Last news in Fakti

16 Август, 2020 20:30 6 264 89

За една поносима България: четирите въпроса на протестите

  • герб-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

Борисов изглежда не разбира, че протестите са бунт на масите срещу предалите ги елити на прехода и присвояването от тях на държавата

За една поносима България: четирите въпроса на протестите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ се превърна в БКП-то на новото време. Борисов изглежда не разбира, че протестите са бунт на масите срещу предалите ги елити на прехода и присвояването от тях на държавата, пише Димитър Камбуров в емоционално есе.

 

Какво става с протеста през август? Окапва и се ожесточава, на улицата остават непримиримите. Ала ГЕРБ и днес биха били първи в парламента с някакви си 5-6% отлив. Христо Иванов, човекът на деня, взе да говори опозиционно или да намеква за сговор с ГЕРБ – без Борисов и след катарзис. Така власт не се взема: автентичният лидер е длъжен да заяви и воля за властта, и морално право над нея, че дори посоченост свише.

И все пак: защо протестиращите са малко? Защо главният герой губи откъм героична тяга и аура? Защо самоубийствено се вайка, че Борисов щял да си иде, но Пеевски едва ли? И как от опозиция си представя да оперира държавата от сиамския ѝ близнак (мафията и прокуратурата) от изпълнителната власт, а Граждани за €вро-Развитие на Борисов и сие от Доган-Пеевските Сараи? Защо Борисов ни е обърнал гръб от волана на държавната джипка и се муси, че няма кой едно "мерси” да му каже? Нима след 10 години българите окончателно са гербаризирани? И ДПС-херпесът завинаги е инфектирал обществения организъм?

Чалгизирането на един народ

Борисов е обиден, защото протестът взривява вярата му, че е довел докрай процеса на чалгизация на българския бит и душевност. От зората на прехода раздаването на държавата беше възвестено от културното му отроче – попфолка. Чалгата възпя похищението на нацията, превръщането ѝ в мрънкаща мутреса на властта. По-лошо от обедняването на масите беше склоняването им към проституция от страна на мутрите и на приватизираните от тях елити. Преходът отне правото на достоен труд, като отказа достойното му възнаграждение. Всеки се спасяваше поединично и с цената на компромиси. В този климат много избраха еднопосочния билет зад граница. Присвояването на държавата доведе до склоняване към корупция на цели слоеве в сферата на търговията, услугите, охраната, управлението, администрацията, правораздаването и пр. Социалната тъкан беше подложена на развала. И тъй като залогът беше физическото оцеляване, моралната цена на компромиса изглеждаше пренебрежима. Оттук и упадъкът на ценности и идеологии. Чалгизацията ни направи цинични, нихилистични, продажни, лишени от идеали и съвести, неспособни на идентификации с каузи и на групови принадлежности без интерес. Чалгизацията беше процес по деморализацията и деестетизацията на нацията. Лошият вкус не различава добро от зло под знака на антиинтелектуализма. Чалгата възпяваше присвояването на власт, имущество и човешки тела и души и постановяваше безнаказаното беззаконие.

След Костов, твърде зает с голямата приватизация, за да го е еня за социалната ѝ цена, Кобургготски ускори разпада. Победата му дискредитира идеологическото противопоставяне като мнима фасада. Етно-имиджът на ДПС също се оказа параван за олигархично-лобисткото кредо на лидера ѝ, впрочем редовно сочен за нов Стамболов. Борисов с цялото си съмнително минало, излъчване и език докара чалгата на власт, превърна я в норма на публично поведение. След учените и чужденците, внесени от Симеон Сакскобургготски, след русолявата БСП и вездесъщия Доган, Борисов стана нашето момче, овластило чалгата до индулгенция за корумпираната социалност. Ученолюбив бодигард на Живков и Кобургготски, Борисов избуя и върху авторитарни, и върху соц-носталгии. Той спои клиентелисткия лобизъм на НДСВ с кариеристкия цинизъм на БКП от 80-те, излъчвайки се като слепка от Живков и подобрена издънка на Борис III. ГЕРБ, този чалга кавър на НДСВ, се превърна в БКП-то на новото време. Борисов запълни мястото, овакантено от поредния абдикирал Кобург. Той дойде с едничката идея да убеди олигарсите да отчисляват достатъчно от пая си, тъй щото да осигурят материално социалната база на онова негово електорално първенство, което на свой ред да им гарантира безпрепятствено грабене. ДПС никога не е имало подобна грижа с електората си, откъдето и безочието му, и лакомото прикоткване на олигарсите, несклонни да отчисляват. Оттам и финансовата му мощ, извивала преди ръцете на Станишев и Орешарски, а днес – на Борисов и гешевци. Животът днес всъщност е доста като през късния соц – или отвращение и безпътица, или партиен слугинаж: вижте преображенията на иначе кадърни люде като Биков, Сачева и Дончев.

