Last news in Fakti

6 Юни, 2020 07:50 4 032 38

Право на отговор: Община Варна ремонтира тръбопровода във Варненското езеро

  • варненското езеро-
  • фекални води-
  • тръба-
  • община варна-
  • право на отговор

В момента компрометираната тръба е запушена

Право на отговор: Община Варна ремонтира тръбопровода във Варненското езеро - 1
Снимка: Facebook @ Varna Drone
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без редакторска намеса публикуваме право на отговор на Община Варна относно материал на медията ни, касаещ проблемите с Варненското езеро:

В своя публикация журналистът Петър Здравков твърди, че представя „факти“, свързани с аварията на тръбопровода във Варненското езеро. Информацията обаче е представена манипулативно, без да позиция на Община Варна.

Напомняме следните факти, които са спестени в публикацията на Петър Здравков:

Тръбопроводът е изграден от фирма SFELINOS S.A. и е пуснат в експлоатация през 2011 година, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите. Той е бил въведен в експлоатация с разрешение за ползване на 06.12.2011 г., с гаранционен срок от осем години. Съоръжението е било предадено от МОСВ на „ВиК- Варна“ за управление, поддържане и експлоатация, което от своя страна го предоставя на Община Варна през 2012 г.

Информацията за възникнал дефект на транспортиращ водопровод е подадена в Община Варна от „Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД през август м.г. След получаване на сигнала Община Варна е уведомила контролните органи по водите, извършена е проверка и подводен оглед от експерти. Успоредно с това Община Варна е изискала подробна информация за обекта от Министерството на околната среда и водите, което е възложител на обществената поръчка и извършил разплащането на проекта.

Община Варна е изпратила писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A. за предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта, възникнал в рамките на гаранционния срок, който, съгласно условията на договора с МОСВ, е до 06.12.2019 г.  В писмото е посочено изрично, че при непредприемане на действия за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по съдебен ред покриването на разходите за отстраняване на дефекта.

 От страна на „Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД бе направено обследване на подводната част на обекта със сонар. Изработен е проект за ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро, част „Технологична“ към обект „Трансформация на ПСОВ-Аспарухово в помпена станция и транспортиращ тръбопровод, изпълнен по проект ИСПА, мярка 2002/ВС/16/Р/РЕ/016 „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Варна". Осигурено е  финансиране от МРРБ в размер на 1 300 000 лв.

В момента компрометираната тръба е запушена, като отпадните води се отвеждат от аварийната тръба на КП Аспарухово след механично пречистване – така, както е било преди 2011 г!  В момента по случая се извършва прокурорска проверка, от която трябва да стане ясно как е изпълнен проектът по време на строителството в периода 2009-2011 г.

По официални данни на РЗИ–Варна, предоставени на 22.05.2020 г. пред медиите във Варна, качеството на морската вода край 21 плажа е отлично, а край 2 – добро. Проби са били взети от 23 зони, като качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – добро. През октомври м.г., след аварията, пробите от района на Аспарухово, са били между ниво отлично и добро.

Междувременно Варненската туристическа камара излезе с официална позиция по темата, в която изказват категоричното си неодобрение на развихрилата се в медиите и социалните мрежи негативна кампания, по повод авариралия тръбопровод във Варненското езеро. Според тях е ясно, че вече се работи по ремонтирането на тръбопровода, а официалните данни на РЗИ във Варна сочат, че морската вода в курортите е с отлично качество. Представителите на туристическия бранш призовават институциите и варненската общественост да се обединят и да подкрепят Варна като чиста и безопасна дестинация за туризъм и бизнес.

ФАКТИ благодари на Община Варна за бързата реакция и, за да няма скрито-покрито от обществеността, от нашите многоуважаеми читатели, като отговорна медия ще си позволи да изрази тук следното кратко становище, както и да припомни няколко въпроса, на които именно се акцентираше в материала ни по темата.

На първо място, посоченото от Община Варна в правото на отговор не е било отричано в материала ни по темата. Отлично знаем, че тръбата в момента се ремонтира и в материала това е посочено. 

На второ място, Община Варна казва, че е изпратила писмо на фирмата, която е монтирала тръбата, но Община Варна не казва КОГА го е изпратила. А това е изключително важно. 

