Last news in Fakti

25 Май, 2020 18:57 4 572 23

Когато Индия се надигна срещу британската корона

  • британска империя-
  • индия-
  • индийско въстание

Eдин слух стои в основата на това кръвопролитие: патроните за пушките на войниците били обработени с животинска мас. Индийците използват това и въстават, но британската корона бързо потушава Индийското въстание от 1857.

Когато Индия се надигна срещу британската корона - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британската източноиндийска компания е създадена през 1600 година. Към 1857 година тя установява контрол над голяма част от континента чрез филиалите си в Калкута, Бомбай и Мадрас. В тях се числят 250 000 военни, сред които около 15 хиляди европейци, предимно офицери и подофицери. Всичко се променя на 10 май, когато избухва голямото Индийско въстание.

"Разделяй и владей!"

Британските историци го наричат “метеж”, в Индия става известно като “първата индийска война за независимост”. Въстанието почти разрушава британската власт над територията. В крайна сметка то не се увенчава с успех, защото широки кръгове в обществото остават верни на британците.

На територията на днешните Индия, Пакистан, Бангладеш и части от Мианмар по това време живеят над 220 милиона човека. Срещу тях се изправят 50 хиляди британци - основно служители на Източноиндийската компания, която отдавна не се занимава само с търговия, а най-вече с налагане на тотална власт. Компанията работи като буфер между Англия и сърцето на новата ѝ империя, която се създава след обявяването на независимостта на северноамериканските колонии.

Заради преплитащите се интереси на множество местни владетели и враждуващи религиозни и етнически общности, компанията действа на принципа “разделяй и владей”. Решителните победи на сипаите – индийските войници, подчинени на Британската източноиндийска компания и на Британско-индийската армия – над сикхите на север и завладяването на Долна Бирма ги превръщат в могъщ инструмент на властта.

Въстанието

Британската източноиндийска компания снабдява сипаите с нови пушки “Енфийлд" с далекобойност 1 000 метра, които били използвани успешно в Кримската война (1853-1856). Срещу влагата патроните били защитени от напоен с лой хартиен маншон, който войниците трябвало да издърпват със зъби. Сред сипаите се разпространил слухът, че той е напоена с телешка и свинска мас. А както е известно, за индусите кравите са свещени животни, които не се ядат, а на мюсюлманите религията им забранява да консумират прасета.

Сипаите намират съюзници сред благородниците и едрите земевладелци, чиито привилегии са заплашени от Британската източноиндийска компания. Според доктрината, възприета от компанията, земите, които се управляват зле или са неизползвани, могат да бъдат анексирани. Тежките данъци, от които страдат селяните, са искрата, която подпалва пожара на въстанието.

Политическата и социална несправедливост в Индия намират своя отдушник във въстанието. То избухва на 10 май 1857 година в Мирут, военен пост на около 60 километра северно от Делхи. Преди това 90 войници отказват да приемат новите патрони. Те са осъдени на 10 години принудителен труд и са оковани във вериги.

Следващата неделя бунтовниците ликвидират няколко офицери заедно с целите им семейства, като не са пощадени дори децата. След това те прекъсват телеграфните връзки и тръгват към Делхи. Там клането се разраства: бунтовниците избиват както европейци, така и верни на режима индийци. Британски жени са влачени по улиците и брутално изнасилвани, преди да бъдат жестоко убити.

Отговорът на британците

Вестниците и списанията на Острова разпространяват информация за ексцесиите и страданията на европейците, особено на жените и децата. Сцените, които често са пресилени, получават сериозен отзвук и оправдават подготовката на кървавите бани, с които британците ще потушат въстанието.

На Англия помага и фактът, че не става въпрос за масово надигане, а за временно въстание, свързано с конкретни интереси. Много от местните управници продължават да виждат бъдещето си с колониалните сили. Индусите се опасяват, че за владетел е предложен Бахадур Шах II - наследник на последната управленската династия, която през 17 век почти успява да обедини цяла Индия под знака на исляма.

Междувременно европейските войски, които са изпратени към Китай, за да участват във Втората опиумна война, са пренасочени към Индия. Въстаниците не могат да се противопоставят на големия мобилизиран капацитет на британците, който също така включва сикхи и непалски гурки, снабдени с модерни оръжия.

Под британско управление

В началото на 1858 година въстанието е потушено, Британската източноиндийска компания е разпусната, а Индия е поставена под британско управление. Генералният губернатор става вицекрал, а кралица Виктория е обявена за “императрица на Индия” през 1877 година. Опитът от въстанието увеличава недоверието, задълбочава социалната пропаст и кара дори индийците, които учат в Оксфорд, да се чувстват като хора второ качество.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най наглата нация на света

    53 2 Отговор
    колко са грабили не е за разправяне. И сега се опитват да го правят.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 слонът моят приятел

    31 1 Отговор
    Само през първия гладомор по време на британската колонизация през 1770-1773г. са измрели от глад приблизително 10 млн.души, милиони повече от официално обявените еврейски жертви през Холокоста!

    Това означава, че британците са успели да избият близо една трета от цялата популация в Бенгал. В своята книга „Невижданият свят“ Джон Фиск описва „Бенгалския глад“ като много по-смъртоносен и зловещ дори от Черната чума, която е тероризирала Европа през 14 в.
  • 4 само минавам

    23 1 Отговор
    Само през първия гладомор по време на британската колонизация през 1770-1773г. са измрели от глад приблизително 10 млн.души, милиони повече от официално обявените еврейски жертви през Холокоста!

