Last news in Fakti

12 Май, 2020 17:01 4 135 36

Благотворителна диктатура на страха срещу COVID-19

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • епидемия-
  • мерки-
  • борисов-
  • мутафчийски-
  • заплаха

В репертоара на Борисов често звучат крайни фрази изречени с остър тон, сред които „след 2 седмици ще сме в ада“, „детските площадки да бъдат морги“ и „чували за трупове“

Благотворителна диктатура на страха срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към днешната дата на кризисното ни настояще животинския вирус във вид на корона разболя 1 865 души у нас, хоспитализирани в момента са 380. COVID-19 отне живота на 84, но цели 7 милиона умряха от ...страх. Или близо толкова.

През всичките дни на извънредно положение Борисов и Мутафчийски, вместо да внесат успокоение и любимата стабилност, се превърнаха в основни рупори на разпространение на по-страшната зараза – тази на ужаса пред неизбежния ни край или поне на повечето от нас.

В репертоара на Борисов често звучат крайни фрази изречени с остър тон, сред които „след 2 седмици ще сме в ада“, „детските площадки да бъдат морги“ и „чували за трупове“. Реплики подходящи доста повече за среднощен хорър, плашещ безгрижни тинейджъри, отколкото за ежедневни телевизионни изяви на министър-председател, достигащи пряко до сринатия от тревога български народ.

Кризата на страха води след себе си до повече невротични разстройства и паникатаки. Казва го подполковник доц. д-р Данчо Дилков от ВМА. На новата телефонна линия за психологическа помощ на Военномедицинска академия 80% от обадилите се имали подобни симптоми за пръв път. Повечето имали обща завишена тревожност, която стига до паника, с пристъпи от изпотяване, тръпки, болки в сърдечната област, главоболие и мускулна слабост и болезненост.

Дори средно информирания гражданин знае че, чести невротични разстройства и паникатаки пък водят до повишаване риска от сърдечно-съдови проблеми, както и до отключване дори на онкологични заболявания.

Месец след началото на извънредното положение и прилежащите му мерки, наложени по съвет на ген. Мутафчийски и НОЩ, д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) алармира: "Всеки ден съобщават колко души са починали от коронавируса, да съобщават и колко хора са починали от сърдечно-съдови заболявания. Всеки ден те са около 300". За два месеца умножено статистиката звучи наистина страшно. В допълнение на реалния ужас, наречен здравословно състояние на българина Кацаров посочва, че всеки месец у нас се откриват по 3000 ракови случая, а за времето от началото на извънредното положение това трябва да са близо 6000 недиагностицирани рака и съответно нелекувани. Всичко това , защото здравната система фактически не работи, а бездейства с изключение на РЗИ.

Тук идва и въпросът кой ще понесе отговорността за починалите хора, останали без лекарска грижа, заради спрените профилактични прегледи, планови операции или уплашени да потърсят медицинска помощ пред угрозата от зараза с COVID-19.

Сред нарастваща паника, всеобщ социален и икономически смут и върху камарата „трупове“ на уплашените до смърт, обаче гордо избуя жалка политическа гротеска - тази на рейтингите на премиер-спасител и доктор-генерал, началник на НОЩ . Кой друг би се сетил за изборно-политическа изгода в условията на „епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история.“ Самообявилият се за Спасител на нацията дори изпадна в положение на социологическа завист, тъй като регистрира 53% положително одобрение срещу 34% oтрицaтeлнo. По- гoлямo oдoбрeниe получи или поне получаваше ръкoвoдитeлят нa Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб гeн. Вeнциcлaв Мутaфчийcки - 66% и само 15% oтрицaтeлнo.

Любимецът Мутафчийски сякаш позагуби доверие напоследък, а самия той решителност, след появилите се тежки обвинения, че НОЩ не e разрешавал тестване на лекари от Видин и Сливен, контактували с доказано болни с COVID-19. Срещна отпор на методите си, сред своите колеги като проф. Коста Костов , а доц. Атанас Мангъров директно го призова за оставка и обвини в страх от носенето на отговорност. После пък генерала сам нанесе нови два удара по репутацията си, като изрекламира бартерна помощ от ОАЕ, оказала се фурми, които да борят тежкия респираторен вирус, поразяващ безвъзвратно белите дробове. За капак незнайно (или знайно) защо се присламчи към силните на деня, когато в интервю за ежедневник започна да брани „демонизираните“ в обществото най-щедри дарители на кампания срещу коронавируса.

