9 Април, 2020 17:46 12 553 51

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

  • фалшиви новини-
  • вмро-
  • факти

Дезинформацията в онлайн средата продължава да тече с пълна сила

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фабриката от сайтове за фалшиви новини продължава да генерира пасквил след пасквил, въпреки почти постоянното говорене срещу фейковете и честите оплаквания на жертвите им. Бездействието срещу тази зараза, понякога си мисля, че е нарочно, за да може едни хора да повтарят какво се бълва срещу тях, но въпреки него те работят за нашето благо.

Знае се кои са сайтовете, по всяка вероятност може да се установи и откъде се управляват, а и от кого, но засега само приказки в пространството и законопроекти, в които се създават условия за налагане на цензура над критичните гласове.

Съвсем скоро, от ФАКТИ направихме първата си демонстрация, показваща ясно и точно, с конкретен пример, какво аджеба е фалшива новина. Днес ще направим същото, за втори път, като целта ни е ВМРО, които внесоха в деловодството на Народното събрание доста спорен законопроект за борба с фалшивите новини, а също така и други политически партии в България, да си изградят по-ясна представа за това неприятно явление, като в резултат на това в един по-сполучлив законотворчески акт да разпишат ясно и точно какво е ''фалшива новина и пропагандаторски фалшив сайт''.

Преди фото демонстрацията, е важно да отбележим, че някои от тези сайтове, грубо казано, набутват фейковете между поредица от истински, реални новини с посочени източници. А друг фрагмент е, че най-честите им жертви са представители на управляващото мнозинство, както сами ще се уверите по-долу.

Сред последните съм, които могат да бъдат набедени в проправителствена ориентация, ала целта на тези пропагандни сайтчета е още повече да насъскат, с измислени цитати, обществото срещу тези, които и без това не са особено харесвани. А лъжата, срещу когото и да е, не може да бъде толерирана.

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)
ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

Неграмотните ''хубавци'' от този сайт, написали над ''новините'' си, че всичките им ''статии'' били художествена измислица на авторите, които стоят зад ''блога''. Много удобно. Когато обаче троловете ги пускат в най-многобройните български Фейсбук групи, не се предупреждава, че това е измислица, а се поднася като новина, която събира стотици, понякога и хиляди гневни реакции, защото много често хората дори не отварят конкретната публикация, а се задоволяват само с гръмкото заглавие. Множеството споделяния в мрежата на такива ''новини'' доказват, че масово българинът не се ориентира в онлайн средата и е твърде лесно манипулируем.

Продължаваме напред с ''новина'' от същия сайт:

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

Десислава Атанасова е ''любимка'' на сайтовете за фалшиви новини, което може да я мотивира да участва в изготвянето на качествени законови промени, допринасящи в борбата срещу НАИСТИНА фалшивите новини.

Отиваме към друг сайт, който дори има страница във Фейсбук, има реклами край съдържанието, което бълва, а то е на 99% изцяло пропагандно, като както вече се спомена, измежду реалните неща се пускат и откровените измислици като това ''изказване'' на Тома Биков от ГЕРБ:

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

ФАКТИ показва на ВМРО: Ето това са фалшиви новини (СНИМКИ, част 2)

Посоченият източник най-долу, е също сайт с подобна репутация. А в този случай, дори самото заглавие некореспондира с абсолютно измислените изречения, които Тома Биков никога не е изричал.

Подобни ''новини'' има много. И може би, ако те просто си съществуваха в пространството, нямаше да им обръщаме такова внимание. Там е работата обаче, че тази дезинформация целенасочено се разпространява в социалните мрежи, където жъне значителен успех. В този ред на мисли, освен за адекватен законов отпор срещу фалшивите новини, редно е отговорните фактори да помислят и за въвеждане в училищата на часове по онлайн грамотност, които да подмогнат формирането на едни критично мислещи млади българи. Такъв ход определено ще затрудни работата на дезинформаторите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северномакедонец

    80 6 Отговор
    Шкембе войводо требва ми бугарски паспорт,плащам 300 европейска пара!
  • 2 Бамбука

    55 11 Отговор
    Супер сте ! Тези дето сте ги изтропосали са вредни за нашето здраве, но оня горе си знае работата. Бъдете живи и здрави от сайта.