Община Варна би могла да ни изпрати информация по въпроса, както и да информира гражданите си по него.

На трето място, Община Варна не коментира основния акцент в материала ни, а именно това, че не се е реагирало светкавично, което в превод означава спешен ремонт на тръбата със собствени средства и чак след това търсене на сметка на въпросната фирма, която е монтирала тръбата. А дори да се вземе предвид посочения гаранционен срок, то какво точно е правила Община Варна до 13.03.2020г., когато най-после обявява обществена поръчка за ремонт на скъсаната тръба?

На четвърто място, продължава да е неясно на гражданите на Варна защо тяхната община не ги е информирала за този толкова неприятен проблем. В правото си на отговор Община Варна не засяга този акцент от материала на медията ни, а въпросът за няколкомесечното мълчание чака отговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оооо оооо

    33 0 Отговор
    И замириса на мореееее хихи :P
  • 2 ленчето с кремчето в ръце

    31 1 Отговор
    всички мои приятели в чужбина бяха надлежно информирани -ДА НЕ СИ ПОМИСЛЯТ ДА ИДВАТ ВЪВ ВАРНА ,ЛЯТОТО МИ ЩЕ МИНЕ ДА ГИ РАЗКАРВАМ ПО БОЛНИЦИ КОИТО ТЕ ПРИЕМАТ КАТО КЛОНОВЕ НА ИНКВИЗИЦИЯТА

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГЛАРУСА

    32 0 Отговор
    "БЪРЗАТА РЕАКЦИЯ НА ОБЩИНАТА" - ВИЕ ТАМ .....В РЕД ЛИ СТЕ ....БЪРЗА РЕАКЦИЯ ОТ АВГУСТ МИНАЛАТА ГОДИНА - 10 МЕСЕЦА СА ТОВА БЕ А СМЕТНЕТЕ КОЛКО ТОНА ЛА ЙНА СА ТОВА

    Коментиран от #8

  • 6 пшибаев

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "ленчето с кремчето в ръце":

    аз моите познати от чужбина ги каня в ГЪРЦИЯ от начало им си струваше странно това но бързо осъзнаха и свикнаха
  • 7 Asdfg

    29 1 Отговор
    НИКОГА повече в БГ на КАФЯВОТО МОРЕ!!!
  • 8 Спиридон

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГЛАРУСА":

    Бързата реакция да им отговорят на вчерашната статия
  • 9 Boxer 3.0

    31 2 Отговор
    На всички вече е ясно, тръбата не е била вкопана на 10 метра в дъното.
    Спестени и делнати са едни пари.
    Кой е приел обекта?
    За изхвърляне на непречистени води разстоянието е 12 мили ( към 20км).
    Забивате един пергел във варненското езеро и ви става ясен кръгът на замръсяването!
  • 10 Niki

    21 3 Отговор
    В София ядете ли пресни цаца , калкан и сафрид?
    Да ви е сладко.

    Коментиран от #13, #16, #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да бе

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Niki":

    Предпочитаме лаврак, ципура, мелокоп и други чисти рибки
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 барцелончето

    18 1 Отговор
    бокова ралта гарантирано от ГРБ на НРБ
  • 16 Asdfg

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Niki":

    Тоз пък, какви са тези измислени риби бре??? Хахахаааа

    Коментиран от #29

  • 17 М@нгу

    12 0 Отговор
    Ко праи аканата тръбица в езеруту?
  • 18 Фактъ

    12 0 Отговор
    Ремонтира след почти година .
  • 19 Гмуркача

    10 1 Отговор
    Умирсм да са топна подвода там в кафените морски вълни и да дишъм, дишъм всрнендките ценности
  • 20 Софиянецо

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Niki":

    Ееее..кой като вас. На нас цацата, пък за вас -октопод с кетчуп.Немаме си море, ко да праиш...абе таркати сте това варненци, ос рани тарикати.

