Last news in Fakti

4 Юни, 2020 10:00 8 480 45

Език мой, враг мой

  • език-
  • социални мрежи-
  • чалга

Ставаме все по-лоши и по-зли, не само защото живеем все по-лошо и по-зле, а живеем все по-лошо и по-зле, и защото ставаме все по-лоши и по-зли...

Език мой, враг мой - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да, език мой, враг мой! Имаше такава стара поговорка. Преди години послужи за заглавие на едноименна пиеса, не особено сполучлива комедия от Георги Караславов, един вече забравен автор от соц- а. Да, езикът може да ни бъде не само приятел, но и враг. Той може да ни опозори, затрие, унищожи. Особено днес, когато го занемарихме съвсем в нашата чалгизирана във всяко отношение България.

Но думата ми сега е за езика на някои среди у нас, а също и на част от нашите управници, за онези, които ни водят и вече едва търпим. Оказа се, че този език е наистина феноменален, без аналог в културна Европа, към която уж, принадлежим. Груб, арогантен, неприличен, определено некрасив. Просто един чалга- език. А дали те съзнават, че това е грозно, недопустимо? Ето само част от най- често използваните думи и фрази на хората от върха- не всички, разбира се, досещате се от кои по- точно. Ето как противно и просташки звучат те:

„...простаци, шестаци, кюфтаци, копелета, главанаци; пунта мара, ще те спукам от бой на изборите, пипни ме за мускула, хвани ме за шлифера, разфасовали момчето,/ байх..., гърдите са ми големи, вие сте прости и аз съм прост, те, българите са като мойте кучета, а пък младите да идат да копат картофи, да не стават студенти, а овчари...”

И най- страшното е, че напоследък този език идва отгоре и се превръща в пример, в норма за поведение, особено за младите. И средата, и инерцията ни повеждат и неусетно ставаме такива – невъзпитани, безпардонни, груби, не способни да водим диалог, да говорим нормално, да се въздържаме. Да не си служим с грозни думи и обиди. Да бъдем нормални хора!

За съжаление, от около три десетилетия, у нас вече цели групи, прослойки от хора си служат с този отвратителен чалга- език. Той навлезе дори в пожълтелия ни печат, в електронните медии. Там културата на речта, дори на водещите се понижи. Някои от тях вярват, че така се приближават повече до читателя, зрителя и слушателя, че стават по- интересни, по- достъпни, по- близки. И това се търси съзнателно от техните собственици и издатели – простотии и цензура! Учтивостта, елементарната учтивост, дори нормалното обръщение на „вие” почти изчезна, за сметка на грубото и фамилиарно „ти”.

Фамилиарността и ниската култура се превръщат вече в норма. В ред предавания срещаме не нормални спорове, не културни диалози, а просто надприказване, едновременно говорене, на моменти дори грубости, обиди, цинични думи и жестове. А ако завъртим дистанционното на телевизора и погледнем подобни предавания по чужди телевизии, дори от най- близките до нас, руска, румънска, дори гръцка, ще видим, че там не може да се чуе подобен тон, че се говори по- нормално, по- културно, отколкото у нас, без нападки и обиди. Всеки изслушва първо събеседника си, а след това говори, а обидите и виковете са просто непознати. Мисля, че напоследък ние, българите се оказахме сред най- неучтивите и невъзпитани народи в Европа...

А в социалните мрежи този чалга- език се превърна просто в норма. Четеш постинги след важни текстове и информации в нужни сайтове и се ужасяваш от изобилието на диалектизми, грозни и обидни думи, от ругатните и дори от цинизмите, при това, написани с груби граматически и правописни грешки. И това са предимно по- млади хора, израснали през последните трийсетина години, през които държавата най- безотговорно се отказа от културата и изкуството, от доброто образование, та израснаха хиляди лумпени. И ако преди бяхме сред най- образованите и културни нации в света, сега слизаме надолу. Чалгата окупира изцяло и безвъзвратно България. И дали някой ден ще се спасим от тази проказа?

Лошото е, че т.н. наш политически елит в голямата си част не е на нужното културно ниво. Мнозина негови представители са недостатъчно културни и образовани, някои от тях са с „вишу- образование” – тип рабфак, затова и си служат с този език или ако не го употребяват пряко, поведението им просто не е на нужното за положението им ниво. Това са хора, които имат не само чалга- език, но и определено чалга- мислете. Така че какво добро и умно можем да очакваме от тях? И какъв може да е техният потенциал, морал, култура? Та нали рибата се вмирисва първо от главата.

И накрая ще запозная нашите любезни читатели с една нова книга:

В книгата "Бойко Борисов. (В) ПЪРВО ЛИЦЕ" са събрани знакови фрази от кариерата му като главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и депутат, съобщиха от издателство "Ludite".

