Last news in Fakti

22 Април, 2020 10:00 8 173 37

Атанасов: Част от парите за епидемията отиват в олигархичните обръчи

  • атанас атанасов-
  • олигархични обръчи

Най-важният въпрос, освен живота и здравето на хората е, как в това тежко състояние се управляват нашите общи пари и къде отиват бюджетните средства, каза той

Атанасов: Част от парите за епидемията отиват в олигархичните обръчи - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Среднощният брифинг бе обмислен и подбран маньовър, за да се подтисне общественото напрежение. Този щаб е един изкуствено създаден механизъм за манипулиране на общественото мнение. С глупави аргументи ГЕРБ отмени парламентарния контрол. Всичко е направено така, че хората да не разбират, как една част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните обръчи.

Организирането на пропусквателния режим на София говори за абсолютна управленска немощ. Националният оперативен щаб е параван. При негативно развитие на нещата, ще е виновен щабът. Това каза за "Фрог" лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Интервю на Красен Бучков:

- Г-н Атанасов, среднощният брифинг не беше ли пореден опит за отклоняване на вниманието на обществото чрез всяване на страх от радиация от пожара в Чернобил? Знаеше се, че този пожар е угасен преди десетина дни. Имаше съобщение по въпроса и от ЕК.

- Може би ще прозвучи конспиративно на някои, но познавайки добре манталитета на тези хора, които управляват държавата, мисля, че това е обмислен и подбран маньовър да се отпуши общественото напрежение. Защото в последните дни наистина се натрупа много напрежение - катастрофата с Милен Цветков, затварянето на София... и това беше необходимо. И вижте само какъв маньовър - всява се допълнителен страх, с което да бъде туширано общественото напрежение. При това думата не е отпушване , а подтискане на общественото напрежение.

- Спор няма, това си е опит да се отклони обществото от най-важните въпроси на деня. Днес ГЕРБ отмени и парламентарния контрол, може би под диригенството на Борисов?

- Вижте днес с какви глупави аргументи отмениха парламентарния контрол. Защото това с парламентарния контрол е изключително важен момент и няма значение кой е в опозиция. Знае се , че аз съм антикомунист по произход и убеждение. В крайна сметка България е парламентарна република. Парламентът е висш орган на държавна власт. И министър-председателят, който получи невероятна власт при това извънредно положение, е длъжен да се яви поне в парламента и обясни каква е истината. А в един момент отменя парламентарния контрол. Протестите са забранени и какво остава в крайна сметка? Информационният фон на държавата е тотално контролиран от властта. И всеки би си казал, да добре би било в тази тежка ситуация, в която има опасност за живота и здравето на хората, властта да бъде силна. Само че какво се крие зад всичко това? Хубаво е държавата ни е да е силна, но първо трябва да е подредена. Защото като е силна, без да е подредена, е в сила народният израз: "За едни сватба - за други брадва".

Най-важният въпрос, освен живота и здравето на хората е, как в това тежко състояние се управляват нашите общи пари и къде отиват бюджетните средства. Както и по какви правила. Ето това трява да се обсъжда в българския парламент. И би трябвало да има прозрачност и постоянен мониторинг върху разходването на общите ни пари. За сметка на това получаваме постоянно някакви брифинги от министри и други отговорни чиновници, разказват ни разни приказки, но не можем да разберем кои пари, къде отиват.

Всичко е направено така, че хората да не разбират, как една част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните обръчи. Известно е от историята, че най-много се краде по време на война. И когато имаме такова положение както сега, това е невероятна възможност да се краде от държавата и бюджета.

- През призмата на своето политическо оцеляване ли гледа на кризата премиерът Бойко Борисов?

- Борисов е човек със силна интуиция. Тази ситуация му дава възможност да укрепи силно разклатеното си политическо положение и именно заради това се усилва правителствения контрол върху медийната среда. Внушава се, че Борисов е спасителят на народа. И естествено в бъдеще той очаква политически дивиденти от това свое поведение.

