ФАКТИ.БГ

Коронавирусната инфодемия

Спряха децата от училище, въпреки че според нови проучвания, децата не само изключително трудно се заразяват, но и все още не е доказано, че са разпространители на зараза

Публикувана: 16 Май, 2020 19:00
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2583
Коронавирусната инфодемия
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 47 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е ясно, коронавирусната епидемия паникьоса не епидемиолозите, имунолозите, а властите в различните страни и в България. Събщенията за хиляди смъртни случаи подплашиха онези лидери и партии, които са на власт, че ако не предприемат впечатляващи обществото мерки, утре може на идващи избори обществото да ги свали от власт. Политици вместо специалисти взеха да взимат решения, много от които безмислени, а някои и носещи почти непоправими поражения на икономиката. Наблюдатели кръстиха паниката и предупрежденията за катастрофални по брой коронававирусни жертви за информационна епидемия или инфодемия.

Спряха децата от училище, въпреки че според нови проучвания, децата не само изключително трудно се заразяват, но и все още не е доказано, че са разпространители на зараза. Научното списание издавано от Оксфордския университет Clinical Infectious Diseases, цитира в проучване случай с 9 годишно момче със слаби симтоми от заразяване с коронавирус, което въпреки, че е посетило три ски клуба и е контактувало със 172 души, не е заразило никого. Но изолацията на децата продължава. Родителите им вместо да работят, стоят вкъщи да ги гледат. Забраниха разходките в парковете на чист въздух и затвориха хората в апартаментите. Предизвикаха стрес в населението, като го плашеха с трупове и морги. В прословутия ЩАБ за шеф сложиха сърдечен хирург и за членове политически лица и един паразитолог и нито един вирусолог или специалист по епидемиите и пандемиите. Здравният министър, който не е медик, започна да издава противоречиви заповеди, така както спасителя- премиер му нареждаше.

Борисов реши да създаде съвет от специалисти, включи в него доц. Мангъров тесен специалист и след това ги разгони, когато не му хареса, това, което му казваха. А срещу доц. Мангъров направо по едно време се нахвърли. И настъпи промиване на мозъци. Умни и интелигетни хора се настроиха срещу онези, които стриктно не спазваха някои от безмислените мерки, срещу колективния имунитет. Даже уважаваният Петьо Цеков от в-к "Сега" се хвана, и той остро критикува д-р Мангъров, мерките били правилни, да не ги спазваме ли и да оставим хората- възрастните например да измрат ли? Без да се дава сметка, че и вечно да затвориш страната, вирусът няма да изчезне, и когато бъдеш принуден да я отвориш, тя вече ще е банкрутирала, ще са измрели хора от други нелекувани болести и вирусът наново ще плъзне.

Разбира се, коронавирусът не е безопасен за много възрастни хора и такива със протичащи тежки заболявания, които са с отслабнал имунитет. На тях трябва да се обръща специално внимание и то на само сега, но и по време на грипни епидемии, които са не по-малко опасни за тях. В страни с развити мрежи от старчески домове, в които обикновено се настаняват възрастни със заболявиния, бяха отбелязани много смъртни случаи, поради не предприемане на навременни мерки за изолирането им и обезпечаването на обслужващият ги персонал със защитно облекло.Такива домове у нас са малко, щяха да пламнат ако ги имахме, не че тове е нещо от което трябва да сме доволни, защото недостигът от такива домове у нас е социален проблем, на които властите от години не обръщат внимание.

Ето какво казват някои наши специалисти в последните дни:

Лабораторният лекар Георги Тодоров

Третират ни така, че едва ли не 100% от хората могат да хванат този вирус. Това не е вярно-76% не могат.

Коронавирус ще ми намерят само, ако от биологичният материал са взели РНК и са го дали на електронен микроскоп, който да покаже вируса с коронките отгоре. Като ми намерят в устата РНК, това не значи, че съм заразен. Ако ПСР-ът позитивира, това не значи, че си болен. И китайците го казаха 100 пъти. В статията им пише: „Ние изследвахме нашия медицински персонал, от които 98% имаха в изследвания материал РНК“. Нито един от тях не беше болен, нито пък разпространяваше заразата и на 45-тия ден лекарите свалиха маските, защото разбраха, че става въпрос за нищо

Защо се затварят хотелите? Какво става там, след като всеки си е по стаите?

Сега ще има втора и трета вълна от болни, но те няма да са от Ковид-19, а от хронично болни, които не са се лекували по време на извънредното положение. Ще има и новозаболели от лошата имунна система, следствие на затварянето на хората вкъщи.

