Last news in Fakti

17 Май, 2020 10:01 5 182 103

Българските комунисти останаха на власт, за да крадат

  • комунисти-
  • българия-
  • мнение-
  • ян скварил

Ян Скварил е специалист с 15 години опит в бизнес консултирането

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ян Скварил е специалист с 15 години опит в бизнес консултирането и партньор "Бизнес развитие“ в Некст Консулт. В продължение на 6 години той е бил част от мениджърския екип на мултинационалната консултантска компания Делойт в Централна Европа, където ръководи проекти на водещи производствени и строителни компании в Чехия и Словакия. Той е човекът, който каза, че младите хора в България искат да са началници с високи заплати след само половин година работа.

-Защо чешката икономика и стандартът на живот в страната настигат по-бързо най-развитите държави в ЕС, отколкото това се случва с България?

- Основният проблем на България в сравнение с развитието на Чехия е, че след 1989 българските комунисти останаха на власт, за да крадат от държавата. В Чехия все пак успяхме с лустрация да изгоним голяма част от комунистите и ченгетата от държавните институции. За съжаление, олигарсите в България продължават да прилагат старите ченгеджийски номера - например да държат с компромати високопоставени политици и чиновници, които определят правилата на играта в българския бизнес. Да, прокуратурата провежда многобройни акции срещу корумпирани бизнесмени и политици, но аз не забелязвам някаква особена промяна в България. Докато обществото не види влезли в сила ефективни присъди, резултатът от тези напъни за мен ще е винаги равен на нула.

-Кой може да прави успешен бизнес в България?

-В България е много лесно да започнеш бизнес, стига да се насочваш към външни пазари. Но ако начинаещите предприемачи попаднат в полезрението на институциите - тогава става страшно. Причината софтуерните фирми да са развиват с много бързи темпове в България и така да правят страхотна реклама на страната е, че те работят за задгранични клиенти. Чиновниците тук не разбират с какво точно се занимават и затова не им се бъркат в работата. Така че, за да бъдеш успешен предприемач в България, първото условие е да работиш за външния пазар.

-А ако работиш за вътрешния пазар?

-Ако работиш за българския пазар, веднага около теб започват да кръжат всякакви контролни и регулаторни органи и поканите за рушвет не закъсняват. Наблюдавахме няколко сделки, чрез които чужди инвеститори искаха да придобият собственост и да започнат бизнес в България. Когато прочетете решенията на българските регулатори по тези казуси, няма как да не ви светне, че става дума за поръчка и корупция. Примерите са с последната сделка, която ЧЕЗ се опита да направи в България и усилията на чешкия предприемач Петер Келнер да купи Нова телевизия.

Вижте само решенията на Комисията за защита на конкуренцията: няма как да не забележите светкавичната скорост, с която едни сделки се одобряват - особено тези, които са интересни за местните олигарси. В същото време решенията за други контракти, които в правно отношение са значително по-лесни, се влачат с месеци. Ето защо на България е така нужно въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие - след изтичането на определен срок подателят да претендира, че решението на проблема му е в негова полза.

Освен това много срокове за издаване на документи трябва да бъдат съкратени, а провинилите се за забавянето (съвсем умишлено!) чиновници и институции да бъдат глобявани и да носят реална наказателна отговорност. Чужденците ми казват, че съдбата на техните проекти зависи от това кой в България има интерес те да се случат или да не се случат.

-Дали в България през последните години бизнесът е по-корумпиран, отколкото преди? А в сравнение с Чехия?

-Никога не съм твърдял, че корупцията в Чехия е по-малко разпространена, отколкото в България. Даже напротив - разпределяният чрез рушветчийство ресурс в моята родина е в пъти по-голям, отколкото в България. Дори чешкият премиер беше разследван от ОЛАФ за злоупотреба с еврофондове. Така че явлението е общо за всички бивши соцстрани. По отношение на губивремето заради бюрокрацията България стои много по-добре от Гърция например, където чиновниците работят от 10 часа сутринта до 13 часа по обед. След това не ги търси.

Но голямата разлика между България и Чехия е в това, че колкото икономиката е по-силна, толкова по-малки са възможностите политиците да се месят в нея. Особено благотворно е влиянието на капитали от големи и добре регулирани икономики като германската например. Присъствието им в страни като Чехия и България ограничава възможностите за корупция и търговия с влияние. Защото при всяка подобна намеса управителят на задграничното предприятие се обажда на своя посланик, което води до крайно нежелателни реакции отвън. Ето защо българските компании са по-беззащитни. Сивият сектор в България все още е много развит, но българските компании понякога участват в сивата икономика по неволя, а не защото са много алчни и искат да печелят повече. Често това е продиктувано от изкривената пазарна среда, в която ако не криеш данъци и осигуровки, просто фалираш.

-Как оценявате ролята на еврофондовете за прогреса в българската икономика през 13-те години членство на страната в Европейския съюз?

-Както в България, така и в Чехия европейските фондове не се използват достатъчно ефективно. Като цяло българската икономика усвоява реално между 20 и 30% от отпуснатите ѝ от европейските данъкоплатци средства. С тези пари много предприятия в страната си закупиха ново и модерно оборудване. Изградена беше солидна транспортна и комунална инфраструктура, а много общини бяха благоустроени, което е съществен позитив от българското членство в Евросъюза. По отношение на качеството на пътната мрежа България много изпревари Румъния, където шосетата продължават да са пълен кошмар.

- Какво привлича и отблъсква инвеститорите да правят бизнес в България?

-От разговорите ми с потенциални инвеститори в България оставам с впечатлението, че те не се интересуват от ниските данъци в страната, защото и съседните страни вече предлагат данъчни и други облекчения. Заради това Сърбия се развива по-бързо и привлича повече задгранични капиталовложения. А уж евтината работна ръка в България става все по-скъпа.

