Last news in Fakti

17 Март, 2020 19:00 7 537 44

Италия е сама

  • италия-
  • коронавирус-
  • covid-19

Това е битка срещу времето: поставяне на нови легла, по стотина на ден, преди броят на жертвите да се увеличи. В нещастието си имаме късмет, че Covid-19 се ожесточи най-вече в Ломбардия, която притежава най-добрата здравна система в страната

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джанлука Ди Фео, “Фигаро”

Джанлука Ди Фео е заместник-главен редактор на италианския в. “Ла Република”. В своя статия във “Фигаро” той описва битката, която цяла Италия води срещу Covid-19, и обяснява причините за големия си гняв и дълбокото си огорчение от моралния фалит на европейските институции, оставили Италия сама в тази драма.

Маски, гумени ръкавици, пластмасови очила, това бяха първите неща, които Италия поиска от Европа: страната поиска помощ, за да издигне най-простата бариера срещу коронавируса. Но призивът ѝ остана без отговор. Франция и Германия затвориха границите си за тези продукти, като по този начин забраниха износа, и ни изпратиха тревожен сигнал:

от Брюксел няма да дойде никаква конкретна подкрепа, дори минимална.

Разбира се, италианското правителство съумя да наруши ограниченията, наложени на държавния дълг и да подкрепи икономиката, опустошена от епидемията. Разбира се, Урсула фон дер Лайен заяви: “Всички сме италианци”. Но тези изявления изглеждаха на светлинни години от окопа, в който се борим за оцеляването на страната.

Може би не го осъзнавате, може би някои още си мислят, че Covid-19 “не е нищо повече от обикновен грип”.

Не, това е безмилостен убиец.

Той се разпространява с впечатляваща скорост, унищожава белите дробове на заразените хора: първо на старите, после на възрастни и дори на млади хора. За по-малко от три седмици той уби близо 1000 души и зарази над 12 хил. души в Италия, цифри, които непрекъснато се увеличават.

Цяло поколение може да бъде погубено, цялата икономическа тъкан осакатена.

Предприехме безпрецедентни мерки в историята на Запада, мерки, които дори по време на двете световни войни не са били приемани. Всички италианци са задължени да стоят по домовете си, без магазини, нито ресторанти. Животът на цялото общество беше обърнат с главата надолу. Видяхте снимките от безлюдния Милано, напълно празните улици на Рим. Но вие сте по-малко запознати с битката, която се води с гордост и компетентност в болниците в Северна Италия, залети от постоянно увеличаващия се брой хоспитализации. Половината от заразените хора трябва да могат да останат оперативни, един от всеки десет трябва да бъде настанен за интензивно лечение, под дихателен апарат. Ще можем да устоим, само ако пригодим други отделения за заразените, разполагайки допълнителен медицински персонал и дихателни апарати.

Това е битка срещу времето: поставяне на нови легла, по стотина на ден, преди броят на жертвите да се увеличи. В нещастието си имаме късмет, че Covid-19 се ожесточи най-вече в Ломбардия, която притежава най-добрата здравна система в страната.

Но ние се оказахме сами: защото Европейският съюз не ни изпрати нито един лекар, нито една маска, не създаде нито една полева болница.

Защо Европа с колосалния си административен и технически апарат не направи нищо, за да предотврати епидемията и да координира карантината? Всяка страна действа по свое усмотрение, с един-единствен резултат: това, което се случва в Италия, рискува скоро да се повтори във Франция, Германия и Испания. Трябваше да се вземат общи решения, но такива нямаше.

Защо Европа не се зае да създаде общ производствен план за елементарна екипировка,

като маски и ръкавици, и инвентара, който се оказа решаващ в Китай? Сега всички страни-членки отчаяно търсят дихателни апарати и защитно облекло, докато индустриалната мощ на Европейския съюз можеше да произведе всички тези жизненоважни запаси за един месец. За Италия, за света. Но той нищо не направи.

Финансовите интервенции ще бъдат основни утре. Днес ние се борим да предотвратим краха на нашето общество. Важното в момента е здравето, защото ние сме убедени, че здравеопазването има предимство пред бизнеса. И знаем, че без болници, които могат да приемат болните, паниката ще подхрани хаоса и ще унищожи финансовите пазари. Дори и в тази ситуация, най-драматичната от раждането на Европейския съюз,

Европа се оказа чужда на проблемите на гражданите:

бюрократична структура, неспособна на конкретни намеси. Нямаше нито солидарност, нито контрол.

Тъжен урок, който няма да забравим:

щом епидемията приключи, нищо няма да бъде както преди. И дори Европейският съюз ще трябва да се промени в дълбочина, като се съсредоточи върху нуждите на своите граждани. В противен случай нищо няма да може да го защити от вълната на ксенофобския популизъм, който превръща вируса в политическо оръжие за масово унищожение.