Проф. Лъчезар Аврамов, създател на лабораторията „Биофотоника“ към Института по електроника на БАН

Според статистиката в България всеки ден в България умират по 300 души. Миналата година са починали 108 000 души. Някой да е направил военно, извънредно положение? От тази инфекция според мен никой не е починал, защото да се твърди от какво е починал някой, трябва да има аутопсия. Тук става дума за хора, които умират от онкологични или кардиологични заболявания, но са с регистрирана вирусна инфекция и се записват като жертви на вируса“.

Трябваше да се реагира много по-ефективно – да не се въвежда извънредно положение, а да се предприемат сериозни медицински мерки.

Д-р Трифон Вълков, Лекар по инфекциозни болести

Този вирус ще обиколи земното кълбо и всички ще се срещнат с него. Между 80 % изобщо няма да разберат, че са се срещнали. Препоръките са най-възрастните хора, такива с придрижаващи заболявания, по възможност да си стоят вкъщи, да не контактуват много с други. Глупаво е да ограничаваме училищата и детските градини. Да спираме младите да излизат е лишено от медицински смисъл.

Доцент д-р Атанас Мангъров

Oщe вeднъж - зa дa ce cпрe тaзи инфeкция, трябвa 70% oт хoрaтa дa ca прeкaрaли зaбoлявaнeтo. Мнoгo e вaжнo тeзи 70% дa ca oт тaзи cтрaнa нa нaceлeниeтo, oт кoятo ca млaдитe и cилнитe. Нaпрeд дa бъдaт тeзи, кoитo нямa дa умрaт, a нe тeзи, кoитo щe умрaт. Възрacтнитe и бoлнитe дa ca нacтрaнa, мaкcимaлнo пaзeни, нo нe зaтвaряни в мaзeтaтa. В тoвa ce cъcтoи умeниeтo дa упрaвлявaш прoцeca. A нe дa кaзвaш "кaжи кoй щe cи oтидe". Нямa дa пocoчa никoгo, тeзи нeщa ги coчи Гocпoд. (Да припомним, премиерът призова навремето доц. Мангъров да посочи тези, които трябва да умрат.

Дoц. Мaнгърoв привeтcтвa рaзхлaбвaнeтo нa мeркитe и пaдaнeтo нa някoи oгрaничeния, нo бeшe кaтeгoричeн, чe пo-бързo трябвa дa ce oтвoрят училищa, дeтcки грaдини и унивeрcитeти, a прeдлoжeниeтo зa кинocaлoнитe c мacки и прeз cтoлoвe зa нeгo e aнeкдoтичнo. А за старческите домове каза: "Кoлкo дoмoвe зa cтaри хoрa имaмe? Aз никoгa нe бих прaтил мaйкa cи и нe бих пocъвeтвaл някoгo дa прaти рoдитeлитe cи в cтaрчecки дoм, прeдвид уcлoвиятa тaм".

Сега започна разхлабване на мерките,хаогично, така както бяха въведени. Но това се прави не защото вируса е изчезнал, или защото както се похвали Даниела Дариткова от ГЕРБ, че управляващите са спасили живота на българите (сякаш са се справили с вируса, а без ограничителните мерки, българите са щели да измрат като мухи) - разхлабването е логично и неизбежно, вредата от мерките недопустимо надвиши опасността от коронавируса. Но вместо да се признае тази вина, ни сервират, че са ни били спасили.

Вече е ясно, коронавирусната епидемия паникьоса не епидемиолозите, имунолозите, а властите в различните страни и в България. Събщенията за хиляди смъртни случаи подплашиха онези лидери и партии, които са на власт, че ако не предприемат впечатляващи обществото мерки, утре може на идващи избори обществото да ги свали от власт. Политици вместо специалисти взеха да взимат решения, много от които безмислени, а някои и носещи почти непоправими поражения на икономиката. Наблюдатели кръстиха паниката и предупрежденията за катастрофални по брой коронававирусни жертви за информационна епидемия или инфодемия.

Наблюдатели кръстиха паниката и предупрежденията за катастрофални по брой коронававирусни жертви за информационна епидемия или инфодемия.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 47 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ИМПЕРИАЛИСТ
1 Отговор
Стига с този идиотизъм! От корона-вирус не може да се предпазиш. Това дори не е пълноценен вирус, а някакво подобие... Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години. В природата са регистрирани около 1700 корона-вируси, най-много по животните...
Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

Коментиран от #12, #14


Оценка:
-4 +50

Боко лъжецо
2 Отговор
Така ми наредиха бееее. Милост

Оценка:
-2 +32

Врачка
3 Отговор
Задкулисието предпочете пандемията пред гореща война за рестарт на световната /разбирай Американска/икономика.Това е само началото на цикъла.Ако някой си мисли,че ще се опаравят нещата и ще заживеем както преди кризата няма да стане.Свиквайте с новите реалности и търсете алтернатива за оцеляване.