- Според вас кукла на конци ли са ген. Венцислав Мутафчийски и Националния оперативен щаб? Господин за няколко дни ли е генералът. Не се ли очаква в скоро време да се разиграе поредният цирк - след като бъде употребен, Мутафчийски да бъде отстранен и забравен?

- Това е параван. А защо трябваше да се назначава някакъв щаб? България има приет закон за управление при кризи. В този закон е уредено, че при кризисни ситуации се създава механизъм на управление и той се ръководи от вицепремиер. В този орган влизат други длъжностни лица и той взема решенията по управление на кризата. На практика със своята заповед за създаване на този щаб Борисов блокира закона, не му е за първи път да не се съобразява със закона. За съжаление има твърде малко гласове в тази посока. В парламента трябваше да въстане опозицията и да каже: "Чакайте бе, има закон, спазвайте закона, не си правете някакви свободни съчинения...."

Та този щаб е изключително удобен параван, на който Борисов диктува, какво да приказва. И когато на него му е удобно и той се появява, да си говори, какво си иска. Това е един изкуствено създаден механизъм за манипулиране на общественото мнение.

- А не ви ли се струва, че от 30 дни слушаме почти едно и също от хората в щаба и като че ли има някаква игра с цифрите? Днес, например, един експерт каза, че в момента в София и областните болници има по един човек в интензивните отделения?

- Ние нямаме механизъм, чрез който да проверим истиността на изнасяната информация. Отделно - защо трябва да се появяват тези хора с генералска униформа, наредени под строй. Би могло на правителствения сайт всяка сутрин да се вади актуалната информация. Защо ви го казвам всичко това? Защото управлението на държавата е въпрос на политика, на политики. И не можеш да изваждаш някакъв орган, който не може да поема политически отговорности да дава отговор на политически въпроси. Ето затова в този закон за кризите, за който говорих, е уредено този орган да е политически и да се ръководи от политическо лице. Ясно е, че при негативно развитие на нещата, ще е виновен щабът.

- И куцо и сакато разбра за хаоса при блокадата на София. Ще доведе ли това до лавина от съдебни дела?

- Сигурно ще има и такъв ефект в цялата история. За съжаление, ако тези дела бъдат загубени от държавата, ние данъкоплатците ще платиме глупостите на управляващите. Организирането на пропусквателния режим на София говори за абсолютна управленска немощ. Много са прости нещата и съм изумен, как могат такива глупости да се вършат. И ми се струва, че не е въпрос на глупост, а въпрос на умисъл да се възпрепятства свободното движение на хората. Поне да го бяха измислили по-умно. Пуснаха хората да заминат за провинцията, а после им казаха, че няма да позволят да се върнат. Как може? Ако искате да се спазват правилата, трябваше да затворите София и хората да не излизат. А не после да ги държите на 5-километрови опашки и да спят в колите си.

- И един последен въпрос. Вашият коментар за жестоката смърт на журналиста Милен Цветков?

- Много ми е тежко. Добре се познавахме с Милен, напоследък работихме заедно.В крайна сметка трябва се направи обективна оценка на случилото се. Ние излязохме с политическа позиция и искаме обективно и всестранно разследване. Сложили четири човека в ареста. Това показва слабостта на властта. Защото имаме много и системни пропуски при контрола на пътното движение , а и като държавна политика. Жалко за Милен. Тази смърт е резултат от случващото се в Борисовата държава. Контролът по пътищата не е отделен сегмент, а е част от цялостното управление на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мишо Бирата

    72 7 Отговор
    Кога Рапона ще облече карираната жилетка ?!?

