Last news in Fakti

24 Юни, 2020 23:00 5 618 44

"Северни орли": възхвала на Хитлер и краен антисемитизъм

  • германия-
  • неонацисти-
  • адолф хитлер-
  • северни орли-
  • национализъм-
  • тероризъм

Те възхваляват Хитлер и искат да възкресят националсоциализма, не крият своя антисемитизъм и расизъм и не признават държавните органи

"Северни орли": възхвала на Хитлер и краен антисемитизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Забраненото от вътрешния министър Хорст Зеехофер движение „Северни орли“ („Nordadler") застъпва антисемитски и расистки позиции и поддържа конспиративни теории. Организацията възхвалява Хитлер, иска да възкреси националсоциализма в Германия и се стреми към независимост от държавните структури. Установено е, че дясноекстремистката групировка е предвиждала закупуването на имоти, предимно в източните германски провинции, за построяването на учебни центрове.

Според германската прокуратура, „Северни орли“ били планирали и нападения – макар да се смята, че организацията е по-скоро идеологическо, отколкото терористично обединение. Неонацистката групировка е заподозряна, че си е набавила, или се е опитвала да се снабди с оръжия и муниции. Освен това в организацията са изготвили списък с нежелателни политици. Предполага се, че организацията е малобройна - има около трийсетина членове. 

Десен екстремизъм и ислямизъм

Един от лидерите на групировката, посочен като такъв в една по-стара публикация в интернет, е познат на властите: преди две години и половина мъжът е бил осъден на глоба и обществено полезен труд за подкрепа на симпатизант на „Ислямска държава“ при подготовката на бомбено нападение срещу полицаи или войници. Двамата се запознали в неонацистките среди – още едно свидетелство за близостта на ислямистките и дясноекстремистките идеолози. Общото между тях е омразата към евреите.

Притокът на бежанци води до ръст на десните групировки

Дълго време „Северните орли“ оставаха в сянка. Това не е нетипично за десните групировки, които оперират самостоятелно, но поддържат контакт помежду си. Общото между тях е, че са се появили след големия приток на бежанци към Германия през 2015-а и 2016-а година.

Според досегашните разследвания, „Северните орли“ се изявяват най-вече онлайн – включително в Инстаграм. „Днес дясноекстремистките обединения нямат нужда от клубове, за да преследват целите си“, каза по този повод вътрешният министър Зеехофер.

Сайтът на „Северни орли“ привлича със снимки на красиви германски пейзажи. Следващите кликове обаче отвеждат към страници, където пише „германският народ трябва да се самосъхрани“. Настоява се за „германско ръководство в собствената страна без чужда намеса“, разбирай – без чужденци и евреи.

Каски и нацистка литература

Готовността към насилие сред десните формирования в Германия расте. До момента Министерството на вътрешните работи е забранило над 20 дясноекстремистки групировки – само през тази година са наложени три такива забрани. Дълго време властите като че ли не успяваха да разберат истинските мащаби на заплахата, произтичаща от дясноекстремистките групировки. Но това се промени след убийството на хесенския политик Валтер Любке през юни 2019-а.

Обиски в жилища на потенциални членове на „Северни орли“ са правени още през 2018-а. Тогава оръжия не са намерени, поради което и не се стигна до арести. Този път е било по-различно: при акции в четири федерални провинции са иззети каски на Вермахта и нацистка литература.

Автор Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактъ

    94 14 Отговор
    Ционизма е злокачествено образувание .
  • 2 Ххх

    139 6 Отговор
    С каква охота политкоректните джендъри нищят, дълбаят и разбиват десния екстремизъм в Германия. А със същата политкоректна охота покриваха масовите новогодишни изнасилвания на германки, извършвани от чужденци.

    Коментиран от #9

  • 3 КОТарАК

    61 3 Отговор
    сигурно са намислили първо Меркел да отстрелят
  • 4 нервен ( разбивача на тролове )

    28 31 Отговор
    "има около трийсетина членове" ???!*?!**?!😱 Обадете ми се когато станат 30 милиона
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хайл

    105 11 Отговор
    Чудесно движение и прекрасна идеология !