Коментиран от #31


Оценка:
-3 +35

Миризлив пор
4 Отговор
Нека първо да видим от къде започна всичко - от едно уравнение с адски много неизвестни. Първо беше Китай със тотална карантина на една област с 60 и няколко милиона човека, после и други области. После се появи във Италия където умираха и доста млади хора, Испания също. И всичко това от вирус, който никой не знаеше и не познаваше. После се изясни и сега вече може да се лае на воля. Истината е, че в сравнение със съседите ни тук мерките бяха най-ниски. Няма смс, няма полицейски час. Само имаше ограничение да не се пътува да се локализира заразата и това е.

Коментиран от #5


Оценка:
-17 +12

ИМПЕРИАЛИСТ
5 Отговор

До коментар #4 от "Миризлив пор":


Кaквo Ви e мнeниeтo зa връзкaтa мужду прoцeнтa вaкcинирaни прoтив грип и пaндeмиятa в "рaзвититe" cтрaни.... В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините....Oкaзa ce, чe в "рaзвититe" държaви рaзумният прeдeл нeoчaквaнo e прeминaт и рeзултaтът e нaлицe...
Направи ми впечатление, че 55% от италианците са се били ваксинирали тази година срещу грип...докато в "изостанала" България ваксиниралите се срещу грип са около 3%....

Оценка:
-4 +25

плевен
6 Отговор
Омръзна ми да Ви слушам, как някой ви плашел по медиите. Напротив, медиите ви икономисват истината.Ще се върна назад: Виетнамската война беше спряна, защото обществото не издържа на картините на убити, разкъсани, военни престъпления, и самолети претъпкани с ковчези. Но телевизията беше във Виетнам.
Във войната с Ирак, всичко беше показано като видеоигра. Нямаше убити, нямаше изгорени. И го понесохме без проблеми.
Сага е същото: "Бъдете бодри! Ние ще го преодолеем!"
Я нека всяка сутрин да Ви показват снимките на новопочиналите. На хората в безсъзнание, с тръби в устата. И ще запеете друга песен. Нищо не сте видели. Много сте лесни за манипулиране.

Коментиран от #11, #20


Оценка:
-29 +5

Матей
7 Отговор
Спасили са,трънки! Виж,властта си я стискат здраво и затова максимално се възползваха от масовата истерия,умело раздухана от световните медии,с купища лъжи и манипулации.Въвеждат си извънредно санитарно законодателство,извратено по своя характер и несъвместимо с всички нормални порядки.Тия разбойници окепазяват всичко,до което се докоснат,ежедневно показват своите ненадминати сарафошки способности.НЕЗАБАВНА СМЯНА НА УПРАВЛЕНИЕТО,ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ!

Оценка:
-3 +35

И така
8 Отговор
драги ми Смехурковци и Ян Бибиян..овци

Оценка:
-1 +11

Слави Славов
9 Отговор
Тази карантина се състоя по заповед на Световната Здравна Организация,която поради някакво странно съвпадение се спонсорира от фамилията Ротшилд?!Изводите всеки може да си направи сам!

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +37

Ръмпези
10 Отговор
БЕЗ РИСКОВАТА ГРУПА СМЕ, ПОРАДИ ЛИПСА НА ЗДРАВНА СИСТЕМА И ДЕЙСТВАМЕ ПРИМЕРНО КАТО ИТАЛИЯ...НИТО ДОКТОРИТЕ, НИТО УПРАВНИЦИТЕ СА В ЧАС..ЕДНИ НА ДРУГИ ИСКАТ ДА СЕ ХАРЕСАТ...

Оценка:
-2 +6

Пловдив
11 Отговор

До коментар #6 от "плевен":


Искаш да кажеш,че американците на "кушия" се натовариха по самолетите и избягаха от Виетнам,щото обществото не е издържало на картините на убитите хора ли? И затова са прекратили войната?ха ха ха
И к"во да правим като всеки ден в България средно умират по 300 човека? И да ни ги показват по телевизията ,ние може ли да направим да станат безсмъртни и да не умират?
ВЕрно е,има хора ,които много лесно ги манипулират.Ти от кои си?

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +20

Съгласен
12 Отговор

До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Съгласен съм с първата част на коментара, но не и с това,че фармацевтичната мафия, била безпомощна. По нареждане на СЗО, лечение на болни се заповаше след настъпило усложнение. В ВG боледувахме януари, февруари и март. Тогава джипитата ни лекуваха с познатите до сега антивирусни препарати, а ако до три дни не се подобрявахме, включваха и антибиотик. Сега стой в къщи, пий парацетамол и ако започнеш да се задушаваш, ела да те изследваме за К-19 и да лекуваме усложнения. А направи сметка. Кое е по изгодно за фармацевтичната мафия? 15лв. антивирусно + 15лв. антибиотик или 30 дни в болница лекуване на усложнения.

