Last news in Fakti

17 Юли, 2020 10:00 6 848 3

Мохамед Халил пред ФАКТИ: Предложението на Тръмп не е "сделката на века", а "плесницата на века"

  • мохамед ахмед салами халил-
  • палестина-
  • израел-
  • мир-
  • близкия изток

„Американска инициатива" няма да доведе до мир в Близкия изток, заяви първият посланик на Държавата Палестина в България

Мохамед Халил пред ФАКТИ: Предложението на Тръмп не е "сделката на века", а "плесницата на века" - 1
Снимка: Фейсбук/ Посолството на Палестина
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мохамед Ахмед Салами Халил е първият посланик на Държавата Палестина в България. 
Н. Пр. д-р Ахмед Ал - Мадбух, настоящият посланик на Държавата Палестина, почете 80-годишния юбилей на първия посланик на Палестина в България Мохамед Халил.
В България той е известен като "чичо Мохамед", а в Палестина  като "Абу Ахмед - България".
ФАКТИ се възползва да задааде няколко въпроса на Мохамед Халил за развитието на двустранните отношения и мира в Близкия изток.

 - Г-н Мохамед Халил, като първи палестински посланик в България, как оценявате развитието на двустранните отношения?
- Отношенията, които свързваха и продължават да свързват Палестина и България, откакто аз съм техен свидетел – т.е. от 70 години на миналия ХХ в. досега – мога да оценя като добри, в интерес на двете страни във всички сфери и на всички равнища. 

-  Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи сделка, която трябва да доведе до мир в Близкия изток. Тя беше отхвърлена от Палестина и влиятелни арабски страни. Възможен ли е мир?
 - Предложената от американския президент Тръмп т.нар. „сделка на века“ всъщност не е сделка на века, а е „плесница на века“ – плесница на века за всички миролюбци, включително за палестинския народ. Тази сделка или т. нар. „американска инициатива" няма да доведе до мир в Близкия изток.

Поради това тя бе отхвърлена от палестинския народ – от неговото ръководство, организации, институции и маси. Можем да кажем дори, че някои от арабските държави я отхвърлиха  от срам, защото тя по никакъв начин няма да доведе до никакъв мир в района, а представлява увековечаване на окупацията и неглижирането на правата на палестинския народ, включително правото му на създаване на собствена независима държава. 

- Днешните кризи по света сякаш изместиха погледа на международната общност от случващото се в Палестина. Каква е ситуацията днес?
 - Що се отнася до онова, пред което е изправен палестинският проблем в контекста на случващото се в света днес, виждаме, че е налице отлив при повечето държави от международната общност.

Те отстъпиха в известна степен от подкрепата си за палестинската кауза, въпреки че палестинската кауза продължава ежедневно да постига победи в много от сферите на ООН. 

Колкото до сегашната ситуация в Палестина, тя се характеризира с бурен политически подем. Всички палестински политически, обществени и неправителствени сектори и институции отхвърлиха тази плесница и се засили сплотеността и единството между тях и политическите институции в Палестина. 

 - През последните месеци се заговори за сближаване на позициите между ООП и "Хамас". На какъв етап се намира процесът?
 - Относно отношенията и позициите на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и „Хамас“, мога да кажа, че ООП, която е майката на всички палестински организации, съставляващи палестинската политическа цялост, винаги се е стремяла и продължава да се стреми към заздравяване на политическите и социалните отношения с всички палестински партии и организации, съставляващи ООП. 

Колкото конкретно до отношенията между ООП и „Хамас“, откакто бе създадена „Хамас“ и до наши дни ООП винаги е призовавала към отхвърляне на различията и присъединяване на „Хамас“ като движение към организацията-майка, т.е. към ООП. „Хамас“ обаче и досега отказва да спази много от онова, което бе приела. 

 - Смятате ли, че ЕС прави достатъчно, за да съдейства за намиране на трайно решение на конфликта Израел - Палестина? 
 -  За позицията на Европейския съюз мога да кажа, че винаги е била позитивна, никога не е претърпявала негативна промяна. 

Тя е в подкрепа на борбите на палестинския народ, а в последно време може да се каже, че ЕС с всички свои институции заяви, че ще бойкотира Израел в случай, че той пристъпи към анексиране на големи части от териториите, предназначени за палестинската държава – както северната част от поречието на р. Йордан, така и Западния бряг. 

Тези позиции си остават добри и са в непрестанно развитие. 
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    13 1 Отговор
    Засега няма сила,която да реши конфликта,а и не се намира начин,по-който за се направи.А САЩ наитина се държата като махленски хулиган,раздавайки шамари наляво-надясно.

    Коментиран от #2

  • 2 Силата

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    е палестинския фалус.Израел е пред закриване.Вж.интервюто на еврейския комик Мариан Зеленки.
  • 3 израелтянин

    1 1 Отговор
    Тези и двамата са разбойници. И децата на сегашния са разбойници. трябва да се върнат в Палестина, а не да тероризират целия комплекс Макси в София.