Напишете в Гугъл "последни сме” или "на опашката сме” и ще се удавите: по БВП, по данъчен дял от БВП, по стандарт, качество и дължина на живота, по икономика, демокрация, демография, държавно управление, образование, здравеопазване, по иновации и интернет, по медийна свобода и грамотност, по дигитални умения и внедряване в управлението и администрацията, по дял от БВП за образование, по фирмени разходи за обучение… Спряхме да повтаряме, че по IQ сме втори след евреите. Но щом ни бива и добре се оправяме в чужбина, е очевидно, че вината за последните места е на властта, на всички власти, на цялата система на управление, мениджмънт, контрол и правораздаване. След 10 години ГЕРБ ние сме дори по-последни от преди. Упражняващите (се с) властта са явно несъстоятелни, а събитията на Росенец, записите и фотографиите ги показаха в безпомощно състояние.

Четирите въпроса на протестите

Протестът днес е акт на проглеждане и на разкаяние заради колаборационизма с властта на чалгата. Той следва да отговори на четири въпроса.

Първият е за лицето и за лицата на протеста. Протестът няма лице, той е тяло. Като безлико тяло, надигнало се срещу лицата, претендиращи да го представляват, той отказва да си пришива лице и да се маскира с лица. То отхвърля и оглавеността си, и нейния оглавник.

Вторият въпрос е за слабостта му, за липсата на представителност. Дори и малоброен, той е представителен, защото е граждански и събира хора от всички слоеве. Тялото на протеста е споено от индивиди, които в исканията си не изхождат от партийни принадлежности и идеологически пристрастия. Това е бунт на масите срещу предалите ги елити на прехода. Затова, макар на улицата да са малцина, 60% от българите ги подкрепят. Протестиращите са техният автентичен парламент, който въплъщава и катурването на системата, и катарзиса от нея.

Третият въпрос е за негативната му разрушителност. Израз на морално възмущение, протестът има всъщност естетическа природа: тази на погнусата. Това е надигане по силата на повдигане. Revolt out of Revulsion. Единствената цел на погнусеното тяло е да повърне онова, от което му се повдига. Оттам и волята за двете оставки.

Четвъртият въпрос е за липсата на визия. Протестът съзнава опасността в резултат от него да се възпроизведе статуквото. Въпросът пред протеста е възможно ли е истински новото. Такова липсва в сходно плахите програми на извънсистемните партии досега: там промяната се свежда до ограничаването на порочните практики. Тяхното е ъпдейт. А протестът иска рестарт на наличния хардуер чрез нов софтуер, който да преобрази обществения организъм. Слави Трифонов е еманация на чалгата. Манолова и Радев са фокусници. Дори лидерът на "Да, България!" сякаш чува повече 27-те процента за ГЕРБ, отколкото 60-те процента за протеста. Новото може да се пръкне само ако автентичните лидери чуят под виковете за оставка тъмния ропот на протеста, волята за прераждане и ново начало.

Едно загубено поколение и една утеха

Новото може да бъде единствено дръзко, творческо съчетаване на ляво и дясно, без центристки популизъм. Меритократизмът е на въоръжение и в Силиконовата долина, и в китайската компартия. Той е и ляв, и десен, когато насърчава е различието, и предоставя равен шанс. Ала меритократичният принцип следва да преодолее елитаристката фиксираност върху най-добрите и да се превърне в универсален принцип за извличане на максимума от всекиго и впрягането му в обществения просперитет. Този универсализиран принцип следва да бъде дублиран от държавническа воля за преразпределение на благата, тъй щото да няма социално отхвърлени. Държавата е длъжна да се грижи и за неможещите, и за нежелаещите да участват в социални състезания.

