28 Май, 2020 19:03 3 961 24

Има ли у нас бедни управници?

  • огнян стамболиев-
  • власт-
  • политика-
  • партии-
  • чест-
  • герб-
  • българия

Да, нашите управници мислят и действат само за себе си, за своя актив, само за своите хора, другите да пасат трева

Има ли у нас бедни управници? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди повече от сто години, през далечната 1914 г., когато започва Първата световна война, младият, 29-годишен преподавател в Софийското военно училище, поручик Тодор Панов (1885-1945) издава своята прочута книга с амбициозното заглавие "Психология на българския народ". Тя се радва на голям успех, но след 1944 г., за съжаление, веднага влиза в индекса на забранените книги. А може да се каже, че това е първият сериозен, доста задълбочен, приносен труд в тази област. Книга, не по-малко ценна и важна от трудовете на познатите ни народопсихолози Иван Хаджийски, Антон Страшимиров или Найден Шейтанов.

Тодор Панов наистина очертава точно ролята на социалните условия, на идеите, на обществения живот у нас, за оформянето на националната психика на българина. Като разглежда различни аспекти от нашия живот - от семейството, до държавата и националния ни характер, Тодор Панов прави редица ценни заключения и изводи. Много интересни са наблюденията му върху българското семейство, българския ум, българската интелигенция и българската литература.

За нашите читатели подбрах някои интересни фрагменти, които засягат обществения и политическия живот и доказват, че за сто години у нас почти нищо не се е променило, поне в положителен аспект.

"Днес болшинството от партийните шефове в България, и, ако можем така да се изразим, "главният щаб на всяка партия" са хора, които мечтаят само за власт и постоянно само за власт. Защото властта за тях е всичко: положение, уважение, позиция и най- главното възможности за обогатяване...” И още:

„Обикновеният сюжет на техните сънища е министерското или депутатското кресло, цилиндър и автомобил, министерски вагон и за всички тия тъй много желани неща те са готови да продадат и на Дявола своята чест и достойнство / доколкото ги имат!/, душата си и всичко каквото биха им поискали... Ако коварният Мефистофел пожелаеше да съблазни, както някога старият Фауст, кой да е водител на партия у нас, като му обещае да го направи министър или депутат, с едно условие обаче да изколи цяла България, ние сме уверени (да, у нас вече има доста такива примери!), че той без колебание би се съгласил на този договор с Дявола... Па и какво от това, че България щяла да изчезне, щом той ще стане министър? Да се награби, а след него и потоп! Та помислете си само - министър! И тези хора се стремят тъй страстно към властта, към министерското кресло, но не за да реформират и да работят честно за страната, не и за да подобрят условията на народния живот, не и за да изпълнят своите гръмки и лъжливи предизборни обещания, а поради непреодолимото си желание да забогатеят, да ограбят колкото може, да удовлетворят своите лични амбиции и, като се възползват от своята власт, да се разправят и със своите политически противници. Че нашите твърдения за разбойническите склонности на повечето партийни щабове в България са верни, това е явно и от факта, че в България досега няма нито един беден министър. Да, след като може да получи за няколко години като министър от заплати максимално 20-25 хиляди лева, от които трябва да живее, как би могъл да стане притежател на стотици хиляди, ако не е и на милиони състояние? А откъде може да получи това богатство? Нима от някакви чисти източници?.."

"Болшинството от българските министри, депутати и управляващи са хора без чест, без скрупули. Мнозина от тях са алчни, недостатъчно образовани, дори прости, невъзпитани, жадни за власт.

Хвърлете макар и бегъл поглед върху цялата им минала дейност и ще видите, че повечето от тях са обвинявани в различни злоупотреби и престъпления... Освен това у нас се утвърди лошата практика, когато една партия дойде на власт, да смени всички от върховете и да назначи свои хора. И тъй като невинаги има подходящи, тя поставя за министри и началници хора без съответното образование, специалност, компетентност, дори елементарна обща култура и възпитание. Така адвокат може веднага да стане министър на земеделието или агроном на икономиката, а икономист да оглави просветата... И заграбили властта, тези хора се втурват към материалното, към своето бързо разбогатяване. Без никаква грижа и мисъл за работата, която им предстои. Особено депутатите от мнозинството, които, ползвайки се от своето положение, имунитет и влияние, прокарват заедно с министрите и чиновниците всевъзможни нечисти дела и сделки, за които получават подкупи и комисиони, които делят помежду си или оставят изцяло за себе си. Разбира се, сред депутатите, макар и малко, има и честни хора. Не искам да слагам всички под един знаменател. Поклон пред тях!.. Всички злоупотреби у нас в разните министерства и държавни учреждения стават обикновено с помощта на податливите и послушни чиновници, които в замяна на направеното, получават или част от плячката, или съответното служебно облагодетелстване. Това стана стил и метод на всички партии и особено на две от тях ГЕРБ и ДПС. Въобще чиновническият въпрос от три десетилетия е сред най-болните у нас и ако някой успее някой ден да го разреши, ще направи огромна услуга на България...Идването на власт от всяка партия се придружава от големи сътресения в чиновническия апарат, като назначенията стават строго по партиен, по-точно по един безскрупулен, партизански принцип, а не според способностите и нуждите на ведомството. И затова навсякъде им министерства, ведомства и общини пъплят калинките на ГЕРБ, а в няколко области от вече турцизираната ни България и на ДПС, а журналистите- мисирки дори не си правят труда да напишат нещо за това...

