ФАКТИ.БГ

Защо режимът на Путин човърка все повече в съветската рана

В Русия не оставят раната да заздравее

Публикувана: 30 Април, 2020 18:30
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5214
Защо режимът на Путин човърка все повече в съветската рана
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на българския журналист Иво Инджев в блога му:

Все по-обсебената от все по-далечното време на Втората световна война днешна Путинска Русия съгради еклектичен православно-милитаристичен Храм на победата.

По липса на други причини за гордост от успехите на нацията руският национализъм се отдаде изцяло на спомена за победата на СССР във войната, която ѝ струваше погубени от режимите на Хитлер и Сталин повече от 20 милиона жертви. За този спомен влиятелният и в днешна Русия бивш телевизионен водещ от времето на перестройката Александър Невзоров казва, че е време да бъде оставен да заздравее в миналото като рана, която не бива да бъде чоплена. Но кой ти слуша там някакъв си журналист, па макар и наистина с голям авторитет да е той…

По-малки, но далеч по-мъдри нации, каквито са нашите гръцки съседи и испанските ни побратими по линия на ЕС и НАТО, са решили този въпрос именно по този начин. Оставили са раната да заздравее. За мащабите на Гърция и Испания тя е не по-малко кървава и болезнена от съветската. Милиони са загиналите в гражданските войни в Испания и Гърция през миналия век. Хората в двете страни и от двете страни на барикадата там знаят много добре за какво става дума. Помнят, но …не говорят за това.

Опитайте в Гърция или Испания да заприказвате някого на тази тема. Ще си спечелите в най-добрия случай мълчалив отказ, а в най-лошия – може и боя да отнесете за опита да забивате болезнено нож в слънчевия сплит на националното разделение. Антагонизмът в оценките на гърците и на испанците за ужасите от братоубийството си остават, но неписаното споразумение да се избягват споровете по този въпрос се спазва. Възможно е в тесен кръг от близки хора това да не е така, но в публичното пространство се смята за неприлично, особено ако сте чужденец, да ровите в тази тема.

Точно обратното правят в Русия. Там се опитват се да въвлекат целия свят в ровичкането в раната. А който е против, бива обявяван за “русофоб”.

Ще каже някой, че в Русия не става дума за братоубийство, а за страшен външен враг, победен с цената на огромни (само)жертви. Нима?

Само разстреляните от съветски трибунали по време на войната съветски граждани с и без униформи надхвърлят жертвите на САЩ в бойните действия срещу германските войски. Оставените без храна и покрив над главата съветски граждани в изпълнение на прословутата заповед на Сталин за изгорената земя под краката на завоевателите са още повече. Неизброими са жертваните, дадени като пушечно месо, включително причинените от т.н. заградителни отряди със стрелба в гръб на настъпващите червеноармейци , както и с цел пехотата да разминира пътя на танковете, ценени повече от човешкия живот от съветското командване. В отделни битки, като атаката срещу обречения Берлин, който обаче е трябвало да падне именно като съветски трофей по най-бързия начин по указание на Вожда, също загиват повече съветски войници и офицери, отколкото са жертвите на американците в цялата война.

Японските камикадзета поне са били подбирани на доброволен принцип. В съветския случай стотици хиляди червеноармейци са били изпращани като стадо на заколение с цел да задавят врага с кръвта си, да го накарат да свърши патроните и да полудее от камарите човешки трупове пред дулата му ( такава психическа реакция наистина е била регистрирана от командването на Вермахта).

За изоставените на произвола на глада и болестите цели сегменти от съветското население, измрели с милиони, в Русия скърбят неофициално само близките и роднините. А в тази категория попадат и онези 900 000 жители на Ленинград, който съвсем не е бил блокиран, както твърди пропагандата. Снабдяване е имало, но само само за армията и партийния елит на града, докато населението в града на Ленин е било обречено на гладна смърт.

Ленинградската хетакомба на цивилното население е епично повторение в стократно уголемен мащаб на обсадата на Алезия от войските на Юлий Цезар. В последните дни на блокадата, която е била пълна ( за разлика от случая с Ленинград) вождът на въстаналите обединени галски племена Версенжеторикс решава да отвори портите на крепостта и да пусне жените и децата на милостта на римския пълководец. Той обаче отказва да храни още хиляди гърла и след няколко дни предводителят на галите ги приема обратно в крепостта. След което се предава.

