Last news in Fakti

26 Юни, 2022 16:00 6 588 26

Министър Наско пак не е в час

  • министър-
  • култура-
  • атанас атанасов-
  • професор николай овчаров

Време е да си зададем ясно въпроса – искаме ли наистина културен туризъм или само ще си говорим празни приказки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В петък, 25 юни, аз отправих отчаян апел за спасяване на културния туризъм у нас. Става дума за приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите (да не се бърка с Министерство на културата!) и чрез целеви субсидии на няколко български общини с оглед на развитието на културния туризъм в България.

Ще повторя тези уникални обекти, имащи изключително важно значение за икономиката на своите райони, които в повечето случаи са силно изостанали стопански. Това са римската провинциална столица Рациария край Видин; късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище; праисторическия култов център „Солниците” край Провадия; античния град Хераклея Синтика до Петрич; Перперикон и средновековният замък Вишеград в Източните Родопи, Кърджалийско.

Последва отговор на Министерството на културата, от който става ясно, че неговите чиновници не са разбрали нищо. Там този въпрос се смесва със средствата за редовни археологически проучвания (които са отделно перо към МК и нямат нищо общо с посочените по-горе субсидии) и с европейските проекти за реставрация и консервация, които пък съвсем нямат отношение към парите за разкопки. От целия отговор се разбира ясно, че екипът на министър Атанас Атанасов така и не е влязъл в час през изминалата половин година управление.

Приоритетното финансиране чрез Министерство на финансите с оглед на развитието на туризма не е от вчера. Така например един от най-известните български археологически обекти – скалния град Перперикон, се проучва по този начин от 2001 г. Ще припомня, че тогава на власт още беше правителството на ОДС начело с г-н Иван Костов. Оттогава насам целеви субсидии за бисера на Източните Родопи са отпускали правителствата на Симеон Сакскобургготски, Тройната коалиция, всички правителства на ГЕРБ, един куп служебни кабинети.

Благодарение на това отношение на държавата в продължение на две десетилетия вече е разкрита значителна част от Перперикон. С годините в Източните Родопи се изгради прекрасният маршрут „Виа Родопика”, включващ чудесните забележителности Перперикон, Храма на Орфей при Татул, Храма на Великата богиня-майка, уникалния Златоград и др. Днес по него годишно минават над половин милион души и цифрата непрекъснато расте. „Виа Родопика” е давана на всички туристически изложения като пример за възможностите да се прави културен туризъм в България.

Преди две години и в края на управлението на последното правителство на ГЕРБ-СДС, държавата разви този опит и включи сред приоритетните обекти още пет. Резултатите през 2021 г. бяха фантастични. Само за едно лято бяха разкрити уникални забележителности, за чието проучване иначе щяха да бъдат необходими десетилетия. Стотици хиляди хора напираха да видят новите български чудеса. И да изпитат чувството на гордост, че ние, българите, можем като гърците. Още повече, че най-сетне тръгна и масирана реклама на шестте обекта по всички национални телевизии и радиа.

До този момент тези средства са отпускани от МФ само с министерски постановления, след като съответната община подготви необходимите документи. Тази година Министерството на финансите за пръв път поиска и потвърждение от Министерството на културата. От него се искаше единствено положително становище за огромното значение на въпросните археологически обекти за икономиката на съответните райони. Без по никакъв начин да се засяга бюджета на МК.

Вместо това последва едно гръмко „Не!“ По този начин предвидените в Националния бюджет средства за проучване на шестте обекта няма да бъдат използвани от археолозите и ще бъдат употребени за съвсем различни цели. Предлогът е за „прозрачност“ и „публичност“ при разпределението на средствата. Сякаш от 20 години насам не се знае по какъв начин се разкрива Перперикон, за да стане което е!

Напоследък стана ясно, че тези кухи призиви за прозрачност във всички сфери на икономиката водят до разруха, до разбити пътища, до масово обедняване на хората. Аз в никакъв случай не съм поддръжник на корупцията и на неморалните методи. Но само се притеснявам да не стане като в приказката за Настрадин Ходжа, който тъкмо научил магарето си да яде камъни и то взело, че умряло.

И не на последно място! Когато говоря за некомпетентността на Министерството на културата и неговия министър, аз нямам предвид всички в това управление на страната. С нарочно писмо до същото министерство от петък, 25 юни, Министерството на туризма в лицето на министър Христо Проданов и зам.-министър Мариела Модева заеха позиция на твърда подкрепа в необходимостта да бъде отпусната целевата субсидия за Перперикон. В това писмо изрично се подчертава огромното значение на този обект за развитието на културния туризъм в Родопите и цяла България! Впрочем Министерството на туризма ясно разбира значението на въпросните шест обекта и по негово искане през цялата пролет отново всички национални телевизии и радиа излъчваха рекламните клипове за тях.

