Last news in Fakti

12 Юни, 2020 11:00 8 485 65

Когато малка Финландия се опълчи на СССР

  • зимна война-
  • финландия-
  • ссср-
  • война-
  • втора световна война-
  • русия-
  • история

Т.нар. Зимна война, приключила на 12 март 1940 г., нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния дух на финландците

Когато малка Финландия се опълчи на СССР - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През есента на 1939 година СССР и Финландия водят преговори за териториални отстъпки. Съветският съюз претендира за част от Карелския провлак, за острови във Финския залив и за "аренда" на финландския полуостров Ханко. В замяна Финландия трябва да получи по-голяма като площ, но далеч не толкова ценна територия в Карелия, която де факто се състои само от гори и блата.

От съветска страна оправдават войната с необходимостта да се отмести границата по-далеч от Ленинград. Но принципно схемата е същата като тази, по която са подписани договорите за взаимопомощ с балтийските страни. Което, както знаем, завършва в крайна сметка с тяхната окупация. Финландците обаче не отстъпват на натиска. И тогава, по вече изпробван сценарий, във Финландия е сформирано т.нар. "народно правителство" начело с Ото Кусинен - комунист, избягал в Русия още през 1918 година. Именно това марионетно "правителство" моли Червената армия за "помощ".

"Гнусна провокация"

На 30 ноември 1939 година съветските войски нахлуват във Финландия. Както обявява тогава Молотов, поводът е "гнусната провокация на финландската белогвардейщина", която уж била обстреляла части на Червената армия, разположени в село на Карелския провлак. Финландците още тогава доказват, че обстрелът не може да е бил извършен от тяхна територия - тоест, че въпросният инцидент е провокация не на Финландия, а на Москва.

В началото на бойните действия числеността на съветските войски, участващи във войната, надхвърля почти двойно тази на финландските части: 250 000 войници и офицери от финландска страна срещу повече от 425 000 съветски войници. Червената армия има и пет пъти повече оръжия. И девет пъти повече самолети.

Финландците разполагат само с 32 танка и два бронирани автомобила. Още около 30 танка са останали от Първата световна война, но те могат да се използват само като неподвижни бойни "бази". А Червената армия разполага с цели 2 289 танка. Тоест, в началото на т.нар. Зимна война Съветският съюз има значително превъзходство. Затова в Москва са убедени, че ще успеят да разгромят финландците само за няколко дни.

Червената армия обаче се натъква на твърда и умела съпротива. И успява да пробие едва след като съветският контингент е увеличен на 760 000 души - тоест, става три пъти по-голям от финландския.

Съветско-финландската война продължава малко повече от три месеца, но нанася големи щети на Червената армия - не на последно място заради силния боен дух на финландците. Целият финландски народ се изправя в защита на родината си. Важна роля изиграва и фактът, че съветското командване подценява както бойните способности на финландските войски, така и труднопроходимите местности. Вместо с противотанкови оръдия, с каквито почти не разполагат, финландците вадят съветските танкове от строя чрез бутилки със запалителна смес, които точно тогава получават името "коктейл Молотов".

Увертюра към съдбовното решение на Хитлер

Все пак накрая финландците са принудени да се съгласят с подписването на мирен договор със Съветския съюз - в дългосрочен план войната с една толкова мощна държава е безнадеждна за малка Финландия. Според договора, подписан в Москва на 12 март 1940 година, Финландия е принудена да направи териториални отстъпки - при това значително по-големи от тези, за които Съветският съюз настоява преди началото на войната. Макар че губи 11 процента от територията си, а 430 000 души остават без дом, най-важното за Финландия е, че успява да устои и да запази своята независимост.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци загиват, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от съветска страна са почти 127 000, 246 000 души са ранени. СССР понася и сериозна политическа загуба - като "страна-агресор" е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи внимателно хода на войната и вижда грешките на Червената армия, стига до извода, че Вермахтът лесно ще се справи с нея. Така съветско-финландската война се оказва увертюра към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.

Автор: Ефим Шуман


Поставете оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азъ

    17 50 Отговор
    А към 1939 колко кодини я има тая Финландия?