    Коментиран от #44

  • 7 тия па

    62 7 Отговор
    при наличие на дяволската религия исляма и на мaнгали оберджии изнасилвачи и на негри расисти тръгнали с глупости да се занимават
  • 8 az #Победа75

    48 33 Отговор
    Пак ще се вее червеният флаг над Райхстага!

    Коментиран от #36

  • 9 Айхман

    91 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Ако орлите успеят да преборят джендърите , Германия отново ще стане Велика!!!
  • 10 Антиашкенази

    62 2 Отговор
    Ренесансът е неизбежен. Или ние тях или те нас!
  • 11 Антимилиционер

    51 7 Отговор
    Еврейско квичене от най-чист вид.
  • 12 Дойче Лъже

    45 10 Отговор
    Абе, защо Дойчето са против Хитлeр, нaциoнaлcoциaлизмa, антисемитизма, дяcнoeкcтрeмиcтки групирoвки и т.н., но и винаги са против Русия, която освободи света от нацизма и спря избиването на евреи???
  • 13 333

    48 2 Отговор
    "...не признават държавните органи".
    Когато държавата не си върши работата, никой не я бръсне за слива.
  • 14 плевен

    66 5 Отговор
    Дори да не си нацист по убеждение, виждайки как африканизират страната ти /и се гордеят с това/, почваш да се питаш дали не са прави.
  • 15 MGewehr

    25 35 Отговор
    Глупака Хитлер нанесе най, най голямата вреда на цивилизована Европа.
    След като обедини всички европейски страни с национал социализъм се набута в руската кал!
  • 16 Реикъп

    10 27 Отговор
    Фашистите-при Хитлер.
    Да си вземат и ислямистите да си се гърмят в АДА
  • 17 Гошо

    41 4 Отговор
    ДВ много ги разбирате тия улрадесните работи и си мислите че щом кажете Хитлер ,наци и расизъм край Я кажете какво става в Щутгарт, че нещо мълчите
  • 18 От Майнц

    44 17 Отговор
    Аз работя в Майнц и мога да кажа че германците са най мързеливото племе по зле са и от циганите младите лежът на плещите на старите с хубавите пенси и не хващат по тежко от химикалка и живеят по три четири семейства в средно голяма къща и още куп недостатъци единственото хубаво нещо което правят са зелените морави нищо друго имат такива гета че факултета е като Манхатаън една лъжа като се повтори сто пъти става истина на тя измекяри вяра не може да им се има докато не се сблъсках с реалността бях фен на немската култура но вече никога няма да бъда лежът на старите лаври от предците новите немци са много зле много затова ви казвам че по хубаво ОТ БЪЛГАРИЯ няма при първа възможност се прибирам в Софето и никаква чужбина само на екскурзия за седмица да живее България най хубавото място на земята обичам те до скоро

    Коментиран от #26, #37, #38, #39

  • 19 Ооо

    6 9 Отговор
    Ооо .....тия са само за мотивация на истинските скрити нацисти ...Те са скрити като чиновници .Ще ги познаеш по това че много се смеят докато разговаряш с тях .Кимат ,лъжат ,заблуждават с мили очи и усмивка а посл ти пращат писмо с точно обратното на това което сте говорили и парични глоби -отдъжки на паритети и тъй нататък .От няколко години станаха много такива .Имат си капанчета и ги прилагат на чужденците .Като пример при детските добавки ...Залагат ти капани с арбайсамта за да връщаш тройно полученото .Хилят ти се мило и те бутат в капана ...Част от докторята ...Социалните им помощници само за да вземат чека от държавата ти правят термин а после те оставят вечно да чакаш .ВСИЧКИ ТИ ПРАВЯТ Термин за чека а после те мотат....Сега с оправданието ВИРУС --телефониратуж работят само за чека а работа не въшат. ...Поръчват си чужденци и се гаврят ухилени с тях...Не смеят още открито на служебното място но наполовина са точно такива . Шефка на нацистка партия казва че не нацистка и си купила сграда за бежански пансион -ама не от милост а от Алчност за Държавните пари .НаПОЛОВИНА СА ВСЕ ТАКИВА -----Нахилени ,милозливи и добрички.....23 милиарда за бежанците се усвояват ....с държавни поръчки

    Коментиран от #34

  • 20 А защо всички неонацита

    2 15 Отговор
    Са с маломерни членове дори по БДС?

