Last news in Fakti

8 Април, 2020 10:00 5 711 42

Булгар – и по вяра няма равен

  • пандемия-
  • кувейт-
  • папа
Булгар – и по вяра няма равен - 1
Иван Кацарски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Кацарски

На път сме отново да удивим света. Вече не със своето балканско юначество и не с най-мъдро ръководство на държавата, а с подвизи във вярата. Та кога друг път, ако не сега, когато светът е погълнат от ужаса на пандемията?

И тези, които смятахме за фанатици, готови да дадат живота си за вярата, сега се огънаха. Саудитска Арабия забрани поклонническите пътувания до Свещените места още в края на февруари. В Кувейт имамите призовават от минаретата правоверните да изпълняват своя религиозен дълг в домовете си. Според израелски научен доклад една четвърт от носителите на вируса са се заразили при посещение на синагоги. След тези разкрития много синагоги по цял свят затварят врати.

Римокатолическата обредност също е дълбоко засегната: Папските меси се предават чрез видеовръзка, храмовете са затворени за всички видове меси. Папата призовава вярващите да се молят в домовете си, а свещениците – да посещават болните, присъединявайки се към медицинските екипи. Освен че се моли за спасение от коронавируса, папата дарява респиратори на най-засегнатите райони. Православна Гърция затваря храмовете си за предстоящите Великденски празници.

Какво се случва у нас? Вече сме в извънредно положение с ожесточаващи се ограничителни мерки. Министерска заповед безусловно забранява дори посещаването на паркове и всеки нарушител се глобява с 5000 лева. Нашите православни храмове обаче са отворени и нашият министър-председател обещава, че ще бъдат отворени и на Великден. По неговите думи, това ще бъде така, дори ако Кризисният щаб препоръча обратното.

Обещават, че ще се спазват противоепидемичните мерки. Но как „безопасно“ ще се съберат десетки, а понякога и стотици богомолци? Как ще се постигне препоръчаната дистанция и достатъчна ли ще бъде тя? Как ще стане причестяването – приемането на хляба и виното? Как „безопасно“ ще се целуват иконите? Може би до всяка икона ще има служител от санитарните служби в пълно снаряжение, който ще я „дезинфекцира“ след всеки отделен човешки контакт, или пък същото ще правят миряните с носни кърпички. Трудно е да си представим по-голям абсурд.

Какво се крие зад това неистово желание да не се промени нищо в обредността, въпреки че животът в страната е вече тотално различен? Може би неподражаемо усърдие във вярата? Но нашето духовенство често се е оплаквало от това, че посещаването на храмовете у нас далеч не е признак на особено дълбока вяра.

Какво всъщност искаме да покажем на себе си и на света? Че нищо не може да пречупи нашата вяра – дори COVID-19? Но не е ли това по-скоро бабаитство, зад което всъщност няма нищо духовно? То не познава духовното смирение и вярата като интимно преживяване. За него на първо място стои ритуалът, и то в качеството му на показен акт – особено за vip-персоните, които не се чувстват пълноценни, ако не са в обхвата на телевизионните камери. И кога ще се покажат „в най-добрата си светлина“, като издигнати „морални личности“, ако не на Великден.

В днешните тревожни дни обаче зад публичната демонстрация на вяра в Бога може да се разчете и нещо друго – богохулство. Човешкият живот е изправен пред огромно предизвикателство. Да пренебрегнеш опасността, да не правиш всичко необходимо за съхранението на живота, своя и на другите, това е истинско предизвикателство към Бога. Ако като стадо овце се хвърлим в пропастта, трябва ли да очакваме, че Бог ще ни спаси, че почти е длъжен да го направи? Но същества, които притежават някакъв разум, но действат против неговите елементарни съвети, не заслужават спасението. Много истина има в народната мъдрост: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“.