    Коментиран от #50

  • 2 Финландците

    68 25 Отговор
    в крайна сметка се оказаха тарикати. Разбраха, че е по-изгодно за тях през всичките години на Студената Война да не са в НАТО и да не дразнят СССР. В резултат на това си осигуриха един абсолутно сигурен пазар.

    Коментиран от #4

  • 3 Бесен Язовец

    32 65 Отговор
    Опълчиха се и загубиха 20% от земята си бойнете финки с лосчетата айде айде...

    Коментиран от #27, #32, #53

  • 4 Гостенин

    25 57 Отговор

    До коментар #2 от "Финландците":

    Или пък са си взели поука, че когато по голям батко поиска нещо трябва да му го дадеш. Иначе.....

    Коментиран от #5

  • 5 Още тогава големият проблем

    32 16 Отговор

    До коментар #4 от "Гостенин":

    на руските управници е бил как да създадат буфер между Запада и Русия. И затова са искали територия около Ст Петербург. След ВСВ стана същото, само че ние станахме тоя буфер.
  • 6 Незнайко

    28 65 Отговор
    "Гнусната провокация" е от страна на Финландия, а не от СССР
    Дойчето пак манипулира, като не предоставя цялата история!

    Коментиран от #23, #54

  • 7 Ндааа

    18 37 Отговор
    Аааа, Дойче Феле.
    Ясноооо.
    Не, мерси, не чета "приказки от шипковият храст".

    Коментиран от #51

  • 8 продажнофил

    16 23 Отговор
    Ние пък искаме 16 та република
  • 9 Ххх

    31 20 Отговор
    Финландците са били съюзници на Германия през ВСВ. И съветските опасения са били съвсем основателни. ..................
    Решението на съветското ръководство да не настъпва на територията на Финландия и да прекрати войната с финландците през 1944 г. води до това, че СССР и съвременна Русия получават един от най-добрите и дружелюбни съседи на своите граници през следващите години.
    Сред всички съюзници на Хитлер финландците заемат специално място. Тяхната война срещу Съветския съюз завършва по различен начин от тази на Румъния, България или Унгария. Докато последните попадат в сферата на влияние на съветите през 1945 г., просъветския социалистически режим никога не е прокаран във Финландия.
    Финландия никога не е подписвала Тристранния пакт и не е официално част от Оста. Финландците подчертават, че те водят отделна война срещу СССР (макар да си сътрудничат с Германия) за връщане на териториите, изгубени по време на Зимната война. Но в действителност тази така наречена Продължаваща война въвежда финландските войски много по-дълбоко в съветската територия, отколкото са били предишните им земи.
    За Съветския съюз тези финландски дипломатически нюанси не играят никаква роля. Страната е разглеждана от съветите като агресор и марионетка на Третия райх. Фронтовата линия срещу Финландия е известна просто като съветско-финландския фронт на Великата отечествена война.
    През юни 1941 г. съвместните немско-финландски войски във Финландия са оценени на над 400 000 мъже.

    Коментиран от #55, #56

  • 10 веселяк

    26 23 Отговор
    Абе направо я пишете победата за Финландия! Сталин забегнал във Владивосток с намерение да имигрира през протока в Аляска. Крим станал украински, а Украйна-полска!
  • 11 free man

    54 31 Отговор
    Греша ли,или повечето се радвате и подкрепяте агресорите?!Представете си,че нападнат България?Аз бих се сражавал като финландците!А вие?!

    Коментиран от #12, #19, #38, #57

  • 12 хихихиххи

    27 17 Отговор

    До коментар #11 от "free man":

    А аз бих се сражавал с финландките!
  • 13 до тъпчо # 8 продажнофил

    18 12 Отговор
    52 щат---" Южна герберска циганландия" не щеш ли?

