Last news in Fakti

8 Май, 2020 10:00 4 296 46

Дезинформацията продължава, но не побеждава

  • либия-
  • русия-
  • главорези-
  • вагнер

Никой не може да отрече факта, че „Вагнер“ са в Либия и че тяхната жестокост не е по-малка от тази на противниците им – главорезите от „Сирийската свободна армия“

Дезинформацията продължава, но не побеждава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Божидар Чеков във "Фейсбук"

Напоследък български сайтове публикуваха информация за войната в Либия, в която се набляга на руското участие в нея. Както редовно се преиначават победите на Либийската Национална Армия (ЛНА) и този път, като се започне от източника до крайния получател – читателят, руската намеса е виновна. Тази ситуация напомня френската поговорка: „Един срещнал друг, който му казал, че видял трети, който срещнал мечка...“

На 6 май т.г. агенция Ройтерс публикува информация, която се позовава на извадки от секретен доклад, изготвен от „независими наблюдатели“ и предоставен на комитета за санкции срещу Либия, към ООН. Пълния текст на "секретния доклад" никой не публикува. Издателство Блумберг изтълкува по свой начин публикацията на Ройтерс, която от своя страна вдъхнови колегите от българските сайтове.

Какво казва горе-долу доклада, обхващащ 57 страници? Първо авторите му не са били на място, а са ползвали „Опен сурс“. Това означава, че източниците са Фейсбук, Туитър и други електронни медии. От тук достоверността му избледнява значително, заедно с оповестената „секретност“. Какво се казва конкретно? Батальона „Вагнер“ участва в боевете. Предполага се, че броят на наемните войници е между 800 и 1200. Тридесет и пет от тях са снайперисти. Останалите са в противовъздушната отбрана и другаде. Относно националността на войниците от „Вагнер“, доклада казва, че освен руснаци в него участват още украинци, сърби, молдавци и белоруси. Това което авторите на доклада пропускат да преценят е развитието на наемните войски като цяло в света. В повечето регионални военни конфликти, Великите сили, предпочитат да не се месят пряко, а оставят частните батальони да вършат „мръсната работа“. Американците също разполагат с подобни войски. Най-известна е армията „Бляк вуатерс“.

Никой не може да отрече факта, че „Вагнер“ са в Либия и че тяхната жестокост не е по-малка от тази на противниците им – главорезите от „Сирийската свободна армия“, в чиито редове има различни заклети джихадисти, членове на „Ал Ностра“ и остатъци от Ал Кайда. Турски самолети ги изсипват в Триполи, по нареждане на Ердоган. Възнаграждението им е 2000 долара на месец. Общият брой наближава 7000. Турските офицери на място са между 400 и 500. Няколко фрегати с електронни устройства упътват дронове, които хвърлят бомби върху ЛНА. Това турско участие се следи активно от гръцките въздушни и морски сили. Атина информира редовно командването на НАТО за турската намеса, но подобно на Ройтерс, Блумберг и българските сайтове – всички са с памук в ушите.

Въпреки турската намеса, силите, които крепят поставеният от ООН министър председател – Ал Сараж, в последните дни претърпяха тежки поражения. След два поредни неуспеха, в момента те атакуват за трети пореден път военновъздушната база „Уатия“, която армията на маршал Хафтар брани със зъби и нокти. Тази база е най-голямата в цяла Северна Африка.

Във все по-ожесточената война в Либия, „независимите наблюдатели“ пропускат също един много важен фактор, който е сблъсъкът между духът на агресорите с този на защитниците на територията. Какъвто и доклад да бъде написан, от който и да било, ако той не държи сметка за многовековната ненавист между турци и араби, той е извън реалността! Какво търси Турция там? Ердоган го обяви открито – връщането на Либия под турско опекунство, така както е било по времето на Османската империя. Споменът от турското присъствие обаче не е в полза на нашествениците. Той мотивира не само либийските бойци, но и местното население за съпротива до край. Подобно на касапницата в Батак, турците са погасили въстание в Източна Либия, избивайки 90 000 члена на племето „Жауази“. Подобна жестокост е крепила империята по целя бряг на Средиземно море. Съвсем логично всички арабски страни, с изключение на Катар, да са днес на страна на армията водена от маршал Хафтар.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логично

    31 2 Отговор
    Това с наемниците е старо като света.Въпроса е кой какви ползи търси.
  • 2 1234

    53 9 Отговор
    Изтърваха и Либия. Путин и там контролира положението.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ще контролира

    6 41 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Ако Турците разрешат

    Коментиран от #14, #16

  • 6 Гербав трол

    51 4 Отговор
    Атина информира редовно командването на НАТО за турската намеса, но подобно на Ройтерс, Блумберг и българските сайтове – всички са с памук в ушите.