Но ако вървим като стадо след нашите водачи, не трябва да забравяме, че те добре ще се погрижат за себе си, както винаги са го правели. Какво трябва да направим ние, останалите, с нашите скромни сили и възможност, за да оцелеем? Нека се ръководим от здравия си разум. Нека се поучим от другите народи. И ако сме истински вярващи, нека не предизвикваме Бога с нашето безхаберие, глупост и показна, фалшива религиозност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 N.W.O.F.U

    37 9 Отговор
    Скоро като ви сложат хомота на световната религия Сатаницъм, ще се видите в чудо.
  • 2 Последния софиянец

    48 4 Отговор
    А за тълпите пред бюрата по труда какво да кажем. И да не хванат коронавирус, пневмонията им е сигурна.
  • 3 Бау

    31 8 Отговор
    Защо трябва да си губят времето да забраняват? Ако си тъп, няма забрана, която да те спре да се затриеш. Да ги оставят да правят каквото им е на акъл и накрая естествен подбор. Ако не спазват правилата - никакво лечение.

    Коментиран от #17

  • 4 Толкова

    23 11 Отговор
    Му е пипето на минпреда ни. А ония мухлясалите смръдльовци от синода отдавна са с мозък 0.
  • 5 Усмивката

    13 6 Отговор
    Авторът не спомена че това само ни остана
  • 6 Дельо хайдутин

    19 11 Отговор
    Поповете от ДС ще ни излекуват. ХА ХА ХА!
  • 7 Гледал съм този филм

    5 1 Отговор
    Булгар
  • 8 Behemoth

    3 12 Отговор
    На лъвовете!Ама и вируса ще свърши работа хахахххххх....след токоз постене ще ги отнесе като куцо пиле домат...

    Коментиран от #9

  • 9 Дельо хайдутин

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    Постите ще продължат дълго.
  • 10 гост

    8 4 Отговор
    80% - от там са ни всичките проблеми
  • 11 гн Никой

    15 8 Отговор
    След като оперетния генерал Мутафчийски най-прилежно облиза една икона, какво очаквате?
  • 12 Криеш името си страхливец

    23 6 Отговор
    По време на чумните епидемии, нашите предци не са се заключвали в черквите на хляб и молитва! Те са изоставяли всичко и са премествали селото в друго съседно землище! Това БПЦ, светият синод или патриарха, какво ще решат не е задължително за човека! Българино, мисли и се ПАЗИ!

    Коментиран от #41

  • 13 Мирянин

    33 1 Отговор
    Ако си с Христос за какво се тревожиш?
    Ако без Христос на какво се надяваш?

    Коментиран от #32

  • 14 ветеринарен психолог

    19 5 Отговор
    много българи се заблуждават,че ако се спасят от вируса ще си останат безсмъртни. Истината е,че по отношение на тялото ни Бог ни е оставил да контролираме единствено дъха си. Всичко останало в тялото ни контролира Той. Включително дали искаме да сме здрави, зависи едиствено от Него. Бог никога и никаде не казва на човека да се моли в храм а в сърцето си...,,И Бог,който ВИЖДА В ТАЙНО ще ти въздаде наяве. ''
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Матей

    11 5 Отговор
    Великден не е това,което беше,нема лабао,моли се на телевизионната икона,която настойчиво ти проповядва страх сатанинский.Взеха да препоръчват излети в природата,на планина,само не пред черквите.Това също е тест,част от ГОЛЕМИЯ ТЕСТ,доколко е разложено обществото и готово да приеме новия световен ред.
  • 17 ха ха ха

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бау":

    че откога в България има лечение за нещо бе? ... смешник!
  • 18 чичка

    3 3 Отговор
    виждам, че си се понапрегнал, ходи в тофлетната да се облекчиш, па си апни от сготвеното и ходи с тая диария в 24 час ;)
  • 19 вуйна

    11 10 Отговор
    Изключително правилно.!! Абсолютно безумие е да се ходи на църква в това време!! Дано повече хора го разберат

    Коментиран от #29

  • 20 Логика

    20 4 Отговор
    Всички които са си затворили храмовете имат повече заразени от нас с отворените...
  • 21 ИСУС Е БЪЛГАРИН!

    19 5 Отговор
    Понеже едни сатанински, антихристиянски организации седят зад целия този цирк, като измислиха един глупав смешен вирус точно преди Великден, аз пък с удоволствие ще посетя манастирът в близост до мен, както си му е реда!