Разпространява се от веригата „Хеликон”. Поднесена шеговито, като "подходяща за кандидат- кметове, депутати от управляващата коалиция и от опозицията, студенти по история, политолози, анализатори, журналисти, обикновени избиратели и за всички любители на спонтанната неподправена мисъл". Според издателите емблематичните фрази са поставени в неутрален контекст, без политическа окраска и позволяват на читателите сами да си вадят изводите си не само за автора им, но и за политическата ситуация в страната през последните 15 години.

Водещ при създаването на книгата е бил принципът, че да се „пие от извора е най-добрият начин да се вникне в историята”. Според издателите казаното от Бойко Борисов е исторически ценно и един ден ще говори по-добре от учебниците за случилото се в българската политика в началото на ХХI век. Крилатите мисли на премиера са групирани по теми и представени в хронологичен ред, като източниците са описани точно. Ето само няколко от култовите фрази, включени в книгата:

"Всичко читаво в България работи за частния сектор, в държавния са само кратуни."

"На малко прасе и нов началник никога не се радвам."

"За какво ти е да ставаш премиер на обран бостан?"

"Моите лични слабости са много. Не можах да науча много неща, които знам, че ми трябват. Там са учебниците по английски. Обичам да рисувам през свободното си време. Спортувам много. Е можеше да имам и малко повече коса... Или както казва Негово Величество: "Редки са ни керемидите, напича много по главата."

"Ако бъда избран за кмет, за две години София ще заприлича на Мюнхен и Виена."

"Думите отлитат, построеното остава."

"Идвам, виждам и давам още пари!" / Сигурно от джоба си?!/

"Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш."

"Цял ден ядоха кюфтета, пиха кафета, кикотиха се по коридорите. Когато аз говорих имаше двама-трима души в залата. Отишъл съм аз, четем, стои цялото правителство, чакаме въпроси, дебат, а тях ги няма - ядат кюфтаци!"

"За да ме подберат и Тодор Живков, и царят, да ми се доверят, значи все някакви качества имам".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    59 7 Отговор
    Не заради тебе ставаме все по зли защото сме все по гладни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Народ

    83 8 Отговор
    До кога ще ти гледаме наглата мутра.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петьо Петров

    64 5 Отговор
    Така,нека първо Борисов се осведоми какво означава турцизма "чалга", после да оспорва собствените си просташки словоизлияния.Но все пак той е Падишахът,каквото каже и трябва да примижаваме от светлината му и да мигаме на парцали.Някои мисирки го правят,да не кажа повечето,но това не е твоят народ Бойко,това е българския народ,със своят манталитет,култура,история и разбиране за справедливост.Ти и калинките погубихте всичко това.Вече не е време за словоизлияния,а за масови оставки,на всички,от...до!Понеже в България няма правосъдие,ти предполагам да изживееш старините си,ако не в Барселона,понеже къщата вече там се продава да се заметат следите,някъде,по-далеч от Сретан,Галеви,Василев,Маджо и не на последно място Божков!
  • 13 През 9 дерета

    53 5 Отговор
    Ами точно заради тоз език човекът с главно Ч, като едно време бай Тошо,електоратът го избира. Трябва да сме обективни и да си признаем,че около милион електорат е точно на тоя акъл и ценности. Впрочем Човека ви го е казал открито - простите взаимоно се помирисват като магарета през 9 дерета.

    Коментиран от #41

  • 14 Искам да съм добър а не зъл!

    56 4 Отговор
    За целта ми трябва къща в Барселона, една наточена домакиня, добра глутница от изпечени вълци, и едно стадо от 5 милиона овце! За да съм мил и добър! Бум!

    Коментиран от #40

  • 15 ГосТ

    46 5 Отговор
    Капитализъм. Парите са всичко и нищо друго няма значение.
  • 16 Разсъждение на тролче

    58 4 Отговор
    Този се вкара в черната история на България по всички критерии.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В.В.

    55 5 Отговор
    Коги,човекът от портрета , влезе в пандиза тогава ще грейне слънцето.... Истински...Преди това,Не...Тоя егоцентрик противопостави обществото в БГ....И раздели...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Behemoth

    44 2 Отговор
    Последното кърти...за качествата...най големите поражения за тия години са, че простите и наглите придобиха знаме...
  • 22 Закономерност

    54 6 Отговор
    На главния ТУЛУП все некой друг му се е изтропал у гащаците....
    Той винаги целият е в БЯЛО и непорочен.....
    А как е оцапан само ....нужно е изпадане от ританките и СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ!!!!!
  • 23 пенсионер