    Това означава, че британците са успели да избият близо една трета от цялата популация в Бенгал. В своята книга „Невижданият свят“ Джон Фиск описва „Бенгалския глад“ като много по-смъртоносен и зловещ дори от Черната чума, която е тероризирала Европа през 14 в.
    „Мразя индийците, те са животни с животинска религия, които се размножават като зайци“,

    това заявява Уинстън Чърчил, който е последния британец, положил усилия за физическото изтребление на индийците. Очевидно лицемерния алкохолизиран циник Чърчил мрази индийците, защото Великобритания от векове наред е колонизирала страната им ли?
  • 5 гост

    31 0 Отговор
    Въпреки „Бенгалския глад“ индийците не знаели все още, че това е само първия път, когато десетки милиони ще измрат от глад, причинен от алчността за печалби на Великобритания. Най-смъртоносния глад, след „Бенгалския“ от 1770-те идва по времето на Уинстън Чърчил, през 1943г., когато от глад измират над 3 млн.души. Гледката била ужасяваща, хората пълзяли по улиците и ядяли от труповете на умрелите, за да оцелеят. Така остава въпроса дали Уинстън Чърчил, човекът който спаси Великобритания от масовия убиец Хитлер е не по-малко чудовищен убиец от самия него. Когато правителството в Делхи изпраща снимката по-долу на Чърчил, за да опише ужаса, британския премиер отговаря в шеговития си стил „Тогава защо Ганди е още жив?!“.
  • 6 Рошко

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Най наглата нация на света":

    И го правят, къде отива златото от Крумовград

    Коментиран от #7

  • 7 Един

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Канадска фирма!

    Коментиран от #8

  • 8 Рошко

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    И в Канада на всеки 5 години кой праща губернатор? Почети малко

    Коментиран от #10

  • 9 Adam

    23 1 Отговор
    Да големите демократи и грабители на туземски права:) нека сега индийците и пакитата да ги првтопят от вътре:)
  • 10 Един

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    До колкото знам там са французи повечето!!!

    Коментиран от #19

  • 11 Абе...

    6 8 Отговор
    Какво се правите на дръж ми шапката бе. От там идват нашите индианци, то и аз да бях, не 10 млн, ми 100 щяха да са.
    "Съгъни мръсни".- Чърчил.
  • 12 Марио Давидов

    17 0 Отговор
    Когато сме искали помощ от англичаните за турското робство. Да, искали сме. И как да ни я дадат, след като англичаните са имали един куп колонии по това време? Естествено една колониална държава няма да се намеси на друга. Само ще прави мизерии и интриги. Не вярвам на англичаните.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 колю

    16 1 Отговор
    Никой от вас-знаещи.не се сети за опиумните войни-за тях.не трябва ли.подобие на Нюрнбургския процес.а бурските концлагери.в сравнение с тях хитлер е орхидея?
  • 15 БОЗА

    9 0 Отговор
    Моди-кво не ти хареса на коментара ми...че англичаните са разстрелвали хора с оръдия ли...или картината на Верещагин те напрегна... ;-)))))))))))
  • 16 ела

    15 0 Отговор
    Типично за англосаксонсата нация статията много хумана е описано тези " Високомерни,надменни,подли, коварни, хитри, колонизатори с години са грабили цялата планета (имам предвид 150-200 години) ще видите ужаси и варварство един пример ( когато колонизират Африка Кения(Kenya) - днешната с столица Найроби (Nairobi) построяват ж.п. линия и прехвълят от Индия хиляди работници и войници ) тъй като като местното племе зула воюва срещу тях избиват напълно втрото по- големина тогавашното племето зула ( след масаите) от черепа на вожда на племета Английския генерал пиел виното си. (не мога точно да си спомня името на генерала) в статията се споменава за опиум- английските кораби имали право свободно да вземат от колоните си неограничено количество опиум и да го прадават свободно навсякъде извън колониите на Великобритания. Когато завладяват Китай( статията се спомeнава от там били докарани войници) до Пекин разрушили всичко като не са оставили камък върху камък както казват китайците " Даже Ченгис хан (Cengis Han) не разрушил толкова колкото англичаните.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    На всеки 5 години лично бабето от фъкингдам изпраща губернатор, че има и френско нема спор но тва са си техни сделки между франсета и англета, нова Зеландия, Австралия и още там острови и тем подобни,
  • 20 Рошко

    3 0 Отговор
    Си е английско
  • 21 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Марио Давидов":

    Че то кой ли вярва
  • 22 Дойче Лъже

    13 0 Отговор
    Май не схващате, че Дойче Лъже не упреква завоевателя-Англия, а въстаниците, които цитирам- "Публикувано във факти.бг: Следващата неделя бунтовниците ликвидират няколко офицери заедно с целите им семейства, като не са пощадени дори децата...Тaм клaнeтo ce рaзрacтвa: бунтoвницитe избивaт кaктo eврoпeйци, тaкa и вeрни нa рeжимa индийци. Бритaнcки жeни ca влaчeни пo улицитe и брутaлнo изнacилвaни, прeди дa бъдaт жecтoкo убити."

    Нямам думи, представяте ли си! Това е както ни представят "турското съжителство".. и как нашите въстаници се вдигнали и избивали турската мирна власт. Отвратително изкривяване на историята...

    Коментиран от #23

  • 23 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дойче Лъже":

    ...да продължим с добрият ПИ АНАЛИЗ....ПОСЛЕ ,,,......на Британия помага МНОГО !!!!фактът ,, че не става въпрос ЗА МАСОВО ВЪСТАНИЕ!!! а за ..локално,С КОНКРЕТНИ ИНТЕРЕСИ!!!!!