8 Юли, 2020 15:58 3 489 37

Потопът в София: пак ли някакъв "природен феномен" е виновен?

  • потоп-
  • дъжд-
  • наводнения-
  • софия

През април 2020 части от ремонтирания за 100 млн. лв. булевард „Левски” пропаднаха

Потопът в София: пак ли някакъв "природен феномен" е виновен? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През година в София се случва едно и също: в някой от летните месеци настъпва потоп. Улици и подлези потъват в дъждовна вода, шахтите преливат. От едната страна са сащисаните граждани, които публикуват снимки и клипчета, документиращи поредното бедствие. От другата са дежурните дървени философи, които бързат да разяснят на публиката, че, видите ли, ставало дума за „необичайно атмосферно явление” и било несправедливо да се укорява „ръководството”.

Да, на места в София снощи се изляха по 50-60 литра на квадратен метър. Бурята вероятно наистина е била по-свирепа от друг път. Но само две години по-рано, през юли 2018, в столицата имаше подобни апокалиптични картини и при по-малко дъжд. Защото става дума за системни проблеми: на много места шахтите не са почистени и не е рядкост улиците да са без необходимия наклон, който да отвежда придошлите води към каналите. Има и строителни язви, които стоят като паметници на архитектурни недомислици, а вероятно и на корупционни схеми.

Няколко примера

Един такъв монумент на майстора-герой се набива на очи в самия център на София - в подлеза на „Ректората”, през който всекидневно преминават хиляди хора. В основата на стъпалата, които водят към дискотеката, от години се образуват локви, а струйки вода спокойно си капят от „тавана”. Някъде нещо ръждясва, намирисва, гние.

София не е изключение. Явлението е повсеместно. Във Варна например в средата на юни ремонтираният бул. „Левски” също потъна. Социалните мрежи преляха от колажи с подводници, яхти и пиратски кораби, кръстосващи булеварда. Имаше иронични коментари като „Варна е най-доброто място за живеене. Когато не вали дъжд”. Имаше и гневни тиради. Но какво от това?

През април 2020 части от ремонтирания за 100 млн. лв. булевард „Левски” пропаднаха. Отново. И пак се заговори за нарушения, за работа през пръсти. А през 2019, след като премиерът Борисов похвали кмета Портних за отличната работа по строителството на същия този булевард, пролетен дъждец срути част от конструкцията на едно от двуетажните кръгови кръстовища.

През юни 2019 подлезът на „Гладстон” в Пловдив се превърна на няколко пъти в басейн. А кметът Иван Тотев поздрави фирмата-изпълнител на ремонта - защото не капело от тавана.

След като се случи поредната издънка, властите се заричат горещо да санкционират фирмите-изпълнители, които щели да платят милиони. Спете спокойно, скъпи данъкоплатци, ще има възмездие. След което обаче историята се повтаря и потретя.

Кой е виновен?

Тези проблеми са до болка известни от години, но наближат ли избори, избирателите някак ги забравят. Ще ме прощавате, но в основата им не стои Божият гняв или някакъв причудлив природен феномен, който нагло клати стабилността. Най-често става дума за нагласени обществени поръчки. За рушвети. За суджуци.

Но да кажем и това: не са ни виновни политиците - първопричината е в нас самите. Виждам го не само в политиката, а навсякъде около себе си. Много от българите изпитват някакво атавистично преклонение към животинската сила на шмекера, към неговата първобитна лукавост, съчетаваща безгранична наглост с щедри обещания.

За какво са им избори на кокошките, щом предпочитат лисицата да пази курника?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаарпа чегари

    37 6 Отговор
    При Тато небето беше синьо и безоблачно. При Баце бело и смръдливо.

    Коментиран от #18, #35

  • 2 ПОБОЙко ПОБОЙрисов

    31 5 Отговор
    Това чекмедже много трудно го пълня.
  • 3 дифузната мотриса

    23 6 Отговор
    Вирусът се просмука у метрото. Ще се мре яко, яко ще се мре.
  • 4 Фандъкова

    23 8 Отговор
    Амиии те строителите тя водата той ББ ....мрън мрън мрън
  • 5 а нема нужда

    7 18 Отговор
    Ироничните подмятания и сарказъм на Ганьо са все едно прасе с панделка се въргаля в калната локва.
  • 6 хехе

    15 29 Отговор
    Абе, журналя, а когато в Германия, Австрия, Англия, Австралия, Франция станат наводнения от големите дъждове, пак ли некадърните институции са виновни? И там ли са запушени шахтите? Няма такива некадърници като българските журналя. Отводнителната система, некадърници такива, е с определен капацитет, когато този капацитет се надхвърли, следват наводнения. Журналя...

