10 Октомври, 2020 06:30 9 142 31

Къде и как Хитлер е възпитавал бъдещите нацисти

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • нацисти-
  • нацистка германия-
  • германия-
  • деца-
  • възпитание-
  • детски лагери

В края на септември 1940 година Хитлер издава заповед за извеждането на стотици хиляди деца от големите германски градове. Те били затваряни в лагери и възпитавани в духа на националсоциалистите.

Къде и как Хитлер е възпитавал бъдещите нацисти - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на септември 1940 година Хитлер издава заповед за евакуирането на децата от големите германски градове, подложени на вражески бомбардировки. Повечето от тези деца по-късно се оказват затворени в лагери, където били възпитавани в духа на Националсоциалистическата германска работническа партия.

Мащабната операция е била наречена "Разширено изпращане на децата извън пределите на градовете". Умишлено е била избегната думата "евакуация", за да не се плаши излишно мирното население, което тогава все още вярвало, че тъй нареченият блицкриг (светкавична война) скоро ще приключи, че няма да има бомбардировки, войниците ще се върнат у дома, а животът ще се нормализира.

Детските лагери имали три цели

Но блицкригът се проточил, а през годините на войната стотици хиляди германски деца били изпратени в лагери. Различни източници посочват и различни данни - между два и три милиона души, включително ученици и деца от предучилищна възраст, които често били евакуирани от градовете заедно с майките си.

С извеждането на децата от градовете Райхът постигал едновременно три цели: 1) бъдещето на страната, в лицето на подрастващите, получавало шанс да преживее бомбардировките; 2) майките получавали повече свободно време, например за работа във военните заводи; 3) в лагерите, където били настанявани евакуираните, било лесно децата да бъдат обучавани в духа на нацистите - например да пеят "правилните" песни и да четат "правилните" книги, или пък ги водели колективно на кинопрожекции, където те се запознавали с изключителните успехи на Германия на всички фронтове във войната.

Макар операцията да се е наричала "разширена", тя съвсем не е била предназначена за всички деца. Например тези, страдащи от епилепсия или пък енуреза (нощно напикаване), или пък тъй наречените "мишлинги" (според нацистката терминология - от еврейски произход) не влизали в сметките. Първоначално родителите на децата не са били допускани до възпитаниците си, но по-късно, когато станало ясно, че войната се затяга, посещенията били разрешени. Много от децата оставали извън домовете си дълго време и били прехвърляни от един лагер или пансион в друг. Децата били настанявани не само в лагери, които преди това били използвани по време на ваканциите, но и в малки провинциални хотели, в училища или други учебни заведения в относително безопасни региони. Някои от децата успешно били настанявани при техни роднини.

По-малките деца били придружавани от майките им и били настанявани в други семейства и в частни домове. В лагерите за децата се грижели учители. Освен това към всеки "отряд" бил прикрепен отговорник-наблюдател от младежката организация Хитлерюгенд, който следял за спазването на правилата и възпитаването на малките в духа на Националсоциалистическата германска работническа партия. Момчетата били настанявани отделно от момичетата, имало отделни лагери за момчета и такива за момичета.

Спорт, труд, стрелба, дисциплина

В тях действали строги порядки за събуждане, хранене, занимания през деня и вечерна проверка и лягане, носене на униформи, имало ясно дефинирани командни структури и ред за подчинение, за спорт, приучаване към труд, строева подготовка, стрелба, политическа информация, колективни празнувания, четения и походи - всеки един от тези елементи се смятал за важна съставна част от възпитанието в духа на националсоциализма. Що се отнася до получаването на знания от децата, това било по-трудно за организиране. Образованието просто оставало на по-заден план.

С наближаването на края на войната започнали да закриват лагерите един по един. Само една малка част от децата са прибрани по домовете си организирано. На повечето им се наложило сами да се погрижат за връщането си у дома, прекосявайки половината страна, а други дори пресичайки граници, тъй като някои от лагерите били на територията на Полша, Унгария или Австрия.

Едит Рухьофер от Дуисбург била на 10 години, когато постъпила в лагер. Тя си спомня как всички деца били "заразени" от вярата си във фюрера. Поведението на обитателите било оценявано по четири основни критерия: за ред, дисциплина, ангажираност и другарство. Когато Едит се прибрала вкъщи с куп добри оценки, тя била изключително горда със себе си. "Лагерът засили моята самоувереност, каквато преди това почти нямах", пише Рухьофер в спомените си, които могат да се прочетат на сайта LeMO - Lebendiges Museum Online.

Автор: Дария Брянцева


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai nudals

    17 1 Отговор
    Фюрерът...
  • 2 5869

    20 5 Отговор
    в момента нацистите са в САЩ и Израел.