Управляващите много се хвалят например с инвестиции в производството на автомобилни части и компоненти. Но в повечето случаи става дума за наемане на неквалифицирана работна ръка, например за ръчно комплектуване на автомобилните кабели. За тази цел фирми като японската "Язаки“ в Ямбол или германската "Леони“ в Плевен наемат предимно хора от малцинствата, тъй като друга работна ръка вече просто няма. Тези работници не са пример за трудова дисциплина и заплащането на живия труд в подобни предприятия в крайна сметка излиза много скъпо на инвеститорите.

Друго мое впечатление от условията за правене на бизнес в България е, че тук предприятията се управляват посредством доста емоционални подходи, включващи приятелства, връзки с институциите и лични отношения между партньорите. Анализите и планирането остават на заден план. Българите бързат и очакват моментален резултат, затова и много неща се претупват. Тук мотото е: "Да действаме, пък ще видим какво ще излезе накрая“. В Чехия под влияние на германския модел за правене на бизнес управлението на фирмите се основава на диаметрално противоположни принципи. Подходите са много по-рационални и затова доста време се отделя на планирането, подготовката и анализа на фирменото управление.

Според Вас, до каква степен демографската криза и свързаният с нея дефицит на работна ръка ще повлияят на развитието на България?

-С оглед на ниската раждаемост в цяла Европа считам отворената имиграционна политика за неизбежна - при условие, че се прави с ясна цел и е насочена към държави с потенциал за лесна интеграция на населението им в българското общество. Работниците от бившите съветски републики са първата опция, но пък те не се славят с голяма трудоспособност. Виетнам за мен е чудесна възможност. Виетнамците са работливи и не са толкова крадливи. Чехия, за разлика от България, прояви далновидност и не ги изгони след 1989. В момента по неофициални данни виетнамското малцинство представлява 1% от чешките граждани. То се оказа изключително адаптивно и успешно. Виетнамците държат най-голямата търговска верига от денонощни магазини с 20% дял от чешкия пазар на дребно. И в Чехия нараства дефицитът на кадри, особено на професионално подготвени специалисти и среден технически персонал. Но както в България, така и в Чехия ксенофобията пречи за привличането отвън на качествена работна сила.

- А квалификацията на тази работна ръка?

-По отношение на пригодността на образователните системи за подготовката на необходимите кадри трябва да отбележа, че и в Чехия, и в България се набляга повече на механичното натрупване на знания, а не на придобиването на умения. Но най-сериозният кадрови проблем пред правенето на бизнес в България, сравним с дефицита на работна ръка, е много ниското равнище на подготовка на т.нар. средно управленско ниво - ръководители на отдели, началници на смени и т.н. Това са специалистите, които директно управляват мнозинството от заетите. Точно равнището на подготовка на "малките началници“ предопределя дали текучеството на работна сила в предприятието ще е голямо или нормално. В това отношение нещата в България не са никак добре.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвъки асансьора

    76 21 Отговор
    ГЕРБ са истински крадливи комунисти!

    Коментиран от #7, #10, #80

  • 2 Ами да

    69 17 Отговор
    Те друго не знаят , така са научени от мандраджийските си бащи и дядовци ! Грабене , грабене и само грабене ! Няма Род , няма Родина , няма християнски ценности !

    Коментиран от #5, #11, #12

  • 3 Само

    74 11 Отговор
    Българина не погледна. Цял свят знае, че в България комунистите управляват от 1944 година. Чудете се после защо нашата демокрация е различна, защо ние сме бедни....

    Коментиран от #25, #45

  • 4 Луд с картечница

    45 14 Отговор
    Точно. Пример: другарят Борисоф
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    48 10 Отговор
    Комунистите крадат а демократите гледат. Това е толкова невярно. Костов, Софиянски, Бакърджиев, Доган, Пеевски и десетки други.

    Коментиран от #9, #16, #24, #28

  • 7 Леля Цецка

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "Цвъки асансьора":

    Цвъки, това ние го знаем, но има още прости хора, които вярват в друго. Важното е да не ни вземат къщурките и на теб асансьорчето.

    Коментиран от #53

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чичо Гошо

    31 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    От тези, които изброи всички са комунисти. Нещо не те разбрах? Всъщност ...прав си. Така е
  • 10 Петолъчка

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Цвъки асансьора":

    Че то ГЕРБ са от 10г., ...първите 20г... Червените Престъпници от БКП/БСП-ДПС-ДС,.. ОГРА'БИХА БЪЛГАРИЯ!
    А ти целуваш ли Петолъчката червена товарищ или целуваш...огромният ми Български..МУР?

    Коментиран от #41

  • 11 Госあ

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    Търгашите се отказахте най големите християни. Точно затова, по далече от тая еврейска религия !

    Коментиран от #52

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Единствено пълното изтребление на

    17 12 Отговор
    Червената Комуняго-Болшевишка и АЙДУШКА РУСОРОБСКА ...БИО МАСА Е ШАНС ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 15 Геро

    18 24 Отговор
    Тоз тотален соросоид седнал да ни коментира държавата все едно аз да коментирам спадналите функции на чешките мъже бирене алкохолици и славното време кога чехкините щъкаха по Черномарието .Делойт и Пушшшшш.
  • 16 антрашпиц

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    Само да питам : Кажи ми един който не е комунист и заслужава да управлява!
  • 17 Госあ

    22 13 Отговор
    За България е ясно ЧЕРНО НА БЯЛО,че след демократичните промени е несравнимо по зле. За чехите се чудя колко по добре са, ама айде. Та толкова за комунистите.

    Коментиран от #38

  • 18 вуйчо

    8 3 Отговор
    Я ми обяснете как оценката на статията стана 4 от два гласа като преди мен имаше само една и тя беше 5,а аз гласувах с единица?
  • 19 Русороб

    8 11 Отговор
    Те шумкарите друго не знаят, могат и да се дупят на азитците, това е.
  • 20 Дойче трол веле

    22 16 Отговор
    Българските комунисти си заминаха отдавна, за жалост, и на тяхно място дойдоха фашистите (немски и американо-английски мекерета) да ни управляват!!!! Затова народа страда, защото, която държава попадне в ръцете на фашисти се превръща в копие на Аушвиц!!! Докато не се отърве народа от фашистите, дотогава ще живее в Аушвиц!!! Фашистите са най-болните мозъци, затова комунистите са избивали фашистите, защото комунистите имат акъл и знаят, че фашиста не е човек, а е изчадие!!!