    Коментиран от #24

  • 14 Ххх

    14 7 Отговор
    През юни 1941 г. съвместните немско-финландски войски във Финландия са оценени на над 400 000 мъже. Въпреки факта, че операция „Барбароса“ е стартирана на 22 юни, Финландия изчаква – тогава тя не напада СССР и не пречи на германците да направят това извън финландската територия.
    Въпреки това, тъй като финландската армия нарушава условията на Московския договор от 1940 г. (с който приключва Зимната война), кацайки на демилитаризираните Оландски острови, а Luftwaffe започва да използва финландски летища, за да бомбардира Съветския съюз, войната е съвсем реална. Съветските бомбардировачи нападат Хелзинки, а първите финландски войници на 28 юни преминават границата към големия съветски град Мурманск.
    По време на настъплението финландската армия завзема огромна част от територията от покрайнините на Мурманск на север и до езерото Онега на юг. На 31 август финландците преминават старата съветско-финландска граница близо до Ленинград. По този начин градът е обграден, което бележи началото на скандалната и трагична обсада.
    През юли 1941 г. финландският заместник-главнокомандващ войските Карл Густав Емил Манерхайм повтаря думите си, изречени за първи път по време на Финландската гражданска война (1918 г.): „Няма да върна меча си в ножницата, докато Финландия и Източна Карелия [съветските територии] не са свободни“. Той добавя: „Войници! Победата ви ще освободи Карелия, вашите дела ще създадат щастливо и велико бъдеще за Финландия“. Въпреки това н

    Коментиран от #58

  • 15 КОЛЮ КУРОДРЪВЧЕВ

    22 15 Отговор
    УВЕРТЮРА КЪМ РЕШЕНИЕТО НА ХИТЛЕР ДА НАПАДНЕ СССР!!!???
    И СЛЕД КАТО ГО НАПАДНА ,СТАЛИН МУ ГО ЗАБИ ЗДРАВО, В УСТЕНИЦТО СЛАДКО НЕОЛИБЕРАЛНО-КАПИТАЛИСТИЧЕСКО!!!???

    Коментиран от #18, #26, #59

  • 16 Гост

    17 5 Отговор
    Сега и Турците ще имат териториални претенции към нас и ние така ще им се опълчи ще се бием с кирки и лопати.

    Коментиран от #25

  • 17 КОЛЮ КУРОДРЪВЧЕВ

    6 6 Отговор
    СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦЧИЦА МОЙНИКИ ЗЛАТНИ???!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    18 8 Отговор

    До коментар #11 от "free man":

    А не смущават ли сънищата ти няколкото чужди бази на земята,която се каниш да защитаваш?Или сме големи юнаци пред компютъра и спрямо една страна,определена от същите тия притежатели на бази?

    Коментиран от #39

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    15 4 Отговор
    Статията преследва определен пропагандаторски ефект,който накратко може да се изрази по следния начин:Щом като преди 80 г. малка Финландия се опълчи и спечели срещу могъщия Съветски Съюз,сега и вие,малки и бедни държавици,ще се сборите с гадната и кекава Русия.ДВ можеше да добави и кой даде Финландия на финландците,ама той е един много лош човек.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Че защо

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Незнайко":

    им е на страна с 32 танка да провокира колос като Русия, треа да са били доста задръстени

    Коментиран от #37

  • 24 антрашпиц

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "до тъпчо # 8 продажнофил":

    Той не е продажнофил,а подарянофил....демек ,работи без пари.
  • 25 Епа да

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Мене в казармата ме обучаваха да хвърча с метла, лопата и парцал, че и белина ми дадоха, та победата на световното по хигиена ни е в кърпа вързана
  • 26 Не съм сигурен

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "КОЛЮ КУРОДРЪВЧЕВ":

    че Сталин има заслуги, това което е придобил в семинария, не му дава икакви военни познания, виж Жуков от друга страна е този, който определено има заслуги
  • 27 Ййй

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Ако руснаците ги бяха смачкали, нямаше да се подписва мирен договор, а щяха да ги управляват както нас.
  • 28 Behemoth

    13 0 Отговор
    Не разбирам ...три към едно си е стандартно съотношение за атакуващ срещу окопал се противник....къде е проблема?