Превод Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    58 12 Отговор
    Тоя не разбра ли че Европейския съюз се разпадна.Нашия Бойко затова се затичал при Ердоган и Путин.
  • 2 Behemoth

    22 6 Отговор
    Ми щото всички се правите на големи националисти и не щете конфедерация (за федерация даже не смея да мисля)и европейските структури нямат наднационален суверенитет ...
  • 3 Професор по Стоманобетон

    46 8 Отговор
    Педерастките номера не изненадват никого.Ти кво си очаквал от гейвропейския парламент ве чоджум.За педерастки номера не си ли чувал.
  • 4 Тъжно , но факт!

    55 2 Отговор
    Както при отделния човек: Когато си на върха, всички са около теб. Паднеш ли, осъзнаваш, че си сам...
  • 5 Гост

    42 5 Отговор
    ЕС май ще се окаже прехвален.
  • 6 az #Победа75

    59 6 Отговор
    А къде са ЕС, Брюксел, евроатлантическата солидарност, единното европейско семейство, обединено от общи цели, принципи и ценности???? Усетихте ли как всичко се оказа една голяма лъжа, а ??? :))

    Коментиран от #9

  • 7 да де

    21 13 Отговор
    но това е гледната точка на италианеца СЕГА ...а когато германия призоваваше италия и истаналите държави за реформи,намаляване на дълга италианците казаха да не им се месят и , че сами ще решават проблемите си !! ес трябва да се промени и да стане федерация...тогава отделните федеративни райони-държави няма да са сами. сега ес е повече икономически съюз а не едно семейство като за това са виновни повечето които искат да запазят независимостта си...да де но поединично ние сме слаби !! в китайцялата дърава застана зад един регион но така е в добри и лоши времена е не само гогато изнася на закъсалите го

    Коментиран от #29

  • 8 стига де

    23 2 Отговор
    Стига де,нали китайците ви помогнаха.И с предпазни средства и с лекарства и лекари изпратиха..
  • 9 Последния софиянец

    28 8 Отговор

    До коментар #6 от "az #Победа75":

    ЕС е история. Първи ще избягат богатите Германия и Франция, за да не плащат сметките на Италия, Гърция и Испания.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    5 25 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!!😂😂 За предпочитане е да си изберете някоя от руските църкви в България....
  • 11 що бе

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    ти с удоволствие ли издържаш братята индийци?? та значи ти работиш,плащаш данъци и здравни ,спестяваш за да могат чаве..тата да се множат !! ако мързеливите държави в ес не се променят е нормално съюза да се реформира...ще има на 2 и трета скорост а някой и извън .може и нов ес да се създаде в по-малък и оптимален формат.
  • 12 ха ха ха ха ха

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    По твоята логика значи може да се каже и обратно;ще избягат Италия,Гърция ,Испания за да не плащат сметките на Франция и Германия. Всеизвестно е,че и техните сметки не са по-малко от сметките на Италия ,Гърция и Испания.

    Коментиран от #18

  • 13 Да бяхте поискали маски от Ердоган

    29 1 Отговор
    Европейското единство е само мит
  • 14 айде тоя

    4 8 Отговор
    макаронаджия да каже с половината от държавният дълг на италия т.е с 1 трилоин евро колко маски,ръкавици,облекла,обдишващи апарати можеха да закупят ??? къде издухаха тези пари ?? защо не се подгорвиха преди кризата да дойде от китай...имаха два месеца. да не говорим, че имаше птичи,свински и не знам си какъв друг грип предните години и е ясно , че тези неща все по-често ще се случват. или чакат последният момент като боко
  • 15 Дългия

    2 10 Отговор
    На китайците им трябват нови територии, в Китай се задъхват прекалено много са. Жертваха няколко хиляди, което е нищо за Китай сега ще унищожат десетки хиляди по света и най вече на места, които харесват.
  • 16 Т444444

    13 15 Отговор
    Яли пили и се веселили, сега някой друг им е виновен. Егоистично и самовлюбено италианско население.
  • 17 Ръмпези

    21 2 Отговор
    Помнете ми думата. Италия първа ще се оправи след месец, два.При другите европейски държави ситуацията ще е още по плачевна.Дано не съм прав...
  • 18 по моята

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха ха ха":

    логика германия има няколко десетки милиарда бюджетен ИЗЛИШЪК . освен това италианците ако се махнат от ес и еврото ще трябва да заемат пари в долари а да го изплащат продавайки лири...ако не знаеш и там преди имаха огромна инфлация щото печатаха като луди вестниците. и вярваш ли , че някой ще им отпусне пари като вече дължат 2 трилоина??