И така на 2 май настоящият премиер Борисов и вероятно бъдещият кандидат-президент на ГЕРБ Мутафчийски получиха нови данни с лош баланс за настроенията сред своите жертви на страха и побързаха да закрият рано-рано своята Брифингатура - понятие на уважаван адвокат, обобщение и екстракт на изминалите близо два месеца.

Каква промяна настъпва от това ли? Почти никаква. Остава една благотворителна диктатура – нали била диктувана без заплата, облечена скоро и в „санитарен закон“.

Така че, какво ви остава - пуснете си мегахит-ваксината на братята македонци „Корона, чао!“, благодарете Му и да не забравите да гласувате пак за Него.

Коментар на Енчо Христов

*Даните за заболелите от COVID-19 са от 8 май


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    12 0 Отговор
    Сверете си часовника!
  • 2 Юсуффф

    15 1 Отговор
    „Кому е нужен такъв свят?“-Ким чен Ун.
  • 3 просто аз

    6 39 Отговор
    Енчо, защо не коментираш и кадрите с църкви пълни с ковчези? Масовите гробове в САЩ уж изкопани за починали от Ковид-19? Камионите с трупове от Бергамо? Те не всявах ли паника Енчо? Кажи Енчо?

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 4 зебромил

    20 1 Отговор
    страха мори повече от всичко.
    избора е наш дали да се страхуваме.
    не говоря само за измисления вирус
  • 5 Петров

    31 2 Отговор
    Анализ на ситуацията,ненуждаещ се от коментар.Точно ясно и аргументирано. Завоалираната дезинформация я получавате безплатно от зависимите медии,а всички знаем кои са.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 357

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "просто аз":

    Защото няма такива. Защото забраняват да се правят изследвания и аутопсии на починалите,защото ще излезе истината че"царят е гол"!
  • 9 Петров

    36 6 Отговор

    До коментар #3 от "просто аз":

    Вместо Енчо мога да Ви отговоря и аз,тотална фалшификация с цел поддържането на страха.За Бергамо вече е доказано,че снимките саа на удавени емигранти.За САЩ не знам за църкви и масови гробове,освен да са кадри от някой хорър или исторически филм за ВСВ. Достатъчно ясно ли отговорих?

    Коментиран от #13, #14, #17, #33

  • 10 Behemoth

    24 2 Отговор
    Изследваха Банско 5,5% имат антитела ...на седем милиона значи че имаме 350 000 болни а не 2000 ,при 80 умрели това колко процента е ?или промила?Или какво?
  • 11 3355

    17 0 Отговор
    Когато се събудите ще бъде късно.
  • 12 123

    28 3 Отговор
    ковид19 е световна измама за да ви ограничат правата на свободни граждани.
  • 13 Да ама не

    7 26 Отговор

    До коментар #9 от "Петров":

    Тъпо твърдение-бащата на мой приятел почина от коронавируса в Италия-в Милано.Хората са с добри финансови възможности ,но не успяха да го спасят италянските лекари.Също така почина наш общ приятел в Милано-на 47 години -пак от коронавирус.Какви емигранти те гонят-какви смешки разправяш.Живея в Италия от 18 години-и толкова тежка ситуация не е имало. А що се отнася до САЩ-то кметът на Ню Йорк сам си каза,че погребаните са бездомни и без роднини които са умрели от коронавируса.Вярно е,че силно преувеличават и демонизират ситуацията с този вирус-но да пишеш,че го няма си е просто голяма наивност.

    Коментиран от #36

  • 14 Иванов

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Петров":

    Истината както винаги е по средата.Вирус има и това е безспорно.Но също така е безспорно,че големият глобален капитал,раздухва истерията за да извлече максимална полза и пари от тази ситуация.Не бъди толкова първичен и праволинеен с такива категорични умозаключения.

