30 Юни, 2020 12:59 4 989 28

Какво са яли германците след войната?

  • германия-
  • втора световна война

Какво са яли германците в първите години след войната? Цвекло и особено много картофи. Това са две от основните съставки на ястията, приготвяни навремето. Една нова книга представя някои рецепти от следвоенна Германия.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато в началото на епидемията от коронавирус от рафтовете на магазините в Германия изчезнаха брашното и маята, много от по-възрастите хора неволно си припомниха първите гладни години след Втората световна война.

Тетрадката с рецепти на дядо

Навремето в разрушените германски градове изхранването на децата е било организирано в училищата - там са им раздавали хляб и горещ бульон от зеленчуци. В селата подобни възможности за учениците обаче не е имало. Още по-тежко е било положението на бежанците и преселниците.

Габриеле Шменкел узнала от разказите на майка си колко трудно е било снабдяването с хранителни продукти в първите години след войната. Семейството било принудено да напусне Судетската област. От предишната родина им останали само спомени и... готварски рецепти. Дядото на Габриеле ги записвал по памет в дебела тетрадка, като замествал някои от дефицитните съставки с други, по-достъпни. Прочитайки тази тетрадка, Габриеле Шменкел решила да разкаже за това как хората са били принудени да проявяват огромна изобретателност, за да нахранят семействата си. Така се ражда нейната книга "Лека кухня от тежки времена: оригинални рецепти от следвоенно време".

В нея се откриват някои ястия, които навремето са били храна за бедни хора, а днес се ползват с изключителна популярност, както и някои потънали в забрава рецепти. Особена изобретателност е била необходима да се заместят липсващите след войната продукти като месо, масло, брашно и захар. Домакините са били изправени пред сериозно предизвикателство, изискващо фантазия и умение.

"Почти единствената храна, с която разполагахме едно време, беше цвеклото - ядяхме го сутрин, обед и вечер", спомня си роденият в Тюрингия Райнер Якоби, който през 1945-та бил на осем години.

В наши дни цвеклото, пащърнака и ряпата, както и някои други кореноплодни растения са много популярни поради високото им съдържание на витамини и полезни микроелементи. В готварската книга с рецепти на Габриеле Шменкел например се открива рецепта за кюфтета от сварено цвекло, моркови, ситно настърган лук и овесена каша. Всичко това се смесва заедно с няколко лъжици мляко и се пържи в растителна мазнина.

Повечето ястия от следвоенната кухня са били приготовяни от обикновени и евтини продукти (ряпа, кисело зеле, ревен и тиква). Тези продукти днес ги препоръчват на хората, които имат непоносимост към глутена и лактозата или страдат от диабет.

Вегетарианските варианти на гулаш, състоящ се от земна ябълка и репи, също са елемент от днешната здравословна кухня.

Прочутата германска яхния (Eintopf), която по принцип задължително съдържа и месо или наденички, в гладните години след войната е била приготвяна от кестени и жълъди, които хората събирали из горите и парковете. Младите, млечни жълъди са били запичани в тиган с щипка захар или лъжица сироп от захарно цвекло. След това постепенно към тях е била добавяна вода, докато се получи гъста каша. В добавка към ястието често са ползвали диворастящи растения като глухарче, коприва, маргаритки.

Как се приготвя колбас от лешници

В годините след войната в Германия са приготвяли колбаси от лешници - ядките, съдържащи много цинк и желязо, са били много ценна храна.

Ето и една рецепта за лешников "колбас": Лешниците се запичат леко в тиган или се потапят в гореща вода, за да се обелят. След това се смилат и се смесват с картофено пюре. Към сместа се добавят сол, лук и подправки на вкус. След това сместа се пълни в черва - естествени или изкуствени - и те се варят за около час. Вместо лешници могат да се ползват също други видове ядки или слънчогледови семки.

