Last news in Fakti

28 Май, 2020 08:00 8 619 33

Пандемията, която наистина вилнее и сее зараза с невиждана ярост

  • фалшиви новини-
  • противодействие-
  • закон-
  • медийна грамотност-
  • аеж-българия-
  • вмро-
  • законопроект

Фалшивите новини са сред най-големите проблеми на модерния цивилизован свят

Пандемията, която наистина вилнее и сее зараза с невиждана ярост - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента светът е изправен пред може би най-голямото си препятствие в най-новата си история. Пандемията от COVID-19 отне човешки животи, преобърна ежедневието ни и нанесе щети на световната икономика, които вероятно тепърва ще усещаме в своя бит.

Освен тази пандемия обаче, има и една друга, която вилнее във виртуалния свят от няколко години. Става въпрос за пандемията от фалшиви новини, които също крият много опасности. Понякога дори и за здравето на хората.

Затова в този материал ще бъдат изложени някои базови характеристики на тази пандемия, които евентуално биха могли да предпазят онлайн битуващите българи. А те със сигурност са милиони и от всякакви възрасти.

На първо място, като че ли начините за справяне с фалшивите новини са два. Единият е чрез целенасочени промени в Закона за Радиото и телевизията, а другият е чрез широко обсъждане от всички заинтересовани страни, като след това може да се пристъпи към всеобща кампания ''Стоп на фалшивите новини'' на правителство, неправителствени организации и медии. Логично е първо да се опита чрез втория подход, защото обединението срещу една такава зараза може да доведе до минимизирането на нейния успех, а защо не и до пълното ѝ неутрализиране. Това е по-разумният, по-силен и по-обединителен вариант. И всъщност, нещо много важно! Ако въпросните сайтове ''работят'' извън България, или дори извън пределите на ЕС, то как точно ще ги спрем да разпространяват дезинформацията си? Законът ще е неефективен.

Важно е още в началото да отбележим, че критиката към властта и опозицията, в която и да е страна, не може да бъде считана за фалшива новина по презумпция, както им се иска на някои хора. Разследванията срещу властта и опозицията също не може и не трябва да бъдат разглеждани по презумпция като фалшиви.

По повод възможните подходи за борба срещу фалшивите новини, от ФАКТИ за коментар потърсихме г-жа Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Ето каква позиция изрази тя:

''По принцип и голямата Асоциация на европейските журналисти, от която сме част, с двадесет и няколко национални секции, сме мислили по този въпрос. Най-общо казано ''Закон за фалшивите новини'' може да бъде много лошо инструментализиран от политиците, независимо дали става дума само за България или и за някъде другаде.

Затова повишаване на медийната грамотност на хората с различни инструменти, внимание към това какво се случва в социалните мрежи, т.е. да са наясно какви са механизмите, които произвеждат фалшиви новини.

На база и това, което вие казвате, по-скоро в посока не на закон, защото може да бъде много лошо използван, а залагане на професионалната журналистика и на уменията на хората да разпознават какво е качествена, професионална и етична медия.''

Видове дезинформационни сайтове/блогове:

Сайтовете, произвеждащи фалшиви новини, са в ''най-добрия'' случай два типа. Поне на българския терен. Ако има трети, то явно тепърва трябва да се опознава и изучава. Първият тип е много по-лесно разпознаваем като фалшив, а причините за това са не вдъхващите особено доверие имена от типа на ''ala-bala-portokala.com'', неграмотно написаните заглавия и текст в конкретната публикация, липсата на посочен автор на текста (или неоткриваем такъв в Гугъл), липсата на източник на информацията, а също и цялостният неугледен вид на сайта или блога.

Освен това, много от този тип сайтове правят самопризнания над ''статиите си'' - ''сайт за фалшиви новини'', ''написаното е плод на художествена измислица, но сме сигурни, че българските политици си мислят точно тези неща за вас'', или нещо друго в този дух. Последното определено не ги оневинява, но за това ще говорим в раздел ''Начини на разпространение''.

