15 Юли, 2020 21:30 4 763 8

Ще се върне ли Северна Македония в "тъмните времена"?

  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • християн мицкоски

Дали Скопие ще продължи по пътя на евроатлантическата си интеграция или ще се върне назад

Ще се върне ли Северна Македония в "тъмните времена"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали Скопие ще продължи по пътя на евроатлантическата си интеграция или ще се върне назад - това е основният въпрос, чийто отговор се очаква от днешните парламентарни избори в Северна Македония.

 

Да гласувам или да си остана вкъщи? Броят на заразените с коронавирус в Северна Македония расте и поставя много избиратели пред дилемата дали да отидат до урните на днешните парламентарни избори или не. А именно това може да се окаже решаващо за техния изход.

От 2017-а година страната се управлява от социалдемократите на Зоран Заев и през това време влезе в НАТО и получи перспектива за членство в ЕС. Страната взе и новото име Северна Македония, за да се споразумее с Гърция за бъдещото си европейско членство.

Докато на власт беше предишното правителство на националистите от ВМРО-ДПМНЕ, ЕС говореше за Македония като за "пленена държава". Със своята реформаторска програма Зоран Заев успя да постигне напредък, независимо от проблематичното върховенство на закона и епидемичното разпространение на корупцията. Но дали това ще е достатъчно за преизбирането му? Според последните допитвания, предпочитанията на гласоподавателите са на кантар.

Колко голямо е усещането за несправедливост?

"Тези избори могат да се окажат повратна точка за бъдещето на Северна Македония", казва политическият анализатор Петър Арсовски за ДВ. Според него, от резулатите ще зависи дали и занапред ще важи споразумението с Гърция за името и Скопие ще продължи по пътя на евроатлантическата си интеграция или ще се върне назад.

Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ критикуват споразуменията, които страната подписа с Гърция и с България, за да си отвори пътя към НАТО и ЕС. В предизборната кампания той и партията му игнорират официалното име на страната и се позовават на "историческите корени". Те разчитат на усещането за несправедливост у част от избирателите и обещават, че ще отменят двустранните споразумения, "застрашаващи националната идентичност".

Социалдемократите, които за пръв път се явяват на избори в коалиция с албанска етническа партия, твърдят, че ако вземе властта, опозицията ще върне страната в "тъмните времена". Много европейски политици споделят този възглед и дори открито подкрепят социалдемократите. Сред тях са германският заместник-министър на външните работи Михаел Рот и люксембургският министър на външните работи Жан Аселборн. На другия полюс е унгарският премиер Виктор Орбан, който открито поддържа ВМРО-ДПМНЕ.

Какво ли ще стане след края на изборния ден?

Епидемията от коронавирус естествено хвърли сянката си върху предизборната кампания. Двете големи партии заложиха главно на телевизионни реклами, на социалните мрежи и на малки митинги, като и едните, и другите обвиняваха опонентите си за разрастването на заразата. Според статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Северна Македония е сред петте европейски страни с най-голям брой заразени на 100 хиляди души население през юни. А много политици и здравни експерти в Северна Македония до последния момент се опитваха да убедят хората, че е безопасно да идат в избирателния пункт.

Но това сякаш е по-малкият проблем. Пита се: какво ще стане след края на изборния ден? Както обобщава епидемиологът Александър Стоянов: "Дали ще има празнества, протести или някакви други масови прояви?".

Според последните допитвания на Националния демократичен институт, все повече хора решават да не гласуват. Политическият анализатор Петър Арсовски също се опасяа, че избирателната активност ще бъде ниска - както заради страха на хората от зараза, така и поради апатията на избирателите. "Но активността няма да бъде драматично ниска и няма да постави под съмнение законността на изборите", обобщава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    13 1 Отговор
    Господ помага но в кошара не вкарва.Народа да се вдигне на протест като имат некадърни политици.И да си избистрят в главите какви са и кои са...
  • 2 Когото и

    18 0 Отговор
    да изберат антибългарската им политика ще продължи. А нашите политици ще продължат да продават националния ни интерес.
  • 3 Бъдеще

    4 8 Отговор
    След сваляне на Бойко ще изчзне и т.нар. антибългарска политика в Македония. Двете държави ще се зближат и политическите отношения ще са хармонични. За междучовешките е ясно - те винаги са били добри. Само корумпирани политици създават изкуствени проблеми.
  • 4 Баровеца-СФ

    7 4 Отговор
    Време е за Балкански съюз! Видя се ясно,че така нареченият Запад не му пука за самият източноевропейски народ! Европейския съюз го виждам в момента като огромен кредитор,който няма интерес от силни икономики около себе си и подкрепя именно управляващите на тези държави ,които нехаят за благосъстоянието на народа си! За това Балкански съюз и майна.а им на всички! Ще бъдем и сътрудничим с тези световни икономики ,които ни предлагат най изгодни условия и стоки!!!
  • 5 Гейзер Мейзер

    4 2 Отговор
    Аха..евроатлантизъм или тъмни времена..аха!Ами,тъмни времена по добре;
  • 6 Сандо

    6 1 Отговор
    А кой гарантира,че евроанлантическите времена са светли?
  • 7 Сатаната

    1 1 Отговор
    Ако гледат от нас е сигурно. Те винаги са НАЙ, та може да ни задминат.
  • 8 Албано Пауър

    0 0 Отговор
    Не ни заблуждавайте за името Р С М ! Точното значение е Република Сръбска Македония !!!!!