В гладните години след войната приготвяли популярното днес ястие "Фалшив заек", като замествали месото на заека с малко кайма, смесена с картофи, лук и хляб, накиснат във вода. В онези времена са приготвяли също така мармалад, сварен от репи, "мед", приготвен от обезмаслено мляко със захар, и "вино" от шипки. А вместо масло филиите за закуска са били намазвани с горчица, която в Германия по принцип няма остър вкус.

Истинското кафе след войната било заменяно от различни заместители - като ечемик, корени от цикория, коренища от земна ябълка, шипки или семена от сладък картоф. Торти и печива са били приготвяни от моркови и картофи. Картофите изобщо са били основна храна на германците след войната, както и основен заместител на пшеничното брашно. А формите за изпичане на хляб или кексове са били намазвани не с олио или масло, а с пчелен восък. Битата сметана, която в Германия по традиция поднасят към тортите, е била замествана от обезмаслено мляко, към което са добавяли лъжица захар и лъжица картофено нишесте.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А руснаците

    10 17 Отговор
    Продължават даьядак картофи и цвекло с малки изключения
  • 3 антишум

    10 11 Отговор
    Защо се е получила такава разлика между Западна и Източна Германия?

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 това са яли

    9 3 Отговор
    Яли са американски и руски....закуски.
  • 6 asd

    25 3 Отговор
    И на такава диета да ви поставят, пак няма да станете хора в това блато. Пак някоя тиква ще си изберете. Толкова си можете просто.
  • 7 Алфа Вълкът

    6 25 Отговор
    А в Рашамистан само кушашили картошки от преди войната до ден днешен. В градовете вадили тротоарните плочки и сеели обелките от картофите. При черноземен добивът от обелки е по-голям отколкото да посееш покълнали картофи.
    Пробвайте ако не виреят картофи в двора ви. Няма да е кой знае какво, що е по-добре.
  • 8 Sad

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "антишум":

    Защото западна Германия остава под опеката на Щатите,а източна под този на Русия.

    Коментиран от #9

  • 9 поправка

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Sad":

    На Съветския съюз.Нали болшевиките победиха Русия и прекръстиха държавата.

    Коментиран от #10

  • 10 Ок Sad

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "поправка":

    Приемам забележката :)
  • 11 другарят

    35 12 Отговор
    Забележете че нацистите говорят за "след войната", а не по време на войната и след нея.Цяла Европа са грабили, като са принуждавали всички страни да им признават напечатаните необезпечени марки! България е била принудена да тегли заем пак от тях за да издържа немските части тук. Освен това е била принудена да им доставя огромни количества храни, дрехи и други продукти за Източният фронт, докато в същото време тук хората са гладували. Партизаните не случайно нападат мандрите за да провалят доставките на кашкавал и сирене, които са били основният продукт. Когато съветската армия влиза на германска територия заварва богатите къщи пълни с луканки и всякакви храни.

    Коментиран от #13

  • 12 Нека позная

    6 1 Отговор
    Яли саа...картошкииии...
  • 13 Другарю

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "другарят":

    Сега пак взимаме заеми от тях!
  • 14 Сандо

    18 4 Отговор
    Дойче Веле предупреждава:ако не слушате,това ще ядете!А ако слушате,може и това да не ядете!
  • 15 Йордан

    10 0 Отговор
    Правилно ни приравняват с икономическото развитие на Германия от 1945 г.и статията е един инструктаж как да се оправяме и какво да ядем. Това не касае мутренските “демократи” с чекмеджетата.
  • 16 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    квото и да са яли е нямало канибализъм както в ссср след воината.тва е много тежко за днешните фенове на онази ситема!