    Коментиран от #26

  • 3 Да бе

    78 5 Отговор
    Как така само част? Аз мислех,че всичко се краде до стотинка
  • 4 Бат Бойко

    58 9 Отговор
    Вие овцете рупайте марули от Украйна. Аз отивам в бункера под Партийния дом да си броя милиардите. ХА ХА ХА!
  • 5 боцмана

    35 4 Отговор
    По правилно би било , "Минимална част от парите за епидемията се спасяват от олигархичните обръчи , за да попаднат в ръчичките на по напористите мошеници".
  • 6 асен и петар

    12 41 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    тоия го видех последно вав крачмата вав моя квартал вав пазаржик таркаляше се по земята сас бутилките пот една маса
  • 7 това го знае

    15 2 Отговор
    всяко хлапе
  • 8 Усмивката

    57 5 Отговор
    Такава е картинкат. Точно го описа Атанасов.От самото начало повечето българи го усетиха колко и какъв е тоя „,щаб". Неадекватни. Некомпетентни. Липса на правомощия. И не случайно. Такива решения , касаещи националната сигурност. Дори по тежки , като оцеляване. Не се вземат от такива хора. Нужен е екип с помногостранни компетенции .Като затваряне на границите например. Информираност на населението и организираност. От самото начало си пролича , че ни заблуждават с тестовете. Като откровенно се превърна в детска лъжа. Крият се задкулисни игри. Дори престъпни като сценарий. С небезизвестни ,,Барселонски" мотиви
  • 9 Извинявам се...

    4 9 Отговор
    Мисля че той още е в някой от тях , или го изметоха ? Помощ от публиката ! Моля !
  • 10 Бамби

    16 3 Отговор
    Не част, а всичките направо....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ттт

    19 1 Отговор
    Авторът на статията е допуснал досадна грешка в заглавието. Това "Част от" е излишно.
  • 13 Олигархия

    26 7 Отговор
    И този какво констатира това което всички го знаем - по голямата част от парите е за гербаджийската мафия.

    Нали точно за това беше и извънредното положение - да окрадат парите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 коментар

    18 10 Отговор
    И др.атанасов е от (в кавички) самопровъзгласилсе """антикомунист""" също като червения седесар др.и.костов!

    Коментиран от #23

  • 16 Православен Демократ

    9 21 Отговор
    Атанасов се е загелпил в 1999-та година и не мръдва. Да не говорим, че не е много умен и провокацийките му са на ниво второкласник.
    Жалко за хората от ДСБ. Ако са останали.
    Пенсионирай се, бе, Атанасов. Издребня безкрайно. Буквално, преносно и метафорично.
  • 17 пройчо

    10 2 Отговор
    Ще ви уврат иванкостовските чутури ,ама късно!
  • 18 haha

    11 2 Отговор
    Част?! Колко наивно...
  • 19 БирникЪ

    22 2 Отговор
    Сега разбрахте ли защо БХ направи финта с дупетатите от герб вчера? Защото щеше да се наложи да отговаря на прекалено неудобни въпроси, и дори на него щеше да му е трудно да измисли някаква що годе приемлива лъжа! А че парите са и ще бъдат откраднати (следващите), то стана ясно дори и на тъпите тролове, верни на Тиквата!

    Коментиран от #29

  • 20 опг герп

    22 2 Отговор
    не разбрах къде бърка Атанасов. и аз не съм му личен фен, но мисля, че всичко което казва е самата истина в случая. И няма нужда от повече герпаджийски тролчета с по една мозъчна гънка да спамят, всички разбираме за какво става въпрос. Благодаря.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТРОПЧО

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "коментар":

    КАЖИ ЗА ВАШТИ ГЕРБАДЖИИ КВИ СА БЕ ТИ МНОГО ЗНАИШ КОИ КЪВ Е И ЗА КО СА БОРИ МНОГО ВСЕЗНАИКОВЦИ В ТАЗ ДЪРЖАВА БЕ СИЧКИ ЗНАИТЕ ВСИЧКО НО НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРАИТЕ ТОВА Е ПО ЛОШОТО ЧЕ САМО НЕКЪДЪРНИЦИ ОСТАНАХА В БЪЛГАРИЯ И НЯМА КАК ДА СЕ ОПРАВИ ТАЗ ДЪРЖАВА БЕЗ ВЪНШНА ПОМОЩ