    Коментиран от #11, #16, #29

  • 7 рая на земята

    13 3 Отговор
    Ако нямаше вода, що няма, като има суша що има. Затова от всчико по много, да е доволно племето.
  • 8 антибсп

    14 5 Отговор
    А какво е другари? 60л на квадрат ...
  • 9 мдам

    10 23 Отговор
    Червените тролове, поради липса на нормална мисъл, продължават да си дрънкат са някакви чекмеджета. Милиционерите опитаха една селска постановка, дето и те не си вярват и сега ще я дъвчат двайсет години, поради липса на друго...
  • 10 ПОТОПЪТ Е ВИНОВЕН

    14 6 Отговор
    А НИЕ СИ ИМАМЕ НОЙ ОТ БАНКЯ ,КОЙТО КАЗА ЧЕ СМЕ КЪСМЕТЛИИ С НЕГО НАЧЕЛО.И СИ Е ИСТИНА ЕДИН ЗАГИНАЛ САМО И ТО ЧУЖДЕНЕЦ , НЕ Е КАТО ПРИ ДРУГИТЕ.ДАЖЕ В САЩ И КИТАЙ СА ПОВЕЧЕ , А СА УЖ НАЙ НАПРЕД С МАТЕРИАЛА
  • 11 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "хехе":

    Пропуснали сте да споменете Япония, съвсем пресен случай.
  • 12 Миризлив пор

    23 2 Отговор
    Отводнителната система е правена преди 40-50 години, тогава застрояването е било на около 30% и останалото градинки. Сега е застроено на 100% къде да отиде тази вода?
  • 13 Byg

    7 19 Отговор
    Интелектуално слабите хора по никакъв начин не можеш да ги убедиш че има и неща които не зависят от Бойко Борисов , за тя той е виновен за всичко , наводнения , суша , болести , що не ми става .... , абе всичко. В цял свят има наводнения и природни стихии които отнемат и човешки животи дори и то десетки , тук часове след стихията няма и следа от пораженията , нямам нито един тежко пострадал , но троляка,червените маймуни и стадото копекаджии вият на умряло , смешници.

    Коментиран от #15

  • 14 Наблюдател

    17 4 Отговор
    "Кой е виновен?" Не сте ли го виждали всеки ден се хвали по всички TV?! Както обаче се вижда от съдаржанието на нощното шкафче до спалнята му, има защо!
  • 15 Лост

    24 3 Отговор

    До коментар #13 от "Byg":

    След като Борисов си присвоява заслугите за успехите, а за неуспехите са му виновни винаги комунистите е нормално.
  • 16 Гост

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "хехе":

    50-60 литра за час при месечна норма 50 литра
  • 17 Маня Манолова

    5 8 Отговор
    Да видим ли какви потопи имаше в Германия. Там също ли са природни феномени. Всяка година виждаме потопи по света и в Европа със загинали. Единствено в България все търсят някаква корупционна .връзка

    Коментиран от #22

  • 18 Доцент Лалев

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хаарпа чегари":

    При Тато беше миризливо оти се бършехме със вестници .
  • 19 Излъган

    16 2 Отговор
    Крадлива корумпирана сган, това са всички ГЕРБаджийски кметове! Няма София, Пловдив, Варна... Всички са едно и е така, защото знаят, че тях закон не ги лови, защото делят с бащицата Б.Б.
  • 20 Българан Европейски

    3 9 Отговор
    Поредната миризлива дописка в жалката селска малотиражка от градски тип DW. Факти крият авторчето - черногледия българофоб Петър Чолаков. А, са го написали, а, никой не отваря пасквила.
    Хахаха, аман от зелено-кафяви неофашистки марксисти.
  • 21 мисирю прадсадаталя

    8 1 Отговор
    И преди 2 години и сега за потопа в метрото в е виновен мега гига хипер силният дъжд не виждан по тия земи
  • 22 Що са

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Маня Манолова":