    Това е положението. Убиха Кадафи в разрез с всички международни закони и сложиха тяхна марионетка да управлява Либия (без избори) ама самите либийци не искат да се сражават на негова страна така че ползват обучените джихадисти от Сирия нищо че ужким са призноти от ООН за терористи.

    Интересите на краварите са по-важни от съдбата на народа в някоя държава (особено ако има петрол).

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гербав трол":

    На тяхното му викат демокрация, апропо тез независими източници са моного еврейоанглийски
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГостЪ

    21 4 Отговор
    добра статия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истина

    11 29 Отговор
    Русия Вагнер , Египет , Франция , С. Арабия , ОАЕ и Италия бяха само на 7 км. от столицата на Либия но с намесата на Турция всичко се промени , в момента всечки тия подкрепящи Хафтер са на 180 км. от Триполи боевете продължават , французите поискаха помощ от Израел за защита на въздушното постранство на Либия защото руските понцири били безполезни с/у турските безпилотни самолети които унищожили мнго военна техника френско производство . Затова в тия дни Путин и Макрон си телефонират честичко .

    Коментиран от #22, #41

  • 14 5ко

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ще контролира":

    Мечтай си, поне е безплатно.

    Коментиран от #18

  • 15 до автора

    6 25 Отговор
    "...армията „Бляк вуатерс“"..., цитирана от автора, е РУСКОТО произношение на частната военна компания "Блек уотър", която вече не съществува. Дори само от тази фраза може да бъде направен ЕДНОПОСОЧЕН извод, че т. нар. "авторски материал" от Фейсбук си е директен и НЕКАДЪРЕН превод на някое руско издание, финансирано от Кремълското джудже Вовка. Айде у лево….

    Коментиран от #21, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да бе да

    5 20 Отговор

    До коментар #14 от "5ко":

    Май е обратното,само българина умее да мечтае.гледай малко и турската медия,те показват със видео каквото се случва там,турчина като дойде всички се крият като мишки в дупките си
  • 19 Ха ха ха

    5 17 Отговор
    Хафтер(МАРШАЛ)???квооо?😂😂😂Мачкай ги тези долни превратаджии Ердогане
  • 20 Чеков

    5 15 Отговор
    Като имаш претенциите да пишеш по международни теми напъни се поне да научиш базов английски и не ми превеждай Black Waters с руското „Бляк вуатерс“. Русееш ми нещо и "олекваш".

    Коментиран от #24

  • 21 падналия ангел

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "до автора":

    Съществува, съществува, но с променено име. Академията се именува.
  • 22 Божидар Чеков

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Истина":

    ЛНА - Либийската Национална Армия, командвана от маршал Хафтар в момента се намира в квартал "Сала Адин" в Триполи, на 3км от преденството.
  • 23 Божидар Чеков

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "до автора":

    Не бързайте със заключения, които явно много ви се иска да са верни! Не ме интересува точния правопис на фирмата с американските наемни войници. Посочих тяхното съществуване. Името им е променено - да, но те са факт. И едните и другите разполагат с военни части за даване под наем.
  • 24 Божидар Чеков

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Чеков":

    Напънете се вие да си промиете глравите с истинска информация и не ме занимавайте с провопис! Оценете анализа почиващ върху факти, които никъде ги няма!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сандо

    15 4 Отговор
    Поздравления за автора за статията.Макар и кратка,тя е обективна.

    Коментиран от #27

  • 27 Божидар Чеков

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    Здравейте Сандо! Ще ви поздравя за написаното със следното признание. Никога не съм писал за пари. Това е важно, но има по-важно. Никой няма информация като тази с която аз разполагам. Нито руснаци, нито американци, ООН, Пентагона или ГРУ. Четете я внимателно и я разпространявайте!
  • 28 БО-COVID-19

    6 3 Отговор
    ЧЕКОВ Е ДОБРЕ ИНФОРМИРАН.
  • 29 XMAN

    6 1 Отговор
    Абе мосю Чеков може ли на топ производители на фейк нюз като Ройтерс и Блумбърг да им имаш вяра.После пада едно детинско сърдене когато вожда ви нарича мисирки.

    Коментиран от #32

  • 30 Благой от Софстрой

    3 9 Отговор
    От написаното се разбира едно,че авторът е туркомразец като мнозинството българи.Драскаме наизуст .
  • 31 Де Факто

    7 4 Отговор
    Божидарчо такова животно като „Ал Ностра“ не съществува,да не би да е Ал Нусра. Я провери" достоверните" си източници.