Време е да си зададем ясно въпроса – искаме ли наистина културен туризъм или само ще си говорим празни приказки. Защото, докато тук се мотаем, съседна Гърция отдавна привлича всички туристи, включително българските, със своите прекрасни и отлично обгрижвани от държавата културни забележителности.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    18 47 Отговор
    Гербаджийския бок.лук пак пищи за пари...
  • 2 Тоя министър Наско

    65 7 Отговор
    е също като "певунчика" Кристиан Костов,откъде ги копате такива хлапетии и докога ще обръщате българската държавност на детска градина?!
  • 3 Майна

    69 4 Отговор
    Ама вие наистина ли сте очаквали нещо от този мушморок, шегувате се ,нали...
  • 4 Пич

    50 3 Отговор
    Прилича на остарелия Кристиян Костов , от предишна статия ! И недошмъркалия Зеленски , от по предишна статия !!!
  • 5 да де

    48 4 Отговор
    Като го гледам министърчето като нищо ще го олепи маймунската шарка
  • 6 ЕКСПЕРТ от народа

    12 34 Отговор
    Да не би да е по-добре да се върне онзи пушещ по 3 кутии цигари на ден вмЕри..сан на цигари неадекватен пиянду.. рник Вежди Бербера...стов.

    Който злоупотребявал с поста на министър и накарал Васил Божков да му плати 100 000 евро, за грозна статуетка, лишена от всякакви културни достойнства, което не струва дори 100 лева.

    Българите напълно си заслужаваме съдбата. Щом искаме да заменим това момче, с един в вмЕри..сан пиян...дурник.

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПП.......

    41 5 Отговор
    Педеаска Партия
  • 9 12340

    9 23 Отговор
    тоя Перперикон се оказа златна мина.
    ....и тоЪ е професор от украински ВУЗ,не от български.
  • 10 Подлога ГЕРБ

    12 25 Отговор
    Проф. Овчаров. Глад за теб, подлого долна

    Коментиран от #15

  • 11 Tутанкамон

    38 3 Отговор
    Не е виновно момчето,а този който го е назначил

    Коментиран от #12

  • 12 Не е баш така

    31 2 Отговор

    До коментар #11 от "Tутанкамон":

    Нали и тоя, дето го е назначил, някой него го е назанчил? Айде стига с тия оправдания!
  • 13 Иван

    12 11 Отговор
    1. Чужденците идват в България заради евтиното море и евтиния алкохол. Този контингент не ходи по културен туризъм. България, според сега съществуващата несправедлива предста за нея, не е обект за културен туризъм. Имиджът трябва да се промени. Но това е сложен процес и той включва далеч не само рекламата на страната тук-таме.
    2. Спрете да наливате пари в културни и археологически обекти, намиращи се на територии, населени предимно с мюсюлмани. Инвестирате в чуждия джоб. Неукротимият бяс на някои археолози за подобни разкопки трябва да бъде усмирен. Има достатъчно древни обекти в останалата част на страната. Ако разбирате, какво искам да ви кажа.
    Айде, чао!
  • 14 дърт даскал

    22 2 Отговор
    То кой ли от ПП /Прецакахме промяната / е в час? Класната Херо Мустафа събра всичките работещи в "Америка за България" "харварди" / завършили като Сачева многобройни 2 седмични курсове/ за да напълни паралелката /правителството/, защото "парите вървят с ученика" . Но паралелката се оказа доста слаба и след 6 месеца се разпадна и директорът на държавния департамент уволнява класната Мустафа!
  • 15 1-20

    6 16 Отговор

    До коментар #10 от "Подлога ГЕРБ":

    Това че тук не ти одобряват коментара не означава че не е верен. Гереберските медии и подлоги са окупирали държавата. Жалко че Рашков не успя да прибере Тиквата в дрънголника за постоянно.
  • 16 Мека китка

    12 3 Отговор
    Я го сакам много министера! Много е секси! Па ше гласувам за него!
  • 17 Гей Активист

    7 8 Отговор
    Целият парад ще гласува за него искате или не искате и той пак ще е министър на Културата!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 3233

    7 6 Отговор
    Браво на Наско,най -после се намери човек да провери къде са глътнати милиони лева,за какво?Вишеград стана паметник с национално значение,как така той и преди е проучван и тънеше в боклуци и Овчаров го знаеше и изведнъж хопа.До каквото се докосне Овчаров става паметник с национално значение.
  • 21 Курандо Мио

    7 2 Отговор
    Наско пе де раско
  • 22 Облака

    11 3 Отговор
    Надрусан, блуждаещ индивид. Този свърши ли нещо докато беше там. Не вярвам.
  • 23 Посетител

    6 3 Отговор
    Че кога е бил в час?!? Този се оказа по-голямо недоразумение и от Бойлчо Баневия!
  • 24 Иван Радоев

    1 2 Отговор
    Цялата шайка от обратни баджанаци и политически случайници и далавераджий от Подмяната да се връщат там откъдето изпълзяха
  • 25 .....

    1 1 Отговор
    До всички хейтъри,много си е в час момчето!
    И престанете да слагате етикети на хората!
    Погледнете себе си,от там започва промяната!
    От вашия дом,семейство,деца!И мислете,иска ми се да вярвам че имате със какво!
  • 26 8788

    0 1 Отговор
    А Овчаров????Коментирайте тази герберска подлога!Малко ли парички "усвои"и той?!