Може ли някой да си представи Сталин като Версенжеторикс да поиска милост за жените и децата от врага? Самата мисъл за такова сравнение поражда криви усмивки…

И в днешна Русия, както във вчерашния СССР и преди него в Московията, милостта към човешките същества от страна на онези, които решават въпросите за живота и смъртта им, е непозната морална категория. Ето защо съветът на Невзоров вождовете да престанат да ровят в раните от миналото не само не вразумява пропагандаторите на военното величие на СССР, но сякаш все повече ги настървява.

Какво да се прави, този манталитет е наследен от ислямизираните монголци от Златната орда, владели Московията близо 3 века. В една своя статия външният министър Сергей Лавров най-сериозно обясни, че Златната орда е обогатила генетично руснаците…

За предците на Златната орда като скотовъдци животът на човека не е имал стойност, освен като бойна единица. Пълководците на скотовъдците са разсъждавали в тумани, т.е. в дивизии. Колкото повече тумани имаш, толкова по-важен си в йерархията. Точно като Сталин, който иронично питал с колко дивизии разполага римският папа, че си позволява да се прави на влиятелен. Дали руската дума за мъгла ( туман) има нещо общо?

Монголите оставяли след завоевателните си походи планини от отрязани човешки глави. Прерязали милиони човешки гърла, за да не ги хранят – т.е. не защото са някак по рождение жестоки, а по целесъобразност. В крайна сметка са били скотовъдци, а не човековъдци.

Технологията на обичайното клане сред спечелена битка била проста и обичайна за опитните от детство монголски воини. Разделяли пленниците на групи от по сто или колкото било нужно души, и всеки участвал в касапската дейност на определено разстояние, за да не си пречат по време на масовата екзекуция.

Разделянето с цел подчиняване чрез геноцидни екзекуции не е нито монголски, нито римски патент. Иван Грозни го прилага срещу най-проспериращия руски град Новгород, а след това и при унищожаването на Волжка България. Предава се през вековете. Вижда се от маниакалните наклонности за възраждане на Третия Рим. В СССР, както отбелязва препатилата Анна Ахматова, едната половина от хората е вкарана в лагерите и затворите, а другата е впрегната да охранява затворниците и концлагеристите.

За разлика от наливането на масло в огъня на патриотизма по повод войната срещу германците, по отношение на вътрешносъветската война фанфарите в Москва мълчат. Нещо повече, упоритите руснаци, които се опитват да правят разкрития за зверствата на съветския режим, са подложени все по-често на гонения. В случая – гузният гони и бие, бягайки от истината.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 46 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Единствен
2 Отговор
Единствения начин някой да те чете е да пишеш нещо за Русия, Путин СССР. Мисля си че вече трябва да плащате процен на Русия за това че някой ви чете.

Коментиран от #48


Оценка:
-34 +79

Щот скоро ше се куртолиса
3 Отговор
Джуджето😂😂😂

Оценка:
-48 +25

tost
4 Отговор
Автора е готов да продаде и майка си за няколко пробити долара 💲

Оценка:
-33 +81

Гост
5 Отговор
Ивчо се грижи за Грант-центовете си. Че на теб какво ти влиза в работата? И въобще как може да сложиш на една везна Хитлер и Сталин!? Малоумник!

Коментиран от #45, #51


Оценка:
-34 +66

Иван
6 Отговор
Ивото Инжев май е послушал палячото и е пил белина!

Оценка:
-31 +77

!!!🐒!!!
7 Отговор
Продажната козяшка подлога Иво Минджев си заработва надницата.

Оценка:
-33 +68

Ха Ха
8 Отговор
Удри тая пършива мечка!

Оценка:
-40 +23

Упсссс
9 Отговор
Аааа този път не се минах-първо видях кой е автора и си спестих 3 минути от глупостите на Иво Минджев

Оценка:
-27 +62

Айде
10 Отговор
На този даже и платените драскачи-соросоиди вече не пишат коментари под драсканиците му..0
хахааахахаааааааа толкова е жалък

Оценка:
-28 +49

Бесен Язовец
11 Отговор
Този не е журналист, а едно ДС което е шпионирало комшиите си преди 1989г сега служи на соросите иначе ще умре от глад!

Оценка:
-28 +54

Инджев
12 Отговор
Аз служа на соросоидния режим и се изхранвам с шекели!