Няма не само как, но и на кого да се върне завлеченото по времето на прехода. Нашите поколения са загубени. Ще ни остане утехата децата ни и техните деца да се усещат призовани да реализират своите призвания тук.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Късо име

    50 14 Отговор
    на първия протест на българите в канадската столица Отава дойде и канадският политик Дейвид Килгур. Пред сънародниците ни той изрази учудване, че бивш бодигард е министър-председател на България. Политикът, който е известен правозащитник, е бил у нас в началото на промените през 90-те години.

    Коментиран от #2, #39, #77, #87

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Барни РъбъллЪ

    14 21 Отговор
    сега ще ви напиша нова конституция с помощта на Бойко и всичко ще е наред
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    14 29 Отговор
    Нас червеното знаме роди ни....!!
    Напред другари комунисти!! Да вземем властта от другия комунист Борисов!

    Коментиран от #89

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТаУмВзе

    4 6 Отговор
    Действие 3то разкъсване на територията, поради неплатени Кражби! Адът има Име 2 ноември. Избори при краварите.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сикаджията

    11 7 Отговор

    До коментар #15 от "Герб На върха Винаги":

    Изял пет филий с мас и отишъл е Бистрица да се включи като център нападател на мутрите !

    Коментиран от #28

  • 25 Да да

    24 8 Отговор
    1. Оставка 2. Върховенство на закона. 3. Прозрачни избори. 4. Реална конкуренция. Всичко това ще доведе до достоен живот ( висок стандарт ) 850 лв минимална пенсия и 1200 лв минимална заплата. Реалната конкуренция ражда високо и качествено производство.

    Коментиран от #27, #88

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 м23л

    23 3 Отговор
    Какво е "Поносима България" ? Ние не искаме поносима, а искаме НОРМАЛНА България! Стига толеранщини и поносимости!

    Коментиран от #43

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Mитко

    4 3 Отговор
    Мечо, не Протестирвай!!Вземи прочети някоя книга. Но не Винету!!

    Коментиран от #42

  • 33 Абе,не знам

    22 6 Отговор
    Но ще потретя: Да не стане,като в приказката за гората: Всички дървета в нея,гласували масово за брадвата. Защото имала дървена дръжка!" Обърнете внимание,какви заявки дават някой от политическите лица на протеста: Важното е,да махнем Борисов ,герб и Гешев! След това,на изборите ще се борим помежду си! Да не ви увиснат ченетата за пореден път,от миш- маш Парламент,и безпринципна коалиция,пъстра като черга.Филма със изявления от познатия до втръсване модел... Суверена така е решил,и Ние за да не срутим икономика и държава,решихме да управляваме в коалиция! А ние- протестиращите,да мигаме като плъх в брашно,и да се усетим след година- две,че половината депутати са креатури на шепа олигарси, и определени лобита,скрити в сянка към момента. Ей от това ме е страх!

    Коментиран от #46, #51, #78

  • 34 Нова Ера

    12 6 Отговор
    Само 4 въпроса и всичките безсмислени. Новата ера дойде и свиквайте с нея. Достатъчни са 10 човека за да запалят всяка страна. А ако има и кой да дава пари пожарът става голям. Всички те имат права, не може да ги ошамариме и да приключиме, но те могат да ни направят всичко. Нова Ера съселяни от селото Земя. Свиквайте.

    Коментиран от #37

  • 35 йокин

    12 5 Отговор
    От9.9.44,ТА ДО ДНЕС,БКП-САМО ЕДНО.НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ,ЧЕ ИМА ПРОМЯНА.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Късо име":

    Със сигурност този политик има още много да се изненадва, че: България е държава създадена векове преди Франция и Англия; че кирилицата е българска; че през 8 век България е спряла нашествието на арабите в Европа (нещо което те правят 600 години по-късно) и с това е дала възможност изобщо да се създаде културата в днешните демокрации; че тук е имало цивилизация, която е обработвала златото хиляда години преди да се появят първите пирамиди; че България е първата национална държава и е образец за всички страни в модерна Европа; че когато в България жените са гласували и са били народни представители, в САЩ са се борели за избирателни права, а негрите им са пътували в отделни автобуси и ползвали отделни тоалетни... Интересно ми е, как този политик ще отговори на въпроса - какво знае за България?