    Коментиран от #28

  • 21 Бг турист

    9 1 Отговор
    ''Нa трeтo мяcтo, Oбщинa Вaрнa нe кoмeнтирa ocнoвния aкцeнт в мaтeриaлa ни, a имeннo тoвa, чe нe ce e рeaгирaлo cвeткaвичнo, кoeтo в прeвoд oзнaчaвa cпeшeн рeмoнт нa тръбaтa cъc coбcтвeни cрeдcтвa и чaк cлeд тoвa търceнe нa cмeткa нa въпрocнaтa фирмa, кoятo e мoнтирaлa тръбaтa''..ами това е основния въпрос,на който едва ли ще има смислен отговор. Абе това е чиновника...нема по-големо зло, само лапа и се ре и файда от него-никаква. Всъщност дреме ми на сайдера. Тия отдавна освиниха черноморието, затова съм от години по гръчко на почивка, а от няколко години и познати и колеги ходят там през лятото. А защо ли ? Отговорът го търсете в публикацията на господа варненските общинари. Айде сега-гларусите да почнат с реването..сега.

    Коментиран от #24

  • 22 Йозеф

    14 1 Отговор
    Значи изливат се мръсотиите, ама качеството на морската вода е отлично? И онова на Алепу е укрепително съоръжение, нали? Чудно ми е, дали от общината си мислят, че хората са тъпи и малоумни?

    Коментиран от #26

  • 23 Jacques Yvec Moineau

    14 0 Отговор
    Не на последно място: Тръбата заровена ли е била под дъното, или не? И ако не, защо е платено за заравяне, а не е?
  • 24 ПРОСПЕРИРАМЕ С ГЕП

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бг турист":

    Журналист от електронното издание "Факти" е получил заплахи от името на Туристическата камара, заради своя публикация, това съобщи във Фейсбук варненската общинска съветничка от ДБ Стела Николова.Заплахите, придружени и с обиди, са отправени под формата на коментар във форума на изданието.ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ ЗАНИМАЕ СЪС СЛУЧЕЯ И ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА И КОРУПЦИОНА СХЕМА С ТРЪБОПРОВОДА. ПО ПРОЕКТ И ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ТАКА Е И ПЛАТЕНО. ТРЪБАТА ТРЯБВА ДА Е ДЪЛБОКО ВКОПАНА В ДЪНОТО НА ЕЗЕРОТО - 7 МЕТРА. НО ТЯ Е ПОЛОЖЕНА ПО ДЪНОТО И Е ОТЧЕТЕНО И ПЛАТЕНО ЧЕ Е ВКОПАНА. НИКОЙ ОТ ПЛАЩАЩИТЕ НЕ Е ПРОВЕРИЛ, А И ЗА КАКВО ДА ПРОВЕРЯВА КАТО ЗНАЕ, И ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ. ТИПИЧНА СХЕМА НА КРАЖБА, КОЙ ЩЕ ТИ ХОДИ ДА ПРОВЕРЯВА И ДА РАЗКРИВА КОРУПЦИОНАТА СХЕМА. НО ИДВА ВИДОВ ДЕН .МИНАВА ДЪЛБОКО ГАЗЕЩ КОРАБ И РАЗКЪСВА ТРЪБАТА. НАПРАВО Е СКЪСВА И ДАЛАВЕРАТА ЛЪСВА. ТА ДЪРЖАВАТА И ТУРИСТИЧЕСКАТА КАМЕРА ДА СЪДЯТ ТОЗИ КОЙТО Е СЪЗДАЛ ТАЗИ КРАДЛИВА СХЕМА. ФЕКАЛИИТЕ СЕ ВИЖДАТ ВЕЧЕ И ОТ КОСМОСА. ИЛИ ЧАКАТЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА ПИШЕ ЗА ПРОБЛЕМА. ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ В ПАНДИЗА АКО ИМА ЯКА ПРОКУРАТУРА. АКО НЕ ЩЕ ИМА ОТКАЗ КАКТО ИМА ОТКАЗ ОТ БАРСЕЛОНА ГЕЙТ.
  • 25 ДАЛАВЕРКО ТУЛУПОВ