    Коментиран от #23

  • 19 В Османският съюз не е така

    4 14 Отговор
    През далечната 1398 г., две години след влизането на България в съюза Лала Шахин паша провежда първата имунизация срещу едра шарка, като дори раздава по една жълтица на всеки който се ваксинира. Едуард Дженър "открива" ваксината за европейците 400 години след това.

    Коментиран от #26

  • 20 Blackthorn

    22 3 Отговор
    Дано Италия благодарение на този случай си даде окончателно сметка, че ЕС не ѝ трябва, както и на нас между другото! Точно в тази обстановка лъсва истинската същност на ЕС!
  • 21 Лекар БГ

    32 1 Отговор
    Да,Италия,една от най-прекрасните и френски държави в ЕС,се оказа САМА.В момент на криза,другите просто си затвориха очите,ушите и границите. В знак на евро солидарност.И до днес,комунистически Китай,праща БЕЗВЪЗДМЕЗДНИ помощи.Ръкавици,маски,престилки,респиратори,дефибрилатори,апарати за обдишване. И....лекари!
  • 22 ало

    2 7 Отговор
    моредаторче ли си или трол но сега очаквам някъде да споменш и русия и рософилите...спомена турция и колко добре сме били при османците...спомена как ес е лош и ние трябва да излезем от него..явно така си трупаш трафик във всяка тема. ааа спомени и комунистите
  • 23 ха ха ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "по моята":

    Първо-Италия не може да приеме друга парична единица,различна от еврото,защото това означава,че еврото отива в историята. Гърчолята точно по-тази причина през 2015г изнудиха ЕС. И баба ти Меркел им изкиха 86 млрд безвъзмездно,защото пари се дават,но власт-не.
    Второ- дълговете на Германия приближават БВП ! 80% от БВП им е дълга.Да,на Италия е надхвърлил 100% .Така е! Италия дълга е около 2 трилиона.На Германия е 5 ,5 трилиона.
    Справка за Франция-дълга им беше около 3 трилиона и около 95% от БВП плащат дълг. Сиреч и Франция и Германия живеят на вересия,както и Италия ,Гърция и Испания....както и останалите държави от еврозоната

    Коментиран от #25, #40

  • 24 no name no face no number

    9 2 Отговор
    От ЕС нищо не стаеа докато са подлоги на сащ,а и по принцип с този начин на управление абсурд откачена работа,а пък на немците короната им се струва като приказка за лека нощ такива дебили не мислех, че са но са абсолютни ......
  • 25 ду люгна

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха ха ха ха":

    илните данъчни постъпления и ниските лихви са намалили държавния дълг на Германия до 2,063 трилиона евро (2,313 трилиона долара) през 2018 г., което е с 52 млрд. евро по-малко, отколкото през предходната година. Това съобщи германската централна банка, цитирана от ДПА.
    виждайки , че лъжеш няма смисъл да обсъждам с теб останалите лъжи

    Коментиран от #27

  • 26 Я ходи се снимай

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "В Османският съюз не е така":

    Аз пък, ще цитирам други данни.
    В края на 14 в. българите са около милион и половина, колкото са англичаните и французите. И това е без населението на днешна Румъния , което по това време е преобладаващо българско.
    В края на 19в. българите са около три милиона. Това е след 5 века съжителство в Османският съюз( империя).
    Така че, ходи се снимай.

    Коментиран от #38

  • 27 ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ду люгна":

    Да бе,лъжа аз ;))) това е самата истина. Бръщолевиш измислици..така от ниските лихви и ще се стопят 3 трилиона;)))) ама ти си слушаш банкстерите какво ти бръщолеват....а същите докараха тези държави до фалит. Да,определено на Германия все още дълга не е надхвърлил БВП. И това го казах.
  • 28 мани мани

    7 2 Отговор
    нали искаха свободно преминаване, движение на хора и стоки :) да бачкаш където си искаш :) ама си хукнаха по родните краища като видяха зор и мор :) ей ви на еврогейскиюдейски съюз, който е във вреда на всички ни :P отворени граници, а? безконтролно преминаване, а? хахахахаха мани беги уа!
  • 29 Вярваш ли

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    че ако станем федерация и тук нещо се случи, някой запаняк ще се завтири да те спасява?! наивен си

    Коментиран от #33

  • 30 простото гостото

    11 0 Отговор
    Да, изненадващо голяма издънка бе да откажат помощ и да не направят общ щаб след като два месеца гледаха какво става в Китай. Вместо да изпреварят събитията, да имат план за действие и да са уговорили увеличаване на производството на консумативите, те седяха, чакаха и отказаха помощ след това. Срам и позор. Сега всеки се моли да не довлече вируса, цялата икономика се срина и ще остане зле много месеци. Кой построи болници, легла, апарати, кой стартира допълнителни производственни мощности за маски, ръкавици и облекло. Особенно пък Източна Европа като видя какво става защо не действа по-рано? Сега се сетиха, ама това са глупости да блокират поръчките вместо да ги надуят по-рано.
  • 31 Чичо Гошо

