор
    Абе усещал е фюрера, че юдеите, болшевиките и нагло-американците, не са хубави хора, но не е имал шанс да се пребори срещу всички тях ')
  • 18 ХА ХА ХА

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "самурай":

    Нещо несвързано пишеш май? Да не блокира бе, бот? Или загуби връзка с кораба майка? ХА ХА ХА
  • 19 курейски дик татор

    7 0 Отговор
    изключително важно е да знаем една от 8те милиарда гледни точки по въпроса
  • 20 kurtev

    7 10 Отговор
    искал е да се докаже пред хуя ми тоя педал мустакат
  • 21 къде си

    24 9 Отговор
    Човека е имал ташаци и го е било грижа за народа му и е придобил истинска власт и да бърка сметките на болните мозъци , които управляват света
    почнал е да излиза от релсите на световният банков картел и еврейската паплач и кралските семейства и затова са се обединили всички срещу него и затова го изкарват чудовище до ден днешен , може само да служи за пример на упоените овце и всички програмирани паляци
    Късно ще го разберете

    Коментиран от #25

  • 22 долу ефрейтора

    17 7 Отговор
    Най-големият глупак, който нищо не разбира от геополитика. Един варварин, който се помисли за германец. Заради него сега мангустите имат равни права с нас. Трябвало е, да смаже Британия, а не да се доказва пред нея.

    Коментиран от #29

  • 23 боцмана

    17 5 Отговор
    Никога не поставяй противника в безизходица , защото става непредсказуем. Всички западно европейски държави са имали колонии и от там достъп до суровини. Това е липсвало на Германия и е тръгнала да си ги набавя , и ако не бяха руснаците цяла Западна Европа барабар с колониите си щеше да е германска от което и България е щяла да намаже.

    Коментиран от #26

  • 24 Аз шибам

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "отзад без любов":

    Травестити,заповядали седни на моя негърски пенис
  • 25 Пич

    8 14 Отговор

    До коментар #21 от "къде си":

    Ясно.Той не е болен мозък,че е избил 5 млн. души. А болни мозъци са тези,които го пребиха. Хмм, интересна логика на социопат.
    Дали знаеш,че пропагандата на нацистка идеология или оправдаването на нацистките престъпления на Хитлер и нацистка Германия е престъпно по Наказателния Кодекс, или си викаш кой съм аз да се занимават с мене.
  • 26 Пич

    8 10 Отговор

    До коментар #23 от "боцмана":

    Ти не знам дали знаеш,че Хитлер е бил против славяните. Какво е щяла да намаже България,да й избие и останалите евреи и цигани. Що за ненормалник си ти.

    Коментиран от #51, #55

  • 27 Трудовакъ

    12 2 Отговор
    Действията на Хитлер в никакъв случай не са "доказване" пред когото и да било. Те се отличават с краен рационализъм, вкл. и когато са трудно обясними. И не става въпрос само за икономиката. Повечето историци са категирични, че при Дюнкерк и относно Гибралтар Хитлер взе грешни решения, които струваха изхода на войната за Райха. Те бяха очевидни не само за нас съвременниците, но и за тогавашните видни военни и политически фигури. Не случайно, в тезисите на доклада на генерал-полковник Алфред Йодл, изнесен пред гаулайтерите и крайслаитерите на 7.11.1943 г. в Мюнхен, озаглавен "Стратегическото положение към началото на петата година от войната" (раздел I - обзор, т. 15), ясно е казано - "Третата цел, а именно да се въвлече Испания във войната на наша страна и така да се създадат предпоставки за завлатяване на Гибралтар, ние не успяхме да постигнем поради съпротивата на испанския и по-добре е да се каже на йезуитския министър на външните работи Серано Сунер" (Строго секретно! Само за командуването!, София, 1970 г. - Държавно военно издателство, стр. 668)

    Коментиран от #30

  • 28 само неуките не знаят

    9 2 Отговор
    Те са го финасирали и подкрепяли нормално да е бил лоялен към тях.Докато не почнали да му правят курвачки.
  • 29 Пич

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "долу ефрейтора":

    Интересно ти с какво си повече от циганина като сте от един и същи вид - Хом Сапиенс. Да не би да си по-умен, очевидно не, или пък имаш 3 ръце и 5 крака?
  • 30 Пич

    14 5 Отговор

    До коментар #27 от "Трудовакъ":

    Просто е - Германия винаги е губела при война на два фронта. Нищо рационално няма в мисленето на Хитлер , за да реши,че може да завладее цял свят, когато и в детската градина знаят СССР какви човешки ресурси имат, а и военни, и какво значи САЩ като военен враг,а и Великобритания. Абсурдно е това да е рационален човек да обреч1е държавата си на глад и война заради ненаучни фиксации и омраза към евреи и цигани.
  • 31 Трудовакъ