    Коментиран от #41, #74

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пътят

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "м23л":

    А знаеш ли пътят? Да не караш в БУС лентата или в насрощното ако си с тротинетка, да не викаш зигани да ти изхвърлят боклука след ремонта, ако ти паднат 10млн. да не си купиш първо Бугати, а да си купиш акции на Бойнг. Ще питаш само това ли? Не, това са насоките и така 200г.
  • 44 Kris51

    16 8 Отговор
    Властта в своята интелектуална некомпетентност хвърля къчове за последно. Някакви неуки и неграмотни хора са изпълнили форумите с вечната опорка: Ама кой щял да дойде? Мен не ме вълнува този въпрос в момента. И стига ни плашиха с комунистите, че вече и магарето на село не се хваща на тия глупости. За мен има два безспорни факта. Това напълно деградирало и опозорило се създание /справка онзи запис, чиято автентичност беше доказана от две престижни лаборатории/ не може да бъде наш премиер. Второ, ако някой се съмнява какво некомпетентно блато е окупирало върховите постове в държавата, да си пусне речта на вицето Николова на английски. По-срамно нещо не съм чувала. Реакцията на Борисов с предложени от него нова конституция и ВНС беше като реакцията на Гешев на позицията на САЩ в подкрепа на протестите. "Благодарим за оказаната подкрепа". Глухи и слепи ли сте? Ясно, че трудно се пуска кокала, но не ви бива. Махайте се!

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Абе,не знам":

    Няма за какво да се страхуваш - точно така ще стане, а със страх няма да се оправиш. Търси решение - как да се живее със следващите идиоти и олигарси във властта.
  • 47 Президента РАДЕВ нареди

    9 4 Отговор

    До коментар #28 от "Герб На върха Винаги":

    Мутрата от СИК да бъде изпратен в школа по ориенталски танци , че бай Ставри булка щат да го назначи в централния !

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 РАДВВ КОШМАРА на мутрата от СИК

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Герб На върха Винаги":

    Смаза фрезиската - герой на социалстическия труд от Плевен като муха на калник и кандидат на мутрите !
  • 54 Протести няма

    9 11 Отговор
    Няма напрежение защото няма протестиращи. Има няма сто човека. Това беше с така наречените протести организирани от мафията и олигарсите срещу Демокрацията и Народа. Между другото тримата изпълнители на олигарсите (тройката) постоянно казват че сменят тактиката, защото протестиращи не останаха. И като кажат това си мислят че някой ще им се върже или че техните медии ще направят протестите да изглеждат масови. Но всъщност протестите са 0.1% от жителите на София. С една дума нула. Но по-важното е че маските им паднаха. Хората разбраха, че са излъгани и употребени и всичко е задкулистно наредено. Никога не имало спонтанни протести а партийно организирани от извънпарламентарни партийки и движениенца и задкулистно дерижирани от олигарси. Който не вярва в това да излиза да си развява байряците и да подскача а ние останалите ще ви гледаме сеира.
  • 55 Черепа нареди на сикаджията

    5 4 Отговор
    Да състави новата конституция завдно с ортаците си Бай Миле и Карамански за която цел ще бъде командирован при тях !
  • 56 Радев размаза

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Герб На върха Винаги":

    Кандидатката на мутрите и нареди да се връща на работното си място в шлосерната !
  • 57 Радев заповяда

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Герб На върха Винаги":

    На сикаджията да напише новата конституция по стените на централния !
  • 58 Мутрата от Дубай

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Герб На върха Винаги":

    Каза че лично ще се разправи с Шиши и банкянския толуп , носител на лавров венец измайсторен от филий с мас !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Генерал Радев заповяда на сикаджията

    2 5 Отговор

    До коментар #59 от "Герб На върха Винаги":

    Да оглави партията на толупите фенове на филийте с мас и и да му се яви за регистрация в президенството !
  • 62 Кой68

    1 3 Отговор
    По скоро американизация.....
  • 63 Hoho Boho

    8 3 Отговор
    Някои се чудеха какво означава ГЕРБ.
    Граждани за €вро Разграбване от Борисов
  • 64 Анонимен

    1 7 Отговор
    Путин командори доган, сорос не бе ли в туркие и от там за роми, доган за турци и смесени бракове. То в туркие е така кой с кого свари, жиган с турчин, рускиня с турчин сиган. Българският корен е на изчезване. Паляци и роман, питай ПКП, ако изобщо стъпвс крака й в к-ли. За 30 г отзад ви оправиха кгб, дс, но и виня фр. Ви живков и ссср, 16 решублика, смени им имената. Абре тодоре кон магаре става ли. Интелигентните турци масово нашуснаха бг и са пивечето в Германия. Който и да дойде няма как с магическа оръчка. Опростачването в малките градовр е на лице. Навсякъде е мъгла. Лични лекари не им се работи, учители също, и кои пазачи, шофьори и шивашки фирми. По зле днес и от тж, бяхме весели, а кой днес весел.. 30 рушене
  • 65 ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ

    8 3 Отговор
    ЩЯЛ ДА ПИШЕ КОНСТИТУЦИЯ... ЧЕ ОН МОЕ ЛИ ДА ПИШЕ????!!!!!!!!
  • 66 оня с коня

    5 5 Отговор
    "Шпрехен зи дойч" бе Българо-селско "Дайче веле"?Ако обаче Персоналът ви след задълбочено мислене посочи на Картата КЪДЕ Е ГЕРМАНИЯ ...черпя по 1 бира/немс-ка/:)И след като Вие/медията/ задавате цели 4 Въпроса,Аз ще ви задам само 1:"КОИ БЪЛГ ОЛИГАРСИ ВИ ПЛАЩАТ и Те САМО В БГ ЛИ СА?"
  • 67 Кратко и ясно

    5 4 Отговор
    Основният въпрос е: Откъде са еврата и златото в нощното шкафче на Мутрата ?
    Вторият, който е резонно следствие на първият е: Защо Каскета е за лимонада по селата ?
    Оставка! Съд! Затвор!
  • 68 Либералният модел

    3 1 Отговор
    гарантира социален разпад, защото одобрява икономическото разпищолване. И без сравнение с БКП, по времето на която имаше безплатно здравеопазване, безплатно образование и възможност за работа, различна от свободни позиции за проститутка, сервитьорка или чистачка.

    Коментиран от #75

  • 69 Няколко ли са виновни

    5 0 Отговор
    А за хилядите, алчни бизнесмени, защо няма протести? Управниците грабят, но търговците тук, държат работниците на 250-300 евро месечни заплати. Това са два различни проблема със еднаква тежест на нашите гърбове. Борисов с пистолет насочен в главите на всички търговци ли стои? Лесно си мият ръцете, алчниците в България.
  • 70 ПУРКОВИЯ

    1 3 Отговор
    ПРЕДИ БОРИСОМ И БАРИСОВ ПРОГОНИ ХА 2 МИЛИОНА НАВЪН ЗА ДА НЕ МУ ПРЕЧАТ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И СЕГА ТОЧНО ТЕ ЩЕ МУ ИЗЯДАТ ГЛАВАТА
  • 71 балтов чарк

    1 0 Отговор
    НАЛИ Е ЯСНО, ЧЕ БОРИСОВ НЕ Е ДЪРЖАВАТА И НЕ ТОЙ КАРА ВЛАКА. СЛЕДОВАТЕЛНО КОЙ Е ДЪРЖАВАТА, КОЙ КАРА ВЛАКА И НАКЪДЕ... ВИЕ НЕ СТЕ ДЪРЖАВАТА, А ДЪРЖАВНИ ПРИНОСИТЕЛИ. ВИЕ НЕ КАРАТЕ ВЛАКА - НЕ СТЕ НА НЕГО... УПРАВЛЯВАЩИТЕ БИЛИ УПЛАШЕНИ, А ВИЕ НЕ СТЕ ЛИ...
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Шоколад с малини

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Това което пишеш не трябва да събужда гордост а мъка по изгубеното време, между впрочем,ние не сме наследили нищо от траките освен арте факти, държавното ни устройство е проекция на византийското, то ес късен Рим,разбирайки арабите в едно с Византия ние сме спасили първо себе си а след това европа, това не стана по време та османското нашествие, поради една причина,няма да ти кажа ,да те проверя, не е разделянето на три царства, не желая да се фукам с миналото си което е заграбено от бивши комунисти и десни про евро атлантици с комунистически криминален генезис, главен губещ освен народа е Евро атлантизма ,това е крайната цел на тази партия Герб.
  • 75 Шуми Марица

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Либералният модел":

    БКП е руски комунистически модел,Герб е задгробния живот на БКП, то ес на Руският модел та държавност,след стихване на протестите и евентуален техен провал,ще се установи нова още по страшна диктатура имитираща евро атлантизма и слугинаж на Москва
  • 76 Пламен