    Коментиран от #14, #16

  • 3 Само Локо

    38 6 Отговор
    А,че то по соца беше същото- труд,спорт,стрелба и дисциплина,че и правилните книги четяхме пък сега ко стана? Превърнахме се в "оглупели от пиянство и разврат гои"

    Коментиран от #4

  • 4 Епа

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Само Локо":

    Иначе живота какво само войни и строй и налагане на егоизми , като ви харесва си заявете автономия некъде и ще се отървете от досадници с претенции за свобода
  • 5 Брадвата

    6 4 Отговор
    В България в Герб-младежи ги е възпитавал

    Коментиран от #28

  • 6 5926

    9 1 Отговор
    Този свят е затънал в социален, дигитален колективизъм. Свободата е възможна, само че не в тези извратени общества.
  • 7 плевен

    31 3 Отговор
    "Ред, дисциплина, ангажираност и другарство". Нима ние искаме нещо друго за нашите деца? Алтернативата е наркомани, хулигани, плейметки, бандити и омраза към страната си.

    Коментиран от #17

  • 8 Дельо Хайдутин

    8 3 Отговор
    Е,как къде?В ГЕРБ младежи.
  • 9 д5с5ф5

    18 0 Отговор
    "СПОРТ, ТРУД, СТРЕЛБА, ДИСЦИПЛИНА...." е това лошо ли е ?
    По-добре ли е децата да се отнемат от родителите с някакви изфабрикувани обвинения и после да бъдат обучаване на джендъризъм и давани в семейстовта на обратни за осиновяване?
  • 10 Коментар

    0 6 Отговор
    Труд и дисциплина за кой ? За кой ще работиш? за собствените си интереси или за вожда ? за кой? Без пари ли ще работиш? или ще искаш труда да ти е адекватно заплатен ! Аз искам свобода, ако искам ще работя ако искам няма да работя !

    Абе този свят тотално е побъркан, като искате колективно робство имайте си го! и няма неискам !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нашата сакана Македония":

    Ти пише на чист български език с диалект, сигурно имаш роднини в България.
  • 13 прока

    11 1 Отговор
    Тази система на възпитание ми напомни системата на тоталитарния режим на Тошката,бригадите,лагерите,принодителната работа в казармата,песните и стиховете с възхвала на комунизма.Тогавашните комунисти сега станаха бизнесменски мутри и заеха пак ключовите позиций в управлението на държавата,затова сме в таково плачевно положение.
  • 14 джаджа

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "5869":

    А демократите са в Иран, Русия и Венецуела, нали?
  • 15 Корекция: "Мишлинг"

    8 0 Отговор
    "Мишлинг" са били наричани тези, чиито баба и дядо са били "изцяло евреи" (Volljuden), но които не са се занимавали активно с юдаизма. Другите, които също са били от еврейски произход, но и са били "вярващи евреи", са наричани "Volljuden".
  • 16 джак

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "5869":

    Вуйчо, ако обичаш приложи доказателства за твоето твърдение за САЩ и Израел. Къде се намират лагерите за превъзпитание на младежите и къде концлагерите за умъртвяване на милиони хора от различни националности. Щото нали това се мъчиш да внушиш. Само че ти трябват малко повече познания по история. И морал, разбира се. Ако разбираш въобще за какво става дума.

    Коментиран от #18

  • 17 Наясно ли сте какво казвате

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "плевен":

    Интерпретирате грешно така добре звучащите "ред, дисциплина, ангажираност и другарство". За жените това е означавало: ограничения в правото на образование и упражняване на професия. Били са възпитавани само дотолкова, доколкото да бъдат добри съпруги - готвене, чистене и прочие. Жената е била "детеродна машина". Било е считано за престъпление да не ражда деца. Абортът е бил считан за престъпление срещу "арийската раса", като в някои случаи и жената, и лекарят са били наказвани със смърт. Жени, които са били добри/послушни машини за раждане, са получавали орден, т.нар. Mutterkreuz. Извънбрачните деца са били също добре дошли. При раждането, такива майки са били отвеждани в специални домове (Lebensborn-Heime), където след раждането са давали децата за осиновяване. От тези деца са правени войници. Ако пък някой е имал наследствено/генетично заболяване, е бил стерилизиран насила. Еми, не, благодаря. Внимавайте какво си пожелавате!

