Last news in Fakti

22 Май, 2020 14:11, обновена 22 Май, 2020 14:18 24 487 82

Какво се случва с НСО?

  • нсо-
  • национална служба за охрана

Службата за охрана продължава да губи авторитета си, ако ѝ е останал такъв изобщо

Какво се случва с НСО? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През януари тази година от Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество официално съобщиха, че са образували производство и разследват началник на Националната служба за охрана за конфликт на интереси. Сигнaлът срещу него беше за прeнaзнaчaвaнe бeз обявен кoнкурc нa длъжност „нaчaлник сектoр“ в НСО нa лицe, c коетo e в близки oтнoшeния (с други думи класическа "шуробаджанащина") както и за извършени още други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

Незнайно защо, към настоящия момент, а именно - края на месец май, от КПКОНПИ все още няма изнесена информация как е завършило разследването срещу неназования началник в НСО и какви ще са последствията за него, ако неправомерните му действия са доказани и има установен конфликт на интереси.

Вчера на съвместен брифинг прокуратурата и МВР обявиха, че действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана е ръководел организирана престъпна група, изпълняваща поръчкови убийства. Към момента подполковник Борис Иванов (по информация на БНТ) е за постоянно в ареста, а вината му тепърва ще се доказва в съда. Офицерът е c нaд 10-гoдишeн cтaж и e oхрaнявaл пaртийни лидeри, прeзидeнти, прeмиeри, миниcтри и чуждестрaнни дeлeгaции на редица публични cъбития. В момента той е един от заподозрените за убийството на мнимата бизнесдама Станка Марангозова, разстреляна през октомври миналата година.

Тези два по-пресни случая на пробойни в НСО изглеждат като нови доказателства, че системата гние отвътре.

Обществото помни и няколко широко обсъждани пътни злополуки с автомобили на НСО от 2019-а. На 15 септември кортежът на председателя на парламента Цвета Караянчева се удари тежко в друг лек автомобил в Шуменско. На 12 декември, само три месеца по-късно, кола на НСО блъсна в София 14-годишно момче.

Това са само малка част от пътнотранспортните произшествия с автомобили на НСО. За последните 10 години са станали 254 катастрофи с коли на службата, а само за 2019 г. те са 26, като 8 от тях са по вина на служителите на НСО. Всеки гражданин сам може да си даде сметка колко от инцидентите са потулени случайно или не.

В края на изминалата година избухна и скандалът защо все още Националната служба за охрана пази Ахмед Доган, който в момента е почетен председател на ДПС и официално не е част от политическия живот в страната.

Подобни събития, гравитиращи в медийното пространство, също повдигнаха сериозни въпросителни около необходимостта от спешни реформи в НСО, която от над 30 години оставя като сянка на УБО - Пето управление на Държавна сигурност.

Скандали имаше както по отношение на широкия кръг охраняеми лица, така и заради специфичния режим на движение по пътищата, който е видим за всички граждани, дори от видеоклиповете на министър-председателя Бойко Борисов, който се разхожда наляво-надясно на гърба на данъкоплатците, за да извършва бутафорни проверки на инфраструктурни обекти.

Службата дълго време дори функционира без закон – до 2015-а година. С него на НСО на практика получи безконтролни правомощия да охранява когото си поиска и както поиска. Още тогава бе ясно, че новата ѝ нормативна рамка няма да доведе до качествена промяна, а дори ще узакони някои от най-спорните ѝ практики, но това не притесни политическата класа, която ползва услугите ѝ. Нито тогавашното ѝ ръководство.

Службата действа на практика в пълна секретност (по закон), като рядко дава каквито и да било отговори на данъкоплатците, припомнят на обществото колегите от Mediapool. Гражданският контрол върху нея е сведен до редки изслушвания на ръководството ѝ в специализираната парламентарна комисия, което също се случва при закрити врата. Информацията, която стига до българските граждани за тази служба и нейната дейност е изключително оскъдна, въпреки че тя се издържа с обществени средства.