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯЧ
  • 22 ани

    11 2 Отговор
    Всичко това е вярно.България по времето на комунизма бе толкова атеистична ,че сега не мога да повярвам колко религиозна е станала .Като си спомня какви милиционерски кордони имаше ,които не даваха пиле да прехвръкне около църквите .Ние сме царе на преиграването и на показността .Не смятам ,че целуването на иконите от десетки люде ,на ръцете на свещенниците ще бъде израз на това колко обичаме Бог.Всеки от нас ТРЯБВА ДА СИ ИМА БОГ ,ЗА КОЕТО ДА СЪДИМ ПО ПРИКАЗКИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА .к

    Коментиран от #26

  • 23 от стадото

    16 6 Отговор
    Кацарски,Кацарски ! Тъкмо твоето "експозе" е пример за богохулство. Не се приема "хляба и виното" драги! приемат се "Тялото и Кръвта Христови".Това не е "обред",а Свето Тайнство!!! И не ми давай за пример разните му там "инославни" и еретически общности. Един е Бог,Една е Вярата,Едно е Кръщението! Нима си мислиш,че с "мерките",продиктувани от "здравия "разум ще се спасишти и всички,които те послушат?! Има неща,които са над разума човешки,неща,които са изцяло трансцедентални! В крайна сметка някой бе казал,че '...Сънят на разума ражда чудовища..." Вместо да кажеш едно смирено "Господи помилуй" си тръгнал даже не прикрито,а открито да воюваш с Бога!!! Ти да не си израилтянин,т.е богоборец?
  • 24 Дева Мария е била българка

    4 1 Отговор
    Робини карат от Болгар... нищо не знаете за себе си, но подсъзнателно си знаете, че сте специални!
  • 25 Юсуффф

    4 5 Отговор
    Нали вожда наш Винету е вечерял и е приятел с Началника и затова онзи му обещал че на Великден на българите нищо лошо няма да се случи.
  • 26 глупости

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "ани":

    ходихме си тайно на църква, а там имше много, много като нас!
  • 27 zzapoznat

    12 1 Отговор
    От началото на годината до днес в България са починали 29 008 души. От тях 23 от коронавирус. Останалите по Божията воля.

    Коментиран от #28

  • 28 глупости

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "zzapoznat":

    другите са ходили на лекар :DDDD
  • 29 Вуйне

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "вуйна":

    Обясни тогава защо хората ходят в магазините за хранителни продукти? В по-голямите от тях вътре са по 20-30 човека и всеки пипа някакви продукти,оставя ги,друг ги пипа. Защо не настоявате веднага да ги затворят?

    Коментиран от #40

  • 30 чалма бацил

    9 1 Отговор
    човек ,като има воля за живот медицината е безсилна да го умори...и политиците са безпомощни
  • 31 Булгарбаши

    10 1 Отговор
    Абе не се притеснявайте толкова за ходенето на църква.За около80% от българите Великден е основно ядене на яйца и агнета,кой луд ще ти ходи на църква.Някой ще каже,ама такава е традицията с агнетата.Най вероятно ,но след дълъг пост иколко от вас са били на пост .Между другото не съм пастор или религиозен фанатик.Опитайте се да бъдете една идея по добри.Живи и здрави.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    2 1 Отговор
    Попа е прав, че трябва да папка. Аз пък мисля, че забраната е сладко нещо. През 70 с моята приятелка решихме да отидем на църква по празник велик ден и рождество христово, обикаляхме със свещи и след Новата година и двете се задомихме. Има някаква сила. Сега нещата са в полза на други изповядвания, освен на хасрчето, та може децата ни да се оженят за мелиха, хем жена и работа, бойче, 2 в 1,може и ти да ни последваш, няма да е зле, да си помагаме в трудни моменти хехехекой
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Иванчо, маловерието и превъзнасянето са донесли много беди на вярващите християни...........Май те притеснява нещо друго..., че няма нито един заразен в Православните ни Храмове, а???
  • 35 Сосо - лосо