Оценка:
-24 +36

Кирчо
13 Отговор
Тез клоуни взеха да сменят историята утре ще пишат че Албания е освободила България и Русия от Хитлер !

Оценка:
-24 +39

пак ли ти бе
14 Отговор
Агент Ивайло, нямам никакви съмнения че по време на престоя ти в СССР са те вербували и за техен агент, и назначили за русофоб. Рязко вдигаш броя на русофилите, полезен си доста.

Оценка:
-21 +47

В.В.
15 Отговор
Иви,,,Ще го попитам,Колко време живя в Испания , Гърция,РФ..та така,, живо , описва обстановка.. настроение и пр..Един индивид отива в Япония за седмица и пише книга.Отива за месец и пише разказ. Живее там и не пише нито ред.. БОЛНА ДУША.Е ТВА МОМЧЕ!!ДА,, може да пийнал малко белина.Кой знае??

Оценка:
-19 +41

Иванова
16 Отговор
Господин Инджев боли ви, че фашизмът не е победил, че славяните и циганите и вашите работодатели не са в концлагери. Страдайте. Сигурно си мислите, че на Запад са очаровани от вас. Не не са.
А руснаците имат право да си спомнят, че предците им са изгонили и защили собствената си земя от фашистите и без ваше разрешение. Аз не съм способна на саможертва, но гледам с уважение на хора, които с кръв са платили някой да не ги граби и се отнася с тях като с втора ръка хора.

Коментиран от #36


Оценка:
-24 +51

Запознат
17 Отговор
Инджев фамилията идва от Индже от турски произход е Инджев двоен агент е служи на мюфтийството и на соросите едноврененно!

Оценка:
-24 +38

az #Победа75
18 Отговор
Инджев, не бери грижа за руснаците, те знаят какво правят. А помисли за себе си. Грантовете скоро ще секнат! Тръмп ще ви спре кранчето и ще прати господарите ти в девета глуха.

Оценка:
-21 +44

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Иво Инджев
20 Отговор
Мразя комунистите и руснаците, а обичам американския хероин!

Коментиран от #24


Оценка:
-24 +25

В.В.
21 Отговор
Индже,напиши нещо за демократрепубликанския режим в УСА.За РФ го знаем.. Айде чакам.Имам два почивни дни

Оценка:
-12 +33

Тук драги Иво
22 Отговор
не е проблем раната, а това че тая рана е симптом на синдрома "Западът иска да вземе богатствата на Русия". Винаги силните на запад са го искали, били те германци, британци, французи или американци. И руснаците го знаят.

Коментиран от #33


Оценка:
-17 +44

23
Този коментар е премахнат от модератор.
В.В.
24 Отговор

До коментар #20 от "Иво Инджев":


Много омраза се събрала в туй дете...Брей...Критична точка...Обаче има и гГоляма Любов...Объркаме.. Поздрав..ЗИГМУНД.!!

Оценка:
-16 +22

мда
25 Отговор
Тази гнида намира смисъл да живее само за да храчи по Русия ! Дори русофобите го презират !

Оценка:
-18 +39

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Ххх
27 Отговор
Какво може да ми каже някой като Иво Инджев, мисля че ми е пределно ясно, още преди да съм прочел статията. Русия ровела в съветските рани ? Да, това безспорно са рани, но и много победи, които няма как да не са повод за национална гордост. Както ние се гордеем с битките при Ахелой, Одрин, Клокотница и Шипка, така, мисля съвсем естествено е руснаците да се гордеят с битките при Сталинград, Курск, Балатон, Берлин и още много други. Ама човъркали в миналото. Ама само те ли човъркат ? Поляците какво правят ? Те забравили ли са старите исторически рани, или през ден продължават да напомнят на тоз и онзи как ги били поробили, как ги били избивали, и сега какви репарации им дължали. А това, че на разни американски подлоги не им отърва сегашното ръководство на Русия, че много им се ще на мястото на Путин да видят някоя слаба и послушна мижитурка, тип Навални например, която да свие Русия в черупка и да не смее да си покаже носа, да не защитава собствено мнение по никакви въпроси, а Щатите отново да станат едноличния световен жандарм, който да сваля и да качва правителства, единствени те да продават оръжие и да експлоатират и ограбват природните ресурси на останалите - да, ще им се. Но засега поне нещо им присяда.