    25 2 Отговор
    Не е искал да завладее целия свят-това е смешно. Той е държал сметка за важността на Британската империя с огромните й колонии. Дори остави една част от Франция неокупирана (с център Виши, до 1942 г., именно за да не стане колапс с колониите). Целта му е била да се промени външната политика на САЩ и Великобритания, а не те да се завладеят физически. Великобритания не е с нищо ценна сама по себе си, от нея няма какво да се "изпомпва" по колониалните способи (с изключение на съдържанието на банковите трезори и особено тези на Английската банка). А за омразата към евреи и цигани - това е ирационално, но все пак е факт, че Хитлер е недолюбвал тези две компактни етнически маси, които системетимчески, едва ли не генетичо, с диво упорство и смайващо старание се отклоняват от полагане на ТФТ (тежък физически труд), приемайки, че това не се отнасяло за гях, защото били "богоизбрани"!?

    Коментиран от #32, #47, #49

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Канасюбиги Кубрат

    11 3 Отговор
    Хитлер и NSDAP си гледат интереса и се борят за създаването на Велика Германия.Омразата на Адолф Хитлер към евреите идва от това,че те са малцинство в Германия и то доста голямо малцинство,което обикновено е печелело на гърба на немците.Знаем много за расовата идеология и за другите подобни неща.Ами да,расовата идеология на Хитлер е била грешна,защото германците са славяни,но Адолф това не го е знаел,защото тогава е нямало ДНК тестове.Разбира се,глупаво е да се говори,че Хитлер е бил борец за някаква си кауза като това да спаси арийците,просто защото арийци са народ,който не е стигнал по-далеко от Булгаристан.Самите германци са един боламач от славяни,саксонци и викинги,но за да се изкарат немците велики,те са наречени арийци.Много показателно е това,че до 1941 година Адолф Хитлер и Сталин са приятели,а до 1939 година Адолф Хитлер е приятел и на Великобритания.После просто интересите се разминават и Адолф решава да тръгне срещу всички,но това е невъзможно,защото ресурсите му са били доста малки и ограничени спрямо тези на Великобритания и САЩ,та дори и на СССР.

    Коментиран от #53, #60

  • 35 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Путя ша го":

    Тебе и прав те шибат и пак не си по различен от джендьо! Ама, се ла ви!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Канасюбиги Кубрат

    3 12 Отговор
    Само да припомня на великите ,,антифашисти" от БКП,че до 1941 година подкрепят и дори посрещат немските войски във България,когато преминават през Дунава.Същото е и с Великобритания,която учтиво подарява на Германия Чехословакия.Разбира се,ние българите ставаме част от Тристранния пакт,защото имаме интереси от това,а не защото сме били национал-социалисти.Извинете,ама българите и до ден днешен не знаят какво е фашизъм и какво е национал-социализъм,а вие ми говорите да са знаели преди 80 години,когато България е била силно развита селскостопанска държава и хората предимно са се интересували от селскостопанство и от така нареченият български въпрос.Иначе етносно няма как да бъде оборена кавказко-тюрския произход на българите,за който пишат учените от 18,19,20 и дори 21 век.Няма как и да се обори и кръвната връзка на българите с кюрдите,арменците,турците,иранците и таджикистанците.Бат Органа,вуйчото на канасюбиги Кубрат,АСПАРух,КАРДАМ,ЕРНАК и АСЕН са имена с персийско-тюрски произход.

    Коментиран от #41, #71

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Търсач

    6 4 Отговор
    Големи невежи , Хитлер е спечелил войната, неговата идея се развива с пълна сила в така наречената Америка, третия райх е жив

    Коментиран от #72

  • 40 още един

    6 2 Отговор
    Писач на академичен труд.В историята няма ако и какво е искал и какво е щяло да стане при еди какво си и еди що си няма никакво значение.Важна е само фактологията а тя е. Хитлер е загубил и отива на боклука на историята .Това е.
  • 41 ....

    10 4 Отговор

    До коментар #37 от "Канасюбиги Кубрат":

    Българите не сме азиатци,а европейци!