И още нещо:

"Пред избори българските партии говорят винаги смело и високо от името на Народа за неговото благо, но това винаги е просто един партизански шантаж, една лъжа и измама, защото между тях и бедния ни народ има дълбока пропаст.”

„ Да, нашите управници мислят и действат само за себе си, за своя актив, само за своите хора, другите да пасат трева! Освен, че са лишени от каквото и да е било политическо възпитание, от култура, от такт. Да не говорим за ниската култура на повечето от техните водачи. Срамно е да слушаме и да гледаме някои от тях...Те са просто една патентована сган. Те мислят единствено за себе си. Просто поставят своите лични, партийни интереси над народа и над България..."

Да, сякаш тези редове са написани за нашите днешни несменяеми нагли и алчни за власт и пари управници начело с вездесъщия Б. Б. / дано някой ден да се отървем от него!/, налѝ? След като за десет години членовете на Групировката за Експресно Разграбване на България / ГЕРБ/ овършаха страната и забогатяха неимоверно, те поставиха един световен рекорд по рушене и грабеж, наистина достоен за Книгата на Гинес. И може би коментарът тук е напълно излишен...

Автор: Огнян Стамболиев


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    46 1 Отговор
    ИМА разбира се ,но ДУХОМ иначе с пачките всички са добре
  • 2 Гост

    18 0 Отговор
    Абе какви са тия смешни вьпроси...................Излагате се
  • 3 Последния софиянец

    43 0 Отговор
    Управниците ни са много бедни, но пък роднините им са много богати. И приятелите им.
  • 4 подигравка

    41 1 Отговор
    Има ли беден управник? Колкото и сит сиромах. Кочината е страната с най див капитализъм - клетоптократия. Тук ножицата между свръх богати и тотално бедни е най-голяма. По-зле сме от Чад, благодарение на Вожда с джипката.
  • 5 ха ха ха

    57 4 Отговор
    Има, ДА! Жан Виденов - единствения честен политик, който е имала България!!!
  • 6 Гост

    27 0 Отговор
    Ако под ''бедни'' се има предвид под 10 милиона лева в лична сметка, то значи отговора е НЕ, НЕ и пак НЕ
  • 7 гост

    25 1 Отговор
    И кво сега да разберем от статията? Боко е продал душата си на дявола ли?

    Коментиран от #9

  • 8 Хк+йххххйххх

    14 1 Отговор
    Б. Борисов. Кара един и същи джип.
  • 9 както и вашите и на неродените ви деца

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Отдавна.
  • 10 РЪМПЕЗИ

    18 1 Отговор
    ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ЗА МОМИЧЕТО В БАРСЕЛОНА...КОЙ РАЗБРАЛ ,РАЗБРАЛ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факти факти

    3 12 Отговор
    Колко сте червени.
  • 13 Ким

    6 11 Отговор
    Особено ГЕРБ и ДПС.що не пишете за съсела колко милиона изнесе или за кобилата колко окраде
  • 14 Иван

    12 1 Отговор
    Много точно написано!!!!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 15 са да нема

    14 2 Отговор
    КаК бе , има , Бацето , малка му е заплатата, до никъде му не стига и семки за тиквата си не може да си купи , та го кара на куха.
  • 16 Уточняващ

    5 1 Отговор
    За да са наши управници, трябва да са Българи. Догани, Местани, Каракачановци и тия с Бг имената, които са пак от тяхната паплач и се подкрепят... за Българи ли ги имате? Мен няма да ме убедят в това никога. Очевидната лъжа, когато я натякват, еволюира в простотия. Ясно изявен терористичен акт на чужденци, това виждам. Използване на насилие за установяване на влияние и контрол над България и българите, подкрепен от руснаци и западняци, миещи си ръцете с мюсюлмани и роми.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    А нещо като биография има ли някъде побликувана...?
  • 18 тиквун

    4 2 Отговор
    таа книга несъм я чел, немам интерес ......
  • 19 тарикатка

    2 3 Отговор
    нищо не споменава за учителите наложили модела, БКП-БСП ..........
  • 20 123

    6 1 Отговор
    Статията е много точно описание на Българските политици,много интересно какъв план ще скроят за да няма електронно гласуване.След като бъдат избрани за НС, нека се избере правителство от професионалисти от други страни не от Българи живеещи в България.
    Разира се че заплатите им ще са високи но 50-100 милиона за техни заплати,ще се равни на 8 до 20 милярда останали и инвестирани в България,пари които няма да бъдат откраднати от българските мафиози.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 G-point

    4 0 Отговор
    Бедни БГ управници няма, иначе нямаше да са управници.
  • 23 Сс18

    1 0 Отговор
    Бедни от към срам и духом.
    За това живеят в палати и децата им учат в Най-скъпите училища в света.
  • 24 въртикапаков

    1 0 Отговор
    Бедни управници в РъБъ няма, но за сметка на това всички до един са мръсници!