    3 5 Отговор
    Скалапени обвинения към политика, на който народа има най голямо доерие. Глас народен, глас божий. Всички социологически проучвания са категорични, Герб. Защото Бойко, за разлика от Радев, спазва Конституцията и законите и във всичките си действия се ръководи от интересите на народа. Освен, че е добродушен и добронамерен човек, той е искрен и говори с народа на разбираем език, а не със безлични, високопарни фрази. Така той печели доверие, не само у нас, но и в Европейския съюз, което има голямо значение при определяне на помощите отпускани за България.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Абе,не знам":

    Не ма да се плашиш Бате!:) Че стане, както обикновено!:) Кучетата си лаят керванат си върви!:) Земи Бате спретни едно бдение със свещи!:) Събери сичките българи заедно и скандираите: Кой не скача е червен! После изпейте "Времето е наше" и "Комунизма си отива спете спокойно деца!" Ако, това не стига блокирайте посолството на САЩ с искане да свалят правителството и да сложат такова, което ще направи България отново велика!:) И това ако не стане Бате поканете някой от синовете на Кобурга!:) Всичките до един са изключително образовани и със сигурност не са мутри!:) Че ни оправат Бате за по-малко от 800 дни!:)
  • 79 Критичен

    2 0 Отговор
    всъщност нищо ново не казва, всички го знаем това, можеше и много по збито и накратко, ама то всички критикуват , а никой не предлага как да изчистим зависимостите м/у политиците и забогателите мутри и олигарсите, как да се рестартира държавата начисто !!!!!!!
  • 80 9898

    2 0 Отговор
    Нещата почват да повтарят 80-те и 90-те години. Дакота едни стачкуват, втори протестират, трети мислят как да запазят властта, четвърти - как да я докопат, цените тръгнаха нагоре. Само последния месец ми прави впечатление, че всичко литна с 10-60 %. Но кой го е еня. Цените са за народа, властта е за политиците.
  • 81 Анализаторр

    1 0 Отговор
    Четете фермата на Джордж Оруел. Всякаква прилика с прасета и животни е случайна. Вижте какво се случва с мистър Джоунс.
  • 82 123

    2 0 Отговор
    Нo щoм ни бивa и дoбрe ce oпрaвямe в чужбинa, e oчeвиднo, чe винaтa зa пocлeднитe мecтa e нa влacттa, нa вcички влacти, нa цялaтa cиcтeмa нa упрaвлeниe, мeниджмънт, кoнтрoл и прaвoрaздaвaнe. Очевиден е факта че автора не осъзнава че творческия и интелектуален елита на нацията му е изчезнал в чужбина, на това се казва изтичане на мозъци тези са Българите които се справят в чужбина.Иначе е правилно че вината за последното място на България в класациите е цялата система на контрол, право пилагане, право раздаване и управление.След като няма независми институции няма и кой да контролира другата институция, а няма кой да контролира и твоята институция, щом един човек дори и министър може да направи нередно действие и няма никой в неговата институция да запита дали това е редно дори и това да е чистача в министерството значи демокрация няма. А за тези които подават сигнали за незаконни действия или за подозрение за такива , трябва да има закон който да ги защитава.

    Коментиран от #85

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "123":

    Лафа е стар!:) Кой варди пазвантите?! Човек! Не разбираш ли че обществото ни загуби всякакъв морал и етика! Не всичко е пари! Някои неща са много пари! Това е девиза на модерното ни общество! Е! Като e независима една институция, каква е гаранцията че работи справедливо?!:) Помниш ли какво каза на времето великият вожд Иван Костов?:) " Останахме малко хора. Всички сме братовчеди."
  • 86 зелен чук чука зеленчука

    0 0 Отговор
    Бойко Борисов - ТиквЕто с прякор Буда и псевдоним Мутра , всъщност е един ЖИВ , КЛАСИЧЕСКИ , АВТОРИТАРЕН Б О Г !
  • 87 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Късо име":

    Явно си ограничен да не изреждам много имени спомниси за полша Ел техник и прочити повече не обиждаш канадская политик че е ограничен
  • 88 Мечтатил

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да да":

    Щом е такова полижениета в страната ще питам какво пречат тези три месеца без да се харчат дополнительно пари за нормално изборите борисов няма да е на власт и Каква е гаранцията след подавлен на оставка 200-300души от герб няма да направят същото като сега пак нови избори ли ще има
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.