    45 5 Отговор
    докато такива като този гарбидж са начело, ще става от зле по-зле. всеки възпитан , начетен , нормален управник не би бил възприеман от лумпенизираното вече общество и бързо ще се износва и отива в забравената история.
  • 24 Лекар БГ

    61 3 Отговор
    Лексиката и поведението,изражението и мимиките на ББ,не биха били търпяни в нито една нормална държава.А злокобната тенденция се засилва успоредно на престоят Му във Властта.Това за мисирките и негодниците,тулупите,беше своеобразен връх.Но....да бяха само словата!А делата Му?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абсурдистанска реалност

    25 5 Отговор
    Поредната провокация спрямо бг.данъкоплатец.
    Този път под формата на книга и през призмата на уж шегата отново ПиАр на един диктатор-рецидивист и доказан престъпник.
  • 27 МРАЗИ БСП

    5 49 Отговор
    Най добрия политик на България
  • 28 архангел михаил

    30 2 Отговор
    Ще падне и твоята глава. Рано или късно, всеки ще си плати - всекииии
  • 29 НАРОДА ТЕ МРАЗИ ББ ФАЛШИВ СИ

    27 3 Отговор
    НАРЦИС СИ БЕШЕ И НАРЦИС СИ ОСТАНА. НАРОД МОЙ , ВРАГ МОЙ. ТОВА СИ ТИ БОЙКО.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 хахаха

    24 2 Отговор
    да твърдиш, че Георги Караславов е "позабравен писател от соца" е малко глупаво, да не кажа по-силна дума. Романите "Снаха" и "Татул" са писани ммото преди да се роди гу-син Стамболиев... Та мисълта ми е , че Караславов е писател, докато Стамболиев не е.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пако

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баш Истината":

    Като него незнам но,докато се свършат тези
    като твоя милост,тегло ще теглим.
  • 35 ХО,ХО,ХО

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "хахаха":

    Незнам кой ти е сложил минуса но,със сигурност
    знам че,е просттттт..
  • 36 драгият зрител

    16 2 Отговор
    Снощи по тв случайно мернах сцената в жипа, Бойко кара и вътре дъни чалгата.

    Коментиран от #42

  • 37 Иванов

    13 0 Отговор
    в.Епицентър премахна всякакъв тип коментари. Там нямаше модератор, но модератор няма и в медийния език, който е омърсен катастрофално с англицизми, без на някого да му пука. Повдига ми се когато навсякъде се налагат англицизми, а примитивните хвалби на Борисов нямат аналог не само в Европа, в света. Имахме не щастието, а НЕщастието да търпим такъв илетрат.
  • 38 робин от Крузо

    11 0 Отговор
    Хммм ... с интерес и респект чета чудесните български поговорки. Аналогични мъдрости, поговорки и афоризми, съхранени и предавани от поколение на поколение и доказани от времето, имат народите от цял свят.
    Сега да се върнем към една стара и прекрасна българска поговорка:
    Не е луд който яде баницата, а който му я дава - отговаряща напълно с цялото си значение и смисъл, към настоящият момент.
    Като четем казаната от господин Борисов сентенция, оставяме с впечетлението, че играта с думи за неговите способности като лингвист не е никакъв проблем, но ....
    за господин Борисов (и не само) тази стара българска поговирка трябва да се захвърли на боклука, напълно ненужна и овехтяла. Ще попитате защо, еми как защо, до вчера голяма част от управляващите уважаваха, зачитаха и бяха приятели с най-богатият човек в България, но сега обвиняем Васил Божков и казват ... на този човек не трябва да му се вярва, защото сам си направи баница, сам си я наряза, сам си я изяде и най-важното, Божков е един луд човек за връзване (т.е. за затвора)!

    Така е у нас в България, времена, нрави обичаи или както в една народна поговорка:
    Обикновеният човек, когато открадне и го хванат, се срамува, че е откраднал,
    а политикът - че са го хванали.
    За да заключа ще кажа, а нашите политици и срама нямат.
    Поздрави от Isla Robinson Crusoe.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ново

    0 12 Отговор

    До коментар #14 от "Искам да съм добър а не зъл!":

    Защо не пишеш за къщата на радев
  • 41 Завод за полупроводници догодина за пров

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "През 9 дерета":

    Едно време държавниците бяха с четвърто отделение мног грамотни че качествените хора напуснаха българия много преди управлението на борисов/сега тои се мычи да ги върне/неграмотни хора купиха заводите и предприятията нищо не казва
  • 42 Бургас

    0 12 Отговор

    До коментар #36 от "драгият зрител":

    Не видя ли преди време сём радев в Чалга клуб и деси е работила с наи големиячаргар слави явно и такива Хорватии са избрали радев
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Слави Славов

    5 0 Отговор
    Надежда всяка оставете!Стадото си е стадо,дори ако е българско!Беее!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.