Last news in Fakti

24 Юли, 2020 17:03 4 216 23

Имаме сили да се преборим!!!

  • конституция-
  • депутати-
  • ддс-
  • управление

Да бъде променена Конституцията

Имаме сили да се преборим!!! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми Протестъри и Организатори на Протеста,

Без да съм юридически най-компетентният, но с натрупан опит и знания, предлагам да се замислим и коментираме идеята ми за промяна в Конституцията, извън задължителната в частта прокуратура.

Но да започнем от значимия въпрос – Защо в бедната ни Родина има реална възможност за диктатура? Как в уж държава от ЕС се утвърждава еднолично управление? Ами просто е – имаме централизирано управление!!! Когато има един „партиен и държавен” ръководител, лесно се стига до следващата крачка – аз давам парите, аз строя магистрали … и т.н…

Не откривам топлата вода, следвам Австрийския модел – тристепенно управление! Сега имаме Общини, и пародия на областни управители. И Министър-председател!!! Олицетворяващ цялата власт.

Ако обаче милата Родина се раздели на седем Области (колкото са икономическите райони на страната) , които формират собствен Парламент, Областно Правителство, Губернатор, директно избираем, собствен бюджет, директна възможност да кандидатстват за финансиране от ЕС, собствена Здравна каса, Фонд Земеделие, Пенсионен фонд…ха, областна прокуратура, с право да разследва дори евентуално съществуващ  гЛаден прокурор… И всичко това с мажоритарен избор – разбира се с ценз за правомощие!

И така можем да се замислим дали ни трябват повече от 120 депутати? Ако разделим Парламента на Сенат и Камара на Общините? Общините се уедряват, до 120, или 2-3 общини излъчват един депутат? Разбира се, на два тура!

Сенат? Седем области избират по трима сенатори – задължително с ценз – над 50 годишни, юристи или хабилитирани в своята област, за шест години, но на всеки две избор за един, с не повече от два мандата?

Сенат с право на ПЪЛНО вето върху всеки закон, приет от Камерата на Общините!!!

Не се смейте – аз не съм юрист!!! Имаме много капацитети, които ще се произнесат, това възможно ли е. Болно ми е за Болна България, виждам Пътя напред така.

Но като икономист мога да споделя виждането си за финансиране на областите – тук очаквам сериозни оспорвания… Така, ДДС 25 %, от тях 9 % за финансиране на Правителството, 9% за финансиране на Областта, 7% Здравна каса!!! Ще кажете – лошо за гражданите? Да, ама не – досегашната вноска за НЗОК остава в джоба на работещите! А маргиналите, безработните, нежелаещите да плащат ДОО? А, те ще си плащат здравната осигуровка, дори да си купуват… бутилка ракия??? Ако имам пари да си купя Ламборгини, каква здравна вноска ще платя!!!! Хиляди…

Повярвайте, не е трудно! Имаме сили да се преборим!!! Имаме и цели!

Ивайло Михайлов
икономист


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 35 Отговор
    И да не ги преборим,поне ги стреснахме и отпуснаха примката.Целта е изпълнена.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Поназнайващ

    31 5 Отговор
    Е тва за ДДС то е много добро попадение. Ако се оправи двойното облагане акциза върху ДДС то на горивата ще е почти идеално
  • 3 Нов

    19 11 Отговор
    Този го стяга чепика.От 240 лапачи ще станат 2400само "парла мента ристи и други сенатори и т.н.
  • 4 отново глупости

    16 15 Отговор
    не си интересен Ивайло, ние знаем че това е плана на глобалистите, да разбият Европа на региони, да унищожат националните държави, ясно ни става какъв бизнесмен си, и на чия хранилка си

    Коментиран от #8

  • 5 00000014

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не е достатъчно само главичката, трябва целия ....

    Коментиран от #14

  • 6 Чудесно

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ме "пребори"не знам дали ти убиваше примката докато охлабвах жилата????Няма да се отказваш довечера те чакам
  • 7 Перикълов

    9 5 Отговор
    Предложение добро, децентрализирано управление и обществото е това което управлява както казва един англичанин... при нас закона се НАЛАГА, а при вас се спазва, което има хиляди вратички!
    И контрол, както закона НАЛАГА!!!
  • 8 Херодот

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "отново глупости":

    Ми бате Хамериката, как е всеки щат си има правителство, Германийката как е, всяка провинция си има правителство и още и още примери. Така провинциалното изгражда общото, националното!
    П.С. Забравихме Швейцарийка, кантоните разбилили са държавата?

    Коментиран от #12

  • 9 плевен

    9 8 Отговор
    Дрън, дрън господин Икономист. Всички се грижите как да се раздели баницата. Икономиката е умряла, защото е приела за фундамент усвояването на евросредства. Строите втория етаж на къщата, а не сте изкопали основите.
  • 10 Без окови

    17 8 Отговор
    В спора се ражда истината, г-н Михайлов, споделете тези виждания и от високото, на импровизираната трибуна на протеста в София. Това е революционно, да има дискусия.
  • 11 Чичо Тони

    9 6 Отговор
    Ами няма как да не се смеем. Не е нужно човек да е юрист (достатъчно е да е що годе образован) за да знае, че това което предлагате се нарича федерация. А за да станем федерация трябва не само нова конституция, а и нещо като малка революция. Бъди здрав.
  • 12 00000014

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Херодот":

    Те са федерации. Ако е при нас така и област Хасково реши да излезе от федерацията ни, защото някой(?) е платил?
  • 13 Rendy

    10 7 Отговор
    Не, това не е федерационен проект. Това е проект за самоуправление. Няма как по Конституция някоя Област да се отделя. Но има собствен бюджет, и финансово е независима от София, от министър-председателя, от Парламента и Президента...И може да решава месните си проблеми сама! Малко ли е?

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 име

    2 7 Отговор
    гладен го гони ремсиста.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цецо

    6 3 Отговор
    Много добри предложения.
  • 18 Че то

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Rendy":

    София за две - три години ще се разпадне, а патладжаните ще умрат на мъка, че няма да се лекуват на наш гръб.
  • 19 Marinov

    5 2 Отговор
    Разделянето на България на феодалщини ще бъде поредната голяма трагедия и самоунищожение за Българския Народ!
  • 20 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    стига локуми,АВСТРИЯ НЕ Е българия!!! БАС ЛОВЯ ЧЕ ГРЕШИШ.....ЖЕСТОКО И БОЛЕЗНЕНО ГРЕШИШ....30г го ДОКАЗАХА!!!!
  • 21 ДЯДО

    2 0 Отговор
    Църул ще те удоша с два пръста.После ще те изя м.
  • 22 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Точно така ! Бюрократичната пасмина и целия непроизводителен сектор / естествено - най-добре заплатен/ в държавата ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА. !!Зер сегашните чиновници са ни малко - на всеки компютър по двама ! Защото компютаризацията е много важна!?
  • 23 Матей

    0 1 Отговор
    Има известна активизация на общественото съзнание,но още нищо не е постигнато,на този етап ,всяко отпускане е фатално,с вездесъщата мафия шега не бива.Тя трябва да се унищожи,изкорени и лиши от всякакви условия за съществуване,това са мерзавци,които са си натъпкали гушите и продължават.Крайно лява политика,социална държава не на думи,справедливост,към това трябва да се стреми зараждащото се гражданско общество,зачерквайки олигархичния модел.