    Не скриеш? Къде и кога е имало жертви и в коя държава от Европа? За няколко сребърника винаги готов - това ти е девизът.
  • 23 а бе

    5 5 Отговор
    а бе тахтаби не виждате ли какво става по света в япония 50 удавени а вие искате да се борите срещу природата още сте много малки кавото каже всевишния това ще става не разбрахте ли
  • 24 Behemoth

    9 2 Отговор
    Комунистите са виновни,ако беше лесно да са го направили..... хахаха...
  • 25 хаха

    11 2 Отговор
    Радев е монтирал на дрона воден пистолет...за да прави мръсно на бай Тиквьо Банкянски
  • 26 човек от народа

    7 1 Отговор
    виновни са "международното положение" и Орешарски.
  • 27 ира

    7 0 Отговор
    Всеки ден, стотици коли минават участъка бул К. Величков -Западен парк, по булевард Стамболийски. Платното е ужасяващо, около релсите има ровове, железа, кал, прах, и пролуки в земната повърхност. Какъв тротоар, какви шахти, каква безопасност? И това с години, карат скъпи коли, карат евтини коли, все тая,траят си...
  • 28 😀😀😀😀

    9 0 Отговор
    Е как бе. Путин е виновен, питайте Барни Ръбала, Роско Плюнката, и Сашко Амебата.
    Ейййй, нетрябваше да им подсказвам.
    Е сега като изпЪЛЗИ отново ДрУгаря КомСомолси секретар на Гоцеделчевски окръг и туку виж ПАК обяви война на Русия.

    Коментиран от #36

  • 29 РЕАЛИСТ БАЛКАНСКИ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "хехе":

    Когато се напълнят колекторите всяка една дъждоприемна шахта губи смисъл независимо дали е в България или в друга част на света. Но едва ли пишещите тук могат да го разберат. Коментарът Ви е много уместен, но това води само до минуси :)
  • 30 DOZER

    3 0 Отговор
    Това за конструктивните дебати защо не го слагате на всяка статия или го поставяте само на статия за която мислите, че може да ви изгърбят 🤣🤣
  • 31 инчхай

    2 0 Отговор
    ретроградния е виновен,че не извести боко и фъндъкова
  • 32 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    КОЙ Е ВИНОВЕН ЛИ?????!!!Малииии,ми то от 30 години НОВИЯТ ФАКТОР Е АМЕРИКА!!!!!!ТЯ присъства навсякъде!!!!!!Даже ПЕЕВСКИ е завършил амуниверситет!!!!!!...А Божков ...СОФИИСКИЯТ!!!а сега вижте къде е АКЪЛА,КЪДЕ Е МАФИЯТА!!!!!!
  • 33 123

    2 0 Отговор
    Точна е статията, не само е свързана с корупция а и с лошата образователна състема, корупционните практики при търговете и същите корупционни практики при наемане на неспосбни и корумпирани хора на ключови дрлъжности.
  • 34 Ха ха ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    На абсурдистанеца все някой друг му е виновен.
    Крайно време е да признаем, че този път извънземните са виновни.
  • 35 Алабаланица

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаарпа чегари":

    Aбe, журнaля, a кoгaтo в Гeрмaния, Aвcтрия, Aнглия, Aвcтрaлия, Фрaнция cтaнaт нaвoднeния oт гoлeмитe дъждoвe, пaк ли нeкaдърнитe инcтитуции ca винoвни? И тaм ли ca зaпушeни шaхтитe? Нямa тaкивa нeкaдърници кaтo бългaрcкитe журнaля. Oтвoднитeлнaтa cиcтeмa, нeкaдърници тaкивa, e c oпрeдeлeн кaпaцитeт, кoгaтo тoзи кaпaцитeт ce нaдхвърли, cлeдвaт нaвoднeния. Журнaля...
  • 36 Луно Земьо Македонска

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "😀😀😀😀":

    Ще опитам Румен Пишльото, Свинята , Митко Гестапото, Дългия инкасатор, Колю Пиянката , Свинаря , Курнелата , Сестра Галева и ще ти кажа.
  • 37 МОБИЛНОСТ КОРУМПИРАНА

    1 0 Отговор
    ШЧАСТЛИВИ СМЕ ЧЕ БОЙКО НИ УПРАВЛЯВА С ПЪЛНО ЧЕКМЕДЖЕ И ПИЩОВ !