    Коментиран от #29, #81

  • 21 До 6

    16 4 Отговор
    Всички,които изреди са комуняги в червата от поколения.
  • 22 беге комунизъм

    10 6 Отговор
    останаха комунистите, и то най-криминалните от тях, защото нямаше кой да ги изгони, налапаха се с голямата баница за 30-35 години, с един милион членове на БКП, страхливо, обременено, необразовано, и инертно население, как да стане, и в Чехия най-големите богаташи са бивши комунисти, нито чешката, нито българската народопсихология са много, много за хвалене, а това че Черни ни е видял и ни свързва с тоалетна, си е проблем единствено на неговия мозък

    Коментиран от #27

  • 23 Немските фашисти

    20 5 Отговор
    Щом правителството в БГ е корумпирано, защо две немско-фашистки организации стоят зад управляващата партия и ги подпомагат? Защо ЕНП стои зад тях и хи подпомагат? Защо българските управляващи са приемани с прегръдки и хвалебствения на запад? Българските мафиоти се научиха от западните мафиоти!!! Няма по-голяма мафия от западната мафия - тя е учителя на всички бандити по света!!!!

    Коментиран от #73

  • 24 Е да

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    ама забрави ченгето - мутра. Ако имаше лустрация този щеше да е като митьо очите.
  • 25 Активист на БСП

    2 18 Отговор

    До коментар #3 от "Само":

    Какво лошо,че управляват комунисти ? Ходите ли на почивка по цял свят? Ходите...Имате ли поне по две коли в семейство???Имате...

    Коментиран от #32, #44

  • 26 Лейка

    5 13 Отговор
    Тоя па от къде изникна цървул. Такива са фадрома да ги ринеш и да изнасяш. Тъпанари бол...
  • 27 До 22

    26 2 Отговор

    До коментар #22 от "беге комунизъм":

    Глупости! Да си член на БКП не означава да си комунист!!! Футболистите в Левски да не би да са левскари? Те играят за отбора Левски, защото им плащат!!! Тия същите "комунисти", които сега са на власт, бяха в БКП заради паричките, а не заради идеологията!!! Това са паразити, които обичат да живеят на чужд гръб и ще станат всякакви за пари - вчерс комунисти, днес демократи, утре монархисти. Днес от СДС, утре от БСП, после от Герб, след това от партията на Слави. Където има далавера те са там!!!! Евро Съюза можеше да ги лустрира, като забрани да се получават евро фондове от бивши служители в БКП и технитв деца, внуци, близки приятели. Обаче фактите са, че ако не си бивш служител в БКП/ДС или нечие дете, внук, близук приятел, тогава НЯМА КАК ЕВРОПА ДА ТИ ДАДЕ СУБСИДИИ!! Европа е спонсорът на тия бандюги!!!!
  • 28 Анти

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха":

    Те също са комунисти, бе , умник
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шумци

    2 5 Отговор
    Юдеоболшевил в всеки комуняст
  • 31 анонимен

    7 9 Отговор
    БЪЛГАРИЯ е най бедната страна в ЕВРОПА защото след 10 ноември комунистите останаха на власт и раЗпарточиха БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ
    продължават да крадът с поставени свои партиини апаратчици комсомолски активисти и ДС, ХИТРО СКРОЕН НОМЕР ОТ ДС И НОМЕНКЛАТУРАТА
  • 32 Лъжеш

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Активист на БСП":

    За да ходиш някаде са нужни парички а те са 10% другите 90% даже не мечтаят. Ех тези герберски опорни точки.
  • 33 ел сужук

    10 3 Отговор
    Хубаво забраниха те членовете на бившата ком партия да заемат държавни длъжности до живот още 90 та, пък при нас Боко и Цоко пребоядисанскио, Барцелони, аАсансьори, сужуци се с народна пара
  • 34 ГруЮ

    13 7 Отговор
    На крив “демократ”, комунистите му пречат. От болната глава - на здравата. Истината е, че кражбата в огромни размери е характерна за сегашната система: Капитализъм, поетично наречен демокрация.

    Коментиран от #35

  • 35 Баш Грьо

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "ГруЮ":

    Проблема не е в капитализма а в българския неолиберален капитализъм.

    Коментиран от #48

  • 36 ГруЮ

    9 1 Отговор
    Капитализма е неолиберален отдавна - още от времето на Тачър и Рейгън , реализирали идеите на Милтън Фридмън. Първо в Чили по времето на Пиночет, после в Британия, САЩ а впоследствие и в цял свят.

    Коментиран от #42

  • 37 user

    12 5 Отговор
    Защо този човек руши чужди държави и системи. Прекалявате с внушенията Факти! Аз мога обосновано да докажа, но не сега, че този чужденец не само, че е прав само за себе си, но умишлено лъже и води капиталистическа пропаганда за да преправи територия, която е ЧУЖДА за него, като своя собствена. Желанието да наптрупваш капитал, води до недобросъвестни маниери и това, че един чужденец не познава комунизма не му дава право да го руши. Вижте си развратните статии. Аз дори новини не мога да ги нарека. Това са по-скоро пошли клюки.Сега ще Ви помоля да спрете разврата и пропагандата си и да се приберете по жабурняците. DW - в Германия, BBC - в Англия, за да си знае всяка жаба гьола. Ако не разбирате от добро аз ще разбера.
  • 38 Прав си

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    На нефелния капитализъм все някой му е виновен.
    Най-виновни са му комунистите, които не са били истински комунисти, а единствено опортюнисти, т.е. използвачи.
    Такива използвачи на по 18 години, чрез протекции и препоръки от други използвачи или късогледи глупаци, ставаха членове на БКП, но не и комунисти. Типичен пример др. г-н Б. Борисов.