    Коментиран от #35

  • 21 Фактъ

    22 3 Отговор
    По добре те от колкото комунисти
  • 22 Охо Бохо

    24 1 Отговор
    Абе, какви неонсцисти, какви крайно десни какво обучение? Паразитите убиват и изнасилват домакините си, тези ако бяха толкова страшни досега да им бяха видели сметката. А не на 100%щяхме да научим. Врескала та щяха да овряскат света.
  • 23 Танас

    27 2 Отговор
    Свесни хора ми се виждат.
  • 24 Сандо

    23 0 Отговор
    Въоръжени-с каска на глава и с книжка в ръка-в стройни редици,30 десни екстремисти-главорези са тръгнали да свалят прогресивния либерален строй в демократична Германия?Хайде малко по-сериозно,все пак тук четат и хора с трезви глави и някаква образованост.А ДВ с тия писания да си обработват домашната публика.
  • 25 идва

    14 2 Отговор
    ТОЙ се завръща... Er ist wieder da

    Коментиран от #31

  • 26 IYI

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "От Майнц":

    Абсолютно. Не стига, че са лениви и мързеливи, но имат особено високо собствено мнение. Да не говорим за арогантността и егоизма им. Добре, че са чужденците да дърпат икономиката им напред.
  • 27 Чонкин

    19 2 Отговор
    Че от евреите по-големи националисти има ли? Нали са богоизбрани?

    Коментиран от #30

  • 28 фен

    17 1 Отговор
    Концлагерите скоро ще заработят.Приехте милионна паплач.Какво ще ги правите?

    Коментиран от #40

  • 29 Пистолет на нощното шкафче

    13 2 Отговор
    А Паси какво ще се изходи по въпроса?
  • 30 Йордан

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "Чонкин":

    Само като чуе човек клишетата: теория на конспирацията,антисемитизъм,расизъм,насилие над лица променящи пола си,хомосексуалисти,джендъри и т.н.и му става ясно,че това са думи на хора,без аргументи за оправдание,лансирани от определен етнос.
  • 31 Tate

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "идва":

    Чакаме ГО !!
  • 32 ъъъъъ

    9 1 Отговор
    махалото има две крайни положения- винаги. колкото едното се отклонява от центъра , толкова и другото.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 М@нгу

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "А защо всички неонацита":

    Ма ти пробва ли ги?
  • 36 Прост народ,слаба държава

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "az #Победа75":

    Ще се вее над ганьовата главица,гледай “победителите” на какво ниви са
  • 37 Келешче

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "От Майнц":

    Я кажи колко бело смръкна ти,за да дрънкаш такива глупости
  • 38 Абе

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "От Майнц":

    Като не ти харесва кво правиш там. Влакчето и в анадола или Африка
  • 39 Прибери

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "От Майнц":

    Ама стискай зъби,щото требе промяна, за по -добро,ще я понесеш ли
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Матей

    7 1 Отговор
    Като почнаха да ги обсъждат,помислих ,че са барем 30 хиляди,а те едни файтон.Идеите им ги стряскат,крайно десни били,екстремистки и прочие.А неолибералните и глобалистки какви са,цвете за мирисане ли,те са още повече човеконенавистни,ама нали са по сегашната линия на колониализъм и империализъм,за тях лошо не дават да се каже.
  • 42 Така значии

    7 0 Отговор
    За капитализма е важен всеки един човек защото тои е консуматор и роб и носи пари на фараоните за национализма са важни истински силните хора носители на нещо стоиностно там не се позволяват волности ами всичко е стриктно и се гонят нови познания и възвишености
  • 43 Атина Палада

    5 1 Отговор
    Тия наистина ли си вярваха, че неприличното умножаване на богатството на малцина за сметка на обедняване на мнозинството ще остане без последствия?! Такива партиики, групировки и още както искате ги наричате ще се роят още и ще и още... Сега неолибералите заедно с левичарите могат са заемат полагащото им се място на бунището на идеологиите.
  • 44 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хайл":

    АФЕРИМ ,МАШААЛАХ , АШКОУЛСУН НА НАЦИТАТА И ДА РАЗПОРЯТ ПЪРВО АНЖЕЛА И ПИ...ДАЛА ВЕБЕР ОТ ЕНП.