    Коментиран от #16

  • 15 Българан Балкански

    5 17 Отговор
    Уважаема редакция, редактори и треперещи от страх сътрудници на Факти, бихте ли НАЙ-ПОСЛЕ давате някаква справка за авторите, които публикувате на сайта си. Инак сте пример за немарливост, не спазване на елементарен ред и разпространяване на съмнителни новини. И така:
    Кой е тоя Енчо? Нов талант в еднолични конспиративни прозрения?
    Или нов трубадур на ширещата се безпросветност за липса на какъвто и да е вирус, а вероломен комплот срещу спестяванията ни?
    Най-вероятно е брат на циганката, от която купих букет люляк и ме пита: "Батее, до кога ше треа а си мием ръцете, бе? Ае стига вече."

    Коментиран от #24

  • 16 Петров

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Никой не твърди,че няма вирус,че не е опасен за рисковите групи,но не мога да се съглася с изкуствено насажданата паника и страх.Страхът убива повече от вируса и това е неоспоримо.Единственото,което твърдя,че не е имало камиони с трупове в Бергамо заради вируса,а не,че не е имало много жертви.Не мисля праволинейно,само се опитвам да разсъждавам трезво и да разсейвам паника,иначе всеки трябва да е отговорен спрямо другите и себе си!
    Бъдете здрав!

    Коментиран от #19

  • 17 Доктор Психологов

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Петров":

    Петров, съвземи се, бе. Събуди сее. Бълнуваш в писмена форма острата си невроза и кошмари. Какви удавени в Бергамо емигранти сънуваш, бе? Бергамо не море, не езеро, локва нямат ти издави хиляди.

    Коментиран от #20

  • 18 Фен

    3 9 Отговор
    Много ми е интересно, тая устатница, кви змии и гущери щеше да бълва, ако бяхме задръстили болниците, като в цяла Европа...
  • 19 Я па ти

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "Петров":

    А това че твърдиш,че в Италия жертвите били емигранти какво е ? Трезво мислене...?-ами не..-това е просто тъпо тролене,целящо просто да"почеше" самолюбието ти-вижте ме колко съм умен...-нищо друго
  • 20 Петров

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Доктор Психологов":

    Четете и се информирайте докторе.Снимките с камиони жертви не са от Бергамо,а от удавени емигранти и извадени на бреговете на Италия.Просто я пуснаха като от Бергамо за засилване на паниката по света.Като доктор,имате достъп до психотропни лекарства,но не бива да се прекалява с тях!

    Коментиран от #21

  • 21 Фен

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Петров":

    Чети: ръстът на умрелите, общо за Ломбардия, е 150 процента. Явно доста са се увеличили катастрофите ли, що ли?
  • 22 Петров

    9 3 Отговор
    Явно никой не чете,гледа отгоре,отгоре и коментира.Ако вникнете в това,което съм писал,някои може би ще разберат,но малко се надявам.Никога не съм бил трол и не ми е на нивото да влизам в безсмислени дискусии.Бъдете здрави и се страхувайте по-малко!Аз спирам да коментирам темата,явно психозата е по-масова,отколкото си мислех!

    Коментиран от #27

  • 23 Кой68

    5 1 Отговор
    Какъвто ни мантаритета такива са ни живота,изразяването,културата и разбирането........
  • 24 Уважаеми Балкански,

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българан Балкански":

    Ти също си анонимен в коментара си и от гледна точка на много от читателите също си трубадур на"" ширеща се безпросветност"Разкажи ни кой си и как стигна до твойте прозрения!?С какво твойте двойни и тройни словесни тулупи са подплатени!?Искам да чуя истината от такъв претенциозен ерудит като теб.