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Активист на БКП

    5 12 Отговор
    Руснаците губят за да заблудят Хитлер ,иначе са щяли за три седмици да разгромят фините...
  • 31 РАШКИТЕ СИ ИЗМАТ СЕГА ВАГНЕР

    12 8 Отговор
    ИМАШЕ ЕДИН ФИН С ОБИКНОВЕНА ПУШКА ИЗБИ 500 УШАНКИ. ПРАЩАХА МУ САМОЛЕТИ, ТАНКОВА 12 СНАЙПЕРИСТА И НИКОЙ НЕ СЕ ВЪРНА?

    Коментиран от #43

  • 32 Румпелщилцен

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Ако не се бяха опълчи ли щяха да загубят цялата си страна. По същия начин, през 1939г СССР завзема, уж помагайки, Литва, Латвия, Естония, Молдова и част от Полша.
  • 33 Сталин си е взел своето

    13 6 Отговор
    Финландия се отделя от Руската империя в смутните години на Революцията и Гражданската война. Поради тогавашното тежко положение на Съветска Русия границата е прокарана непосредствено западно от Ленинград,което създава заплаха за града при агресия. Същото се повтаря и с панска Полша - шляхтите завладяват НЕполски земи от Беларус и Украйна през 1922г. През 1939г. Сталин си връща несправедливо отнети земи. Точно затова не окупира Финландия и спира в Полша на линията "Кързон". Линията "Кързон" е определаната от Антантата граница на земите на Полша на изток. Комисията е ръководена от лорд Кързон и затова носи неговото име. Ако през 1939-1940г. Сталин не беше изместил при Ленинград границата на запад,то нацистите през 1941г. щяха да превземат града без затруднения.
  • 34 ПЕНКО

    9 4 Отговор
    ДА ФИНЛАНДЦИТЕ СЕ "РАЗПРАВЯТ " С НАПАДНАЛАТА ГИ ЧЕРВЕНА АРМИЯ !!!! НО ВИЖТЕ- ДНЕС - КОЙ- КОИ ТЕРИТОРИИ КОНТРАЛИРА И КАК ФИНЛАНДИЯ СИ СЪТРУДНИЧИ С РУСИЯ !?!?!? И ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е ДАЛ НЕЗАВИСИМОСТ НА ФИНЛАНДИЯ --- "ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ " - " ИТИС ТЧРЮ " !?!?!?
  • 35 ПЕНКО

    5 7 Отговор
    ЗА МЕН НАЙ -ЧУДНОТО Е -ЗА КАКВО И Е БИЛА ФИНЛАНДИЯ НА РУСИЯ --- ЯВНО Е КРЕТЕНИЗЪМ НА ПАРТИЙНИТЕ "ВЕЛМОЖИ " ОТ КПСС-НЕСМЕНЯЕМИ !!!!!!!!
  • 36 На корена му ряпа

    6 8 Отговор

    До коментар #28 от "Behemoth":

    Прав си, финландците проблем нямат в това отношение. Проблема е, че руснаците дават 5 пъти повече жертви от финландците.
    Финландия има проблем с руските бомбандировки на мирни градове и засипването на Хелзинки с играчки-бомби.

    Коментиран от #41

  • 37 Незнайко

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "Че защо":

    Финладия тогава съоръжена с линията „Манерхайм“ по продължение на съветско-финландската граница е могла еднакво да служи и за целите на отбраната, и за нападение срещу СССР. Линията „Манерхайм“ е строена от финландците и доискусорена с военните специалисти на Третия Райх.
    По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече е гравитирала към нацистка Германия. Москва,през 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва…и т.н.
    Тoecт Cтaлин ce e пoдгoтвял cрeщу гeрмaнcкaтa aгрecия , и e oгрaдил Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия . Aкo Cтaлин e бил чиcт aгрecoр , e нямaлo прeди тoвa дa прeдлoжи нa финлaндцитe дa нaпрaвят зaмянa нa тeритoрии , дa дaдe oт cвoятa тeритoрия нa Финлaндия , a в зaмянa дa пoлучи тaкaвa oкoлo Лeнингрaд. И cлeд кaтo финлaндцитe oткaзвaт , тo Cтaлин e нямaл друг избoр , ocвeн дa зaпoчнe бързa зимнa вoйнa. Финлaндцитe кaпитулирaт , и Cтaлин взeмa кaквoтo му трябвa , нo той пaк дава нa финлaндцитe тeритoрии , кoeтo нe e приcъщo нa aгрecoр и зaвoeвaтeл. Oбгрaждaнeтo нa Лeнингрaд c буфeрнa тeритoрия прeди Бaрбaрoca , нa прaктикa cпacявa милиoни руcки жeртви , и нeзнaйнo кaкъв изхoд oт вoйнaтa.