    Коментиран от #19

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор
    Германците не са препатили като Българите, защото не знаят, че КОПРИВАТА става за ядене....
  • 18 Наблюдател

    6 2 Отговор
    Яли са малко Дърво за съжаление!
  • 19 Бачо Киро

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Чувал картофи на месец на човек. Това са получавали германците. Нормално в СССР да е било по-зле след войната, те не са били под опеката на САЩ / Англия както ФРГ. Руснаците е трябвало да се оправят сами. Ако можеше да мислиш въобще нямаше да се чудиш. Въобще и не можеш да си представиш двойка българин и немкиня да отидат от Мюнхен в село Беглеж, Плевенско през 1946, нали? Обаче е факт. В Беглеж е имало какво да ядат и покрив над главата, в Мюнхен от къщата е било останало само мазето и за ядене е имало чувал картофи.

    Коментиран от #21

  • 20 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Ами ние, тогава , бългърските деца, какво ядяхме ? Десетина години след войната цяла Европа беше като попарена с вряла вода. Недостиг от всичко за всички ! Упорит възстановителен труд от Балтика до Адриатика и от Ла Манш-а до Урал - за Европа.Поради недостигът от всичко бе въведена купонна система и пресечена "черната борса" в България. Колко мамалига съм изял - аз си знам....И картофи, и боб, лапад и коприва. Захарното цвекло се стържеше и сушеше, както и всеки плод - че от къде захар ? Германците са ядяли това , което са ядяли всички народи в Европа в тях гладни години !!
  • 21 стоян георгиев

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бачо Киро":

    на първо четене си прав ама не съвсем.та руснаците обират цяла източна европа буквално.събират де що става за ядене и пиене от поляци,чехи,унгарци,българи,румънци,югославяни...и събраното хич не е малко.проблема е с комунистическата расипия веднъж и второ с желанието на сталин да си отмъсти на част от народите в ссср.та глада е дирижиран.измират в този период таврииските и бесарабските българи обвинени в предателство,измират кримските гърци и татари,измират чеченци ,украинци,балтиици.канибализъм като национална политика.при немците проблема е бил в пъти по-тежък предвид че германия цялата е бил разорана и пълна с бежанци,но доктрината на европееца няма нищо общо с тази на сталин.едните правят всичко възможно да спасяват ,а другите да морят.резултатите са видни и днес!

    Коментиран от #23

  • 22 Бай

    5 0 Отговор
    Като гледам новосъздадената ситуация натам сме се запътили..ама такива деликатеси като тогава само ще ги сънуваме!
  • 23 333

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Купонната система в Англия е продължила до средата на 50 за някои продукти. Могъщата Британска империя с безбройни колонии. И на практика Англия в сравнение с континентална Европа и Русия е незасегната от войната. Било е глад навсякъде.

    Коментиран от #26

  • 24 отец Иван

    2 1 Отговор
    Затова сега Германия е велика сила, първа икономика на Европа
    Защото са дисциплинирани, работливи и не се оплакват като българите
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "333":

    глад е било навсякъде но в ссср е бил дирижиран с цел избиване на враговете!има една книга със спомени на бесарабски българи може да я прочетеш има я в нета.там тези хора чистосърдечно обясняват за премеждията си в периода след 1945 година и канибализма .наистина страшни неща са ставали в ссср,а е можело да бъдат избегнати!

    Коментиран от #28

  • 27 тотаЛИЗАТОР

    1 0 Отговор
    Ами то и една видна българска ТИКВА е яла като малък предимно картофи и затова е станал едно ГОЛЯМА ТИКВА , която после правърна плода ТИКВА в национален наш плод !
  • 28 333

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    А в колониална Великобритания с каква цел е дирижиран. :)
    Това е мнението на някакъв човечец. И сигурно има право за много неща. Но Великобритания тогава е сред най-развитите държави в света. СССР до преди няколко десетилетия са били феодална държава. Няма никакъв начин да се справят с криза така, както би се справила една от най-развитите държави в света по това време. И въпреки това, глада и на острова е продължил не една, не две, не три години. Следва логичният въпрос - във Великобритания с каква цел е дирижиран глада?