    По време на следването ми антикомунистическата поквара в БКП се реализираше чрез увещаване на отличниците да встъпят в редовете на БКП.
    Така към 10.11.1989 г. в България, по изявление на К. Чакъров, БКП е наброявала 1 050 000 души на 9 000 000 население или от всеки 9 души 1 е бил член на БКП (комунист).
    В СССР по същото време имаше 17 000 000 членове на КПСС на 270 000 000 души население, т.е. на всеки 16 души един е бил член на КПСС (комунист).
    За Чехословакия няма сведения.

    Излиза, че във всяко второ четиричленно семейство в НРБългария е имало по един член на БКП.
    В другите семейства, в които не е имало комунисти, е имачо членове на ОФ и на ДКМС. Да се знае, че на 09.09.1944 г. властта се взима от ОФ, а не от БКП, като министър председателя Кимон Георгиев е бил от водачите на фашисткия преврат от 1934 г., и министър председател на превратаджийското правителство на цар Борис III. В правителството на ОФ от 1944 г. е имало само 4 комунисти, но истински, а не ментета като тези, които след 1985 г. съсипаха и БКП и България водени от превратаджийте на Луканов, П. Младенов, Д. Джуров, д. Станишев и др. сволоч.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 радев

    13 1 Отговор
    Не се заблуждавайте!Комунистите след 1989г. се разделиха на социалисти и демократи.Едни и същи хора са.Само се имитира демокрация!Имаш поне право да гласуваш.Но няма мажоритарни избори!
  • 41 Атина Палада

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Петолъчка":

    А Герб от Марс ли паднаха?
  • 42 Атина Палада

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "ГруЮ":

    Браво ГруЮ, а Бай Ганя си мисли, че живее в капиталистическа система:) Капитализъм отдавна няма по света. Неолиберализма няма нищо общо с капитализма и класическия либерализъм. Нито пък със Западната социална държава, известна още като Кейсианска държава.
  • 43 ртв

    11 2 Отговор
    Когато в другите страни от бившия соц.лагер течеше лустрация, в Бг на изборите печелеше БСП/БКП, чиято главна цел беше техните кадри(комунистите) да НЕ останат безработни и да бъдат винаги на управленски позиции- държавна администрация, кметове, учители, директори на училища, експерти и шефове в РУО, шефове на болници и администрация. Същото беше и в т.нар частен сектор. Уж частен сектор, а начело комунист с червено куфарче- готови пари дадени от държавата. Всички ревяха, че държавата и предприятията били фалирали, а незнайно откъде се появиха "готови" пари в големи размери, които се раздадоха на тъмно на комунисти. И до днес същите комунисти са начело на всичко, само дето не се зоват комунисти, а членове на партии производни на БКП. Нямам предвид само БСП. Тези хора продължиха да управляват и правораздават по комунистически. Бях/съм свидетел и потърпевш от тези процеси.
  • 44 ртв

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Активист на БСП":

    Ходят и имат само членове на партии. Ако не си член на управляваща партия, си обречен да си нископлатен работник в частния сектор дори да имаш 5 висши образования и да си добър специалист в сферата си. А в частния сектор са добре само протежетата на шефа. Чехът от статията ти го е казал директно.
  • 45 Не си точен

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само":

    БКП управлява в България от 1947 г. когато печели парламентарните избори и е приета демократичната конституция на НРБългария, която замества Търновската конституция на Царство България (конституцията на НРБ от 1947 г. е по-демократична от конституцията на НРБ от 1971 г. и още по-демократична от конституцията на РБ от 1991 г.)

    БКП престава идейно да съществува през първото полугодие на 1990 г., когато заедно с позволената от нея опозиция на СДС извършва конституционен преврат на "кръглата маса", която "кръгла маса" е нарочена от БКП и СДС да играе ролята на Велико народно събрание, като е премахната съществена част от Конституцията на НРБългария от тогавашната шайка.

    БСП не е идеен продължител на БКП, поради което не случайно е с различно име, а доколко е юридически наследник на БКП, това е въпрос върху който може да се дискутира. Във всеки случай, БСП предаде идеята на БКП за социалистическа държава чрез социална революция - обществена собственост върху средствата за производство - и стана част от контрареволюцията от 1985- 1990 г. до ден днешен.
    Контрареволюцията продължава да мачка дебилите, които й плащат данък. Затова и държавата ни е като народа си - продажна и дебилна. Държава с пречупен гръбнак.
  • 46 Ю Кортес

    11 5 Отговор
    Останаха,после техните синове и дъщери,после внуците им изучени на запад.Комумистическата идеология е юдейска измислица за подчинение и използване на балъците,а балъци винаги ще има.
    Ей го,партийната каса празна,партията с натрупани дългове,субсидията изхарчена авансово,а лидерите им тънат в разкош.Баш лидерката с нов апартамент Манхатън,кандидат лидера с частни вецове и фирми за петрол и т. н.и т.н.,тарикат до тариката.все за социална справедливост на балъците говорят.
  • 47 пенсионер

    8 3 Отговор
    това, че комунягите са крадливи го знаем от 75 години. не е необходимо някой с 15-годишен опит да ни го казва !
  • 48 МОНОПОЛ

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "Баш Грьо":

    Капитализмът не е свободен пазар от кризата на капитализма преди 112 години - през 1908 г.
    От тогава се очертава монополният характер на капитализма, който е срещу свободния пазар и се стреми да заграбва не само националния пазар, но и чужди пазари, извън територията на родната ци държава. Този капитализъм е наречен империализъм.
    Монополът се стреми към империя. Ленин нарича империализма "последен стадий на капитализма". Бил е прав за онова време, но след социалната революция в СССР и в Източна Европа, отново на власт е монополният капитализъм, който чрез контрареволюцията от 1985-1990 и до днес реализира своите завоевания.