Все пак това, което знаем е, че бюджетът на Националната служба за охрана за 2020 година е 44 милиона лева. НСО струва на българския народ 44 млн. лева годишно. Малко над половината от тази сума, отпусната от държавата за издръжка на военнизирания орган, потъва за заплати, а останалите средства - за поддръжката на автомобилите, гориво, имоти, стопанисвани от ведомството, както и за други странични разходи.

"Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява", беше заявил началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев.

Споменавайки Станчев, трябва да отбележим, че той замени на ръководния пост генерал-майор Данчо Дяков който през август 2019 година сдаде лидерството в НСО без кой знае колко обяснения, което остави редица въпросителни. Малко след това президентът Румен Радев лаконично обясни, че Дяков е подал оставка след по-добро предложение за работа извън системата.

На фона на обществената неприязън и чувствителни реакции спрямо проблемите в Националната служба за охрана нямаше голяма партия, която да не се съгласи, че са нужни реформи в НСО. Дочу се дори идеята и за закриването ѝ, която също има своите опорни точки. Неведнъж се спомена, че тези реформи са спешни, но кучетата си лаят, а керванът си върви... по старому. Защото е спешно, но по български.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    164 4 Отговор
    Какво какво търтеи плюскат наще данаци и неправят нищо

    Коментиран от #22

  • 2 историк

    163 8 Отговор
    наследство от комунистическия режим, но и преди и сега властимащите се опияняват от привилегиите които получават, промяна няма да има !!
  • 3 Иван

    71 159 Отговор
    Факти пак пишете платени статии. На кого е подчинена тази служба. Защо не пишете за злоупотребите на г-жа Деси и пилота. Не ви стиска защото ще ви клъцнат паричките. Още един път показвате че сте на хранилка на определени среди

    Коментиран от #4, #6, #38, #58

  • 4 До Иван

    28 9 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    000000000000000000
  • 5 Sti

    145 27 Отговор
    Стига сте отвличали вниманието с дребни "риби". Цацаров и Гешев да кажат за къщите в Барселона, Ярема. Да кажат и как се е финансирал ПФК Левски и novaborisoff tv. Стига са лъгали, че не си спомнят. Всички политици са милонери, а по-наглите - и милиардери.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    110 7 Отговор
    Че коя структура като изключим армията е реформирана до сега! Да не би МВР да е реформирано! Абсолютно същото като от времето на "другаря" Т. Живков! Най-многобройната полиция на глава от населението в ЕС и най-неефективната ! МВР сега като полиция е далеч по неефективна от времето когато бе само милиция! Вижте само разликата от тогава и сега в битовата престъпност ! Така че никаква изненада няма че НСО се изживяват като някакви самозабравили се търтеи! Очевидно на някой от тях дори и това не им е достатъчни та приемат и "частни поръчки"!!

    Коментиран от #27

  • 8 ожтож

    53 18 Отговор
    Ама нали МУНЧО им е началник и се бори с корупцията?
  • 9 Факт

    74 8 Отговор
    Същото което се случва в МВР,полиция и пр.паразитни структури,хаос,корупция,безхаберие за наша сметка....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 генерала

    90 6 Отговор
    Плиция,НСО, ДАНС, БОП ..... всики са обслужващ персонал .....
  • 12 Next

    76 2 Отговор
    Ако господ слезе от небето лично да разследва и осъди корумпетата, смятайте че България ще намалее рязко поне с 1.000.000 души.

    Коментиран от #14, #42

  • 13 Аргонавт

    61 4 Отговор
    ЗАКРИВАНЕ, тъкмо повече пари за пренасочване към по нуждаещи се

    Коментиран от #55

  • 14 Aaa

    23 1 Отговор

    До коментар #12 от "Next":

    С доста повече.
  • 15 Васил

    70 6 Отговор
    Тази структура отдавна трябваше да бъде закрита
  • 16 Умно село

    65 4 Отговор
    Излиза , че са шайка разбойници , облечени с много власт!
    Да не говорим за останалата част от имунизираните от гласоподавателите си с имунитет калинки, сини китки и филиксери крачещи из територията и страго пазени от това НСО!
    Хвани едните, ритни другите. Няма да сбъркаш. "Държавен автопилот".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 РЕАЛИСТ