    6 8 Отговор
    За мен авторът е напълно прав! Истинските вярващи могат 1 година да си празнуват от вкъщи нищо няма да им стане. Така трошачите на яйца и обикалячите на църкви няма да правят тълпа. Ако управляващите разрешат тази глупост да се случи аз мисля да спра да подлагам семейството си на изолация. Възпира ме донякъде само призива на лекарите (от уважение към това, което правят) да си седим в къщи
  • 36 Сосо - лосо

    4 3 Отговор
    Сигурен съм, че много хора ще отидат на църква само за да излез на лавче с приятели. Ако ще има карантина за всички ще продължавам да я спазвам, но ако е избирателна и, както до сега 1 напред 1 назад няма да стане! Мина 1 месец! Айде вече да влезем в час!

    Коментиран от #37

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Сосо - лосо":

    Публикувaнo във фaкти.бг: кaзa дoц. Вacил Вeлчeв.................................

    Пo думитe му в мoмeнтa ce нaблюдaвa cилнo нaмaлявaнe нa пaциeнтитe c ocтър инфaркт.

    „Тoвa e фeнoмeн, кoйтo вce oщe нe мoжe дa бъдa нaпълнo oбяcнeн. В мoмeнтa имaмe пo-мaлкo рaбoтa, oткoлкoтo oбикнoвeнo пo тoвa врeмe“, кaзa oщe кaрдиoлoгът.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Христова

    4 2 Отговор
    Господин Кацарски, може да отидете в храма, като си сложите маска и стоите на дистанция,както правите в магазина, от който обаче не се отказвате. Защото очевидно телесната храна за вас е по-важна от духовната.
  • 40 Вуйче

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вуйне":

    В магазина влизаш и стоиш не повече от 15 мин, ако знаеш за какво си отишъл... Стоиш на дистанция и излизаш. Литургията колко трае, вуйне, знаеш ли? А причастието с една лъжичка? Хайде по-малко мистика, вуйне. Сам Исус като разчупи хляба и взе чашата, каза: Това правете за мое възпоминание. И да! Много хора са били изцелени след вземане на причастие, но то поради ВЯРАТА им и преклонението пред жертвата на Агнеца Божий.
  • 41 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Криеш името си страхливец":

    " Нo Вceвишният нe oбитaвa в ръкoтвoрeни хрaмoвe, кaктo кaзвa прoрoкa: "Нeбeтo ми e прecтoл, A зeмятa e Мoe пoднoжиe; Кaкъв дoм щe пocтрoитe зa Мeнe? " (Дeяния нa aпocтoлитe 7:48) Тa изглeждa Кaрoлeв e близo дo иcтинaтa...Първo в cърцeтo и пocлe:" Пaк ви кaзвaм, чe aкo двaмa oт вac ce cъглacят нa зeмятa зa кaквoтo и дa билo нeщo, кoeтo дa пoиcкaт, щe им бъдe дaдeнo oт Oтцa Ми, Кoйтo e нa нeбecaтa. Зaщoтo, гдeтo двaмa или тримa ca cъбрaни в Мoe имe, тaм cъм и Aз пocрeд тях". Тoвa кaзa Иcуc Хриcтoc в Eвaнгeлиe. oт Мaтeй 18:20. Хубaвo e вярвaщитe дa бъдaт зaeднo в хрaмa, нo при oбcтoятeлcтвa кaтo тeзи, в кoитo ce нaмирaмe., дoри cлужбaтa зa cлизaнe нa блaгoдaтния oгън, щe бъдe при "зaкрити врaти " И нe миcля, чe Бoг ce "ocкърбявa" oт тoвa. Нaшитe ГРЕХОВЕ и тoвa, чe cмe oтдaлeчили cърцaтa cи oт Нeгo, пoвeчe гo ocкърбявaт. А за свещениците по време на чумните епидемии си прав, ама те наистина са били СВЕЩЕНОслужители...
  • 42 Мнение

    1 1 Отговор
    Тоя Кацарски защо си мисли, че хората са по прости от него?