    Коментиран от #60

  • 38 Койчо

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "free man":

    Зависи от гледната точка.
    Соросоидите в България смятат руснаците освободили ни от турско робство, за агресори и окупатори през Руско-турската война (1877 – 1878). Макар че, българските опълченци са се били редом с руснаците срещу турчина.
    Същото ще и днес - българите ще се бият заедно с руснаците и ще бъдат обвинени в агресори, ако пак ни освободят от американската окупация и военщина.

    Коментиран от #65

  • 39 жоро уудстока

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    Какви бази,какви сънища?!Защо повечето обръщате всичко на политика в защита най-вече на руснаците?!Или си българин и защитаваш Родината,или си чуждопоклонник.Казал съм го ясно-който и да ни нападне,независимо от силата си,ще се бия.И това е мое верую-в колата имам една крива"гьостерица",и най-яката мутра няма да ме уплаши,ако ме нападне!
  • 40 Дедовия

    6 9 Отговор
    Хайде всички безродници на амбразурата да защитят матушката!
  • 41 Хамсал

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "На корена му ряпа":

    Аха, играчки бомби! И после рашките дали от тях на каубоите да бомбят София! Ей, много простотия на този свят!
  • 42 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    от Финландия има много да се учим ,но от тариката ДВ,по-добре нищо да не взимаме.
  • 43 само Рамбо признавам

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "РАШКИТЕ СИ ИЗМАТ СЕГА ВАГНЕР":

    Като те чете човек , остава с впечатление , че този финландец с една пушка е превзел Кремъл . А знаем само Джон Рамбо може да превземе Кремъл . Джон Рамбо може да взриви танк , и самолет с една пушка , даже и с лък , какво говоря с нож пори бронята на танка , като консерва "Копърка" Този финландец е слаба ракия само 500 човека , и куршум на снайперист разбива лицето му , докато лежи ни ни жив ни умрял , бройката на жертвите му също расте . Рамбо не може да бъде уцелен от противников куршум , а ако го уцели такъв куршум между ребрата , Рамбо отваря патрон изсипва барута в раната и го запалва , барута избухва в раната като китайска фоеверка , и Рамбо тръгва да отмъщава два пъти по силен - не спори , знам го , гледал съм го. О Рамбо най-великият сред великите.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 РЕВиЗОР

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "само Рамбо признавам":

    Симо Хайуха с финландска пушка копие на "Мосин Наган" без оптика е стрелял седнал и е изпратил при Ленин, 542 мурзилки. Когато е стрелял е ял сняг за да не го издаде дъхът му. От тогава е изразът "Когато снегът започне да ти говори на фински"

    Коментиран от #46

  • 46 Пропагандата е велика сила

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "РЕВиЗОР":

    и когато го е лепнал куршума на руският снайперист , и му е отнесъл челюстта , е изплюл снега . Колкото до бройките , и цифрите , аз не вярвам на никой . Нито на германци , нито на руснаци , нито на финландци , по простата причина , че по време на лов , избори , война , и любовни подвизи , се лъже най- много . Има цели отдели за пропаганда , която трябва да повдига духа на обикновените войници , четейки военната преса , разбират за някакъв войник -феномен който убива враговете на страната със стотици , съответно и те трябва да дадат всичко от себеси , но най-често това е техният живот. Никой не отрича , че е имало бойци с големи качества , но кой е бил там да потвърди , или отрече. Финландците са имали , цели мобилни батальони снайперисти качени на ски , и използващи релефа , и метереологичната обстановка , да всяват смут в руският тил , кои говори за това - никой . Говорят само за "Бялата Смърт" като за легенди и митове , всеки народ ги има , и си ги създава в тежко време. По време на ВСВ , един гениален германски танков командир - Михаел Витман прави показно упражнение на съюзниците със своя танк-Тигър, при Вилер-Бокаж . Интересното е , че германската пропаганда веднага преувеличава неговото гениално постижение , само с 35% .