    Коментиран от #34

  • 32 Божидар Чеков

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "XMAN":

    Уважаеми господине, това е проблема на еднин малък и беден народ, с малки и бедни журналисти. Те превеждат като автомати без да мислят защото са гладни. Преди освобождението 1989 година българите повтаряха от сутрин до вечер "Москва, Москва, ти пак туптиш, ти пак блестиш, ти пак си огнено сърце..." Изведнъж обаче "московското слънце" се скри, но рефлексът на Павлов остана. Българите не мога без покровител. Иво Инджев, Елена Поптодорова, Соломон Паси и Ал.Йорданов станали сънчогледи, посочиха новото слънце. Вместо от Изток, то изгжрявало от Запад. И както вчера всичко написано в "Новости" се считаше за "евангелие", днес "Ройтерс" за преписвачите от София е новото евенгелие. В конкретния случай "щом е Ройтерс" е истината, как може Чеков да знае повече?!Дядо ми казваше "и цара като си го вади, той не слага ръкавици"! Аз ви казвам същото. И тези от Ройтерс и те си го вадят без ръкавици. Аз имам хора там на бойното поле, които те от Ройтерс нямат и не могат да "платят". Доверието не се заплаща. Ползвайте фактите, които ви подарявам, или не. Ваша си работа.
  • 33 хахаха

    4 1 Отговор
    „Бляк вуатерс“- якоооооооо....:) Сигурно този "анализатор" има предвид Блекуотър? :)))
  • 34 Божидар Чеков

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Де Факто":

    Не ме занимавайте с глупости! Много добре разбирате за кой става дума. Не съм и няма да съм никога на матура за изписване на фирмите на главорези.

    Коментиран от #35

  • 35 хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Божидар Чеков":

    ами не сте прав да реагирате така. След като се наемате да ни "подарявате" информация, поне се подгответе, за да не изглеждате смешен...

    Коментиран от #37

  • 36 Гост

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Никой не може да отрече факта, че „Вагнер“ са в Либия...
    Уважаеми авторе, по-скоро никой не може да потвърди такъв факт...
  • 37 Божидар Чеков

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "хахаха":

    Отлично съм подготвен господине! Това го знаете и тови ви дразни. Все пак радвам се, че съм предизвикал на всичкото отгоре дори и смях. Защо? Защото СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ!

    Коментиран от #39

  • 38 Pinokio

    2 2 Отговор
    Отлична статия, браво Чеков. Продължавай все така.
  • 39 хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Божидар Чеков":

    е, щом се подготвяте от фейсбук, няма да ви преча...дерзайте! :)))
    Но все пак попрочитайте туй-онуй тук-таме...:))
  • 40 Вересиите

    1 2 Отговор
    ама господинът дори се имал за писател?! Че и цели 3 книги написал?! Редакторит и коректорите сигурно баят са го псували докато му оправят правописните и пунктуационни грешки...
  • 41 Мечтай си, троле!

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Истина":

    Не пиши поне откровени глупости, че ставаш смешен.

    Коментиран от #42

  • 42 Божидар Чеков

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мечтай си, троле!":

    За авторът, който съм, няма по-мотивиращ коментар от смехът, който ви задавя! С мен поне скуката ще забравите. Неуморим съм!
  • 43 Балкански

    1 0 Отговор
    От статията личи че хафтар е славянин
  • 44 Каунь

    1 0 Отговор
    Общи малко и Кюрдестан ще се пръкне
  • 45 Луд

    1 1 Отговор
    Божидар Чеков ,Тъй говориш Руски,,какво целиш ти и тези от (ФАКТИ)да изтриете калта от руснаци,гърци,сърби,и при.и да я хвърлите по Турция ли.Нима не виждате и не разбирате(или сте зациклили още по СОЦ.времето)който е силен той е прав,слабия ще седне върху правия на силния,те това е положението,грозно но реалност

    Коментиран от #46

  • 46 Божидар Чеков

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Луд":

    Коментарът ви е на границата на грамотността. Надявам се следващия път да сте по-ясен и конкретен. Все пак ще ви отговоря. Какво е "кал" си е ваше лично заключение. Аз не хвърлям нито кал, нито цветя, повдигам въпроси. 1.Защо се публикуват само извадки от някакъв си доклад, при това "секретен". 2.Защо не се публикува целия, при това платен от ООН за да можете и вие и аз да си направим сами заключението, вместо "Ройтерс" да ни диктува какво да мислим. Нямам нищо против Турция по принцип. Против съм благосклонното затваряне на очи, пред турската агресия в Либия.