    Коментиран от #46

  • 42 Не съм съгласен

    2 0 Отговор
    Не е така
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 НАЙ БЕДНИЯ европеец

    7 2 Отговор
    А НАШИЯ хитлер ОТ БАНКЯ МИСЛИ ОБРАТНОТО СПРЯМО ТОЗИ НА СНИМКАТА
  • 45 ала бала

    8 1 Отговор
    Хитлер е разбирал,че се изправя срещу най-мощнист държави,тоест не е рационален
  • 46 Канасюбиги Кубрат

    1 8 Отговор

    До коментар #41 от "....":

    Европейци?Много интересно...Нека погледнем малко суратите си.Нима суратите ни не са като на съвремените турски,арменски,сирийски и ирански граждани?Европейците са славяни,германи,келти и средиземноморци.Колко българи приличат ли славяни или германи?Николко!Нито българите сме руси,нито сме високи,нито синеоки хора.Физиономиите ни са азиатски,манталитета азиатски,любимите ни актьори се казват Джан и Фатиме,любимата ни манджа е шкембе чорба и любимото ни занимание е гледането на футболни мачове и чопленето на семки.Предполагам,че германците и сърбите/славяните го правят същото,нали?До преди налагането на панславянската догма във България,всички българи са имали имена като Ернак,Аспарух,Асен,Рачо,Кубер.Много ЙОРОПЕЙСКО бе...
  • 47 ала бала

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "Трудовакъ":

    не е така. Хитлер ако е рационален няма да се изправи срещу всички демократични държави и ссср с техните огромни ресурси- човешки и военни. де факто Хитлер е психопат , съветвам те да прочетеш психооценката на Лагнер,а и други такива, които твърдят,че хитлер е имаял сериозни психични проблеми, нарцисизъм и параноя. Всичко това и най-вече действията му изключват рациналност. Резултатът говори за същото.
  • 48 Ронин

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "самурай":

    Остави го,нека чака пред сАвеЦкото посолство,
    през това време,някой обслужва жена му,или.......
  • 49 Уточнение

    6 7 Отговор

    До коментар #31 от "Трудовакъ":

    Омразата към евреи и цигани никога не се решава с убийствата им. А кой е казал,че всички трябва да работят физически труд. Та едни от най-големите учени и мислетели са евреи, техни книги са горени от нацистите и забранявани в Германия. Тях ли ще ги сложиш да работят физически труд. И защо,като те имат други заложби и помагат чрез наука,което е много по-трудно и важно. Относно масата цигани при социализма те не бяха избивани, нито сега някъде са избивани , и работеха, и сега работят,а които не работят мизерстват, те имат това право- да избираъ как да живеят,защото животът е техен,важно е да не вредят на другите, тогава попадат в затвора. Това е цивилизаованото отношение,а не дивашкото и варварското като при Хитлер.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 боцмана

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пич":

    По принцип не отговарям , но ако не знаеш прочети малко и ще разбереш , че България е била съюзник на Германия през втората световна война.

    Коментиран от #52

  • 52 Пич

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "боцмана":

    Е, и? За да не бъде окупирана, така е. И с имагинерни ползи териториални. Нима това оправдава масовият убиец Хитлер и режима му?
  • 53 Пич

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Канасюбиги Кубрат":

    Ничие благоденствие не оправдава убийствата на невинни хора- жени,мъже,старци и деца! Абсурдно.
  • 54 Мама Клара

    8 1 Отговор
    не говорете лошо за Адолфчо, вижте кои му дадоха парите и го заблудиха че ще му стигнат СеСеРето да блицкригне
  • 55 NSDAP

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Пич":

    Да, ама българите сме тюрки,а не славяни!

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пич

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Вито":

    Темата не е Валери Симеонов,затова не пиша за него. Той е с умствени дефицити по мое мнение.
  • 59 Пич

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "NSDAP":

    И двата варианта не са фаворити на национал-социалистите.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Стефан

    5 1 Отговор
    На 11 август 1939 г. Хитлер казва на Върховния комисар на Данциг: " Всичко, което предприемам, е насочено против Русия. Ако Западът е твърде глупав и твърде сляп, за да не го разбере, ще бъда принуден да отида на съглашение с руснаците, за да го разбия и, след това, след неговото поражение, да се обърна срещу Съветския съюз с всичките си обединени сили."
    Х. Кисинджър, Diplomatie, стр. 303
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    Подозирам , че Хитлер отдавна работи в DW .
  • 64 Мдаа

    4 1 Отговор
    Да напише: "Кой финансира Фитлер?"

    статията на Теодор Драйзер "Помогнаха ли английският и американският капитал на Хитлер да унищожи демокрацията". Сатън, Препарата, хиляди книги от британски и американски изследователи, немски, италиански, френски потвърдиха на базата на архиви, британското и САЩ финансиране на Хитлер.

    Просто чудовището, което създадоха и фансираха САЩ и Британия, в един миг не пожела да е марионетка и да им връща заемите.
    До края на войната САЩ си сътрудничи финансово с Хитлер.