    Свободният пазар и демокрацията са химери за глупаците.

    Днес на монополния империалистически капитализъм, който вече е наложил своята власт на планетата, пречат народите, които ползват ресурсите на майката Земя. Затова Римският клуб пропагандира "златният милиард" - толкова трябва да стане населението на планетата, за да не бъде разрушена от капитализма, от една страна, и за да се запази окраденото от народите от капиталистите (и преди всичко от паразитния финансов капитал) имане без да се променя обществено-икономическата система с по-справедлива.

    Народите, хората им пречат. Затова се пускат вируси - спин, свински грип, коронавируси... Подготвят се войни...

    Оцелелите ще бъдат чипирани и приведени до състояние на послушни биороботи - роби на 1 милион супер богаташи.
    Парите ще се сменят с червени и сини, с бели и черни т

    Коментиран от #49, #55

  • 49 МОНОПОЛ

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "МОНОПОЛ":

    (продължение)

    Народите, хората им пречат. Затова се пускат вируси - спин, свински грип, коронавируси... Подготвят се войни...

    Оцелелите ще бъдат чипирани и приведени до състояние на послушни биороботи - роби на 1 милион супер богаташи.
    Парите ще се сменят с червени и сини, с бели и черни точки за послушание. Слушкаш - папкаш. Не слушкаш - умираш. Това пак е "демокрация" но само за господстващата класа. А за родите е само нео-робовладенска диктатура.
  • 50 МОНОПОЛ

    5 0 Отговор
    Народите, хората им пречат. Затова се пускат вируси - спин, свински грип, коронавируси... Подготвят се войни...

    Оцелелите ще бъдат чипирани и приведени до състояние на послушни биороботи - роби на 1 милион супер богаташи.
    Парите ще се сменят с червени и сини, с бели и черни точки за послушание. Слушкаш - папкаш. Не слушкаш - умираш. Това пак е "демокрация" но само за господстващата класа. А за робите е само нео-робовладенска диктатура.
  • 51 Цървул

    3 7 Отговор
    Удри Баце по червения дракон! Малко остана,но пък много рев и сополи ..Онези партийни бизнесмени в панделата,разни партизански олигарси,арабския Череп, бяха едни от последните им спасителни сламки.Миков вчера спомена, че БСП е пред фалит с 6 млн кредити. Сега е ред и на
    Бургаската(руска) рафинерия да подрежеш крилете и ноктите и може би тогава ще стане ясно, ЗАЩО винаги бяхме последната дупка на Червения социалистически кавал!
  • 52 user

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Религиите са ефикасно средство, поне досега, за подмяна на териториалната принадлежност на жителите с духовна такава, т.е. - фантастична и никога несъстояла се. Извършва се подмяна на реалността с елементи от литературен сюжет или реално събитие, но засягащо територия, с която обекта на внушението няма общо. Литературният образ на Исус Христос често се използва за капиталистическа пропаганда например. Христос казал: "защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме;" Е хубава работа! Какво е обаче това изречение ако не основата на капитализма. По това правило на гореспоменатия виртуален идеолог на капитализма народа обеднява още повече, а на върхушката ѝ се придава още от това което са взели от по-нямащите. Да, капиталистите крадат по сценарий, но не очаквайте чувство за справедливост от хора с такова възпитание.

    Коментиран от #58, #62, #69

  • 53 Аааааааа....

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Леля Цецка":

    Време е за национализация! Време е за ново разпределение на благата , за ткзс . Другари,трябва да се върне плановата икономика и диктатурата на пролетариата. Всички важни отрасли на икономиката ,здравеопазване и т.н да бъдат пак държавни.
  • 54 Сандо

    5 1 Отговор
    Нека да се внесе малко яснота:комунисти са хора,които изповядват комунистическа идеология и се борят за създаване на общество,в което тя да е реализирана;крадци са хора,които крадат,без значение от пол,раса,професия,вяра,партийност и т.н.,те във всяка държава са престъпници и се преследват от закона.След тези уточнения може да започнат коментариите.
  • 55 Баш Грьо

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "МОНОПОЛ":

    Не напразно пиша БЪЛГАРСКИ неолиберален капитализъм, заради данъчните ставки.
  • 56 Хммм

    11 1 Отговор
    Само израза "комунисти" и не си струва да го четеш. Комунизъм, комунисти не е имало.Имало е социализъм в цяла Европа.Западен и Източен.Накратко казано за разликите е,че Източният социализъм изравнява доходите на хората,а липса на пазарна икономика не стимулира труда и творчеството.В Западният социализъм няма изравняване на доходите.Западният социализъм ражда т.н. социална държава чийто строителство започва след ВСВ и се гради до 90-те на миналия век.Така в света се оформят 2 различни обществени модела.Неолибералният представляван от САЩ и социалният от Европа.САЩ никога не са градили социална държава.Винаги са имали либерална ,а от 80-те години вече се трансформира в неолиберална стъпила в/у фунтаментализма на глобалния пазар.Социалната държава в Западна Европа гради социално- справедливо общество,а неолиберализма на САЩ-социално -несправедливо.Западната социална държава ,която се построи по идеята на Маркс за социализъм е една функция "социално-спреведливо общество",не се опира на диалектическият материализъм на Маркс, а на демократическият социализъм на социалистите,т.е. демокрация с родената от демокрация правова държава.Те стават основни демократични ценности на Западна Европа и единствен фактор за растеж и прогрес в Европа от ВСВ до 90-те години.След 90-те започва да навлиза неолиберализма от САЩ в Европа и започва да нанася огромни щети на европейската социална държава.Фунтаментализмът на глобалния пазар стихийно движещ капитала без правила и национ

    Коментиран от #59

  • 57 Behemoth

    4 0 Отговор
    Ами държат ги с компромати щото има компромати ако бяха честни ямаше да има компромати хахахххххх....
  • 58 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "user":

    Господине понеже боравите с библията и думите на Иисус, да сте чували и тези думи от него, че по- лесно ще мине камила през иглено ухо, отколкото богат да влезе в небесното царство? Да сте чували и думите му, че който иска да следва Иисус да продаде имота си и да раздаде всичко за милостиня на бедните? Тълкувате Иисусовите думи и библията като дявола евангелието.