Вторият тип сайтове са с далеч по-сериозен външен вид и далеч по-добре замаскират дезинформацията си, като тук ще отбележа, че няма да споменавам имена, за да не правим реклама на подобни ''медии''.

Техните имена са доста по-сериозни от тези на първия тип, не предизвикват такова съмнение, като един от способите им да внушават доверие е това, че си правят имена на домейни с комбинация от думи, които от една страна са познати на хората, а от друга дори им вдъхват доверие. На какво освен това разчитат те? Най-вече на безкритичност и еквивалентната ѝ липса на медийна хигиена на един не малък брой хора.

Видове фалшиви новини:

Има медии, които водят компроматна война срещу определени личности, но това не е класическата фалшива новина. Това е друг проблем на българските медии, който докато не се прекъснат зависимостите от най-различен характер, трудно ще бъде преодолян.

Типовете фалшивите новини, или поне тези, които вече познаваме, са може би три. Първият тип включва несъществуващи ''скандални изказвания'' на български или чуждестранни публични личности, най-често политици, както и ''емоционални, положителни изказвания'' от български или чужди публични личности, свързани пряко или косвено с политиката, които обаче също никога не са изричани.

Вторият тип фейк нюз са дългите конспиративни ''статии'' за скрити сили, заговори и прочее. А в третия тип, който единствен е извън политическия контекст, фейк сайтовете обявяват известна личност, българска или чуждестранна, за мъртва или беряща душа в болницата, например.

Разбира се, световната коронавирусна пандемия също беше употребена за целите на дезинформацията. В социалните мрежи могат да се срещнат куп публикации, които отричат съществуването на вируса, цитират се несъществуващи изказвания на популярни личности и т.н.

Хитрости:

Някои от сайтовете, които произвеждат фалшиви новини и тежко конспиративни материали, ги смесват с новини, които са истинни. Сами се досещате какъв е желаният ефект.

Начини за разпространение:

Основният, а може би и единствен начин за разпространение на фалшивите новини, е споделянето им в социалните мрежи от тролове, фалшиви профили, зад които стои даден злонамерен човек. И по-точно пускането им във Фейсбук групи с определена политическа насоченост, групи, в които има десетки хиляди потребители.

По принцип подобни сайтове, с гръмките си и скандални заглавия, не рядко написани с големи букви, целят да се клика, да се влиза в публикациите им. Това обаче далеч не винаги се случва, като именно в този случай дезинформацията е по-успешна, макар и по-икономически неизгодна за дезинформатора. Това е така, просто защото хората виждат само скандалното заглавие, рядко се заглеждат в името на сайта, камо ли да го проверят по някакъв начин, и цъкат на някои от възможностите, които дава Фейсбук за реакция на публикацията. В още по-лошия случай, без да направи каквато и да е проверка, безкритичният човек споделя ''новината'', която става достояние и на други безкритични хора. Именно в това е голямата беда и опасност.

Не е толкова трудно всеки сам да се предпазва, просто бъдете бдителни и се съмнявайте. Когато попадате на ярки, скандални и фрапиращи заглавия в социалните мрежи, преди да си направите изводите и да споделите със свои приятели, просто направете бърза справка в Гугъл. Вероятността да не откриете никъде другаде тази ''новина'', или това ''изказване'', е доста голяма.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Земята е ПЛОСКА всичко друго е ПУНТАМАРА

    68 6 Отговор
    Ако на 12-ти март бях ви казал, че на другия ден 13-ти петък, Баце ще се изтъпанчи и ще ви заключи у къщурите ви, и ще ви забрани да ходите на работа, децата ви да ходят на училище и детска градина, че щеше да ви надене адсурдните маски, и че щеше да ви сложи един Дарт Вейдър всяка сутрин да ви плаши как всички ще умрете, навярно щяхте да го сметнете за фейк нюз.