    Истинските виновници САЩ и Британия за ВСВ не са на подсъдимата скамейка.
  • 65 Смешковци

    3 0 Отговор
    Не мога да разбера защо за такива "смешни автори" се намират преводачи, а за сериозни трудове - НЕ.
    Аман от англосаксонска пропаганда.
  • 66 безпартиен

    5 0 Отговор
    Кой има полза?След 1 световна война Германия е разбита,бедна!Дори по-бедна от нас!!От тогава е и израза "изпаднал германец"!За да се развие промишлено производство освен работна ръка и технологии са необходими ПАРИ,ЗАЕМИ!!!Заемите се дават от БАНКИ,а те са ЧАСТНИ!!!Нима нито САЩ,нито Великобритания,нито СССР не са знаели за инвестиране във военната промишленост?Не са имали разузнаване?Нима банките не са знаели на кого и за какво дават пари???Наивно е да се мисли че всичко е ставало тайно!Тайно може да е за обикновените хора,но елитът е знаел и подкрепял!Та кой има полза от една война в която всяка страна взима заеми за да се въоръжава?Нали и след като се закупи едно оръжие то трябва да се използва!След използването му следва производство на ново,по-модерно което отново се използва!!!А парите за него са от...…….?

    Коментиран от #67, #68

  • 67 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "безпартиен":

    Моргентау и Рузвелт са знаели, както и видни конгресмени в САЩ и Британия депутати.

    Искали са разследване за сътрудничество с Хитлер след войната, но определени кръгове, които са сегашният един %, владеещ световното богатство не позволяват.
  • 68 Мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "безпартиен":

    Затова още се водят дебати в САЩ от естествена смърт ли си отиде Рузвелт, нищо че е бил болен.

    Навлизаме в теория на конспирацията, златния резерв на чехите отива в отива в Лондон и никога не се връща в Чехия, не стига и до Германия.
    Според американски автори.
  • 69 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Когато Англия, Испания, Холандия, Франция, че и Португалия още през 17 -я век са колели и бесили, завладявайки територии по земното кълбо, германските племена са враждували помежду си. Тридесетгодишната война им се е видяла малко и графове, принцове , че и принцеси, продължават да воюват един срещу друг. До близката вече 1871 година / половин век след Наполеоновата експанзия/ германска, немска , нация НЯМА. Едва тогава Прусия обединява германските племена и се създава Германия , начело с кайзер Вилхелм | и канцлер фон Бисмарк. Австрия създава своя империя на юг. Нищо велико в една нация на гениални индивиди и безподобно тъпи политици .....и до ден днешен. Ако имаха малко ум поне, нямаше да започнат Първата война ! От там насам всичко е трагедия за Ханс. А след Втората остава окончателно под чепика на чичо Сам, който изправя и въоръжава Дойчланд. В лицето на нещастния ефрейтор намира човека, готов да воюва срещу комунизма. Т-е. да завладее материалните и човешки ресурси на Русия. За тях на англичани и американци непрекъснато им текат лигите - вижте изказванията на "Желязната лейди" М.Тачър половин век след най-кръвопролитната война в света !!И ако в "Майн кампф" фюрера многократно повтаря, че не трябва да воюва срещу Англия в никакъв случай, защо изперква и се засилва срещу родата на каубоите ?!? Дойче веле както винаги си дрънка прекрасна смесица от истина и лъжа.....
  • 70 Генерал

    6 0 Отговор
    А всичко е толкова просто и видимо.
    Германия бе финансирана, излъгана и пожертвана за интересите на други.
    Погледнете след ВСВ, коя държава се облагодетелства най-много - става световен лидер, дава заеми на половината свят, и прави валутата си световна.
  • 71 Генерал

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Канасюбиги Кубрат":

    Колко още пъти трябва да ви се каже, за да спрете да пишете глупости, че етническа група "тюрки" не съществува. Няма как да има кръвната връзка на българите с кюрдите,арменците,турците,иранците и таджикистанците, защото"тюрки" не е етнос, а езикова категория - народи, които говорят на сходни езици, но са съвсем различни по произход и кръв. И Старобългарският език не е част от тази езикова група.
  • 72 Е па прав си

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Търсач":

    Третия райх е у краварско,методите само са по изтънчени,но наглоста и алчноста са хиляди пъти по голями.
    Но нищо шъ си намерят майстора и те.
    Па нека продължават да дразнят мечката.
  • 73 ДОКО

    0 1 Отговор
    ВЕЛИК ЧОВЕК...ВЕЛИКАН..
  • 74 капиталиста

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    и ако не беше северна америка да снабдява руснаците с техника взривове тнт щеха го отнесат кат куцо пиле домат
  • 75 ЯСНОВИДЕЦ

    1 0 Отговор
    Идва НОВИЯ ХИТЛЕР, КОИТО ТРЯБВА ДА ЛИКВИДИРА СОЦИАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И НОРТ КОРЕЯ.