    2 0 Отговор
    Къде е Бойко. Да се изтъпанчи и да предложи спасение? Като за Нотр дам? Да се скрие в миша дупка докато оправим нещата
  • 32 Дуче Мусолини

    1 2 Отговор
    Брюксел е химера!ЕС е експеримент номер2 след неудачния социализъм!За това плаща хзарската мафия!Съсипване на Италия падане на Ватикана и ислямизация!За какви маски ръкавици очила плачете!Италианските фирми могат да произведат всичко за нула време!Коза Ностра да каже ДА и всички италианци ще са облечени като космонавти!Но ..планът е друг!Знаете ли колко е печалбата на мафията? Нещастен писач от ла ла република!!
  • 33 доколото

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Вярваш ли":

    разбирам българския език статията е защо ес е изоставила италия а не България ??? аз обяснявам защо няма солидарност спрямо италия...защото догато им е изгодно италианците правят каквото си искат незачитайки общоевропейските интереси.понеже живея на запад мога да те уверя , че западняците дори и да не ме харесват ми оказват всичките услуги които ми дължат по закон като административни или здравни. така и с помоща за България ако ес е федерация. а и те уверявам , че никой не е хукнал да се прибира при продънената здравна система в Бг...тук дори и да се задъхва системата ще получим по-добра помощ и отношение...личен опит

    Коментиран от #34

  • 34 Пич

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "доколото":

    много букви...живееш на запад и затова ти помагат, щото им работиш...аз ти казах, ако нещо се случи тук, в България, кой западняк ще ти помогне...явно си функционално неграмотен...

    Коментиран от #35

  • 35 майтапчия си

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "Пич":

    помагали ми на запад защото съм работил ...а в коя страна по света получаваш нещо без да работиш...без да плащаш данъци и осигуровки !! нали ти и другите край теб трябва да изкарате заплатите на администрацията или здравният персонал !! ти в България явно си свикнал да не работиш и да ти помагат...значи си от малцинствата..те и такива като теб работещи на запад на черно без здравни се прибраха и донесоха вируса
  • 36 Ръмпези

    3 0 Отговор
    България е с вас.Не се отчайвайте. И в третата световна пак ще сме с вас. Късмет....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Язе

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Я ходи се снимай":

    Малко след Кримската война в Османската империя е направено преброяване. Резултата е, че българското население е 9 милиона. 7 млн. Християни и 2 млн. мюсюлмани. Турците са 14 млн. Гърци и Сърби по 1.5 млн. Общо население около 35 млн. Тези данни са ползвани в борбата за независима църква и е направено териториално определение на българското землище с площ около 300 000 км2. След освобождението срещу българите се извършва геноцид като половината от населението е избито и насилствено асимилирано и отродено и 50% от етническите територии са дадени на съседите. Това е направено за да не се допусне голяма държава на балканите. Не е било в интерес на никоя велика сила, включително Русия. Арменците губят 1.5 млн. А ние 4,5 млн.

    Коментиран от #42

  • 39 Дон Чико

    8 0 Отговор
    Пич, ще има много да чакаш, импотентното евросъюзче да ти помогне. Освен да се пътува без визи, за друго тая организация не става. Едни изкуфели дъртуфелници с по 20 бона евро заплата всеки ден си пият кафенцето и им е все тая. Само идиот може да плаща членски внос на такава организация.
  • 40 no name no face no number

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха ха ха ха":

    сащ живеят на най голямата вересия и не ги е срам
  • 41 ???

    2 0 Отговор
    Как пък се съсредоточи в най-добре осигурената им област Ломбардия?
  • 42 Тизе

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Язе":

    Айде не ни пускай по пързалката.
    В Османският съюз преброяването се извършва на верска основа. Чак при създаването на Екзархията, християните се делят на екзрахисти и патриашисти, а не на етническа основа.
    Така, че ....
  • 43 pipi

    0 0 Отговор
    откаде да се вземат тиа маски от луната никаде ниама в Европа .
    с какво да помогнеме ние в БГ има 5 лекара пенсионера на краст.
    които не искат да работат стели да умрат
    те не са счетоводите ли а лекари да сте умрат и кво всички сте умрем рано или касно
  • 44 гост

    1 0 Отговор
    В съвременното общество парадигмата е "всеки се оправя сам". Това е в основата на либералната идеология.Всичката "загриженост" и "морални ценности" отстъпват на горното правило и са капка в морето.Не сте свикнали? - свиквайте!