    Коментиран от #19

  • 2 котарак финансист

    64 3 Отговор
    А по време на "пандемията", с която ни прецакаха, богаташите по света се налапаха с още 255 милиарда. Това не е фейк нюз.
  • 3 Еми

    45 1 Отговор
    Вземете мерки против фалшификаторите. Направете едно министерство и ударни групи в стил ТИМ, СИК и ВИС да елиминират неудобните на вашата истина.
  • 4 Петьо Петров

    46 4 Отговор
    Интересно,колко ти е платено за ей тази фейк новина..Има оригинални сайтове на ООН,на СЗО и се информирай,преди да пишеш глупости.В България умираме повече хора и без вирус,спрямо населението на другите страни.А ти,защото не заслужаваш на Вие,може да си плямпаш колко искаш платени коментари!Сигурно заради вируса умираме повече,или заради спасителите ни!
  • 5 Уди Кълвача

    37 3 Отговор
    Соросоидите се издържат от фалшивите новини в България!
  • 6 Окапалата коса с цаките

    18 2 Отговор
    много ги разбирал нещата изглежда пуска фейкове редовно!
  • 7 Евала на автора

    7 13 Отговор
    Това е втората статия в този сайт, за която искам да похваля и този автор. Написана е културно и грамотно. Наистина, има една-две грешки, но ще ги отдам на невнимание, тъй като останалата част от текста е написан усърдно. За съжаление, в по-голямата част от статиите си ФАКТИ отговаря на гореспоменатия критерий "неграмотно написаните заглавия и текст в конкретната публикация". Надявам се, че останалите автори от сайта, които често критикувам, ще разберат доколко е важно, особено за един журналист, да борави грамотно с езика. В предишни коментари вече споменах, че грамотно написаните и добре издържани стилово статии оказват силно влияние върху възприемането и интерпретирането от страна на читателите. Защото "некадърните текстове" говорят за некомпетентни журналисти, което, от своя страна, подставя под въпрос достоверността на поднесената информация.
  • 8 Димитър

    21 3 Отговор
    Статията е на ниво домашно за 5-ти клас.

    Коментиран от #10

  • 9 Bingo

    37 1 Отговор
    Интересното е, че в България фалшивите новини идват директно от държава в лицето на така наречения Оперативен Щаб. След толково много данни за предлагне на пари от болниците да се впишат пациенти с някакви заболявания като заразени с Covid не знам вече колко са реални резултатите за заболяемостта, които ежедневно ни съобщават.
  • 10 На ниво домашно за 5-ти клас

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    са останалите статии в този сайт. На фона на тях тази е супер.
  • 11 Наш Венци

    41 3 Отговор
    Предстоят тежки времена...Много животи ще бъдат изгубени и то на най близките ни хора...Това е зараза която убива с невиждана ярост...За тези думи Мутафчийски е редно да бъде подведен под съдебна отговорност защото паниката която вся е навредила на много хора.
  • 12 Рошко

    17 0 Отговор
    Факти, и вий са уляхте със заглавието колко ли ше оцелеят от вас, селата градовете вече опустяха вече, ти ярост то чудо, от страх вече никой не си показва главата навън
  • 13 Факт

    19 2 Отговор
    Само къде се не види тоа вирус от вирусолозите!
  • 14 Матей

    22 1 Отговор
    А кой ще ги спре ония фейкаджии ,назначени от правителството,сеещи заразата на страха и паниката?Завзели всички ефирни медии,като кажат пандемия и коронус и мед им капе от устите,с перверзно наслаждение стресират мало и голямо,злорадстват и току някой генерал Падналими се изцепва как яко ще измрете,като мухи ще измрете,бе,не си правете илюзии.Втора вълна идвала,деветия бал на щорма,въртопа страшен,няма ли кой да им запуши мръсните джуки?Що за хора,що за отвратяги?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ежко

    10 0 Отговор
    Кой ще е критерият който казва дали една новина е фалвива или не?От личности които мислиш,че са лъжци и манипулатори дори и вярна новина да чуеш, сигурно няма да повярваш.
    Лъжлива ли е новината "Бог съществува"?!?
    Истината се защитава с аргументи и ако те са издържани ОК.Ако куцат -не хващам вяра.