    13 1 Отговор
    В мoмeнтa кoмпрoмeтирaнaтa тръбa e зaпушeнa, кaтo oтпaднитe вoди ce oтвeждaт oт aвaрийнaтa тръбa нa КП Acпaрухoвo cлeд мeхaничнo прeчиcтвaнe – тaкa, кaктo e билo прeди 2011 г! В мoмeнтa пo cлучaя ce извършвa прoкурoрcкa прoвeркa, oт кoятo трябвa дa cтaнe яcнo кaк e изпълнeн прoeктът пo врeмe нa cтрoитeлcтвoтo в пeриoдa 2009-2011 г. ТОВА КАКВО ВИ ГОВОРИ ФЕКАЛИИТЕ НЕ ОТИВАТ В ЕЗЕРОТО А СЕ ИЗЛИВАТ ДИРЕКТНО В МОРЕТО САКО С РИБАРСКА МРЕЖА ГОЛЯМ НОМЕР АМА МНОГО ГОЛЯМ НОМЕР СЕ " ХВАЩАТ ТВЪРДИТЕ ОТПАДЪЦИ" ДА АМА НЕ АКО СЕ ХВАЩАТ ТРЕБЕ ДА СЕ ПОЧИСТВА НА ЧАС. ОБЩИНАТА Е ИЗАКАЛА ДА МИНЕ ГАРАНЦИОНИЯ СРОК ЗА ДА НЕ СЕ ПРИВИКВА ГРЪЦКАТА ФИРМА ЩОТО Е ЩЯЛА ДА ЛЪСНЕ ДАЛАВЕРАТА ПЛАТЕНО ЗА ВКОПАВАНЕ ДЪЛБОКО - 10 МЕТРА В ДЪНОТО НА КАНАЛА И ПОЛАГАНЕТО ПО ДЪНОТО.
  • 26 Бг турист

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Йозеф":

    Ами точно по този начин мислят, защото са безнаказани. Никой не носи отговорност за нищо..каскетурата е зад гърба им и с един отказ от разследване на практика ги оневинява за безобразията. Та затова е и такова дереджето на държа..ооопс-на територията Чалгария. В същото време полицията, дето троши народна пара, събира парсата от труженичките на Лъвовете..охранява бандити и закриля трафиканти, но виж, задължително трябва да респектира баба Стойна, щото може да събори държавата..ооопс, пак лапсус- подмантатната територия. Клоунадата върви с пълна сила...за съжаление.
  • 27 ШУМЕН ПРИСТАВИЩЕ НА ВАРНА

    13 2 Отговор
    ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ЧЕРНО МОРЕ ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА ФЕКАЛНО МОРЕ.
  • 28 От морето

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянецо":

    За това ли рИвете че цацата е скъпа по морето селски софиянци
  • 29 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Asdfg":

    Такива, които ядат софиянци ...
  • 30 Ентерококус Фекалис

    9 1 Отговор
    Повтарям: при къпане в черно море не забравяйте, че излагате гениталиите си на ентерококи, които обичат да се заселват в пикочните пътища. Още по-лошо - при мъжете може да попаднат в простатата, след което да се окаже, че никакви антибиотици не могат да прекратят възпалението.

    Коментиран от #31

  • 31 СОФИЯНЕЦА

    12 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ентерококус Фекалис":

    АМИ АКО ПРИ КЪПАНЕ ПОЛЗВАМ ПРЕЗЕРВАТИВ И ТАПА В АНУСА? ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ПРОСТАТАТА МИ ДА ФАНЕ ЕНТЕРОКОКИ. ТАПИ В УШИТЕ И ТАПИ В НОСА? МОЛЯ ЗА РАЗЯСНЕНИЕ ЗА ПРАВИЛАТА ЗА КЪПАНЕ В ФЕКАЛНА ВОДА.ОТДАВНА ЖАДУВАМ ДА СЕ ТОПНА НО НЯМАМ ПАРИ ЗА ГРЕЧКО. АЗ СЪМ ГАСТРОЛЬОР АПАРТАМЕНТЧИК.ЩЕ МИ ПРЕЧЕ ЛИ НА РАБОТАТА?

    Коментиран от #33

  • 32 общинска калинка

    7 0 Отговор
    лай..та са доказано полезни, кметчето вече пи от тях. наздраве...ха ха ха ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Има план

    1 1 Отговор
    За удълбочаване на езерното дъно за газене на милитъри кораби натовски,ще го превръщат в логистик база,а нас в територия-мишена,край на туризъм и епилации,за стъкълца ни продадоха
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Алеф

    0 0 Отговор
    Щом е можело да се включи аварийно някъде тръбата, защо не са го направили веднага? Защо до ремонта са чакали? Иначе все пак трябва време за подготовката на тръжната документация. За това са се забавили. Докато си разменят писма между институциите.