    Коментиран от #34

  • 25 Уплашен българин

    10 0 Отговор
    Много го е страх българина да не се уплаши. Много го е страх да не му се наруши комфорта. Все го плашат, все го лъжат, все е жертвичка. Най- го е страх обаче, да не би да се окаже , че не е толкова умен, колкото си въобразявал!
  • 26 ира

    5 3 Отговор
    И какво като са се уплашили? Това е полезно. Много ги е страх да не се уплашат. И целия свят се е съюзил да мами добрия българин, и да му прави конспирации.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Електрошок

    11 3 Отговор
    Добре написано-точно и ясно!Разбира се на някои плазмодии няма да им хареса,а други ще плюват срещу заплащане.Третата група са тези,които носят маски сега в жегата,бъдещи рекордьори по дълголетие!
  • 29 Рошко

    1 3 Отговор
    Аз не съм от тез 7мил марийке, и за момент не ми е пукало, пука, или ще ми пука за ш*****вирус, с иначе добре си го написала, и да допълним че за такиваа приказки в нац ефир, образованото общество в нормалните наций, искат отговори, и ако не ги получат следват стачки
  • 30 оня с коня

    6 9 Отговор
    Има по Света Държави с Градивна Опозиция,има и с Деструктивна такава - Ние сме от Вторите.И Протестират нашите "Опозиционери" че Карантината наложена от Правителството накърнява Основните ни човешки права гарантирани от Конституцията,за да ОБОСНОВЕ ядните си и нетърпеливи викове "Долу",,твърдейки че няма никаква Зараза и всичко е Блъф за да няма Митинги и Протести срещу Правителството.Ако обаче Борисов Ги послуша и беше отменил Мерките с което Епидемията щеше да е Невъобразима,Оооо...тогава Всички в хор щяха да викнат че Правителството е Престъпно-безотговорно и не му пука за здравето на Народа...и пак "долу",т.е. "Празно нема"!Били сме сред Най-добре справили се в Европа с Пандемията? Глупости на търкалета - просто Българските юнаци са НАЙ-невъзприемчиви към Болестта и Правителството няма никаква Заслуга!Е тия Хора Народът ги надушва дистанционно и традиционно НЕ ГЛАСУВА за тях.Те обаче си имат и подготвена Теория за случая - че Изборите са манипулирани и Фалшифицирани!Оффф...каталясах да Анализирам:)

    Коментиран от #32

  • 31 име

    2 2 Отговор
    за починалите отговорност /не/ носи мангъров-старата съчка.
  • 32 Електрошок

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Има държави с градивна опозиция и добри управляващи.Ние нямаме опозиция,а всички са в един отбор-неморални,корумпирани,крадливи.Към тях има и голяма група шушумиги,беквокалисти на политическия хор,паразити около властта,които къде срещу заплащане,къде от благодарност напълно безплатно пишат възторжени оди.Те имат болезнено влечение към АНАЛИЗИ,като за по-голяма убедителност"джуркат"думи с главни и малки букви!
  • 33 НххххххМ

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Петров":

    Точно...а в САЩ масовите гробове, които показват уж от короната, са всъщност масовите гробове от един остров край Ню Йорк, който се използва повече от сто години да погребват там бездомници и хора, чиито роднини нямат средства да ги погребат...ама то човек трябва малко и да се поинтересува, а не само да вярва сляпо.
  • 34 Българан Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Уважаеми Балкански,":

    Със загриженост за комплексираната Ви самотност и любознателност, Ви препоръчвамна "ти" да си общувате пред блока. И второ, форумът е за коментари. Не за попълване на образователни празноти.
  • 35 волен сидеров

    0 0 Отговор
    МАРИЯ-ПОТКРЕПЯМ ТЕ ЗА СТАТИЯТА ТИ.всички управляващи ВЪН И ДА СЕ ОСЪДЯТ бойко,мутафа ,горанка,ананчо ВСИЧКИ НА СЪД ЗА ВСЯВАНЕ НА СТРАХ,ПРИТИСКАНЕ НА НАРОДА .събуждай се народе,отваряй си очите и съзнанието
  • 36 волен сидеров

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама не":

    избора е твой -но щом си вече в страх и паника ти си свършил.потърси видео и снимки в нета къде папата ти целува на рептилите които искат да заличат човека,както и че папата казва -Кой е тоа Христос-потърси ги не са секретни....И друго да ти кажа Италия излиза от евросъюза ,който се срива .Ще има нов след време ,но италия можа и да е няма-Тъй че направи си изводи