    Коментиран от #35

  • 3 Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк

    33 6 Отговор
    Какво значи абревиатурата ВМРО,..вяра,морал и другите две не помня,

    Коментиран от #4, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    66 12 Отговор
    Фактитиии, тия новини са фалшиви, ама никак няма да се очудя, ако тия двечките лизачки са ги изрекли тия думи, типично в техен стил са. Отвратителни жени, е ле па ментата...
  • 6 Шекспир

    68 1 Отговор
    Новини и Фейсбук са две несъвместими понятия.Повече от година не съм влизал във фейса даже и не знам дали все още имам профил.Фейсбук е една отвратителна клюкарница където като че ли лъгането е станало някакъв вид спорт както от разни сайтове така и от обикновени потребители.Отврат.Мъже по 120кила качват снимки на зайчета и котета:(.Ако се излъжеш да постнеш нещо веднага се навървят 200"приятела"(които даже не знаеш кои са)и се започва Ау оу ах....Фейсбук е някакъв социален експеримент за оценка на дебилизма сред обществото.Без мен

    Коментиран от #25

  • 7 СссереМ

    19 49 Отговор
    Интересното е че ВСИЧКИ фалшиви новини са против правителството и ПГ на Герб, сега какъв извод да си направим?За спамещите тук шепа червени тролчета с по десет ника КОЙ ще вземе отношение?Или такива според редакторите на Факти няма?

    Коментиран от #10, #12, #21, #38

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Geo

    22 15 Отговор
    Така така ще ме изтрият ама ще го напиша че и тук имаше една "истинска" новина че руснаците изпратили не доктори а агенти в Италия.
  • 10 no name no face no number

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Вие спамите ние коментираме има разлика
  • 11 Мараша

    7 23 Отговор
    Кой нормален сайт ще рекламира 78tv...там с троловете бе нещастници.
  • 12 Geo

    43 6 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Да бе фалшива новина е че се раздават по 75 милиона на наши фирми.
    Фалшива новина е че Тиквун е раследван в Барселона
  • 13 ЛЕОН

    21 7 Отговор
    Фейк ама някой друг път всико е истина!
  • 14 Шамана

    32 6 Отговор
    Фейк е да раздухваш новини на DW къде всяка втора статя е,, научихме от наш анонимен източник"!!!
  • 15 Фърфър

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк":

    Май рекет и обири бяха за последните букви . :)
  • 16 Позиция

    12 6 Отговор
    Повече няма да влизам в този сайт както спрях и блица и пик.

    Коментиран от #17, #24

  • 17 Шекспир

    24 0 Отговор

    До коментар #16 от "Позиция":

    Къде ще влизаш.Бозата е една и съща навсякъде.
  • 18 Парадайс

    26 4 Отговор
    НАПИСАНОТО ЗА БИКОВ И МАРКОВ НЕЕ НИКАКВА ФАЛШ НОВИНА. МАРКОВ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА В ПРЕДАВАНЕТО НА КОРИТАРОВ В ИНТЕРВЮ ПО ТЕЛЕФОНА КАЗА ТОЧНО ТОВА ДУМА ПО ДУМА. ЗА МЕНДАТА СЪЩО Е ВЯРНО ЧЕ НАГОВОРИ КУП ГЛИПОСТИ В КУЛУАРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА. ТАКА ЧЕ НЯМА ФАЛШ НОВИНА А ЖИВАТА ИСТИНА. ПРОВЕРЯВАЙТЕ ПРЕДИ Д ПЛЮЕТЕ.
  • 19 Спиро

    20 3 Отговор
    Факти, нещо да кажете за новините на дойче веле, на които давате трибуна, и където всяка трета новина е фейк? Нищо лично, ама нещо много избирателно се борите, що така аджеба?!
  • 20 фалшиви сте

    19 1 Отговор
    Значи вие от "факти.бг" може да пускате фалшиви новини а други не ! Защо ? Вие по специални ли сте от другите или имате закрилата на властта да пускате фалш новини от тях ?Като ви напише някой истината и вие веднага го триете и блокирате коментари от него.
  • 21 съвет

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Не се отвивай прекалено за да неистинеш
  • 22 Някой си

    23 2 Отговор
    Петре, момче младо без зъби :)
    Страхотни примери си намерил!
    Тия двечките сами по себе си са фалшиви....
    Каквото и да напишат за тях все е вярно!
    Съжалявам, но мисля че нещо написано за тия няма как да е фалшива новина!
    Арогантността и безочието и на двете е до болка познато на всички!
  • 23 Българина