    Коментиран от #20

  • 18 Ооо

    4 1 Отговор
    Когато задължават държавата да извършва определени действия и тя ги прави -Това са ФАКТИ и Събития . Даването на милиарди за старо желязо или спирането на енергиини проекти.
    Сейте нивите и гледайте животни защото сега е момента . Зеленчуците и месото от Испания и Италия изчезват от Магазините . Заемате пазарната ниша и задоволявате вътрешния пазар или си ядеде лактите с дефицит
  • 19 ghn

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Земята е ПЛОСКА всичко друго е ПУНТАМАРА":

    Ако беше щеше да си следващия Нострадамус. Но не си.
  • 20 Бежко

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ежко":

    "Американците кацнаха на Луната".Поради вируса премиерата се отлага.
  • 21 Юсуффф

    14 0 Отговор
    Прави ми впечатление ,че автора Здравков роптае за фалшивите новини а не усеща ,че самия той е техен проповедник. Момче не се опитвай да ми внушаваш колко страшен бил вируса с екзотичното име.
    Всички мислещи и нормални хора знаем,че такова нещо като пандемия няма ,а по скоро е инфопландемия.
  • 22 Едмон Дантес

    15 0 Отговор
    Петьо като говорим за фейк,дали знаеш кои са топ фейкове на столетието?!
    Коронавирус,
    Холокоста,
    11/09,
    кацането на Луната.

    Коментиран от #27, #28

  • 23 big

    11 0 Отговор
    Света е изправен не пред пандемия, а пред нещо много по-страшно! Използването на страха за управление на света. Знам две държави, които не се поддадоха на това внушение: Беларус и Швеция. Двете бяха подложени на унищожителни критики, но фактите говорят сами по себе си - болни и починали, повече от други вирусни инфекции няма!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отвратен

    10 1 Отговор
    Вчера Урсула Фон дер Лайен заяви, че ЕС ще изтегли общо 750 милиарда евро кредит за справяне с последиците от "пандемията", които ще изплащат всички държави в следващите 30 години. Сега стана ли ви ясно какво се случи?Докато ние си стоим в къщи и си броим стотинките, други трошат милиарди, които и внуците ни ще има да изплащат!

    Коментиран от #29

  • 26 КУМА ЛИСА

    9 0 Отговор
    пет процента, за да се обяви зараза, реалния сто пъти по малък,явно нямат представа от математика, или си играят с хората, като пешки.
  • 27 яко лъжи

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Едмон Дантес":

    Чернобил, атомната бомба и още много, ама ме мързи да пиша..
  • 28 яко лъжи

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Едмон Дантес":

    ..Динозаврите.
  • 29 BMW5

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Отвратен":

    Ако не знаеш, ЕЦБ (т.е. ЕС) няколко години поред си печатат по 1 трилион (1000 милиарда) евро на година. Така че тия 750 милиарда не са голямо чудо за внуците ти. Недей рева на чужди гробища или без да знаеш подробности.
  • 30 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ПЕТРЕ ,КОЛКО ПАРИ ВЗЕ ТИ да сееш лъжи

    Коментиран от #32

  • 31 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор
    Питам аз, когато най нагло лъжеха за хим.оръжие на Садам и после бившия премиер на Англия призна за това ,дали медии които тиражираха тези ЛЪЖИ понесоха отговорност...или измислени Бели каски в Сирия...АЛО това са истински ФАЛШИВИ новини направено от тези които сега реват за морал и искат да има закони за това..ОТРЕПКИ.
  • 32 Тази статия

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "волен сидеров":

    е от втория тип фалшиви новини!
  • 33 без думи

    4 0 Отговор
    най вече фалшиви новини тръгват от държавни институции и техните мисирки,блю блю...и платени медии, а те са 99.9% ..така че тези писания за неграмотници които цял живот учат в 1клас..