    Коментиран от #23, #24, #31

  • 18 А ти имаш ли познания за света

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "джак":

    И кой го управлява? Евреите са най- голямото зло, защото те управляват света, а той хич не е за харесване, ако не се евреин, де! Пример: всички олигарси, главатари на банди, весши държавни служители след разпада на СССР са евреи, дори да носят руски, грузински или арменски имена . Самият Путин е подвластен на световния ционизъм! А за САЩ и Англия няма смисъл да говорим. Мижитурката Николай Младенов е там, където е, защото е .... евреин. Що не пратиха теб като емисар на ООН?
  • 19 безпартиен

    4 1 Отговор
    И каква е разликата между национал-социализма/погрешно определен като фашизъм/ и комунизма/социализма в СССР и другите "комунистически" страни?Може би само в броя на жертвите,които при вторите са много повече!А пък кой определя,че жертвите на единия режим са по ценни от тези на другия?Защо носенето на символите на комунистическата идеология и образите на "водачите" и не е престъпление,а тези на другата идентична с нея- национал-социалистическа е забранено?Всичко това ме кара да си мисля,че комунизмът като идеология вече е победил в целия свят!!!И това как се нарича едно или друго управление не е толкова важно.Важното е,че изпълнението е такова,каквото е и замислено преди толкова много години-подчинението на цели народи на една малка част от хоразаграбили богатства по един или друг начин!Прав е "великият кормчия",че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!!!Властта вече е взета и на мераклиите нито писалка ще им дадат,още по-малко оръжие!!
  • 20 Айхман

    7 0 Отговор
    Най великият държавник в света до сега.Ненадминат по брой изпълнени обещания в полза на народа.Но войната...ах тази война...срещу Русия.
  • 21 темелко

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нашата сакана Македония":

    Надявай се на Пиринска Македония докато Б.Борисов е на власт още малко.След това си свободен само да я сънуваш и да я гледаш през крив макарон.
  • 22 кака ви Гина

    6 2 Отговор
    До "само Локо" измекяра:
    Ти живял ли си въобще по време на соца,
    бе сополанко: за да говориш по сайтовете глупости !
    Сега при бате ви Боко ще ядете вурстове с ГМО
    /купени от LIDL/, ще живеете в София по квартири
    и ще ви ритат полицаите по улиците . . .
  • 23 Хмммм

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Наясно ли сте какво казвате":

    Че какво лошо има във всичко това ,което си изброил?
  • 24 Я кажи.

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Наясно ли сте какво казвате":

    Без ток, какво може да работи една жена? Нищо.
    Съпруга или проститутка, това е.
  • 25 Динозавър Карабаджаков

    2 2 Отговор
    .... "НАШИ" ПОПИТАЛИ ЗАПАДНИ ЖУРНАЛИСТИ-ЗАЩО ВОДЯТ ПРОПАГАНДА ПРОТИВ СТРОЯ, КОИТО Е ПРОГРЕСИВЕН И ДЕМОКРАТИЧЕН, КАКВО ИМАТ ПРОТИВ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЛАГЕР. ТЕ СЕ СПОГЛЕДАЛИ И ОТГОВОРИЛИ-НИЩО ПРОТИВ АМА Л А Г Е Р....
  • 26 МЕЖДУКРАЧКО

    5 1 Отговор
    ПРЕДИ ГОДИНИ/ПРЕЗ СОЦА/БЯХА "ИЗТЪРВАЛИ"С ЕДНА ДЕЛЕГАЦИЯ РАДОЙ В АВСТРИЯ. ТАМ НА ПРЕЗКОНФЕРЕНЦИЯ ЖУРНАЛИСТИ МУ ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ-ГОСПОДИН РАЛИН ВИЕ СТЕ ИЗВЕСТЕН С ВАШЕТО ЛЮТО ПЕРО, КАКВО Е СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ, А ТОЙ-АМИ ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е МИРНО, СВОБОДНО...? МИРНО-СВОБОДНО, МИРНО-СВОБОДНО, МИРНО-СВОБОДНО.....!!!
  • 27 кочо

    2 0 Отговор
    много прибързано критикувате хитлер драги българе.о неразумне юроде опознай историята си.
  • 28 Балтията

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брадвата":

    Каква еразликата между националсоциалистическа и българска социалистическа и двете вредни за народа мамочек едната е забранена а другата се Бори за власт
  • 29 Българин

    2 0 Отговор
    И тогава исега промиването на мозъци е основна цел на управляващите, тъпото сега е че това сега се извършва не само върху децата , а и върху техните родители, баби и дядовци. Бъркането в главите на хората е повсеместна политика .
  • 30 Магелан

    2 0 Отговор
    Защо никой не пише какъв продукт е Хитлер.Кой го създаде и с каква цел?Нищо случайно няма на този свят.Хитлер е продукт на най голямата световна чифутска коспирация на 20век на най богатите еврейки световни фамилий от кастата на Екскенази.Хитлер е бил австрийски полуеврейн и е бил малтретиран като малък от другите деца.Обекта е набелязан от конпирацият.Целта на която е билаСъздавай хаус и войни и прави пари.Бога на еврейте.И изчистване на еврейската нация от най бедните и безнадежни еврей от по нишите еврейски касти.Не случайно войната започна от Полша и там бяха депортирани първите еврей в от гетото в лагерите на Хитлер.
  • 31 rule

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наясно ли сте какво казвате":

    Прав си! Изразът е много стар! " Внимавай какво си пожелаваш! Може да се сбъдне!"