    Коментиран от #34, #35

  • 24 Поредния

    11 4 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца!Май забрави как се увърташе около Борисов в предното управление и как Борисов им попари мераците и предпочете да подаде оставка от колкото да се подаде на натиска и исканията на Атанасов и сие.Не сме забравили и по времето на Костов,когато се стреляше в нощните заведения свбодно,изнасилвания и никой не смееше да се оплаче в полицията.
  • 25 Аз аз

    16 1 Отговор
    Ейййй най-накрая нещата да се назоват с истинските им имена!!!!! Всеки един българин е наясно с факта, че правителството не работи за народа, а за да ограби народа!!!!
  • 26 алек

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мишо Бирата":

    скоро .да си стегнем държавицата
  • 27 ани

    8 5 Отговор
    Още един плъшок излезе ,за да го видимДо кога този,който видяхме много пъти как оправи държавата,как я ограби заедно с неговият виден учител, ще има очи да дава акъл .Ами нали те видяхме какви чудеса направи като беше в парламента .Поне не се показвай!
  • 28 Има нещо верно

    7 2 Отговор
    в изказването на Наско. Още малко и на щаба ще му възложим и реформата в правосъдието.
  • 29 Eistee

    4 11 Отговор

    До коментар #19 от "БирникЪ":

    Смешко, отменен е ЕДИН парламентарен контрол. Не следващия и не парламентарния контрол изобщо. Как може мозъкът ти да не може да схване, че с отмяната на този ПК не се отменят въпросите, които са искали да му зададат. Какво пречи на следващия ПК да го попитат това, което са запланували? Защо си чешете езиците по безсмислена тема, още повече под манипулативна и долнопробно тенденциозна статия. Факти.бг характеризира материала като "Мнения", обаче има зададени въпроси и то даста просташки скалъпени, да тласкат четящия в една единствена посока. Т.е. или Факти.бг лъжат, че това е мнение, а то всъщност е интервю или г-н Атанасов е с тежка форма на шизофрения и сам си задава въпрси и си отговаря. Това е поредното бисерче от огърлицата, с която ФАКТИ.бг се опитва да обеси законно избраното правителство. Всяко бисерче се състои от някаква донякъде видна обществена личност, която не казва НИЩО хубаво за правителството. Доста плоско и едностранчиво и мен поне ме дразни.
  • 30 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Този пък ако си мисли че е някаква опозиция като се показва от време навреме "зад пердето да изплюе нещо"....! Борисов точно на такива и разчита.
  • 31 ДОЛНИ МРЪСНИ КРАДЦИ

    11 3 Отговор
    ГЕРБ КРАДАТ КАТО НЕВИДЕЛИ , А ДОСЕГА СЪЩО КРАДОХА !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чочо

    9 1 Отговор
    Интересно животно е българският политик когато е далеч от властта казва нещата такива каквито са. Но когато се докопат до нея стой та гледай, картината става съвсем друга.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "ТРОПЧО":

    КАЖИ НА ВАШИТЕ ПРОВЪЗГЛАСИЛИ СЕ ДРУГАРИ """""АНТИКОМУНИСТИ"""" В ЧЕРВЕН ЦВЯТ, ЧЕ И ТЕ С БКП/БСП НИКОГА НЯМА ДА ВИДЯТ ВЕЧЕ ВЛАСТ!!!
  • 36 Marinov

    1 2 Отговор
    По точното май е, НЕ Част а ГОЛЯМА Част!
  • 37 Този не беше ли

    1 0 Отговор
    генерала на Костов в службите, я колко "умерен" е станал, даже напоследък в условията на извънредно положение и той работел с Милен .. ти да видиш