    14 2 Отговор
    Когато говорите за фейк новини, просто влезте в сайта на PIK-очите.Направете го.Лесно е.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шекспир":

    Приятелче, достатъчно е МАЛОУМИЕТО да ти погледне плюсовете (++++++++++++++++ и т.н.) на поста ти, за да разбере колко много истина има в него, и то само в няколко реда.....Кой разбрал - разбрал.
  • 26 фактология

    8 1 Отговор
    Не оспорвам факта,че в даденият случай сте прав.Но аз също ще задам въпроса, който зададоха и другите читатели.Защо след като влизаме да четем новините във вашият сайт ни пробутвате бозата на Дойче .Веле.Това според вас какво е ?? За какво ни вземате??. За кърдаринки ?? Дойчетата си имат сайт и страница във фейсбук. Който им е фен ходи при българо-мразците.Ясно и просто.
  • 27 Винаги казвам истината за да не се нала

    10 1 Отговор
    Драги фактори а фалшивите новини на парцалът Дойче Веле ,що ги публикувате всеки ден .Хем знаете че никой Българин не им вярва .И всичките новини за тези двете мастии са верни зашото има и сайтове който не лъжат те какво са говорили .
  • 28 КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

    11 1 Отговор
    ФАКТИ И тази жена ли лъже ? Албена Белянова: Наказанията на Борисов са в стил “Хайде накажи ме, нека ме боли!“ Борисов разпореди да бъде освободен шефа на ББР Стоян Мавродиев заедно с целия борд, защото отпуснали единичен заем в размер на 75 000 000 лева на колекторска компания. Сигурно му е станало „морално“ и за тези 1 246 000 пенсионери, на които щедро „даде“ общо 49 840 000 лева за добавка към пенсиите.
    Добавка от 40 лева, която ще получат пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 363,00 лв. включително, колкото е размерът на линията на бедност за 2020 г.

    Това коментира пред Фрог нюз бившият зам.-шеф на АДФИ, сега адвокат Албена Белянова по повод скандала, разтърсил ББР. Тя допълни: Браво! Сериозно наказание е да те оставят без заплата, особено, ако тя е 36 000 лева на месец. Да видим, обаче, колко дълго ще продължи справедливият гняв на Борисов. Дали Мавродиев няма да бъде трудоустроен, както бяха трудоустроени сгафилите досега негови приближени – я директор в някоя банка, я консул, я от министър – заместник-министър и т.н.? А двамата министри Владислав Горанов и Емил Караниколов има ли кой да ги накаже? Не бил знаел Борисов за решението на ББР да отпусне милионите?! Горанов и Караниколов също не знаели или поне така уверили премиера. А доказателства искал ли е? А като не са знаели, питал ли ги е защо не са знаели за сделка за 75 млн.лв., финансирана с
  • 29 КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

    16 3 Отговор
    Факти и тази новина ли е фалшива ? Процентът вирусоносители, спрямо цялото население на България, е 0,00872852 На цифрите не им пука от емоциите. Те не разбират от страх, от радост, от любов – те са си просто цифри. Затова аз, сега, ще ви сервирам малко цифри, а емоциите оставям за вас.
    Според данните на НСИ през 2018 година сме били 7 000 039 човека. Значи, сега сме, предполагам, по-малко, може и да сме повече, дано, но да караме по точните цифри. Значи – 7 000 039 човека. Толкова сме. Толкова живеем в България. Вирусоносителите по днешни данни на кризисния щаб са 611 човека. Ще ви помогна и ще сметна вместо вас. Процентът вирусоносители, спрямо цялото население на България, е 0,00872852. Само искам да отбележа, че от тези 611 човека, голямата част дори не са болни, а са вирусоносители. По законите на България за епидемия се смята, когато на 10 хиляди души население има 200 болни. Това означава, че на 7 милиона население трябва да има 140 000 болни. А те са 611. Значи цялата държава е затворена, не работи, не функционира, хората губят работата си и са затворени по къщите си, не могат да ходят в парковете и са принудени всеки ден да гледат по телевизията страшните констатации и заплахи на двама генерали заради….нищо! Извинете ме, не заради нищо, а заради 0,00872852 процента.
    Това казват цифрите, а емоциите оставям на вас.