    63 5 Отговор
    Ако беше Сталин, щеше да прати цялото НСО в Сибир.
  • 20 Кирил

    41 36 Отговор
    И НСО и президентството са паразитни структури.
    Закривай

    Коментиран от #35, #49

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Неизбежно и логично

    81 3 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    НСО гние отвътре заради безобразния и лош кадрови подбор. Гледат се не качествата на кандидатите за работа,а на кого са хора,кой ги праща. Заради такива връзкарски назначения мафията вкарва свои хора както в тази служба,така и в МВР. Заради този скандал трябва да бъде разследван и кадровика на НСО.Той и членовете на комисията,която одобрява кандидатите да обяснят защо са назначили наемен убиец.

    Коментиран от #54

  • 23 Барабанчик

    44 6 Отговор
    Ъ? К'во беше туй НСО? Национална служба за отстрел?
  • 24 невярващия

    49 12 Отговор
    Всичките паразитни служби като НСО КПКОНПИ и ред други са създадени за тормоз и рекет на обществото; Те са циреят който изсмуква последните сили на БЪЛГАРИНА.
  • 25 Румен Радев е отговорен

    42 56 Отговор
    Румен Радев веднага да подаде оставка защото той е отговорникът за НСО. Но преди това да каже колко е близък и от кога познава неговият човек от НСО организирал поръчковата група за убийства. Замесен ли е и знаел ли е президента за тази група убийци от НСО. Защо е допуснал НСО да правят поръчкови убийства и да имат нелегално устройства за проследяване. Изцапани ли са ръцете на президента?
  • 26 НСО

    34 50 Отговор
    Какво очаквате от служба пряко подчинена на президента Радев?
  • 27 ченге от миналото

    53 9 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Малка корекция: През 1989 год., по данни на Евростат, НРБ е на първо място в Европа в борбата с криминалната престъпност. Така че, много Ви моля, не сравнявайте една действаща структура със сегашните лапачи, които не знаят на кой свят се намират.

    Коментиран от #63

  • 28 Кат мвр дай са най големата

    39 4 Отговор
    Организирана престъпна шайка всеки влиза да работи там с престъпни намерения и нагласи да ползва системата за лично забогатяване...всичките са криминални
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Панов

    37 20 Отговор
    Скоро Радев говореше че ако управлявал нямало да има корупция....А това в НСО какво е,..платени поръчкови убийства,рекет,назначения по шуробаджанащина.
    Оставка
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вуте цигането

    41 2 Отговор
    излишна институция , която лапа излишни милиони левове
  • 33 Олелееее

    36 3 Отговор
    И МАСОН?????? ТОЙ И ИЛИЯ ПАВЛОВ БЕШЕ МАСОН...КАКВА Е ТАЗИ МАСОНСКА ЗАРАЗА???
  • 34 Драгият зрител

    33 5 Отговор
    УБО си е един злокачествен тумор, който изсмуква държавата, тоест нас. Въпреки това ми убеждение мисля, че този случай със служителя май е уйдурма. Ще видим.
  • 35 Бончо- лудия

    50 8 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    Кире имаш грешка , България трабва да се управлява от 1 президент и 10-тина министри , а всички други да се хванат да работят земеделие и да гледат животни
  • 36 Кадилак мачка зазка

    21 15 Отговор
    Нещо което се управлява от другар, не води до нищо добро.

    Коментиран от #75

  • 37 Начо

    14 18 Отговор
    Чехльото оставка
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ю Кортес

    18 19 Отговор
    Какво се случвало в НСО...ами питайте началника р.радев или главен кадровик д.радева

    Коментиран от #44

  • 40 KONSTANTINOW

    38 3 Отговор
    ЗАКРИВАИТЕ Я ТАЯ МАФИОТСКА СТРУКТУРА И КАСКЕТИТЕ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА НЕРАЗБРАЛИ ЗА ДЕИСТВИЯТА НА О.С. НА БУРГАС ДА УГОДНИЧАТ НА ДОГАН И ДА ТЪРСЯТ СЪДЕБНА ОДГОВОРНОСТ ЗА ЗА НЕЗАКОННИЯТ САРАИ НА ДОГАН.
  • 41 Барба ганьос