Оценка:
-16 +37

28
Този коментар е премахнат от модератор.
много знаещ
29 Отговор
Спрях да те чета след първите 15 реда. Толкова си предвидим и ограничен Инджев и толкова омраза носиш на крехките си рамене, че вече си напълно безинтересен. Жалко , остаряваш доста безславно.

Оценка:
-16 +36

Ххх
30 Отговор
Единственото, което приемам от Инджев е написаното за Ленинград. Да, там човешките жертви мисля че можеше до голяма степен да бъдат спестени, ако по - голямата част от цивилното население беше изтеглено преди да бъде заключена немската блокада около града. Но другите неща които пише са твърде спорни. Да, мерките са били жестоки и нечовешки, но времето е било такова и е изисквало жертви. Имам в предвид това което пише Инджев за дейността на така наречените заградителни отряди. Е, в началото на войната заградителни отряди доколкото знам не е имало. И какъв беше резултата ? Масово търпяха поражения от немците, масово отстъпваха и масово се предаваха в плен. Доколкото съм чувал през 1941 г. немците за взели 1,5 милиона съветски военнопленници. А оттам нататък, какво е станало с тях ? Доколкото знам оцелелите от немски плен са 3 процента. И, оттам нататък е въпросът - дали примерно 5 - 10 или ако щете 50 процента от руските военослужежи да загинат като ненужни или неоправдани жертви поради наложената стратегия и тактика за водене на сраженията, нещадяща човешкия живот, или 95 процента загинали в немските концлагери, поражения и загуба на войната, с всички произтичащи от това последици.

Оценка:
-17 +14

Другия с коня
31 Отговор
Не мисля,че си уловил Причината ,Иво.Помисли си малко.Туснаците Окупират половин Европа о остават там .В тези ддържави.Чрез Държавни изменници променят Обществения строй.Създават История,която ги оневинява и точно Тя сега е проблема.Ако ѝ противоричиш с нещо(на тяхната История)те Атакуват.Те наричат Окупацията. ОСВБОЖДЕНИЕ....Защо.Защото иначе трябва да Палащат.Трябва да бъдат Съдени и да Плащат за извършеното в тези държави,за Геноцид,за Ограбване на злато и за Окупация....,

Коментиран от #52, #53


Оценка:
-18 +18

Нормален
32 Отговор
А нормално ли е платен извратеняк да коментира Русия?

Оценка:
-17 +30

Случайно прочел
33 Отговор

До коментар #22 от "Тук драги Иво":


Много точно го каза!

Оценка:
-11 +14

Златен скункс
34 Отговор
И без коронавируса тоя си е к.укуЯвно тоя вирус празни глави не поразява,язък.

Оценка:
-11 +20

⚡ Хрониките на Евразия
35 Отговор
Нищо ново Иво Инджев не казва ..
Ако Чебурашките бяха чели малко руски класици , руски свободни медии , преди Путин да ги закрие , сега нямаше да си показват простотията по въпроса ..
Но интересно ще бъде , когато руската пропаганда , 24 часа след режима на чекистите , започне да пише като Иво Инджев ..
А че ще започне , това е без варианти !

Коментиран от #55


Оценка:
-25 +16

Ушанка
36 Отговор

До коментар #16 от "Иванова":


Ще ти спра рублите май,много се надъха

Оценка:
-19 +9

Ххх
37 Отговор
Не знам дали Другия с коня е Ония с коня. Но този път коментарът е обективен и необслужващ американската гледна точка. От мене имаш +, за разлика от друг път.

Коментиран от #43


Оценка:
-9 +9

Behemoth
38 Отговор
Не мога да разбера тоя ненормалник защо непрекъснато човърка в в Русия...нещо му е гузно агентурното минало ли?

Оценка:
-15 +25

Мим
39 Отговор
Абе може и да има малко истина в това което описва,но то не чак такова.Тук виждам доста омраза в този очерк от Иво,явно с нещо много е засегнат и мрази риснаците..

Коментиран от #40


Оценка:
-9 +17

изодзадзе
40 Отговор

До коментар #39 от "Мим":


Когато е учил в Московския държавен университет са го онождали съветски граждани от централноазиатските реСпублики!

Коментиран от #41


Оценка:
-9 +19

Мим
41 Отговор

До коментар #40 от "изодзадзе":


Аха понял...