    Слави Трифонов
  • 30 Хи Хи

    16 1 Отговор
    Каквото и да напишеш за герберите, един ден се оказва че е вярно.
  • 31 КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

    15 0 Отговор
    Драги ми фактори и тази новина ли е фалшива Само във Фрог: Мавродиев като Горанов ползва безвъзмездно огромно жилище и знае офшорките на властта Стоян Мавродиев не притежава никаква лична собственост, нито жилище, нито автомобил, но за сметка на това БЕЗВЪЗМЕЗДНО използва жилище от 147 кв. м., два гаража и две мазета. Главният изпълнителен директор и Председател на УС на Българската банка за развитие (ББР) е декларирал това в последната си публично достъпна декларация, подадена към средата на 2019 г. към КПКОНПИ, установи проверка на Фрог нюз.
  • 32 КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

    9 0 Отговор
    Днес лично премиерът Бойко Борисов разпореди Мавродиев да бъде отстранен от длъжността си заради отпуснатия от ББР огромен кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма без обезпечение и с нищожни приходи.



    Къде живее Мавродиев, чия собственост са имотите и каква е причината да са предоставени безвъзмездно през 2016 г., предстои да разберем. Както всички знаете, финансовият министър Владислав Горанов живее със семейството си също в предоставен безвъзмездно огромен имот, за който не плаща наем. Снимка: Част от декларацията на Стоян Мавродивев.

    Източник: КПКОНПИ



    От декларацията на Мавродиев се вижда още, че наличните му средства са малко над 230 000 лв. Освен това има общо 5 банкови влога в лева и евро за близо 100 200 лв.



    Задълженията му, които са в графата над 10 000 лв. са за ипотечен кредит и три кредитни карти. Без да е ясно за какво е ипотечния кредит, задължението по него е за 235 245 лв., а по кредитните карти сумата е общо 120 000 лв.



    В общи линии излиза, че колкото са спестяванията и наличните му пари, толкова са и задълженията му.



    Но освен това Мавродиев има и допълнителни трудови доходи, извън заеманата длъжност, в размер на 434 537 лв.



    ББР, която той управлява от 2016 г., е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Това обаче не пречи шефът й да е едноличен собственик на дружество, занимаващо се с недвижими имоти с капитал 5 000 лв., внесени през 2008 г.

    Какво е реалното ф
  • 33 КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

    9 0 Отговор
    Бизнес с информация

    Според твърдения на различни източници "Консулко" е фирма на Стоян Мародиев за регистрация на офшорни компании. Дружеството има два офиса на Витошка. Води се, че в нея има петима съдружници, а капиталът й е 300 лв. През тази фирма са минали повечето регистрации на български компании в офшорни зони, а Мавродиев разполага с цялата информация, както и кои са реалните собственици, в някои случаи висши политици и управници.

    Близки до депутата от ДПС Делян Пеевски споделят, че тази информация се предоставя лично на Пеевски, а Мавродиев така си гарантира чадър, високи постове и реално е несменяем. Позициите му се гарантират освен от факта, че знае много, още и от това, че мнозина го определят като патологично алчен.



    Припомняме, че Сотир Цацаров, докато беше главен прокурор преди година, поиска ДАНС да извади всички офшорки. Работещи в службите са убедени, че обвинител №1 е разполагал с подробната информация, предоставена от Пеевски. Проверкта се оказа театър, защото нищо не последва. Въпросът е защо?
  • 34 Голямо впечатление

    6 0 Отговор
    прави мълчанието на Службите... явно имат интерес от фалшивите новини, .. докато "анализират" истината и я потвърдят в официален брифинг ... ако имат късмет да оцелеят, или се наведат в посоката от която няма да ги издуха вятъра ... който все пак ще ги издуха .. каквито и лупинги от тук нататък да направят ..
  • 35 Новичок

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бамбука":

    Пешо как си личи отдалече,че сам си се хвалиш.
  • 36 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    Ало Факти, я вземете турете и себе си, че в 50% от случаите заглавията ви нямат допирни точки със статията или са тотално грешни, за неграмотното писане няма да започвам даже.
  • 37 Бай хой

    12 0 Отговор
    Факти голям адвокат се извъдихте на управляващите. Направо топ мисирки. А що не дадохте пример с осъдения за лъжа премиер? Който и сега продължава открито с лъжите си по адрес на президента. Пример когато Винету твърдеше пред камерите че президента е платил милиони за грипени. А медиите тиражираха фалшивата новина.
  • 38 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Кво работиш ти бе, бели братко?
  • 39 м26