    31 7 Отговор
    Държавата е фалирала и се управлява от долнопробна неграмотна мафия рекетьори под диктовка на предатели обслужващи външни интереси.
    Не отклонявайте вниманието с манипулативни писания.
    Трябват сериозни бунтове и протести

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Щях да ти

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Барба ганьос":

    подскажа......ди..пи се, си...пи....се......
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 666

    10 2 Отговор
    е, как какво се случва - нищо не се случва, защото още го подготвяме
  • 46 медиум

    15 2 Отговор
    виждаш ли защо живеем по бедно от другите
  • 47 бай Петко

    30 2 Отговор
    Те винаги са били кърлежи с неограничени правомощия и заплати! Лична преторианска гвардия, мерзавци!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 БАШ МАИСТОРА К Господинов

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    КИРЕ КАДЕ ОДИШ БЕ , ПРЕДИ МАЛКО МУНАХ 2 ПЪТИ С ВЕСНИКО У ГЛАВАТА ЕДИН , МИСЛЕХ ЧЕ СИ ТИ БЕ , НА ТЕБЕ СЕ ПРЕЗИДЕНТА ТИ Е ВИНОВЕН , А ОНЕЗИ ЦАРВУЛИ КВО ДА ГИ ПРАИМ , ТЕЗИ С УБИИСТВАТА , ЕИ НЕ ИЗЛАГАИ ИМЕТО АДАШ , ЩОТО МОЖЕ И ТЕБЕ ДА ТЕ УБЪРКАМ С ВЕСТНИКО , АМА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СЕ КАЗВАШ ПЕШО.
  • 50 Libre comments air

    28 1 Отговор
    Изобщо да какво е НСО при положение че има МВР...ДАНС...жандармерия.. И десетки лицензирани частни охранителни фирми...
    44 милиона от джоба на народа..ми това е почти 4 милиона на месец... или по 130.000лв. На ден и без кой знае каква полза.. освен да правят оборот на автотърговци щото подменят мерцедесите през две години...
  • 51 малиииииииииииииии

    28 1 Отговор
    време е да се махне тази смукалня на пари,койтоиска охрана да си плаща,има достатъчно частни фирми,държавата-тоест ние хората,не сме длъжни да плащаме нещо излишно от данъците си,
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БАИ ПЕШО

    10 4 Отговор
    ЗАЩ0 МЕ ИСТРИ ЯЗЕ САМО ПИТАХ ОТ КОИ Я ВАРДАА ТАА ЦАЧЕВА

    Коментиран от #73

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 КОСМОНАВТ

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "Аргонавт":

    Аргонавт, сега ще ти направя една сметка, 40-те милиона на НСО ги даваме на 2 милиона пенсионери, по 20 лева на година, да не вземат да преядат!
  • 56 MDB

    20 2 Отговор
    За НСО 44 милиона , за НРС 24 милиона - жалко, че и смешно за българското разузнаване два пъти по малки средства от бюджета. Пазачите имат по голем бюджет от разузнавачите - не говори добре..

    Коментиран от #76

  • 57 Службогонец

    15 0 Отговор
    А коя служба не е загубила авторитета си?
  • 58 Bai nudals

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Тези са бледо отражение на това,което се случва в М.В.Р.
  • 59 Мнение

    16 0 Отговор
    Не случайно от европа постоянно ни казват оправете корупцията и шуробаджанащината, там е заровено кучето. Ако знаят че са равни пред закона дали ще си позволят да правят безобразия? Трябва реформи във всички министерства закриване на дублиращи се и излишни структори, а те са много. Само от това и от ограничаване на корупцията заплатите могат да се вдигнат с 100%. Но вече 30 г. няма кой да ги извърши. Как непрекъснато ще се увеличава бюджета на министерствата, а качеството и ефективността ще пада?
    Кой нормален човек налива пари в пробита каца?
  • 60 УБО

    12 1 Отговор
    Кадрите им се обучават в лунапарка на блъскащите се колички.