Оценка:
-4 +10

Нова
42 Отговор
Защо плещиш бе? Засрсюи се пред 22мил.жерви, които е дала тази страна. Това е един пасквил, който не става за четене! Колко доларес получаваш, че такава злоба се лее от пасквила Ви? Споделете за колко сребърни ка продавате душата си?

Оценка:
-13 +19

Другия с коня
43 Отговор

До коментар #37 от "Ххх":


Някога замислял ли си се, Защо ,след като Комунистическия Режим в България е обявен за Престъпен със Закон,Комунистическата Партия или нейния Правоприемник БСП не е.Членувалите в тази Партия и реализирали в България този ПРЕСТЪПЕН Режим също не са обявени за Престъпници.....Защо.....Защо ...Защо...Може би Защото....Нали...

Оценка:
-8 +5

Площад Славейков
44 Отговор
Тоя тип е най миризливото,гнусно, и нахално л*йно на когото Факти дава възможност да бълва помия,без да отчита че така в очите на редовните читатели постепенно губи реномето си на сериозна електронна медия.

Оценка:
-5 +17

Мисля си
45 Отговор

До коментар #5 от "Гост":


Така е - не можеш. Сталин е започнал да избива пръв .Своите за начало.

Оценка:
-11 +8

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Тиквата
47 Отговор
Не може на тази подлога да му се дава глас.

Оценка:
-7 +9

Опа
48 Отговор

До коментар #2 от "Единствен":


Ха ха ха, браво.!!! Не може да е толкова заслепен с омразата си към Русия, а да не вижда гредата в окото на (приятелите) си! Процента който трябва да дава на руснаците ще бъде голям, ха ха ха

Оценка:
-4 +10

Голем смях
49 Отговор
Както винаги точен и изчерпателен.И право в целта на руските боклуци.

Оценка:
-17 +9

50
Този коментар е премахнат от модератор.
51
Този коментар е премахнат от модератор.
52
Този коментар е премахнат от модератор.
Не че го оправдавам Сталин
53 Отговор

До коментар #31 от "Другия с коня":


ама ти какво щеше да направиш? Сталин печели войната срещу поредната западна сила, но това му струва 20 милиона жертви и разрушена държава. Та първата му идея е да установи за всеки случай буферна зона между Запада и СССР. И да има съюзници при следващото нападение от страна на Запада. И ние за съжаление бяхме в тая буферна зона.

Оценка:
-2 +7

54
Този коментар е премахнат от модератор.
Чел съм
55 Отговор

До коментар #35 от "⚡ Хрониките на Евразия":


МНОГО руски класици. За всички тях Русия е горда и велика страна, а руският народ - въпреки превратностите на историята- народ с търпение, воля и несломим дух. И патриотизъм! А близачи и гъзослагачи у нас винаги е имало - ето един от типичните - Иво, какво работеше бе, миличък, преди 1989, къде и как се озова там?

Оценка:
-4 +6

Гошо
56 Отговор
Инджев при споменавяне на Русия получава уртикария, а когато я плюе, оргазъм! Примитивен човек!

Оценка:
-3 +5

Kcaniba
57 Отговор
Браво Иво! Въпросът до кога ще ни занимават само с войни и със съветските си простотии, трябва да е на дневен ред. На хората много отдавна им омръзна, империята на злото само за войни да говори.

Оценка:
-6 +3

Хаджиментов
58 Отговор
Там всекидневно дават филми за войната. Разбирам, че много са изстрадали, но това е вече мазохизъм. Защото и други страни са пострадали много от войната, но гледат напред.

Оценка:
-2 +2

Алексей Сергеев
59 Отговор
Авторът е много прав! Всички, които са писали против материала и месец не са живяли в СССР. Колкото са жертвите от Хитлер, толкова са и жертвите от Сталин. ТОВА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ РУСНАЦИ , потомците на жертвите на Сталин го казват, палачите, партийните функционери на Сталин,Брежнев,Путин отричат и мълчат. Както СССР МЪЛЧА И ОТРИЧА КАТИНСКАТА КАСАПНИЦА ,ОРГАНИЗИРАНА ОТ СТАЛИН

Оценка:
-1 +2

60
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Красимир Янков
Политикът от БСП с коментар за ситуацията в партията
Корнелия Нинова няма да изкара 4 години начело на БСП"

Още бисери
ТОП 5