    Коментиран от #47

  • 47 РЕВиЗОР

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Пропагандата е велика сила":

    Бате Симо има потвърдени 542 признати в цял свят случая, иначе се говори за над 700 убити. Мурзилките са били лесна цел, защото тъпите им началници са ги пратили в бяла Финландия със зелени униформи. Агресорите са брали голям страх от него и са използвали артилерия и авиация срещу 1 /един/ боец. Бате Симо доживя разпадането на СССР и почина през 2002 година на 97 годишна възраст.А, Ерих Хартман е друг руски душманин, той има свалени 345 руски хвърчилки и 7 американски. Рекордът му е 11 самолета за един ден. Тези двамата са световно признати за ненадминати в своите категории до сега.

    Коментиран от #48, #61

  • 48 Пронумеровано и прошнуровано

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "РЕВиЗОР":

    Да вярно . Над главата на Бат Симо седяха винаги 342 броя журналисти , оператори , документалисти , извадили камери и стативи грижливо записваха всеки един отстрелян войник , даже отскачаха до противниковият лагер, с екип съдебни лекари да напишат всеки един смъртен акт.
  • 49 Пешо

    2 1 Отговор
    Тая зле претоплена манджа колко пъти ще ни я навирате като новина от ДВ? Кога най-после ще заживеете в днешния ден и със случващото се в България? Не разбрахте ли, че пещерната русофобия е без широка почва у нас?

    Коментиран от #63

  • 50 Страничен наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Азъ":

    Към 1939 Финландия е независима от 22 години.И срамът е още по голям
  • 51 Ндддаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ндааа":

    Не, че не четеш червенушко,а четеш само това което ти отърва.
  • 52 Роко

    0 0 Отговор
    Не точно искали са да присъединят Финландия към СССР (дори са присъединили Финладската Демократична Република но са забравили да питат какво мислят финландците по въпроса) само че след фиаското забравят за ФДР и започват да пеят за буфера над Ленинград (разбираш ли не се изложихме като кифладжии, ние сами толкова искахме да отмъкнем).
  • 53 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Язовче ма Сталин искаше 100% от територията не някакви жалки 20%
  • 54 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Незнайко":

    Да прав си приятелю гнусните финландците започнали да стрелят по съветска застава, в резултат на което са ранени двама червеноармейци и е убито полковото куче Шарик. И разгневения от смърта на Шарик Сталин стоварил справедливия си гняв над финландците Ти сериозно ли вярваш на тази глупост? Това е по - тъпо и от оправданието на Германия да нападне Полша.
  • 55 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Финландия става съюзник на Германия след зимната война. Но много странен съюзник, след като Германия обявява война на СССР финландците обявяват неутралитет и не позволяват на немските войски там да водят бойни действия от тяхна територия. Едва след като СССР отново ги напада се включват във войната, но финландската армия стига само до границата от 1939 година и там спира и германците цялата война не могат да ги накарат да мръднат от там.