    Коментиран от #60

  • 59 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хммм":

    Фунтаментализмът на глобалния пазар стихийно движещ капитала без правила и национални рамки,започва да отнася парите на развитите Европейски страни в офшорни зони ,а произведствата им,както и производствата на АС в зони с ниско плетен труд.Другият начин е атаката му върху икономическия модел на Западната социална държава ,като приватизира нейната държавна собственост и прехвърли държавните монополи в частни ръце,като я съсредоточи в ръцете на едно много тясно и малко съсловие от богати хора,чийто едър бизнес в симбиоза с едрите банки захваща политическата власт в държавата и се превръща в олигархия (обединение на политическата власт с едрия бизнес) Неолиберализма ,който САЩ издигна в своя идеология му изигра лоша шега.Глобалния пазар отнесе производствата му в Китай и ликвидира средната класа в САЩ.
    Всички беди донесени на света отт неолибералния капитализъм са предизвикани от неговия глобален пазар ,пише френският икономист Пикети в своята книга "Капиталът на 21 век".В книгата си той показва как глобалния пазар убива средната класа и намалява нейните доходи.
  • 60 user

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Противоречията са си негови. Не искам да засегна ценностната Ви система. Мисля, че тя все пак е добра по това, което пишете. Не съм господин, следващият път можете да се обърнете към мен с обръщението "другарю".

    Коментиран от #64

  • 61 Дойче Лъже

    6 0 Отговор
    Дойчето от Германия да каже, защо германската фондация „Ханс Зайдел" създаде и работи с ГЕРБ-партия пълна с комунисти??

    Също да каже, защо през цялото управление на сорошкото "дясно демократично" СДС, бе едно шикалкавене с приемането на закон за лустрацията- не го приеха, макар че, 97-2001 Костовото правителство имаше абсолютно мнозинство??

    Та, въпросът е, защо американци и европейци работят и издигат бивши комунисти??

    Коментиран от #88

  • 62 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "user":

    Още "А които ламтят за богатство, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел" е казал Иисус! А тези негови думи които тълкуваш са от притчата за талантите и става дума за това който има талант за нещо да го развие и ще му се даде още, който има талант а не го развие ще му се вземе и този талант. Как бе богомразците сте много талантливи да изкривявате и правите фалшива пропаганда!

    Коментиран от #65

  • 63 габровец от варна

    4 1 Отговор
    Политиците са като някой джурналя.Пример:Волен Сидеров.От пръв приятел и лакей на краварите,пръв приятел на руснаците.Тука няма твой няма мой!Който е удобен и дава кинти и определена власт,той е хубавият.
  • 64 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "user":

    Другарю не се наемайте да тълкувате Иисусовите думи защото нарочно или нарочно, незнам , вие си знаете сам, създавате грешна пропаганда. Ако сте чели за какво става дума в това дето тълкувате, няма да пишете че е противоречие!

    Коментиран от #66

  • 65 user

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    Вижте, класификациите Ви към мен са неправилни. Не става въпрос за омраза или любов. Това е по-скоро необходима яснота. Направих Ви лека похвала, а Вие не я усетихте. Ако запазите приличие или спрете дотук ще продължа да смятам, че сте съвестен човек. Да не прекаляваме. Спираме дотук.

    Коментиран от #67

  • 66 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Гост":

    Поправка- нарочно или ненарочно...
  • 67 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "user":

    Разбрах похвалата ви, благодаря ви! Дано и вие сте разбрали поправката ми на вашите тълкувания, че видите ли Иисус бил идеолог на капитализма. Пък тези му думи" Защото на всеки, който има, ще се даде и той ще има в изобилие; а от този, който няма, от него ще се отнеме и това, което има", реално се отнасят не за пари, имане а за талантите на хората! Демек не си пропилявайте талантите казва Иисус! Останете със здраве, другарю!

    Коментиран от #68, #70

  • 68 user

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Беше ми приятно. Здраве и на Вас!
  • 69 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "user":

    Най важното нещо за една религия е да не се бърка в светския живот и да не поставя човека като отделен от вселената и господар на планетата. От това идват всички беди.
  • 70 user

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Разбрах Ви. Но с талантите също трябва да се внимава, защото има ако използвам църковния речник небогоугодни. При срещата на две цивилизации. Едната е талантлива в технологиите, включително и оръжията, а другата е развила своите таланти в хармонията с природната среда, в която живее. Побеждава по-силната в момента, но (има отново "но") но после среща трудности със замърсяване на природната среда в глобален мащаб, която самата тя е причинила. Защото някои таланти са пагубни и не на всеки талант трябва да се дава зелена светлина. Понякога по-слабият талант, в последствие се оказва по-разумен и хармоничен за бъдещето, и обратното, по-силен талант в момента, не води автоматично до хармонични резултати в бъдеще.

    Коментиран от #71, #74

  • 71 user

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "user":

    Доказано е дори, че една цивилизована форма на живот достига момента на собствената си способност да се самоунищожи, когато се развие достатъчно за да го направи. Необходими условия са да развие даден талант до това ниво, при което тя не успява нито да го контролира, нито да разбира принципа му на работа, но вече е късно да го спре.