Оценка:
-0 +8

Госあ
13 Отговор

До коментар #9 от "Слави Славов":


Абе баце я каи какви точно изводи да си направим? Че ще ни чипират с ваксина и ще ви управляват с 5G 🤣🤣🤣 и няма смъртни случаи от вируса, а са от хранително натравяне а ? А насето е абсолютно неграмотен. Абсолютно. Имайте го предвид.

Коментиран от #16, #22, #30, #32


Оценка:
-14 +0

Съгласен
14 Отговор

До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Всички, до сега известни антивирусни, убиват К-19 . Сега ,,откриват Америка''. Но не зная дали вече започват лечение при първи симптоми. Онзи ден, вече одобриха лечение инжекционно с хидроксихлороквин, който се прави в болница и може да даде проблеми А таблетки антивирусни си има открай време в аптеките. Е, не с такива сложни имена.

Оценка:
-0 +12

Диамантената ръка
15 Отговор
Два месеца ни спасяваха. И от два дни вече не искат да ни спасяват. То Мутафчийски си го каза, яко почват да мрат. Пълна кукувщина...

Оценка:
-1 +17

Психиатърът
16 Отговор

До коментар #13 от "Госあ":


В понеделник имам безплатен прием срещу направление от личния лекар. Възползвай се.

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +9

полов атлет
17 Отговор
Здрав и силен организъм,чрез редовен онанизъм!

Оценка:
-1 +3

плевен
18 Отговор

До коментар #11 от "Пловдив":


Аз съм от тези, които чуват през стената как плаче болен от коронавирус.

Коментиран от #19


Оценка:
-7 +0

Нещастник
19 Отговор

До коментар #18 от "плевен":


аз съм този,който е три месеца на легло,поради отказ да бъда лекуван заради коронавируса!

Оценка:
-0 +5

пешо
20 Отговор

До коментар #6 от "плевен":


че има вирус-има,че е опасен-опасен е,но то винаги е имало,вижда се и сега че има и винаги ще има,но въпроса е в друго :
на почти 70години съм и досега,с изключение на най-близките ми хора,ама НИКОЙ не се е загрижил за здравето и живота ми и как така ама грижа,ама опасение,ама Боже Господи,чак да се разплаче човек и то от политици в България,че и в световен мащаб?!
АЙДЕ БЕ!

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +9

Наборе,
21 Отговор

До коментар #20 от "пешо":


знаеш лозунга-"Грижата за човека-основна грижа на Партията"!Тия сега обаче скриха каскета на комунистите по демагогия!

Оценка:
-2 +9

22
Този коментар е премахнат от модератор
Направи ни услуга!
23 Отговор

До коментар #16 от "Психиатърът":


Приеми го без направление за да си починем,защото този е голям навлек и всезнайко по всички теми!

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +7

Добра статия!
24 Отговор
Надявам се скоро да излезне наяве и паричният механизъм,по който се задейства целият свят!Само силата на парите и внушавания страх може да постигне такъв невероятен успех за два-три дена!

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +8

25
Този коментар е премахнат от модератор
Елементарно Уотсън!
26 Отговор

До коментар #24 от "Добра статия!":


Заплащане за брой заразени и брой интубирани,забрана на аутопсии,инструкции кои смъртни случаи да се смятат за резултат от коронавирус,манипулирана статистика,всяване на страх,отказ от изследване с електронен микроскоп.

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +14

Госあ
27 Отговор

До коментар #23 от "Направи ни услуга!":


Ееее ами да бе ,не го ли знаехте ? Сорос и Бил Гейтс ще ви чипират с нанотепнологии и ще ви управляват с 5G 🤣🤣🤣 затова съединиха хив, ебола и грип и още няколко вируса и една бактерия и заразиха един прилеп от пазара в Ухан и оттам тръгна. 🤣 Ама от тоя вирус смъртни случаи няма ! Всичко е инфодемия !

Коментиран от #29


Оценка:
-5 +3

Госあ
28 Отговор

До коментар #26 от "Елементарно Уотсън!":


Вирусите не се гледат с микроскоп, а с телескоп ! Да знаеш ! 🤣

Оценка:
-4 +2

психиатър
29 Отговор

До коментар #27 от "Госあ":


Според мен осъзнаваш какво ти е състоянието и умствения капацитет и това те депресира.Следват неуместни коментари,като частична компенсация.Страхът от разкритието,че царят е гол,те хвърля в паника,подобно на ББ.

Оценка:
-1 +6

30
Този коментар е премахнат от модератор
Пако
31 Отговор

До коментар #3 от "Врачка":


Браво,един смислен коментар!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +0

32
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5