    Коментиран от #62

  • 56 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    А да през 1944 година финландците отново мачкат червената армия и тя отново е унизена. Това както и настояванията на Швеция и западните съюзници спират червената армия. А не някакво миролюбие на Сталин
  • 57 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "free man":

    Те не
  • 58 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Пич вземи погледни катрите от войната виж къде минава фронтовата линия и после преписвай тези глупости. Преди СССР да нападне Финландия нито един немски самолет не е излетял от там (факт който признават дори съветските историци) дори един куршум не е изстрелян от Финландия. Ленинград не е бил застрашаван от финландски войски финландската армия е на километри от града защото спира на старата граница и финландски войски никога не са стигали до Мурманск.
  • 59 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "КОЛЮ КУРОДРЪВЧЕВ":

    Пич на Хитлер през цялата си кариера е бил СОЦИАЛИСТ, дори до 1923 година е подчинен на Коминтерна и вдига прословутия си бирен пуч по заповед дошла от Москва (след пуча попада в затвора където попада на хора и решава да строй свой социализъм само за германците)
  • 60 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Незнайко":

    Добре бе пич всичко което си на писал е много хубаво, но би ли обяснил как с 37 стари британски танка Викърс се завладява СССР (който по същото време има над 20 000, а да от съветското копие на танка Викърс Т-26 СССР има над 8000 танка но те са с по мощно оръдие)? Хитлер не успя с 3200 танка и 2 милиона войника пък Финландия с нейните 37 танка и няма и 400 хиляди войника (най - големия процент мобилизирани в човешката история) толкова е стресирала Сталин че той я напада първи. А да всъщност забравих гадните финландци са нападнали убивайки полковото куче Шарик. Което разгневило Сталин и той в пристъп на справедлив гняв им го върнал
  • 61 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "РЕВиЗОР":

    Бате Симо не си е хабил куршумите за обикновенни мурзилки (били са скъпи и финландците са имали малко така че ги е пратил), всички наказани от него агресори са офицери или комисари
  • 62 Уиндолса се срина

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Роко":

    Финландия става съюзник на Германия , когато платеният съюзник, и агент на Германия - Ленин , подарява Финландия в германската сфера на влияние , заедно с други територии , за да си заслужи и върне огромните германски финансови ресурси , които Германия му е дала за революцията . Един вид връща жеста . Но при Сталин тези не вървят . Той вижда Финландия като германски плацдарм за бъдещи нападения , и историята по късно го показва , че е бил съвършено прав. Иронията в цялата схема се състои в това , че руснаците без малко да дадат едно от своите най- големи бъдещи находища на газ , и то без да знаят, ако финландците, които също не са предполагали какво има под земните недра , се бяха съгласили на първоначалното руско предложение за размяна на територии . Сега можеше да захранват половин Европа с газ.

    Коментиран от #64

  • 63 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Пешо":

    Докато господарите ти квичат как са победили Хитлер. Явно за 75 години няма с какво да се похвалят, къде ще сравняваш победата над Хитлер с това че първи изпратиха човек космоса, или с успехите в науката или спорта абе това е нищо важното е че са едни от многото победили Хитлер (над 100 държави са го победили включително и Люксембург, Еквадор, Либерия, Непал, Бутан, Свазиленд и други "световни сили")
  • 64 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Уиндолса се срина":

    Стига глупости бе пич. До октомври 1939 година Финландия няма нищо общо с Германия и това е доказан факт. Сталин не вижда германски плацдарм (иска да донесе социализма на финландските работници независимо че те не го искат) той до 25 юни 1941 година не е можел да си представи че Германия може да го нападне (Хитлер има смешна армия по сталиновите стандарти). Дори когато Сталин принуждава фините да се съюзят с Хитлер те не го нападат едва след поредната съветска агресия се включват във войната. Но въпреки това стигат само до старата граница и там спират и стоят там до 44-та
  • 65 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Койчо":

    Койчо няма гледна точка въпроса е или си българин или чужда подлога. Когато през ПСВ руснаците нахлуват в Добруджа един велик българин казва :"уважавам и обичам Русия но щом са дошли като завоеватели няма да жаля" и не ги жали така ефективно ги коли че руската армия бяга чак до устието на Дунав. Армията му постига такъв успех срещу руската че германците са респектирани и канят български представители на подписването на Брест-Литовския мирен договор (подписан на 3 март с единствено условие безусловната капитулация на Русия). Тогава дори Иван Вазов който е тежко болен от русофилия се излекува от нея когато трябва да избира между България и Русия (не е измислял гледни точки направо е казал "що дирите братя славяни в нашата земя".