    Коментиран от #75

  • 72 Усмивката

    1 1 Отговор
    Много реален и достоверен коментар. как не е попаднал в графата лъжливи новини досега не знам. Изглежда ,,Губернаторът" на държавицата ни има по големи главоболия със справянето на един избягъл бизнесмен извън нейните предели
  • 73 маркс енгелс

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Немските фашисти":

    то и комунизма дойде от запад!
  • 74 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "user":

    Напълно прав сте! Има и небогоугодно развиване на талантите и когато се стигне до там, това вече не е в угода на Господа ами на сатаната. И затова не трябва да обвиняваме Господ ами сатаната.В библията пише как да ги развием без да прекрачваме границата на богоугодното и без да вършим злини с талантите си.
  • 75 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "user":

    И с това съм съгласен.И сега сме май пред ей такъв момент да се самоунищожим. Защото си мислим че ние сме богове.

    Коментиран от #76

  • 76 user

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Да, така е. Вие все пак не спадате към тази богопомислила се група и мисля, че притеснението ще бъде конкретно тяхно. Приятна вечер Ви желая.
  • 77 ира

    4 3 Отговор
    Какви комунисти бълнува тоя, той знае ли кой е комунист? И след още 30 години, едно и също ще припяват. Дойдоха привърженици на либерален пазар, и либерален морал, и ви казаха, който може, да се оправя! Това искахме, това получихме. А че някой си е представял демокрацията по друг начин, да пита хер Ян. На него да се жалва от глупостта си.

    Коментиран от #82

  • 78 ман

    2 3 Отговор
    Ама нали това искахте, олигарси, магнати, милионери, концесионери! Какво се жалвате, свободен пазар, значи всичко е позволено. Да са мислили преди, никой не е виновен за глупостта им. Този се оплаква от "олигарси"? При социализма нямаше...
  • 79 Истината

    4 1 Отговор
    Основният проблем на България в сравнение е, че след 1989 българските комунисти останаха на власт, за да крадат от държавата.
  • 80 Стефо Шопа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цвъки асансьора":

    Не пузна бе Цвъчко . Единствените комунисти са дс ченгетата и другарчетата от БСП.
  • 81 Пламен Манасиев

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дойче трол веле":

    Никога в България не е имало комунисти при социализма .Всички комунисти изчезнаха през 1944г или няколко години след това . Сегашните комунисти са тези които славят тоталитарната фашистка болшевишка система . Защото кумунистическата система е такава каквато бе фашистката система на Мусолини. И не знам защо славейки комунизма тези червени кхмери се пишат антифашисти след като те изповядват социалната система на фашизма . Всеки нормално интелигентен човек го знае това.

    Коментиран от #85

  • 82 Майна от Пловдив

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "ира":

    Кои са тези привърженици на либералния пазар които дошли .Те са БКП_БСП капиталисти и също ченгета и доносници капиталисти . Спомнете си фалиралите банки , всички собственици са били подставени лица на ДС , да говорим ли за келнерчетата на отчет в 6то , да говорим ли за мутрите ,които някои дейци на БСП си признаха ,че са "наши" момчета . Колко пъти ще предъвкаме една и съща тема и ще се правим ,че не сме разбрали или ,че сега откриваме истината.

    Коментиран от #83

  • 83 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #82 от "Майна от Пловдив":

    Точно тъй, това са фазите през които минава комунизма. Той не е останал такъв какъвто го знаем преди 70- 80 години. Той се променя и сега е в тази фаза, но е пак комунизъм

    Коментиран от #84

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Пламен Манасиев":

    Явно не си дори средностатистически интелигентен амиго. Има доста буквички да прочетеш при този объркан начин на мислене.
  • 86 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    а бе ,хю,мне то ТЕЗИ ПАРТИЙЦИ /НЕ КОМУНИСТИ!!!!!!/ сключиха сделка с ВАС!!!!/ ДВ/....!!ВИЕ!!!!ги оставяте да КРАДАТ,пък те ви дават дължимото/концесии,милиарди платени в аванс,ЕДНА ТЕРИТОРИЯ ОТ 111 0000КВ.КМ!!!!!!гласувания в ООН,НАТО,ЕСъто....само за пример как СПЪНАХМЕ БОКОВА!!!!.........!ПЕЧЕЛИТЕ ВИЕ!!!!!!
  • 87 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор
    интересно ,но по време на соца такива ,,,успехи,, в краденето нямаше...НЯМАШЕ!!!!!!Миларди,ОФШОРКИ,ПАЛАТИ!!!!!ЕКСПЛОАТАЦИЯ!!!!!
  • 88 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Дойче Лъже":

    ДВ...ИЗДИГАТ само тези ,,комунисти,,които са КУПИЛИ!!!!!!!А доказателство е СВ на ,,,югозападният университет,,,/Благоевград///Там пише че имат най много РЕАЛИЗИРАНИ КАДРИ В УПРАВЛЕНИЕТО !!!Не е СОФИИСКИЯТ ,както по време на соца!!!!!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Като всичко друго и тук е пълно с всякакъв миш-маш, тюрлюгювеч и невероятна смесица на истина и лъжа !! В България се смениха три вида, три сорта,три поколения може би , комунисти! Неправилно е всички да се поставят под един байрак ! Ония комунисти, които воюваха срещу фашизма, ги избиха в Балкана. Част от тях , оживелите,/те си имат своите грехове/ вземаха земята на хората и измайсториха сталинския комунизъм. С тях се приключи окончателно в 1965 год./Горуня/Последните имаха желание да направят социализъм с човешко лице. Колко е щяло да бъде "човешко" - един Господ знае. Утвърдиха се готованковците - Т.Живков и корпорейшън ! Под закрилата на съветския меч и танк 33 години се рояха Активни Борци против Фашизма и Капитализма и партийни членове. Тези "готованковци" се кичеха в името комунисти и си отгледаха членове на БКП. Точно тия"членове на БКП" ни управляват и сега. Тяхната история я знае целия свят и затова навсякъде ги гледат с презрение. Те чувстват това и крадат и със задниците си, безконтролно, безотговорно! Т.е. като се приравнят по богатство с английските лордове, мислят си , че ще ги признаят за "хора от сой", ще имат нужното уважение.Финалът е ясен !Лошото е, че съсипват окончателно българското племе и държава !!
  • 91 Иванов