    Коментиран от #74

  • 61 Opaa

    8 0 Отговор
    Ako те охранява НСО трябва да си наемеш гардове,които да те пазят от НСО.
  • 62 Oпaa

    10 1 Отговор
    Ako те охранява НСО трябва да си наемеш гардове,които да те пазят от НСО.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 гошо

    13 0 Отговор
    Това е сборище от гавази с основна функция да пазят криминалната върхушка от национални предатели,която ни краде и "управлява".Като допълнителна функция са рекет и престъпления.
  • 65 Снайпер

    5 1 Отговор
    Закривай!!!
  • 66 без майтап

    2 0 Отговор
    НС за Ограбване!
  • 67 йокин

    1 3 Отговор
    НСО=НЕДОСЕГАЕМИ.
  • 68 МЕСТАН

    8 0 Отговор
    НСО ОХРАНЯВА ДОГАН , КОЕТО НИ СТРУВА 10 МИЛИОНА ГОДИШНО !
  • 69 1122

    5 1 Отговор
    НСО да се закрие,личния състав под карантина докато се установи КОЙ,КОЙ Е? Всички ЧАСТНИ лица които са ползвали услугите му,да се установи какви са и дали са си плащали за охраната си и ако не са да си платят до стотинка,ако ли НЕ, да влизат в затвора на собствена издръжка.
  • 70 сноу

    5 0 Отговор
    Сега са 10 пъти повече от преди а безбройните други гъзяци като ,данс ,манс ,жандарми ,пазачи ,вардачи ,общински ,градински,сот ,КАТ ,камери наземни и извънземни,гранична и накрая безгранична лапаница.
  • 71 Трион

    5 0 Отговор
    Гнусни мърши, единична кола, не кордон щеше да предизвика катастрофа и да ме затрие с трите ми деца на магистралата, нещасни комплексари, не можеше две секунди да изчака, толкова да бързат...кокаиномани мръсни, харчещи наще пари....мама им мръсна и слугуват на още по гнусни "депутати" и педофили
  • 72 Калоян

    4 0 Отговор
    Да се закрие НСО и всички ПОДЛОГИ на властта, коитп са там да се разследват и ако се окаже че са нищо повече от ОПГ по най-бързия начин към Белене до живот!!! Амин!!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 AMG

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "УБО":

    едно време такива простотии нямаше при нас в УБО , сега тия все едно са хванали бога за шлифера и не знаят на кои свят се намират, при нас имаше добри кадри , по възпитани , по културни , и по с големи обноски с етика и морал , с голямо достоинство за уважение, таквиз кои ги назначава , чичко паричко може би .
  • 75 До кадия лакиран...

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кадилак мачка зазка":

    Че Боко нали уж вече не е комунист.
  • 76 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "MDB":

    Ами ние имаме двама шпиони.За тях това са добри пари.Другите отдавна си ги предадохме.
  • 77 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата...
    Явно и там се е напълнило с калинки, а истинските професионалисти са изтикани в девета глуха!
  • 78 Охраната на Кой

    2 0 Отговор
    Какъв авторитет, може да има служба ,която охранява , силно
    зависими от задкулисието хора, единственото изключение е Президента Румен Радев.
    Всички останали, са си клиенти на Правосъдието.
  • 79 Тая

    1 0 Отговор
    Служба трябваше да се закрие отдавна. Нямате си идея какво разхищение и кражби е там. Преди години щях да купувам един мерцедес от човек който работи като шофьор там. Пича ми разказваше надълго и нашироко без грам притеснение Как всички ремонти по колата са правени с нови оригинални части гепени от службата. И това е шофьор.....представете си какво правят шефовете
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 РИЛА

    0 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА Е ПРОПАДНАЛА И ТОВА ТРЯБВА ДА ГО РАЗБЕРЕ БЪЛГАРСИЯ НАРОД НАЙ ПОСЛЕ СТИГА ЧЕРНОГЛЕДСТВО
  • 82 Ехоо

    0 0 Отговор
    Трион,едно е кордон едно е кола със специален режим.Ау колко умници са се скрили зад телефоните и ръсят акъл...