    4 0 Отговор
    "първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата от окото на брат си"
    Няколко пъти инфорате (вероятно само заради евентуалната сензация/рейтинг) за очеизвадни лъжливи "новини". Информирате ни за ситуацията в дадена страна въз основа на медии, които са силно враждебно настроени към съответната страна.
  • 40 donald

    5 0 Отговор
    Ако някой във Фейса постне фрагмент от "Войната на световете" без да уточни, че става въпрос за текст художествена измислица описана в научно-фантастичен роман, виновен ли ще e Хербърт Уелс за разпространяване на фалшива новина? Факти, колко сте се объркали само в стремежа си за търсенето на истината във виртуалното пространство!
  • 41 гост

    3 0 Отговор
    ако искате истински фейк отидете на dnes.bg
  • 42 Българин

    6 0 Отговор
    Май че минахте на заплата към ГЕРБ. Направихте им реклама...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гост

    10 0 Отговор
    Най-много фалшиви новини казва Борисов.Като се почне от митът за убитият от комунистите дядо,как са гладували при все,че са били материално осигурени и са гледали прасета.За това как отчаяно е търсил хумана за Венетка при Виденов когато тя е била на 14 години.Продължим с лъжите колко добър каратист е бил.После за всички лъжи като кмет,главен секретар и премиер.Той лъже за всичко.Най-лошото е че вече няма реална представа и си вярва безрезервно.
  • 45 Срам и позор за ЕС

    3 1 Отговор
    ВМРО вместо да са в пандиза,за измами с имоти и паспорти,те ги направиха министри и евродепутат
  • 46 B.M.P.O.

    0 2 Отговор
    ПП "ВМРО-Б.Н.Д." = ПП "Влашко-Мангасарски Русофилски Орки - Бандити с Намазани Дупета"
  • 47 Реалност

    5 0 Отговор
    Пуснали сте примери за фалшиви новини, които се четат във фейсбук от 100 или 1000 човека, а сте пропуснали топ фалшивата новина за тази година, а именно интервютата на ген. Мутафчийски от 29.02 и 12.03 - двете са противоположни и със сигурност едното е фейк, а и са казани пред 7 000 000 човека, също така може да цитирате и Катранджиев от януари когато той лично гарантира, че короната няма да влезе в България...абе изобщо във всеки брифинг ще намерите изобилие от фалшиви новини
  • 48 Дядо Николай

    1 0 Отговор
    Попрочетох някой от комтарите. Има доста смисленни. Има обаче и явно непопаднали на мястото си като номер 9. Део никой няма да те изтрие, ти имаш право на мнение колкото и тъпо и глупаво да е то. Но има нещо като МОРАЛ и ЕТИКА и не етично и още по-малко е морално да сиоближеш мръсния пръст и оттам да изсмуеш клеветата че хората не са отишли да помагат а да научат тайните на италианците. То пък едни тайни може би как се правят пици. Колкото до другите ти публикации оставам с впечетление, че си от партията на Ахмак Хайван и 40-те разбойника.
    А сега на темата, клеветата в България е основно средство за разправа с политическите противници и не само с тях. Това се дължи на липсата на наказатени мерки срещу клеветниците. Предлагам на законаделната власт да гласува закон срещу клеветата. Клеветниците да се подлагат на трудова терапия. Например да се открият няколко каменни кариери и тези които клеветят и манипулират общественното мнение да чукат камъни съвместно с извършилите битови престъпления. Така и ба'т Бойко ще може да построи повече и по качественни и евтини магистрали, че итам много се краде.
  • 49 Стефан

    1 0 Отговор
    Факти - добре сте се сетили, ама има и ДРУГИ ДВА сайта пълни с фалшиви новини и ИЗМИСЛЕНИ преживявания, като кажете А, кажете и Б и В, иначе сме на онази приказка - другарю началник вашата терца бие моето педесе, правилата са за ВСИЧКИ.
  • 50 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    дариткова за мед.сестра "имала психически проблеми"сигурно някой дърпал за езика гъзиткова , може да се оправдае с това че вече носила корона вирус в тиквата си..„Че кой няма психически проблеми след като не ти плащат заплата, а има да храниш деца..9000лв.заплата за тези господа , а насреща милиони българи по чужбина....
  • 51 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    казвали са и по тъпи неща ,така че откъде имате информация че не са..да не сте адвокати на тези тиквички..или калинки..с такива заплати от по 9-10хл. ще търпят като мисирки..блюююю блююю