    1 1 Отговор
    Преди 9.09.1944 всички антикомунисти след 9септември
    всички антифашисти след 10.11 1989 всички антикомунисти.
    Това пречи на България най-вече!
  • 92 Германец

    1 0 Отговор
    Милтън Фридман бащата на неолибералната икономика и световен ред, преди 20г предсказа провал за Китай и благоденствие за Индия. Китай планира и не прави приватизация. ДНЕС:В Китай поръчват по 10 броя Tesla Model 3 на минута В Китай, Long Range Model 3 се продава за около 340 000 юана или малко над 48 хиляди долара, след държавните екосубсидии. AWD Performance пък е на цена от 419 800 юана или малко под 60 000 долара.Шок: индийският автомобилен пазар с нулеви продажби през април
  • 93 РУСИЯ

    1 0 Отговор
    Каква пазарна икономика при световни цени на ресурсите и не световни доходи - ТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО! И понеже само трудът не е на световна цена в пазарна икономика, износителите от тази страна правят той трудът да си е вечно евтин. И в такива страни само големите, износителите са добре, малкият бизнес и работниците оцеляват или се изнасят. И каква полза от пазарна икономика, след като вносът е сладка хапка, огромна. Не може двама трима да държат производството, но толкова може да държат вносът. И имат огромна полза от срив на вътрешното производство, за огромни печалби, и ползват огромно влияние да е така, и пазарно като сриват цените когато е нужно и също политически - купуват всеки политик.
  • 94 СЕРИОЗНО

    2 0 Отговор
    Хората не разбират, че живеят в един ужасен свят. Свят на силните, ДЯСНОТО! Кой силен ще позволи друг да го настигне. Англия проповядва свободен пазар когато е мега силна от държавна намеса - дирижиране и инфраструктура. МВФ и Световната банка, не отпускат пари за изграждане на съвременна инфраструктура и мощности, а само за пазаруване от вече силните. Така и със субсидиите от ЕС. Силният издърпва стълбата. ...................... Германия няма спад след обединението, О ЧУДО: theglobaleconomy com/Germany/GDP_per_capita_current_dollars/ Защо Германия не рухна след обединението? Ако бяха оставили ГДР-провинциите на ниски заплати, инфлация, ..., като България? Щяха и досега да са апокалипсис. Не е заради дълг на ФРГ-частта. Просто обмениха марките, напечатаха западни, според делът на добавеният БВП от ГДР, и направиха заплатите такива, че да няма емиграция към запад. Нещо което можеше да стане веднага в цяла източна Европа. Но не е била това целта - добруване. Това можеше и целият свят да го поиска. Но казват, ще има безработица, ще рухне всичко
  • 95 ЛЪЖЕЦ Е ТОЗИ

    2 0 Отговор
    Дoбрoтo и лявoтo нe cъщecтвувaт. Дяcнoтo e чoрбaджийcтвoтo, лявoтo e нeгoвaтa oпoзиция. Бeз злo нямa дoбрo, бeз бoлкa нямa лeчeниe, бeз рaзвaлa нямa пoпрaвкa. Лявoтo идвa cлeд пълнa кaтacтрoфa нa oбщecтвoтo. Нo кoгaтo oбщecтвoтo e излeкувaнo, лявoтo изчeзвa, дoктoрът cи oтивa, лeкът e нeнужe. БКП cтaнaхa чoрбaджии. ГEРБ гocпoдaрcки eлит нa рeпубликa Бългaрия.
  • 96 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    Тази схема не е на Луканов. Гечев учи в САЩ, още в средата на 1980те. Кристалина и финансовият на Виденов, пак тогава, учат при Сорос и Милтън Фридман. Западната капиталистическа върхушка, олигархия и политици, искат капитализъм като нашият, който е по десните учебници. Но там народът не дава. Но си мечтаят и завиждат на нашите, затова издигат Кристалинка и други.. Павлова. Д Костов. Конрад аденаур, хем финансират ГЕРБ, хем медии, журналисти, професори, книжки и изследвания за демокрация. Георги Марков пише във възхвала на марксистът Радой Ралин, че е единствен непокварен от чуждите разузнавания даващи пари за командировките им и конференции - банкети в чужбина, грантове, 1972г. Байдън корумпира елитът на украинците, те пък него. Но САЩ при Рейгън корумпирали всички комунисти в източна европа с трилиони долари. Това е хваатката в новият колониаааализъм.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 РУСИЯ

    0 0 Отговор
    Глобализацията, транспортът, безмитният свободен пазар, обезсмисля пазарната икономика. Защото какво като намалиш данъците, или заплатите, след като цените са световни, особенно на ресурсите и материлите. И с нула данъци и нула разходи за труд, стоката или услугата няма да промени много цената си. Но опорна точка на дясното е пазарната икономика, и затова е и другата им опорна точка - че потреблението няма значение - а производството създава пазааарът - което разчита на безкрайно падаане наа ценааата. После самите те се чудят на стаагфлаааациятааа, когато се задържа цената на трудът - а ценатааа на ресурсите расте.
  • 102 възпитаник

    1 0 Отговор
    всички от българската ЕНП са били комуняги боко,цачева,нунев пенда менда и сие
  • 103 Балъка BG

    0 0 Отговор
    Зaпaдния cвят e c рaзвитa грaждaнcкa рeaкция и oбщecтвo. Зa дa имa възмoжнocт дa ce крaднe oт държaвaтa трябвa нaрoдa дa e oвчи и дa живee в cтрaх и oтчaяниe. Лукaнoв прoзря тoзи фaкт и cъздaдe мутритe. Тe тaкa тe прeвзeхa държaвaтa и вмecтo бухaлки .........
    Зaпaдния cвят e минaл пo тoзи път и ce e cъбудил , зaтoвa ceгa имaт щo гoдe cтaндaрт и пo дoбър нaчин нa живoт и никoй нe oпитвa дa ги връткa .